5 Pagini V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Preparate traditionale din porc
Dana_P
mesaj Dec 2 2004, 06:58 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 864
Inregistrat pe: 20-September 04
De la: Canada
Membrul Nr.: 17,128



Aveti in plan sa faceti ceva special pentru sarbatori, ca pe vremea cand se taia porcul la tara ? Noi, desi nu cumparam porc intreg, o sa facem caltabosi (desi e complicat de gasit matze potrivite), carnati si toba. Daca ma inspirati cu vreo reteta, poate schimb planul. Faceam pe vremuri niste carnati uscati si afumati, care apoi se tineau pana prin luna martie in ladite cu cenusa, si erau excelenti. Se mancau taiati felii, ca salamul. Rar ii faceam fierti in apa. O sa caut reteta, sa vi-o trimit, daca va intereseaza.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Anat
mesaj Dec 2 2004, 09:02 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 737
Inregistrat pe: 13-August 04
De la: Canada
Membrul Nr.: 16,264



Pe mine ma intereseaza reteta ta de carnati uscati. Îi faci cu carne de porc?

Daca esti la Montréal pot sa-ti spun de unde am luat eu mate de caltabos. Am facut si eu anul trecut, dar anul asta stau pe gânduri daca sa fac sau nu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dana_P
mesaj Dec 2 2004, 09:20 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 864
Inregistrat pe: 20-September 04
De la: Canada
Membrul Nr.: 17,128



Da, chiar te rog ffff mult sa-mi spui de unde sa iau matze de caltabosh. Intre timp o sa scriu reteta de carnatz.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mama Celeste
mesaj Dec 2 2004, 10:03 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,714
Inregistrat pe: 20-November 04
Membrul Nr.: 18,817




Danezu'
Poate Anat P stie mai bine decit mine dar...

Dupa ani si ani de cautari anul trecut de-abia am gasit mate de pork.
Le-am gasit la chinezi....sint inghetate in frigider.
Daca ai asa ceva pe linga tine sa stii ca ai sanse mari sa gasesti la ei.

Hei numai gateste nimeni piftie de sarbatori?icon_smile.gif))
Zilele trecute am facut piftie de curcan si a iesit excelenta.

Danezu' da-mi si mie reteta de cirnati...poate mai schimb si eu gusturile.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dana_P
mesaj Dec 2 2004, 10:16 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 864
Inregistrat pe: 20-September 04
De la: Canada
Membrul Nr.: 17,128



Mama Celeste, matze de porc pentru carnati (= intestin subtire) se gasesc la noi cate vrei, la magazinele romanesti. Intestinul gros, pentru caltabosh, nu stiu de unde sa-l iau, asa ca daca Anat P imi spune, o sa-i trimit un smiley cu merci icon_rolleyes.gif si toata recunostinta mea virtuala.

Iar de piftie, facem, sure, am si uitat de ... dansa.

Eu ma gandeam ca poate schimbam niste retete de porcoase (cum le ziceau pe vremuri, in Romania), ca tot crestinul inainte de Craciun. Daca aveti vreo reteta speciala din carne de porc ... ceva ce putem face si noi, astia care nu taiem porcul, care nu mergem de Craciun in Romania, dar pe care ne apuca nostalgia dupa mirosurile din bucataria bunicii ... trimiteti-le !

Promit sa revin cu reteta de carnati. Este din Ardeal, asa ca intre timp mergeti iute si cumparati o tona de paprika walk.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Anat
mesaj Dec 3 2004, 03:41 AM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 737
Inregistrat pe: 13-August 04
De la: Canada
Membrul Nr.: 16,264



Danezu' cele mai bune mate pentru caltabos le-am luat de la un magazin Iga care este pe Chabanel Vest si este tinut de italieni.
Îti dau adresa si numele exact : IGA Marché Palumbo, 310 Chabanel O. Este aproape de Marché Central.

Am mai luat si de la chinezi, este un mare magazin pe bulevardul Marcel-Laurin (colt cu Poirier) mi se pare ca îi zice Marché Orient dar nu sânt sigura. Este în interiorul unui mall care parca se cheama Galerie Saint-Laurent.

Oricum n-am fost multumita, nu erau curatate aproape deloc si se rupeau f. usor când am încercat sa le curat.

Si acum 1 saptamâna am vazut si la Adonis care e la 2001 Sauvé Vest, colt cu Acadie. De aici nu am luat, nu stiu cum sânt.

Sper sa gasesti mate de caltabosi pe gustul tau.

Si sa sti ca stau bine la capitolul paprika icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dana_P
mesaj Dec 3 2004, 03:48 AM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 864
Inregistrat pe: 20-September 04
De la: Canada
Membrul Nr.: 17,128



Anat, merci din suflet pentru informatii. Spune-mi te rog cum se cheama "intestins pour ... " ??? Eu de fapt stau in Laval, asa ca o sa dau maine seara o tura pe la Adonis de pe Curé-Labelle, ar trebui sa aiba si ei. O sa-ti povestesc cum a fost. Oare la magazinele romanesti nu au ? Noi avem Transylvania, care e comparabil cu Bucuresti, de pe Décarie. Cred ca o sa trec si pe acolo. Te tin la curent.

Revin cu ceva retete de carnati si salamuri.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dana_P
mesaj Dec 3 2004, 03:51 AM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 864
Inregistrat pe: 20-September 04
De la: Canada
Membrul Nr.: 17,128



Si iata cadoul promis: notworthy.gif, plus multumiri din partea caltabosharilor lavalois !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Anat
mesaj Dec 3 2004, 04:20 AM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 737
Inregistrat pe: 13-August 04
De la: Canada
Membrul Nr.: 16,264



Multam pentru cadou icon_razz.gif

Sa fiu sincera n-am remarcat ce scrie pe pachet, cred ca e ceva de genul "divers/miscellanous". La Adonis pe Sauvé le-am vazut în frigiderul deschis care este la macelarie, nu trebuia sa le ceri. Acelasi lucru si la Iga Palumbo.

La Bucuresti n-am vazut dar nici nu m-am uitat special dupa asa ceva.
Iar la Transylvania n-am fost decât odata, când am afumat niste cârnati la ei, însa n-am remarcat sa fi avut mate de vre-un fel. Tine-ma la curent.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dana_P
mesaj Dec 3 2004, 05:03 AM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 864
Inregistrat pe: 20-September 04
De la: Canada
Membrul Nr.: 17,128



CARNATI TARANESTI (1)

2 kg carne porc macra, de la pulpa; 1 kg carne slaba de vita; 0,5 kg slanina, 3 capatani de usturoi, 3-4 linguri sare, piper, 2 linguri cimbru si ienibahar macinat. Se toaca toata carnea si slanina cu cutitul (foarte marunt) sau la masina, cu sita mare. Se face o pasta din usturoiul pisat frecat cu sare. Se amesteca pasta de usturoi cu carnea. Se pune putina zeama de supa calda, in cazul in care compozitia e prea greu de amestecat. Se baga in matele de porc (intestinul subtire) spalate bine. Atentie, in timp ce se umplu matele se inteapa cu un ac curat din loc in loc, unde se fac pungi de aer. Se dau la afumat 2-3 zile (fum rece), apoi la ger tot cam asa. Se mananca prajiti.

CARNATI – reteta promisa (2)

Carne de porc mai slaba, carne de oaie (cam un sfert din cantitatea de porc), slanina (cam cat carnea de oaie), sare, piper, cimbru macinat (putin de tot), multa boia (dulce si/sau iute) si mult usturoi pisat. Se toaca carnea la masina, de 2 ori, sa fie fina. Ies si mai buni daca sunt tocati cu cutitul foarte fin. Se amesteca cu condimentele de mai sus. Nu am dat cantitatile, pentru ca depinde de gustul fiecaruia. Stiu in schimb ca se punea foarte multa boia (din aducere aminte, cam un sfert din cantitatea de carne de porc : De ex. 500 g boia la 2 kg carne porc) . Daca sunt afumati, sunt si mai buni. Reteta nu e complicata, insa pregatirea era ceva deosebit. Se spalau matele (frecandu-le ca pe niste rufe) in 9 ape (apa calda) punand cate o ceapa taiata mare de fiecare data in apa. Carnea se toca marunt, cu cutitul pana iesea « ca o furnica », dupa cum spunea cel ce m-a invata reteta. Avea o rabdare de te cruceai … Punea apoi carnea de porc intinsa pe toata masa. Intre timp tinea matele intr-un vas cu apa calda (pe care o incalzea mereu) si … ati ghicit … o ceapa. Acoperea carnea de porc cu carnea de oaie, apoi cu slanina. Iesea ca un imens sandwich. Amesteca prin miscari circulare in plan orizontal (nu intr-un vas, ca noi, ceilalti) timp de mai bine de o ora. Adauga apoi condimentele, amestecand la fel. Umplea matele destul de indesat (sa zicem 3 cm in diametru), le innoda si le taia cam la 40 cm. Lega apoi sfori de capete, ca sa le poata agata in afumatoare. Tinea carnatii cam 1 saptamana la fum rece (dar nu facea fum in continuu), dupa care ii scotea la vant (si frig) inca 1 saptamana. Dupa astea 2 saptamani aratau cam stafiditi, cu pielea stafidita. Ii pastra apoi pana in vara in ladite cu cenusa de stejar. Nu ma intrebati de ce tot protocolul asta, pentru ca nici eu n-am primit vreun raspuns clar, dar probabil ca de-aia erau asa de buni. Se mancau apoi taiati felii subtiri, ca salamul, cu o tuica alaturi. Nu Se prajesc, pentru ca se usuca prea tare.


PASTRAMA DE OAIE (sau miel)

Se ia o plupa de miel (spate) frumos desfacuta (adica scos osul si atat). Se intinde bine, adica chirurgie pana arata ca un blat. Se cresteaza usor si se bate usor cu ciocanul de snitele. Se piseaza marunt, cu rabdare, 1-2 capatani de usturoi. Se pune pe partea interioara a pulpei usturoiul bine intins, si pe toata pulpa cimbru, piper si sare (destula). Se pune la rece pe un fund (mare) de lemn, cu o greutate pe ea. Se lasa o zi.
Se ruleaza apoi pulpa si se leaga bine, lasand un capat ata pentru atarnat.
Se tine 2 zile la fum mic cand e rece afara.

CALTABOSI

Mama ii face din compozitia de sarmale (carne + orez + condimente) si ii fierbe intr-o oala cu apa, la foc mic. Ii place apoi sa inmoaie covrigi uscati (de care nu se gasesc aici) in zeama si sa manance flescaitura aia :0) Eu prefer covrigii uscati, asa cum ii primeam cand mergeam cu colinda, dar din pacate nu mai am de unde sa-i iau, oricate colinde as canta !

TOBA

O burta de porc proaspata (spalata si frecata cu ceapa cruda), urechile, limba si rinichii de porc, o jumatate de cap de porc, 500 g slanina de la gusa, sorici (cine gaseste !), sare, o capatana de usturoi. Se fierbe bine toata carnea punandu-se in apa clocotita cu sare. Dupa ce au fiert se strecoara carnea si se taie bucatele mici (fasii), scotand oasele. Se piseaza marunt usturoiul si se face o pasta, care se pune in zeama lasata de la fiert. Se pune putina zeama in compozitia de carne si se umple burta. Se coase burta si se pune cu grija in zeama ramasa, in care se fierbe cca 30 minute. Se scoate apoi, se pune pe un fund de lemn cu o greutate deasupra (Atentie sa nu se sparga). Se lasa la racit pana a doua zi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dana_P
mesaj Dec 3 2004, 05:06 AM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 864
Inregistrat pe: 20-September 04
De la: Canada
Membrul Nr.: 17,128



Si ca sa avem toate retetele intr-un singur loc, iat-o si pe cea a Mamei Celesta:

Cirnati Moldovenesti

500 gr. carne de porc
500 gr. carne de manzat sau oaie
condimente (coriandru, nucsoara pisata)
250 gr. slanina
sare, piper, usturoi pisat
2 intestine subtiri

Se trece carnea prin masina de tocat, se amesteca, se sareaza si se pipareaza dupa gust. Peste amestec se pun condimentele (coriandru, nucsoara pisata), usturoi pisat, se amesteca din nou si se umlu cirnatii cu ajutorul unei pilnii atasate la masina de tocat carne.
Se tin atirnati 2 zile la rece in curent de aer ca sa se usuce.

Stiu ca bunica mea punea si cimbru, si un pic de ardei iute.
Depinde de gustul fiecaruia.

Daca vreti sa aveti cirnati proaspeti tot timpul...prajitii pe toti si puneti la borcan, se toarna untura peste si se da la rece.
Cirnatii acoperiti de untura fot tine toata iarna.
Bunica mea punea si bucati de carne de porc la prajit si amesteca cu cirnatul. Iarna e un deliciu sa incalzesti cirnati in tigaie peste care ai aruncat vre-o doua oua.
Buna tare cu mamaliga calda.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Dec 3 2004, 10:47 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Io n-am decât cenușă! icon_cry.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kiva
mesaj Dec 3 2004, 12:10 PM


aurora borealis


Grup: Membri
Postari: 712
Inregistrat pe: 29-July 04
De la: Suomi
Membrul Nr.: 15,982



QUOTE(Adriana Nicoleta)
Io n-am decât cenușă!   icon_cry.gif


yo nici macar pe aia nu o am...iar aici, e o blasfemie aproape sa pui usturoi in carnati care au consistenta de parizer...ce mai gasesc pe la magazine nemtesti (LIDL) ceva similar carnatilor romanesti dar ajung rar pe acolo asa ca ma multumesc sa inghit in sec si sa evit topicuri de-astea icon_cry.gif

A, si o idee. Am mancat saptamana trecuta o piftie facut din ciolan afumat de porc. Excelenta. Eu ma gandeam sa caut picioare de porc crude, care sunt mai greu de gasit, dar acum am sa fac o piftie din afumatura, nu stiam ca e posibil. La noi in familie afumaturile se mancau fie cu varza fie cu fasole iar piftia se facea cu prospaturi...


--------------------
Kiva
-------------------------------------------------------
Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, on parempi olla hiljaa!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bolognese di Clu...
mesaj Dec 3 2004, 12:48 PM


Master of disaster
Icoana Grup

Grup: Best romantic story teller
Postari: 2,842
Inregistrat pe: 5-October 04
De la: pe dinafara
Membrul Nr.: 17,498



QUOTE(Danezu')
Aveti in plan sa faceti ceva special pentru sarbatori, ca pe vremea cand se taia porcul la tara ? Noi, desi nu cumparam porc intreg, o sa facem caltabosi (desi e complicat de gasit matze potrivite), carnati si toba. Daca ma inspirati cu vreo reteta, poate schimb planul. Faceam pe vremuri niste carnati uscati si afumati, care apoi se tineau pana prin luna martie in ladite cu cenusa, si erau excelenti. Se mancau taiati felii, ca salamul. Rar ii faceam fierti in apa. O sa caut reteta, sa vi-o trimit, daca va intereseaza.


danezu'!!!
vrei o reteta de toba cum se face la italieni,fara gelatina,deci cu avantajul ca o poti taia bucati si congela?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mon
mesaj Dec 3 2004, 02:48 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,957
Inregistrat pe: 4-December 03
De la: Canada(GTA)
Membrul Nr.: 10,401



Eu va citesc mereu si iata ca ma si pregatesc pentru facut carnatzi. M-am inarmat cu paprika, dar am o maaare problema. Matzele... icon_lol.gif ..
Am fost la magazinul romanesc (la unul din ele) si nu aveau. Datzi-mi o sugestie... Gasesc oare la chinezi? si unde exact, la produse congelate sau la raionul de carne.... sau unde?
Eu sunt in toronto
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Anat
mesaj Dec 3 2004, 03:48 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 737
Inregistrat pe: 13-August 04
De la: Canada
Membrul Nr.: 16,264



Danezu multumesc pentru retete. O s-o încerc pe cea de cârnati uscati luna viitoare ca sa-i si afum.
Bine ai facut ca ai copiat si reteta data de Mama Celeste, le gasim pe toate în acelasi loc.

Nu ai cumva si o reteta de ghiudem? Baiatul meu e înnebunit dupa ghiudem/babic dar aici nu se gaseste si reteta ca sa încerc sa-i fac nu am.

Daca trebuie sa ceri matele la Adonis întrebi de boyau de porc si îi explici ca-ti trebuie ala gros. Eu am luat de la ei mate de oaie si a trebuit sa le cer, celelalte însa erau împachetate si puse în frigider. Sper sa gasesti ce-ti trebuie daca nu te excursionezi pâna la Montréal sur Chabanel laugh.gif
-------------------
Bolognese, pe mine m-ar interesa reteta de toba care se poate congela.
Ne-o scri ? Multam.
-------------------
Mon, încearca la magazinele tinute de italieni pentru mate. Eu le-am luat întotdeauna de la ei aici la Montréal.
Daca nu gasesti fa-mi semn si-ti trimit de aici smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dana_P
mesaj Dec 3 2004, 07:25 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 864
Inregistrat pe: 20-September 04
De la: Canada
Membrul Nr.: 17,128



Anat, uite o prima reteta de babic, luata chiar de pe culinar. Parerea mea e sa cumperi ghiudem sau babic, pentru ca nu cred sa-ti reuseasca, asa ca cel facut de fabrica. Eu am vazut la italienii de la Marché 440 (Laval) si parca la Grand marché (tot de pe 440). Sunt sigura ca trebuie sa aiba si la Jean Talon. Nici nu era foarte scump, cam 15$ / kg.

http://www.culinar.ro/catalog.php?tip=spec...l=RO&subcat_id=

Mai caut prin arhivele mele si ale mamei pentru alte retete.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Anat
mesaj Dec 3 2004, 07:44 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 737
Inregistrat pe: 13-August 04
De la: Canada
Membrul Nr.: 16,264



Eu n-am vazut ghiudem nicaieri de când sânt eu aici. Esti prima persoana care-mi zice ca a vazut asa ceva în Canada, si crede-ma ca am întrebat multe.
Evident ca în primul rând m-am interesat la magazinele românesti, dar nema, nu au asa ceva.

La Jean Talon nu are, as fi luat de mult daca gaseam. Tu esti sigura ca e ghiudem ce-ai vazut la Marché 440? Cum îi zice?

Ar fi grozav sa gasesc pe undeva, sigur nu mi-as bate capul sa fac!
Poti sa-mi dai mai multe amanunte te rog? Merci.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Dana_P
mesaj Dec 3 2004, 09:06 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 864
Inregistrat pe: 20-September 04
De la: Canada
Membrul Nr.: 17,128



Serviciu contra serviciu, cum se spune: o sa ma duc in week-end pe acolo (nu e departe de mine) si o sa-ti povestesc. Stiu precis ca nu scria romaneste pe el (erau salamuri de cca 10-12 cm lungime, aplatisate, drepte sau curbate), dar asta era precis. Ma duc in spionaj si ma prezint la raport curand (duminica seara, ora locala). icon_salut.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mon
mesaj Dec 3 2004, 10:57 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,957
Inregistrat pe: 4-December 03
De la: Canada(GTA)
Membrul Nr.: 10,401



cum s-o zice matze in engleza? Ca la magazinul italian pe care eu il stiu trebuie sa cer cumva... icon_redface.gif icon_rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

5 Pagini V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 17th September 2014 - 07:32 AM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare