> 

Pe acest forum se accepta doar retete în imagini realizate de membrii Culinar.ro
Acestea vor fi prezentate pas cu pas - cel putin 5 etape, plus imagini cu produsul final si eventual o sectiune (4-5 imagini cu produsul final sunt suficiente)
Nu se accepta poze luate de pe alte forumuri, bloguri, sau din carti..

4 Pagini V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Haiose, sau prajituri delicioase din Ardeal
KikenHana
mesaj Mar 9 2008, 03:44 PM


x


Grup: Membri
Postari: 2,451
Inregistrat pe: 3-January 07
De la: x
Membrul Nr.: 35,828



Bolognese di Cluj, astea-s pentru tine cu dedicatie. Am dat zilele astea de un topic mai vechi de la Dulciuri in care am vazut ca erai interesata sa sti cum se fac haiosele si cum am primit ieri niste hai m-am pus pe treaba…Executatea acestui tip de prajitura poate parea dificila, mai ales pentru incepatori, dar va asigur ca rezultatul merita tot efortul. Daca nu aveti de unde sa faceti rost de hai/osanza (grasimea cea mai fina de la porc, este prinsa intr-o pielita pe langa burta si rinichii porcului), cred ca ati putea sa-l inlocuiti cu unt.


Pentru aluat (ies aprox. 40-45):

I. 600 gr. faina
3 galbenusuri
2 linguri zeama de lamaie
2 linguri lapte batut
1 lingurita rasa sare
1 lingurita zahar
vanilie
apa minerala cat cuprinde

II. 500 gr. osanza/hai cruda, macinata - grasimea de pe langa rinichii si burta porcului
200 gr. faina

Pentru umplutura:

Magiun de prune sau alt gem gros (caise).


Imagine Atasata


Intr-un castron se amesteca ingredientele de la punctul I. si se framanta bine pana aluatul se desprinde de pe degete. Separat se amesteca bine osanza cu cele 200 gr. faina. Ambele se acopera cu folie si se dau ½ ora la frigider.

Imagine Atasata


Se intinde apoi o foaia de aluat in forma dreptunghiulara apoi se unge cu 1/3 din amestecul de osanza.

Imagine Atasata


Foaie se impatura apoi in 4. E important sa retineti ordinea in care impaturiti foaia (eu fac stanga –dreapta, dreapta-stanga, jos-sus, sus-jos).

Imagine Atasata

Imagine Atasata


Imagine Atasata


Imagine Atasata


Puneti aluatul impaturit intr-un vas presarat cu faina si dati la frigider ½ ora. Dupa acest rastimp intindeti din nou foaia, ungeti-o cu inca o parte din amestecul de grasime impaturiti-o la fel ca inainte (in aceeasi ordine) si dati-o din nou la frigider pentru ½ ora. Apoi mai repetati inca o data operatiunea cu a treia parte de grasime si mai lasati-o la frigider inca ½ ora inainte de a o folosi. Eu pregatesc aluatul seara si nu-l folosesc decat a doua zi.

Acest mesaj a fost editat de KikenHana: Mar 9 2008, 04:12 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KikenHana
mesaj Mar 9 2008, 03:51 PM


x


Grup: Membri
Postari: 2,451
Inregistrat pe: 3-January 07
De la: x
Membrul Nr.: 35,828



Se intinde o foaie dreptunghiulara groasa de 1 cm (nu mai subtire de atat) si se taie patrate de 3-4 cm cu un cutit incins de mai multe ori pe flacara (cutitul incins va ajuta ca straturile sa nu se lipeasca intre ele si la coacere se vor deschide frumos).
Imagine Atasata


Imagine Atasata


Pe fiecare patratica se pune cate o lingurita de gem si se indoaie.

Imagine Atasata


Triunghiurile obtinute se aseaza intr-o tava tapetata cu unt si faina sau cu hartie de copt si se coc la mijlocul cuptorului.

Imagine Atasata


Imagine Atasata


Haiosele trebuie coapte in cuptorul preincalzit la 200 grade C timp de 5-7 minute, pana ce straturile infloresc, iar apoi temperature se reduce la 160 grade C si se mai coc pana se rumenesc.

Imagine Atasata


Imagine Atasata


Acest mesaj a fost editat de KikenHana: Mar 9 2008, 04:11 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KikenHana
mesaj Mar 9 2008, 03:53 PM


x


Grup: Membri
Postari: 2,451
Inregistrat pe: 3-January 07
De la: x
Membrul Nr.: 35,828



Apoi se scot, se lasa la racit si se servesc pudrate cu zahar pudra vanilat.
Imagine Atasata


Imagine Atasata


Foile sunt foarte moi, un deliciu, ti se topesc in gura.

Imagine Atasata



--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marci
mesaj Mar 9 2008, 03:54 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 865
Inregistrat pe: 9-June 06
De la: Brooklyn, N.Y.
Membrul Nr.: 32,406




kiken, sint cu ochii pe tine biggrin.gif ; reteta de aluat seamana cu cea pentru placintele mocanesti; deja salivez


pina am scris eu , tu ai postat deja! arata nemaipomenit de bine si stiu ca sunt bune!

Acest mesaj a fost editat de Marci: Mar 9 2008, 03:56 PM


--------------------
Bucura-te de fiecare zi ( Horatiu)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KikenHana
mesaj Mar 9 2008, 04:07 PM


x


Grup: Membri
Postari: 2,451
Inregistrat pe: 3-January 07
De la: x
Membrul Nr.: 35,828



QUOTE(Marci @ Mar 9 2008, 03:54 PM) *
kiken, sint cu ochii pe tine biggrin.gif ; reteta de aluat seamana cu cea pentru placintele mocanesti; deja salivez
pina am scris eu , tu ai postat deja! arata nemaipomenit de bine si stiu ca sunt bune!



Sunt foarte bune...si dispar din farfurie cu viteza luminii laugh.gif wink.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DADI.
mesaj Mar 9 2008, 04:19 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,856
Inregistrat pe: 12-July 06
De la: Oradea
Membrul Nr.: 32,862



Te admir Kiken pentru rabdarea de a face haiose. Ti-au iesit super. Si bunica mea facea si eu o ajutam dar nu am incercat singura nicodata.
Fiind mai lenesa la aluaturi rolleyes.gif ma bucur ca pot cumpara aluatul pentru foietaje gata preparat biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
amandina
mesaj Mar 9 2008, 04:22 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 86
Inregistrat pe: 20-August 05
De la: oradea
Membrul Nr.: 26,595



bune de tot haiosele, mersi de reteta, Kiken floare.gif
asta e una din prajiturile copilariei mele, de Craciun, sau de Anul Nou mai ales
facea mama o zi intreaga la ele, si se spunea ca cu cit "bati" mai mult aluatul, cu atit sint mai fragede
mama lovea aluatul de masa, ca pe minge, pina facea bashici
erau bune su dupa doua saptamini, daca mai tineau
le mai umplea si cu nuca macinata, amestecata cu zahar si albus de ou batut
sau cu brinza dulce amestecata cu zahar si vanilie si ou
sau cu rahat
erau bune toate

o perioada ne facea mama, surorii mele, si mie, de Craciun, le impacheta si ni le trimitea, gata pudrate
dar acum, nu mai face, cik ii mult de lucu cu ele
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KikenHana
mesaj Mar 9 2008, 04:26 PM


x


Grup: Membri
Postari: 2,451
Inregistrat pe: 3-January 07
De la: x
Membrul Nr.: 35,828



QUOTE(DADI. @ Mar 9 2008, 04:19 PM) *
Te admir Kiken pentru rabdarea de a face haiose. Ti-au iesit super. Si bunica mea facea si eu o ajutam dar nu am incercat singura nicodata.
Fiind mai lenesa la aluaturi rolleyes.gif ma bucur ca pot cumpara aluatul pentru foietaje gata preparat biggrin.gif


Ei, si eu stiu multa lume care se teme sa faca haiose tongue.gif. Dar chiar nu e chiar atat de greu pe cat pare la prima vedere wink.gif ...si ca sa nu mai zic ce cremes iese cu aluatul asta laugh.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KikenHana
mesaj Mar 9 2008, 04:30 PM


x


Grup: Membri
Postari: 2,451
Inregistrat pe: 3-January 07
De la: x
Membrul Nr.: 35,828



QUOTE(amandina @ Mar 9 2008, 04:22 PM) *
bune de tot haiosele, mersi de reteta, Kiken floare.gif
asta e una din prajiturile copilariei mele, de Craciun, sau de Anul Nou mai ales
facea mama o zi intreaga la ele, si se spunea ca cu cit "bati" mai mult aluatul, cu atit sint mai fragede
mama lovea aluatul de masa, ca pe minge, pina facea bashici
erau bune su dupa doua saptamini, daca mai tineau
le mai umplea si cu nuca macinata, amestecata cu zahar si albus de ou batut
sau cu brinza dulce amestecata cu zahar si vanilie si ou
sau cu rahat
erau bune toate

o perioada ne facea mama, surorii mele, si mie, de Craciun, le impacheta si ni le trimitea, gata pudrate
dar acum, nu mai face, cik ii mult de lucu cu ele



...Eu n-am ajuns niciodata sa ma bat cu aluatul tongue.gif ohmy.gif ...zic ca 10 minute de framantat pana se desprinde de pe maini e ok si ies foarte, foarte fragede...Secretu' zic eu e in grasimea respectiva, in hai/osanza


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DADI.
mesaj Mar 9 2008, 04:31 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,856
Inregistrat pe: 12-July 06
De la: Oradea
Membrul Nr.: 32,862



QUOTE(KikenHana @ Mar 9 2008, 04:26 PM) *
Ei, si eu stiu multa lume care se teme sa faca haiose tongue.gif. Dar chiar nu e chiar atat de greu pe cat pare la prima vedere wink.gif ...si ca sa nu mai zic ce cremes iese cu aluatul asta laugh.gif


Stiu, intotdeauna se facea si cremes cand se faceau haiose tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Carmiris
mesaj Mar 9 2008, 04:47 PM


Master of disaster


Grup: Suspendat
Postari: 3,131
Inregistrat pe: 5-December 04
De la: -
Membrul Nr.: 19,157



respect ca le-ai facut! Si io mi-am luat avant de cateva ori dar n-am ajuns sa le fac desi mi pofta rau de ele huh.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KikenHana
mesaj Mar 9 2008, 04:50 PM


x


Grup: Membri
Postari: 2,451
Inregistrat pe: 3-January 07
De la: x
Membrul Nr.: 35,828



QUOTE(Carmiris @ Mar 9 2008, 04:47 PM) *
respect ca le-ai facut! Si io mi-am luat avant de cateva ori dar n-am ajuns sa le fac desi mi pofta rau de ele huh.gif


Carmiris, nu uita: si maine e o zi... laugh.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
amalia aa
mesaj Mar 9 2008, 04:53 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,603
Inregistrat pe: 13-August 04
De la: Cluj-Napoca
Membrul Nr.: 16,276



Super, asa le facea si bunica-mea (doar e de langa Tg. Mures), abia asteptam. Eu le admir foarte mult dar din cauza osanzei nu prea mananc. Stiu ca se poate inlocui cu unt da' nici nu se compara, astea-s cele mai bune ! Felicitari pentru rabdarea cu care le-ai facut smile.gif .


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KikenHana
mesaj Mar 9 2008, 05:00 PM


x


Grup: Membri
Postari: 2,451
Inregistrat pe: 3-January 07
De la: x
Membrul Nr.: 35,828



QUOTE(amalia aa @ Mar 9 2008, 04:53 PM) *
Super, asa le facea si bunica-mea (doar e de langa Tg. Mures), abia asteptam. Eu le admir foarte mult dar din cauza osanzei nu prea mananc. Stiu ca se poate inlocui cu unt da' nici nu se compara, astea-s cele mai bune ! Felicitari pentru rabdarea cu care le-ai facut smile.gif .



Pot sa te intreb de ce nu-ti place osanza? Se coace asa ca n-are nimik... rolleyes.gif , iar de gust, eu nu prea simt nimik dubios..


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
amalia aa
mesaj Mar 9 2008, 05:05 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,603
Inregistrat pe: 13-August 04
De la: Cluj-Napoca
Membrul Nr.: 16,276



QUOTE(KikenHana @ Mar 9 2008, 07:00 PM) *
Pot sa te intreb de ce nu-ti place osanza? Se coace asa ca n-are nimik... rolleyes.gif , iar de gust, eu nu prea simt nimik dubios..


Nu are nika smile.gif , nu ma impac eu cu grasimile .


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KikenHana
mesaj Mar 9 2008, 05:07 PM


x


Grup: Membri
Postari: 2,451
Inregistrat pe: 3-January 07
De la: x
Membrul Nr.: 35,828



QUOTE(amalia aa @ Mar 9 2008, 05:05 PM) *
Nu are nika smile.gif , nu ma impac eu cu grasimile .


Inteleg tongue.gif ...dar sunt un rau atat de necesar laugh.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
raluca_teodora
mesaj Mar 9 2008, 05:07 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,049
Inregistrat pe: 18-April 07
De la: Arad
Membrul Nr.: 37,420



KikenHana, felicitari si din partea mea pentru executia "aluatului cu untura", cum ii zice la noi!
Cum zicea si Amandina, cel mai fin aluat e cel "batut". Am executat si eu cateva batai din astea la Oradea, la matusa mea, care le face la fiecare Craciun sau An nou, ca atunci e osanza proaspata. Din cate vad eu, numa' p-aici sunt asa violente bucataresele cu aluatul asta laugh.gif . Am probat mai demult, si, intr-adevar, merge bine si fara bataie.

Si, asa cum ati zis si voi, musai cand se face haios se face si cremes! Si aluatul asta merge si pentru pateuri cu branza wink.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KikenHana
mesaj Mar 9 2008, 05:12 PM


x


Grup: Membri
Postari: 2,451
Inregistrat pe: 3-January 07
De la: x
Membrul Nr.: 35,828



Asa-i raluca_teodora, aluatul asta merge pentru tot felul de chestii delicioase...saratelele facute din el sunt preferatele mele rolleyes.gif

Acest mesaj a fost editat de KikenHana: Mar 9 2008, 05:13 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mudjahista
mesaj Mar 9 2008, 05:23 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,179
Inregistrat pe: 24-October 07
Membrul Nr.: 39,430



KikenHana, si eu fac haiose tot asa smile.gif. chiar ma gandeam saptamnile trecute, ca cu prima ocazie cand le fac, sa le pun aici in imagini si ia uite cum mi-ai luat-o inainte biggrin.gif .
Foaaarte bune, si mi-ai facut o pofta acuma de haioseeee de mor biggrin.gif .

Felicitari KikenHana, arata tare bine floare.gif.


--------------------
MUDJ@HISTA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
emotion
mesaj Mar 9 2008, 05:40 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 73
Inregistrat pe: 7-January 06
Membrul Nr.: 29,742



haioseee...offf ce vremuri!!!
Ce pofta mi-ai facut KHana!
Arata deliciooossss! rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

4 Pagini V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 24th April 2014 - 12:06 AM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare