Sari la conținut

Poză

Retete Montignac - Chec cu smochine


20 răspunsuri la acest topic

#1 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 30 November 2006 - 09:54 AM

Reteta este cea pe care o foloseam pana nu de mult cand faceam si eu prajituri ca tot omu' cu faina alba 000 si cu zahar. O faceam mai ales vara , in tava, cu visine deasupra si in rest chec cu nuca, rahat sau stafide.
Dar sa revenim cu picioarele pe pamant laugh.gif

Cantitati
120 gr.unt
4 oua
8 linguri faina de soia (brrr ce scarboshenie) mai rase.
4-6 linguri fructoza
7 buc. smochine (IG=40 , bun pentru faza II monti)
Pentru Faza I se pot pune caise uscate (IG=35) taiate patratele

sau nucile ( IG=15) taiate mai mare pot inlocui smochinele

1. se topeste untul (lichid) si se lasa deoparte
2. galbenusurile se freaca (mixer) cu fructoza
3. se toarna untul lichid (eu am turnat in 5 reprize toata cantitatea) mixand la viteza mica, in continuare.
4. se adauga smochinele/nucile/ caisele taiate patratele mixand cu viteza mica
5. se adauga alternativ : faina si albusurile batute separat. Se incheie lucrarea cu albusurile.
6. se rastoarna totul in forma unsa si data cu faina (eu am pus in forma cu hartie de copt unsa cu unt, adica hartia e unsa)
- dimensiunea formei mele este 286 x 120
7. cand am scos-o din cuptor i-am turnat un pic de glazura din : 6 patratele de cioco + smantana lichida

Miniaturi atașate

  • 080428.jpg
  • 080729.jpg


#2 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 30 November 2006 - 09:56 AM

Si astea sunt pentru TASHA

Miniaturi atașate

  • 081413.jpg


#3 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 30 November 2006 - 10:48 AM

oai ce fain l-ai imbracat in glazura!!! arata asa de bine sa sufar icon_smile.gif

nu ai pus nici un pic de praf de copt sau ceva de crescut? ajung albusele batute bine?


sa spunem pentru fetele incepatoare: smochinele au IG=40, deci acest chec este pentru faza a II-a.


cred ca de mos nicolae o sa iau pauza de post si o sa-mi mai fac o praji ca deja ma scurg pe aici. ma gandeam la checul asta daca nu se poate inlocui faina de soia cu faina de ceva alune, nuci, migdale, etc.? s-a potrivi bine cu smochinele si ciocolata de deasupra.

#4 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 30 November 2006 - 11:18 AM

Da, ai vazut cum luceste glazura mea ??? Si mie mi-a placut.

Ai dreptate cu smochinele (uscate =40 ; crude=35). Am sa scriu sus la reteta obs. respectiva. Multumesc Boni. Se poate face insa cu nuci (IG=15) taiate ceva mai marisor sau cu caise uscate (IG=35) taiate mai mic. Eu am facut.

Despre rahat ce stii ? Bine, in afara faptului ca e pudrat cu zahar. . . habar n-am din ce e facut. Asa de mult imi pace ! Oare-l putem face si noi ?

NU , nu am pus nici pic de praf de copt si totusi a crescut frumos cu toata soia aia scarboasa. Daca-l faci cu faina normala sa vezi cum creste ca un nebun fara praf de copt.

Cu visine, in tava, e o nebunie.
Am sa fac cu visine din compot sau congelate cu mare grija de mine si o postez in continuare .

#5 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 30 November 2006 - 11:44 AM

Boni , pana de mos Niculae, cand vrei tu sa "calci stramb" cred ca mai fac un chec de cacao (monti), din vechile mele retete pe care l-am facut de sute de ori cu mare succes si cu gust mortal. Nu stiu insa ce fac cu faina ca are cam multa (350 gr.) mai are si putin lapte care nu ne face probleme ca-l masluiesc din apa+smantana lichida. De mult sotul ma tot intreaba despre acest chec, cand am de gand sa-l incerc cu noua metoda. Ce stie el ce teama am sa-l incerc ! ! !

#6 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 30 November 2006 - 01:03 PM

(2heng @ Nov 30 2006, 11:18 AM)

...
Despre rahat ce stii ? Bine, in afara faptului ca e pudrat cu zahar. . . habar n-am din ce e facut. Asa de mult imi pace ! Oare-l putem face si noi ?
...


au facut fetele la retete in imagini rahat, da' mie mi se pare groaznic de greu de facut.
uite ingredientele:
1 lb= 454 g glucoza (cca.230 g corn syrup)
5 1/2 lb zahar granulat= 2500 g (1250 g)
3/4 lb amidon = 340 g (170 g)
sucul de la o lamaie (1/2 lamaie)
1 lingurita mastic pudra (n-am pus,ca n-am avut)
3 linguri apa de roze sau de flori de portocal (1 1/2 lingura apa de roze)
3-4 oz. = cca 100 g migdale sau fistic maruntit (n-am pus ca acum am facut de proba,data viitoare pun sigur)
colorant alimentar, dupa preferinta
zahar pudra si amidon pentru pudrat
2 cani apa = 480 ml (240 ml) - pentru amestecul de zahar si glucoza
6 cani apa = 1440 ml (720 ml) - pentru amestecul de amidon si crema de tartar


asa ca am sa fac cu nuci icon_smile.gif


#7 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 30 November 2006 - 01:53 PM

Aoleuuu, ce comedie mai e si asta , Boni ? Mai bine cumpar si mananc niste rahat cand am pofta, cer iertare dlui. Monti si gata !!!

Daca iti place reteta, te-as ruga sa incerci si cu visine.
Sunt sigura ca frumoasei cu palariuta roz o sa-i placa mult cu visine.
Nu stiu daca tu esti adepta prajiturilor facute cu unt dar eu mor dupa ele. Cu ulei este altceva.

#8 RalucaM

RalucaM

    Big Chef

  • Membri
  • 553 posturi
  • Location:Los Angeles

Postat 01 December 2006 - 08:38 AM

2heng eu la praji am inlocuit faina de soia cu faina de migdale (aici o iau la punga si nu e prea scumpa). Ultima data am facut negresa cu jumate soia, jumate migdale si tot ma pisca gatul de la soia aia cu gust metalic puke.gif . Ma enerveaza faza asta cu fainile! La mancaruri folosesc naut, dar la praji ... icon_frown.gif cu frica pun faina de soia.

Iar de rahat ... am vazut si eu nebunia de reteta, sa fim serioase! N-as face asa ceva niciodata! Oricum e prea dulce.

#9 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 01 December 2006 - 10:32 AM

Raluca , tu ai dreptate.
La praji e cam aiurea pt.ca nici o faina (soia,naut, migdale. . .) nu are "textura" fainii normale de prajituri, cozonac, etc. Cred ca din acest motiv nu prea creste. Totusi cea mai "fina" este faina de soia, nu ?

#10 RalucaM

RalucaM

    Big Chef

  • Membri
  • 553 posturi
  • Location:Los Angeles

Postat 01 December 2006 - 08:29 PM

Din pacate da ... oricum nici nu am incercat praji cu naut, mi se pare ca ar iesi praji cu gust de fasole. Si cu lintea la fel. Eu vreau sa mai caut si un alt fel de faina de soia, sau soia boabe, poate daca le iau si le macin eu nu are gustul ala asa rau.

#11 Maco

Maco

    Bucataras

  • Membri
  • 82 posturi

Postat 14 April 2011 - 02:01 PM

CITAT(2heng @ Nov 30 2006, 07:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Reteta este cea pe care o foloseam pana nu de mult cand faceam si eu prajituri ca tot omu' cu faina alba 000 si cu zahar. O faceam mai ales vara , in tava, cu visine deasupra si in rest chec cu nuca, rahat sau stafide.
Dar sa revenim cu picioarele pe pamant :lol:

Cantitati
120 gr.unt
4 oua
8 linguri faina de soia (brrr ce scarboshenie) mai rase.
4-6 linguri fructoza
7 buc. smochine (IG=40 , bun pentru faza II monti)
Pentru Faza I se pot pune caise uscate (IG=35) taiate patratele

sau nucile ( IG=15) taiate mai mare pot inlocui smochinele


La cuptor se lasa la 180 de grade? Cam 35-40' sau mai putin?

Intreb sa ma asigur pentru ca la mine am mai testat cu scobitoarea niste aluat facut cu faina integrala. scobitoarea a iesit curata, dar totusi aluatul nu mi s-a parut copt copt, asa cum ar fi trebuit rolleyes.gif

Si mai am o intrebare D.gif. La cele 8 linguri de faina nu i se simte gustul pronuntat de soia? sau compenseaza caisele si restul ingredientelor? Am vazut aici ca cineva a pus faina de migdale. AS incerca, dar sper sa nu se lase aluatul blink.gif
"Nu exista speranță fără încredere, fără curaj și fără efort" - Andrei Plesu

#12 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 14 April 2011 - 03:14 PM

QUOTE(Maco @ Apr 14 2011, 03:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Si mai am o intrebare D.gif. La cele 8 linguri de faina nu i se simte gustul pronuntat de soia? sau compenseaza caisele si restul ingredientelor? Am vazut aici ca cineva a pus faina de migdale. AS incerca, dar sper sa nu se lase aluatul blink.gif

in legatura cu soia iti raspund eu pana apare rodica.
astea cu soia sunt retete de pe la inceputurile nostre. intre timp am descoperit "faina" de migdale si amestecul de faina integrala cu tarate. sunt mult mai bune (gustoase) si mult mai sanatoase.

#13 Maco

Maco

    Bucataras

  • Membri
  • 82 posturi

Postat 15 April 2011 - 10:30 AM

CITAT(boni @ Apr 14 2011, 01:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
in legatura cu soia iti raspund eu pana apare rodica.
astea cu soia sunt retete de pe la inceputurile nostre. intre timp am descoperit "faina" de migdale si amestecul de faina integrala cu tarate. sunt mult mai bune (gustoase) si mult mai sanatoase.


M-am gandit eu sa incerc cu faina de migdale. Parca as incerca cu asta mai degraba decat cu faina monti. cred ca la chec merge bine rolleyes.gif .

Multumesc mult de raspuns! Chiar ma ajuta o confirmare.

am citit unde se discutase despre faina monti, cu amestecul 50-50, dar recunosc ca nu imi este inca ft clar daca e in volum sau in cantitate. Eu am o tarate mai mare, nu e din aia foarte fina. am luat-o de la plafar. De ex, daca pun un pahar de faina, pun si un pahar de tarate? sau cantaresc 250 de gr de faina si 250 de gr de tarate?

Stiu ca probabil v-ati plictisit de aceleasi intrebari sa in cap.gif, dar poate ma ajutati si pe mine sa imi lamuresc definitiv problema em_new_66.gif

Multumesc mult!
"Nu exista speranță fără încredere, fără curaj și fără efort" - Andrei Plesu

#14 daliadora

daliadora

    Bucataras

  • Membri
  • 193 posturi

Postat 15 April 2011 - 10:56 AM

QUOTE(Maco @ Apr 15 2011, 11:30 AM) <{POST_SNAPBACK}>
M-am gandit eu sa incerc cu faina de migdale. Parca as incerca cu asta mai degraba decat cu faina monti. cred ca la chec merge bine rolleyes.gif .

Multumesc mult de raspuns! Chiar ma ajuta o confirmare.

am citit unde se discutase despre faina monti, cu amestecul 50-50, dar recunosc ca nu imi este inca ft clar daca e in volum sau in cantitate. Eu am o tarate mai mare, nu e din aia foarte fina. am luat-o de la plafar. De ex, daca pun un pahar de faina, pun si un pahar de tarate? sau cantaresc 250 de gr de faina si 250 de gr de tarate?

Stiu ca probabil v-ati plictisit de aceleasi intrebari sa in cap.gif, dar poate ma ajutati si pe mine sa imi lamuresc definitiv problema em_new_66.gif

Multumesc mult!



cel mai bine ar fi sa le cantaresti...eu am observat ca taratele sunt mai usoare decat faina...si o cana de faina nu e la fel de grea cu o cana de tarate...sper sa nu gresesc dar corect ar fi o cana de faina si 2 de tarate...dar eu inca nu am cantarit sa vad exact cat e...dar oricum cu cat sunt mai multe tarate cu atat mai bine ca asa scade si ig-ul final......de obicei daca gatesc dupa vreo reteta pun exact cat spune acolo...nu prea fac schimbari mai ales cand e vorba de fainuri...
daca cumva gresesc corectati-ma

eu zic ca la tipul asta de reteta cel mai ok e cu faina de midale...eu cu tipul asta de faina fac orice e dulce plus ca are uleiuri bune in ea ...din faina integrala si tarate numai paine fac..numai atentie si la cantitate ca am observat ca faina de soia absoarbe mai mult lichid cea de migdale nu prea

spor si pofta mare

#15 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 15 April 2011 - 02:47 PM

QUOTE(Maco @ Apr 15 2011, 11:30 AM) <{POST_SNAPBACK}>
M-am gandit eu sa incerc cu faina de migdale. Parca as incerca cu asta mai degraba decat cu faina monti. cred ca la chec merge bine rolleyes.gif .


QUOTE(daliadora @ Apr 15 2011, 11:56 AM) <{POST_SNAPBACK}>
eu zic ca la tipul asta de reteta cel mai ok e cu faina de midale...eu cu tipul asta de faina fac orice e dulce plus ca are uleiuri bune in ea ...din faina integrala si tarate numai paine fac..numai atentie si la cantitate ca am observat ca faina de soia absoarbe mai mult lichid cea de migdale nu prea


Incearca, merge de minune cu faina de migdale dupa cum ti-a scris si Daliadora !
Aluatul nu este vartos. Curge din vas dar este mai gros

#16 Maco

Maco

    Bucataras

  • Membri
  • 82 posturi

Postat 17 April 2011 - 07:53 PM

CITAT(Sheng @ Apr 15 2011, 12:47 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Incearca, merge de minune cu faina de migdale dupa cum ti-a scris si Daliadora !
Aluatul nu este vartos. Curge din vas dar este mai gros


Am incercat reteta insa se pare ca ceva nu a iesit, pentru ca a fost un esec rolleyes.gif. am facut totul "ca la carte", chiar cand am turnat amestecul in tava ma gandeam ce bunatate o sa iasa....Am pus la 180 de grade. s-a rumenit repede in exterior, dar in interior tot bagam scobitoarea si iesea clar necopt.... pana la urma l-am scos, s-a lasat si cand am taiat era inca umed in interior.

Poate am gresit la temperatura? Pentru ca la prepararea in sine am facut exact cum ai spus. Hm... am sa mai incerc si alta reteta, ca sa mai prind curaj D.gif
"Nu exista speranță fără încredere, fără curaj și fără efort" - Andrei Plesu

#17 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 18 April 2011 - 08:34 AM

Imi pare foarte rau em_new_05.gif
Cred ca a fost prea putina faina. Faina de migdale se comporta putin diferit. In plus, nu trebuia sa-l scoti necopt.
Mai asteptam pareri ..........
Vad ca l-ai facut in tava si nu in forma de chec, asa ca ma mir ca nu s-a copt....

Cuptorul tau este electric ? Al meu este cu gaze (vechi de Satu Mare) si nr-ului 6 (de la al meu) ii corespunde cca. 200-210 grade, am masurat candva pentru Sorina

#18 Maco

Maco

    Bucataras

  • Membri
  • 82 posturi

Postat 18 April 2011 - 11:08 AM

CITAT(Sheng @ Apr 18 2011, 06:34 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Imi pare foarte rau em_new_05.gif
Cred ca a fost prea putina faina. Faina de migdale se comporta putin diferit. In plus, nu trebuia sa-l scoti necopt.
Mai asteptam pareri ..........
Vad ca l-ai facut in tava si nu in forma de chec, asa ca ma mir ca nu s-a copt....

Cuptorul tau este electric ? Al meu este cu gaze (vechi de Satu Mare) si nr-ului 6 (de la al meu) ii corespunde cca. 200-210 grade, am masurat candva pentru Sorina


Pai l-am facut in tava de chec. Scuze daca am scris altceva, nici nu mi-am dat seama.

Cuptorul e cu gaz. hm...eu am pus la gaz, la 180 de grade. Poate trebuia la mai mult, intra-devar :).

Da, cred ca am sa pun mai multa faina data viitoare. Spunea sorina, parca, ca asta de migdale nu absoarbe asa bine lichidul ca cea de grau. Pacat de el, ca am gustat asa lasat cu era si parea buuun tare em_new_05.gif.

Am sa mai incerc chiar, pentru ca am ingredientele si iar am musafiri la masa D.gif. Saptmana asta au fost pe banda rulanta D.gif.
Nu ma las pana nu iese plans isteric.gif
"Nu exista speranță fără încredere, fără curaj și fără efort" - Andrei Plesu

#19 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 18 April 2011 - 11:43 AM

maco, eu zic asa pana te lamuresti cu temperaturile de coacere si consistenta aluatului:
nu folosi tava de chec/cozonac, ci tava normala, sau putin mai adanca, de prajitura. se coace mult mai usor si mai sigur.

cuptorul pe care il am acum a ars multe prajituri dupa ce l-am cumparat. are doar 3 trepte (mic, mijlociu si mare) dar cocea la foc mic exact ca cel vechi pe treapta mare. asa ca totul se rumenea repede, se ardea pe fund, dar nu se cocea bine in mijloc. asa ca nu puteam sa coc nimic in forma prea "adanca". si am mai inceput sa folosesc hartie de copt, indiferent de tava folosita. ajuta sa nu se arda in partea de jos.

sper sa te ajute experienta mea si sa iti reuseasca o prajitura buna si frumoasa data viitoare.



a, si inca ceva. nimic nu se arunca tongue.gif mai ales ca era bun la gust.
checul tau necopt puteai sa il transformi intr-un fel de clatite/papanasi prajiti: mixai bine ce ai scos din cuptor si coceai in forma de gramajoare in tigaie de teflon rolleyes.gif

#20 Maco

Maco

    Bucataras

  • Membri
  • 82 posturi

Postat 18 April 2011 - 01:20 PM

CITAT(boni @ Apr 18 2011, 09:43 AM) <{POST_SNAPBACK}>
maco, eu zic asa pana te lamuresti cu temperaturile de coacere si consistenta aluatului:
nu folosi tava de chec/cozonac, ci tava normala, sau putin mai adanca, de prajitura. se coace mult mai usor si mai sigur.

cuptorul pe care il am acum a ars multe prajituri dupa ce l-am cumparat. are doar 3 trepte (mic, mijlociu si mare) dar cocea la foc mic exact ca cel vechi pe treapta mare. asa ca totul se rumenea repede, se ardea pe fund, dar nu se cocea bine in mijloc. asa ca nu puteam sa coc nimic in forma prea "adanca". si am mai inceput sa folosesc hartie de copt, indiferent de tava folosita. ajuta sa nu se arda in partea de jos.

sper sa te ajute experienta mea si sa iti reuseasca o prajitura buna si frumoasa data viitoare.
a, si inca ceva. nimic nu se arunca tongue.gif mai ales ca era bun la gust.
checul tau necopt puteai sa il transformi intr-un fel de clatite/papanasi prajiti: mixai bine ce ai scos din cuptor si coceai in forma de gramajoare in tigaie de teflon rolleyes.gif


am sa incerc in tava mai joasa. La asta nu m-am gandit, recunosc rolleyes.gif. E o idee ft buna!

Pai nu l-am aruncat, l-am mancat asa cu sotul meu D.gif . am taiat marginile prajite si l-am halit ca desert la o masa. El tot imi spunea ca e asa bun, daca era un pic mai crescut ... Na, sper sa ii fac o bucurie mai mare data viitoare D.gif.

Am sa incerc asa in tava mai joasa si la o temperatura mai mare. Sheng zicea de 200-220. La mine treapta 6 e cam pt 190 de grade. O sa vad. La a treia incercare tot oi nimeri-o cumva em_new_03.gif
"Nu exista speranță fără încredere, fără curaj și fără efort" - Andrei Plesu



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi