Buna iar.
Nu prea am mai intrat pe culinar si-mi cer scuze. Mai ales ca eu am inceput acest subiect. Asa....ziceai ceva de amandine si de chestia aia care o acopera, nu Fredi?
pey.poate o sa fii uimit dar toata lumea poate sa o prepare (glazura si, de ce nu, chiar prajitura

).
Momentan doar glazura.
Cum se face glazura? Simplu!!!!!!!!!! Asa cum am vazut pe site, toata lumea stie cum sa faca un fondant. Pentru cine nu stie, ii dau eu retzeta acum.
FONDANT (pentru 1 kg): 980 g zahar, 270 g glucoza lichida si 270 ml apa.
exista 2 feluri de fondant : unul pentru patiserie, caruia i se adauga glucoza in compozitzie (pentru patiserie-cofetarie) si cel de bombonerie , caruia nu i se adauga glucoza in componentza ci sare de lamaie (2 g la 950 g zahar) sau otzet (10 ml). tehnica de obtzinere a fondantului e simpla si o cunoastetzi deja: combinarea zaharului cu apa cat sa-l acopere, amestecarea continua pana la dizolvarea zaharului, fierberea siropului pana la proba ( picatura de lichid care intr-un pahar de apa sa formeze o bomboana), adaugarea glucozei pentru fondantul de cofetarie, tablarea siropului ( adik transformarea lui in pasta aceea alba, vascoasa).
Pentru glazura ce acopera amandina e nevoie de: fondant, cacao, esentza de rom (optzional).
Se pune pe foc la lichefiat o cantitate de fondant (in caz ca a devenit prea tare) si, dupa ce devine un pic lichid, se adauga praf de cacao cernut si se amesteca. Se tempereaza lichidul pana cand, pusa o mica cantitate de lichid pe buza, se poate suporta si nu mai frige ci e doar caldutz. Atunci poate fi folosit pentru a acoperi amandina. Se toarna deasupra prajiturii din fondant pana copera toata prajitura.
Simplu, nu?