Sari la conținut

Poză

cum gatiti supa de dovlecel?


19 răspunsuri la acest topic

#1 PARADIS

PARADIS

    ~PARADIS~

  • Membri
  • 1667 posturi
  • Gender:Female
  • Location:paradis :)

Postat 12 July 2006 - 09:09 PM

ma poate ajuta cineva cu reteta de supa cu dovlecel razuit.


Anul trecut in Romania ,am mancat la cineva o supa alba cu dovlecel razuit.Ma ajutati sa caut reteta asta,sau cum se pragateste?

Editat de PARADIS, 12 July 2006 - 09:12 PM.



"Nu-i loc pentru estet sa fie trist, Caci si bucataria e o arta,
Atunci cand bucatarul e artist"

AL. O. TEODOREANU



#2 Dorina-Ella

Dorina-Ella

    Captain Cook

  • Membri
  • 231 posturi
  • Gender:Female

Postat 12 July 2006 - 09:32 PM

QUOTE(PARADIS @ Jul 12 2006, 07:09 PM)

ma poate ajuta cineva cu reteta de supa cu dovlecel razuit.
Anul trecut in Romania ,am mancat la cineva o supa alba cu dovlecel razuit.Ma ajutati sa caut reteta asta,sau cum se pragateste?

Eu chiar am facut vara asta de cateva ori aceasta supa de dovlecel. Iti spun cum o pregatesc eu poate are cineva alta reteta.
Deci rad dovlecelul si il pun intr-un vas cu putina sare. Pun intr-o oala apa la fiert si cand clocoteste adaug dovlecelul scurs bine de zeama si il las sa fiarba. (fierbe repede). Intre timp curat o legatura ce ceapa verde si o toc marunt (se poate si cu ceapa uscata). Curat 1-2 rosii de pielita si le tai cubulete mici. Ceapa tocata o pun la dunstuit cu putin ulei si apa si cand scade apa adaug rosiile taiate cubulete si le las sa se fiarba bine, dupa care adaug putina boia si o lingura de faina, apoi pun vreo 2 polonice din supa fiarta cu dovleac si le las sa dea un clocot apoi adaug aceasta in supa si mai dau doua trei clocote. separat pregatesc cam 1/2 de litru de lapte batut si cand supa s-a mai racit putin adaug laptele batut si mestec bine. la sfarsit se poate adauga frunza de marar si patrunjel tocate. Noi servim aceasta supa cu cutroane de paine si supa numai putin calduta.
Deci asa fac eu supa de dovleac daca aveti alte retete va rog sa le postati. (eu folosesc 2 dovlecei mijlocii si cam 1 litru de apa plus 1/2 sau chiar 1 litru de lapte batut)

#3 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 13 July 2006 - 09:50 AM

Fierb o ţelină, doi morcovi, o ceapă, un căţel de usturoi, cam juma’ de oră.
Adaug doi dovlecei, apoi roşiile, le mai las un sfert de oră.
Acu’, ori o pasez, ori o las aşa şi-o dreg c-un ou bătut cu smântână, mai pun o lingură de ulei şi-o mână de pătrunjel tocat.


#4 Pisoi

Pisoi

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Interests:http://mariasjewelry.wordpress.com

Postat 13 July 2006 - 11:31 AM

QUOTE(PARADIS @ Jul 12 2006, 07:09 PM)

ma poate ajuta cineva cu reteta de supa cu dovlecel razuit.
Anul trecut in Romania ,am mancat la cineva o supa alba cu dovlecel razuit.Ma ajutati sa caut reteta asta,sau cum se pragateste?



Eu supa de dovlecel o fac asa: pt o oala de 2l juma, prajesc o ceapa pana se rumeneste frumos, arunc peste ea un cartof cubulete mai mici (pt ca dovlecelul fierbe repede), amestec putin, apoi tai un dovlecel mic (corugette) cubulete, fara sa-l cojesc si fara sa-i scot miezul, si il arunc peste cartofi; amestec, pun capac pt cateva minute si mai amestec din cand in cand. Cand dovlecelul a inceput sa-si schimbe culoarea pun o lingura de bulion bun sau ceva mai mult suc de rosii. Amestec si mai las 2-3 minute, apoi umplu oala cu apa, pun sare, piper si las la fiert. Cnad sunt cartofii fierti e si supa gata. A nu se fierbe prea mult ca-si perde dovlecelul gustul. Se drege de sare si se serveste cu o lingura de smantana. E excelenta.

Pentru o supa alba imi im aginez ca nu se va folosi bulion si dovlecelul se va curata de coaja.
Si cred ca in loc de apa trebuie pusa supa de legume sau de pui.
O sa incerc si eu o varianta si o sa va spun ce-a iesit.
calm

#5 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 13 July 2006 - 11:51 AM

M-ati facut curioasa si pe mine si cum dovlecei am cit cuprinde si tre sa fac salata boeuf deci voi avea supica buna am sa o incerc si eu, cel mai mult ma atrage cum a zis Disperata (da' chiar un nick mai dragut nu vrei?) cu cartoful.


#6 Pisoi

Pisoi

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Interests:http://mariasjewelry.wordpress.com

Postat 13 July 2006 - 12:13 PM

QUOTE(Adriana Nicoleta @ Jul 13 2006, 09:51 AM)

M-ati facut curioasa si pe mine si cum dovlecei am cit cuprinde si tre sa fac salata boeuf deci voi avea supica buna am sa o incerc si eu, cel mai mult ma atrage cum a zis Disperata (da' chiar un nick mai dragut nu vrei?) cu cartoful.


(eram disperata sa caut ceva si nu reuseam fara sa ma loghez, si cum nu am avut inspiratie pt un nick mai simpatic, am ramas cu starea de atunci laugh.gif )

Cat despre cartof, numai de bine!
Este una din supele pe care le fac mereu.
Ultima data aveam ramase la congelator niste teci verzi, putine, si le-am tocat maruntel si le-am aruncat si pe ele la fiert. A iesit o minunatie!
Oricum smecheria la supa asta e sa nu fierbi dovleceii mai mult decat trebuie.
Iar coaja dovlecelului da tot gustul, fara coaja nu mai iese lafel, ca am incercat si asa.
Plus e mai aspectuoasa supa cu verde prin ea. tongue.gif
calm

#7 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 13 July 2006 - 12:17 PM

ok mersi, o incerc, oricum eu nu arunc nimic de la dovlecel, inafara de capete

Daca te razgindesti cu nick-ul da-mi de stire wink.gif

#8 NICOLINA

NICOLINA

    Master of disaster

  • Membri
  • 1747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 13 July 2006 - 12:22 PM

Şi eu am făcut recent supă de dovleac ;
- un dovleac de 1 kg şi jumătate , se curăţat de coajă şi seminţe ,se taie cubuleţe se presară cu puţină sare şi se lasă de o parte ,
- o ceapă mijlocie se curăţă şi taie mărunt ,
- un morcov măricel , curăţat şi dat prin răzătoare sau tăiat felii subţiri după preferinţă
- o legătură de mărar
- 2 linguri de făină
- 2 linguri ulei de măsline sau floarea soarelui
-200gr smantană

Întro cratiţă( oală ) de 4 l se pun 2 linguri de ulei de măsline sau floarea soarelui ,la încins ,se adaugă ceapa şi morcovi se dustuiesc puţin (pană se inmoaie – fără să se ardă ),se adaugă dovlecelul stors
de apă ,cele 2 linguri de făină ,se amesteca ,se toarnă peste 2l- 3 l de apă ,sare şi piper după gust , aveţi grijă că dovlecelul a fost sărat înainte şi se lasă la fiert 15-20 min. sau pană se inmoaie dovlecelul , se adaugă mărarul spălat şi tăiat mărunt , iar la sfarşit smantana.

Doritori pot pune în ea şi pătrunjel tăiat fin şi cartofi.

Dovleacul poate fi dat şi pe răzătoare , dăcă vă place mai mult aşa.

Această supă este minunată şi rece.Poftă bună.



Editat de NICOLINA, 13 July 2006 - 02:44 PM.


#9 petunie

petunie

    Am buburuza!!!

  • Membri
  • 5929 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 13 July 2006 - 03:41 PM

Maica-mea mai face si supa de rosii cu dovlecel ras in ea.

#10 PARADIS

PARADIS

    ~PARADIS~

  • Membri
  • 1667 posturi
  • Gender:Female
  • Location:paradis :)

Postat 14 July 2006 - 04:41 AM

Va pupic.gif pentru ajutor.

Cum sunt fan "dovlecel" voi incerca pe toate,dar cred ca cel mai mult seamna cu ce/am mancat eu reteta NICOLINEI.
supa asta de dovlecel nu avea rosii,bulion,morcov,era doar alba(cu lapte sau cu smintina?)dovleceii razuiti .O delicatete
tongue.gif
Daca timpul nu ma preseaza maine,o fac poate pas cu pas tongue.gif



"Nu-i loc pentru estet sa fie trist, Caci si bucataria e o arta,
Atunci cand bucatarul e artist"

AL. O. TEODOREANU



#11 NICOLINA

NICOLINA

    Master of disaster

  • Membri
  • 1747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 14 July 2006 - 07:46 AM

Îmi pare bine că ţi-am fost de folos şi eu fac şi cu dovlecel răzuit dar mai rar,fiindcă îmi place mai mult cubuleţe , se simte mai bine gustul dovlecelului.Aştept pozele ,eu oricum nu am timp să fac poze şi nici nu sunt expertă la blitz-uit laugh.gif pupic.gif

#12 carladominique

carladominique

    micro Bucatar

  • Membri
  • 30 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 18 July 2006 - 04:18 PM

HELLO,

eu ultima data am facut o supa de dovlecei dupa o reteta luata din practic in bucatarie nr. din iunie a.c

asadar: se iau dovleceii, se curata de coaja prin metoda pijama tongue.gif (o fasie da, una nu), se taie cubulete, se pun in oala cu apa cat sa ii acopere; cand sunt pe jumatate fierti se adauga lapte (la2 dovlecei potriviti am folosit 1 litru de lapte) si 1,5 linguri de gris in ploaie. cand sunt fierti dovleceii se adauga verdeata si sare si se stinge focul.

[b]eu am "imbunatatit " reteta cu 2 cepe potrivite, taiate marunt si calite separat impreuna cu un morcov dat pe razatoarea mica; le-am adaugat inainte sa pun verdeata si sarea. si de asemenea in farfurie am pus si 2 linguri de iaurt, care i-au dat un super gust.

ca verdeata am folosit si marar si patrunjel.

bafta!

carla
Carla Dominique

#13 PARADIS

PARADIS

    ~PARADIS~

  • Membri
  • 1667 posturi
  • Gender:Female
  • Location:paradis :)

Postat 18 July 2006 - 08:30 PM

Papat azi supa de dovlecel.Nu am pozele descarcate,dar promit ca le pun.

carladominique pupic.gif o fac si asta floare.gif


"Nu-i loc pentru estet sa fie trist, Caci si bucataria e o arta,
Atunci cand bucatarul e artist"

AL. O. TEODOREANU



#14 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 18 July 2006 - 11:36 PM

Pisoiule, o făcui inspirându-mă din modul în care ziceai tu, mâine o pun la dovleceii mei icon_smile.gif

#15 Pisoi

Pisoi

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Interests:http://mariasjewelry.wordpress.com

Postat 19 July 2006 - 11:09 AM

QUOTE(Adriana Nicoleta @ Jul 18 2006, 09:36 PM)

Pisoiule, o făcui inspirându-mă din modul în care ziceai tu, mâine o pun la dovleceii mei icon_smile.gif



ti-a placut? icon_biggrin.gif
calm

#16 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 19 July 2006 - 11:17 AM

inca nu stiu rolleyes.gif ca am facut-o aseara in timp ce cinam, o maninc diseara icon_smile.gif

#17 Pisoi

Pisoi

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Interests:http://mariasjewelry.wordpress.com

Postat 19 July 2006 - 12:55 PM

QUOTE(Adriana Nicoleta @ Jul 19 2006, 09:17 AM)

inca nu stiu rolleyes.gif ca am facut-o aseara in timp ce cinam, o maninc diseara icon_smile.gif



pai n-ai gustat? tongue.gif
calm

#18 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 19 July 2006 - 01:27 PM

nu tongue.gif la ora 11 noaptea numa de gustat nu-mi ardea, am bagat robotul in ea si am facut-o crema si gata
am incercat numai sa vad daca era copt dovlecelul si cartofiorul si gata


#19 Pisoi

Pisoi

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Interests:http://mariasjewelry.wordpress.com

Postat 19 July 2006 - 01:46 PM

QUOTE(Adriana Nicoleta @ Jul 19 2006, 11:27 AM)

nu tongue.gif la ora 11 noaptea numa de gustat nu-mi ardea, am bagat robotul in ea si am facut-o crema si gata
am incercat numai sa vad daca era copt dovlecelul si cartofiorul si gata



Aaa! Te-am prins! tongue.gif
calm

#20 DeeDee.

DeeDee.

    Captain Cook

  • Membri
  • 260 posturi

Postat 20 July 2006 - 12:24 PM

va pun si eu reteta de dovlecei, care cred ca e cel mai asemanatoare cu ce vrea paradis. eu eram innebunita dupa supa asta, cand o facea bunica.
este o supa alba, cu urme verzi,deci nimic rosu prin ea, asa sunt alese ingredientele:
o ceapa (poate fi si verde)
1 ardei galben
(eventual telina, daca va place)
2 dovlecei
o gramada de marar (merge f bine si cel uscat, care e in bete lungi)
lapte, smantana si putina ingrosala facuta dintr-o lingurita faina si o lingura sau 2 de gris.

secretul bunatatii gustului aestei supe e grisul.

deci se caleste ceapa si ardeiul. daca vreti telina, o puneti bucatele cat mai marunte, si se inneaca in putina apa, ca sa se fiarba mai repede, cand sunt pe jumate fierte, adaugati apa cat doriti sa iasa supa de multa (si putin lapte, daca vreti), si apoi cand fierbe apa, se pune dovlecelul dat pe razatoare pe partea cu ploaie mare. nu trebuie aruncat miezul, daca nu sunt prea batrani.
cand s-au fiert dovleceii, amestec faina f putina cu gris din belsug (bine, nu mai mult de 2-3 linguri, si e ochiometric, deinde de marimea oalei) cu smantana si/sau iaurt si inca putin lapte, si tot subtiez cu cate un polonic de supa, pana iese lichid-lichid. apoi il arunc peste supa, si amestec bine, sa nu cumva sa fie cocoloase. si la sfarsit, pun mararul din belsug, si potrivesc la gust cu sare si piper, si gata!
e supa mea preferata asta, nu o ratati, ca e chiar un deliciu!



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi