Reply to this topicStart new topic
> Bulion de rosii
aida_42
mesaj Aug 25 2004, 05:16 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 222
Inregistrat pe: 12-June 04
De la: Australia
Membrul Nr.: 15,016



Nu am cantitati, e o reteta simpla. Se aleg rosiile bine coapte si se spala foarte bine in doua ape. Se taie in doua si se scoate afara partea aceea verde de linga coada. In tara aveam o masina speciala pentru asa ceva, aici le dau prin storcatorul de fructe (important e ca semintele de rosii sa nu se amestece cu sucul). Pe vremuri foloseam o strecuratoare speciala. Sucul obtinut se pune la fiert. Cind incepe sa fiarba se da focul mic si se fierbe pina ce incepe sa se ingroase putin (ramine cam trei sfert - aproape jumate din cantitatea initiala). Depinde si de rosii si de cit il vrei de gros. Se poate lasa asa cum este, dar se poate adauga si putina sare si se mai da la foc sa fiarba citeva clocote. Daca crezi ca e prea acru se poate adauga si zahar. Intr-o cratita mare se pune un prosop, sticlele si apa fierbinte. Se tin citeva minute inainte de a pune bulionul fierbinte. Ah…se pune si aspirina, cam o aspirina la 1 litru de bulion cind e gata. Eu de obicei le pun in sticle de jumate sau de un litru. Dupa ce se capseaza sticlele, care in prealabil au fost spalate foarte bine, chiar sterilizate daca se poate, se pun in paturi pina se racesc complet. Daca nu aveti posibilitatea de a le capsa se pot lega cu celofan. Cind eram mica mama le punea in calti de cinepa. Eu il folosesc la sosuri, supe sau la ciorbe, dar si asa cum este sau amestecat cu piper.

Sugestiile sint binevenite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Aug 25 2004, 09:22 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Pai asa de simplu era? icon_eek.gif
Nu mi-am dat seama pina acum ca puteam folosi pentru rosii centrifuga pentru sucul de fructe, la asta cred ca te referi, nu la aceea care se foloseste numai pentru stors citricele?
Eu aveam cam multe rosii care nu erau cine stie ce frumoase asa ca le-am taiat bucati si le-am mixat in robot asa cum erau, si cu seminte si cu coaja ca eram nervoasa tare in seara aceea si am fiert rosiile cu o ceapa inabusita in putin ulei, pina ce s-a redus destul de bine, am pus la borcane si sterilizat adica fierte borcanele. Asa am un sos simplu pentru paste sau pentru pizza.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Georgeta Violeta
mesaj Jun 20 2006, 01:34 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 833
Inregistrat pe: 8-June 05
De la: Romania
Membrul Nr.: 24,699



Eu cred ca fac cel mai simplu bulion posibil: aleg rosii prunisoare, le spal le tai in 2 sau in 4 dupa marime, le dau prin masina de rosii care separa pulpa de coji si seminte si sucul obtinut il pun la fiert. Daca fac suc din rosii obisnuite ii las sa scada cam la jumatate, daca fac din rosii prunisoare il scad mai putin. Amestec in el din cand in cand la fiert. Cand este gata, dau oalele de pe foc (eu fac cantitati mari cca.30-40 l/an). Cu ajutorul unui polonic si a unei palnii metalice umplu repede sticle de 330 gr. (din acelea de nectar cu capac cu filet). Le pun urgent intr-o lada special pregatita si invelita bine cu paturi si le las asa, nebagate in seama 3 zile, avand grija sa nu deschid geamul acolo unde sunt sau sa nu fie curent pentru a se raci cat mai lent. Le depozitez apoi in balcon (acolo este camara mea) si am din ele dintr-un an in altul daca nu se termina. Iese super si nu-i pun nici un strop de sare, zahar si cu atat mai putin aspirine sau alte chestii.


--------------------
"Nu exista o cale spre fericire. Fericirea este calea.!."
Proverb budist
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Jun 20 2006, 01:49 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760




Sunt rosiile acelea mai lunguiete rosiile pe care tu le numesti prunisoare, Georgeta?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Happy.
mesaj Jun 20 2006, 02:19 PM


Supercalifragilistic!!!


Grup: Membri
Postari: 8,845
Inregistrat pe: 10-August 05
Membrul Nr.: 26,306



Iti raspund eu Adriana: alea sunt! Si mama face bulion din rosii "prunutze", si, spre deosebire de bulionul din roshii obisnuite, pe acesta il pune in borcane. Prima data cand a facut bulion din "prunutze" l-a pus in sticle, si sa nu va zic ce chin a fost sa scoti maglavaisul din sticla...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Jun 20 2006, 02:37 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Mersi frumos, am in gradina ca socrului meu ii plac mult de tot.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
moatza
mesaj Jun 24 2006, 07:31 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,505
Inregistrat pe: 20-March 06
De la: buzau
Membrul Nr.: 30,859



rosiile prunisoare se mai numesc-alo, Moldova!-tzatza caprei. sunt mai carnoase, rezista mai mult timp, pana spre octombrie si la noi in piata sunt mai ieftine decat cele rotunde, obisnuite. perfecte ptr bulion!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Georgeta Violeta
mesaj Jun 27 2006, 08:13 AM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 833
Inregistrat pe: 8-June 05
De la: Romania
Membrul Nr.: 24,699



Rosiile prunisoare sunt mai carnoase si mai spornice pentru bulion. Eu punand bulionul in sticlute cu gura larga curge bine. Cand fac bulion din rosii obisnuite il las sa se raceasca in oala si a II a zi umplu borcane de 800 gr. sau mai mari cu rosii-neaparat prunisoare si torn deasupra sucul din ziua precedenta. Capsez sau infiletez borcanele si le pun la fiert in bain-marie si le fierb 30 min. de cand incepe sa dea in clocot. Le las sa se raceasca in apa pana a II a zi si apoi le "ascund' in balcon pentru iarna.


--------------------
"Nu exista o cale spre fericire. Fericirea este calea.!."
Proverb budist
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

Reply to this topicStart new topic
Tags

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 17th April 2014 - 08:42 AM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare