Sari la conținut

Poză

Retete montignac - Quiche sau Tarta cu ceapa si bacon


59 răspunsuri la acest topic

#1 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 01 February 2007 - 08:56 PM

In acest topic ne-am gandit sa fie stranse retetele de aluaturi pentru tarte .

Voi scrie mai jos cuprinsul acestui topic ca sa fie mai usor de gasit :
Aluat pentru umpluturi sarate (post # 1) ;
aluat pentru umpluturi dulci (post # 3) ;
aluat cu oua si smantana (post # 4) ;
aluat cu branza de vaci (post # 4) ;
aluat bun pentru orice fel de umpluturi (post # 6)
aluat pentru minitarte (post #51)


umplutura cu ciuperci (post # 5) ;
alta umplutura cu ciuperci si sunca (post # 6) ;


Quiche sau Tarta cu ceapa si bacon (post # 1; 40; 46) ;
Tarta cu praz (post #11) ;
Tarta cu spanac (post # 21) ;

Tarta cu ciuperci pleurotus (post # 25)
;
Tarta cu mere (post # 17 ; 26 );
Tarta cu legume (post # 42)
Tarta cu branza (post #52)


Pentru ca am vazut ca inca nu ati facut tarta asta (am citit mereu ce ati papat si nimeni nu a scris ceva despre tarta) m-am hotarat sa o scriu aici.
Eu o fac de ceva timp, cu mare succes. Prima data am facut-o cu faina integrala + tarate ( cantitati egale) dar e foarte bun si cu faina de soia (blatul e mai putin crocant a doua zi).

QUICHE sau TARTA CU CEAPA SI BACON

reteta data de Otilia Gergely
http://www.culinar.r...howtopic-13961/

Tava de tarta cu diametrul 28 cm.

Aluat
~ 250-270 gr. faina soia (fara grija ca ceapa miroase mai tare :D )
sau
- 250 gr. (faina integrala + tarate) in cantitati egale
- 125 gr. unt la temp camerei si daca uitati sa-l puneti din timp merge si incalzit
- 4 lg. apa
- putina sare
IMPORTANT : daca mariti cant. de faina atunci mariti si restul de cantitati pastrand proportia intre faina si unt

Umplutura
- 4 cepe
- 150gr. bacon sau orice altceva (eu am pus astazi carnat chorizo taiat subtire, normal ca nu l-am prajit)
- branza rasa sau parmezan sau cascaval sau nimic

Pentru "fatza frumoasa"
- 4 oua batute bine cu 4 linguri incarcate bine cu smantana (acra)

Intr-o craticioara se pune faina si se rastoarna in mijloc untul moale , apa si sarea.
Se framanta putin cu mana, este o coca grasa, apoi se imbraca tava de tarta apasand cu mana, adica se "modeleaza".
Mie imi este mai usor asa decat s-o intind rotunda cu sucitorul si apoi in tava.
Se pune la rece cca. 1/2- 3/4 ora pana se intareste putin.
Se scoate si se inteapa cu furculita in cateva locuri si se baga la cuptorul incalzit deja cca. 8-10 minute

Cat timp sta tarta la frigider se pune baconul taiat fasiute in tigaie si se prajeste putin. Se scoate pe o farfurie.
In grasimea ramasa se aureste ceapa doar cat sa fie moale.La sfarsit se pipereaza , sareaza, etc.
Eu astazi nu am avut bacon si am pus carnat chorizo deci ceapa am aurit-o in ulei si cand a fost muiata am pus si carnaciorul taiat, am amestecat si apoi am stins focul

Peste tarta scoasa din cuptor (dupa cele 10 minute) prima se aranjeaza frumos si uniform ceapa, peste ea se pune baconul (sau carnatul) , apoi branza rasa aranjata uniform pe suprafata, apoi se acopera cu "fatza frumoasa" adica cele 4 oua batute cu smantana.
Gata ! Se baga la cuptor pentru 30 minute la 180 gr. adica nr.5 la aragazul meu
E o minune !
E buna si calda si rece (daca mai ramane)

Imediat ce am scos-o din cuptor.

192540.jpg

Dupa ce s-a racit un pic am pus-o in farfurie

192853.jpg

Sectiunea

194139.jpg

mai aproape

194232.jpg

Imi pare rau ca lumina lasa de dorit , era mai bine la lumina de zi.
Incercati-o , nu o sa regretati. Normal daca va place ceapa si mancarea picanta

#2 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 05 February 2007 - 11:39 AM

Iar am facut-o D.gif

Foarte important ! Dealtfel am adaugat si sus (cu verde) : daca mai mariti cant. de faina , pastrati proportia intre unt si faina.

Deci :
- untul l-am pus moale in faina
- se amesteca cu mana (se strange in palma ,intre degete nu stiu cum sa zic) si iese o bila perfect elastica si grasa. Apoi se framanta foarte putin.

#3 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 07 February 2007 - 03:26 PM

ALT ALUAT PT. TARTA (pentru tarte dulci)

e minunat pt. umpluturi dulci, e foarte fraged si l-am folosit :
- la Tarta cu quark si portocala

- la Tarta cu gem de caise si bezea de nuca

- la Tarta cu mere


220 gr. faina integrala+tarate (in cantitati egale) sau 220 gr. faina soia sau faina de migdale

100 gr. unt moale , la temp. camerei
1 ou intreg
1 lgt. praf de copt

Se amesteca totul si se intinde in tava de tarta cu mana (se apasa cu palma). Se lasa 1 ora in frigider apoi se scoate, se inteapa cu furculita, se baga la cuptor 5-7 minute si apoi se adauga umplutura si se mai da la cuptor cca.30 minute.
Depinde de umplutura.


Dar,
Azi am facut din nou "tarta cu ceapa si bacon" cu aluatul de mai sus dar in varianta cu faina de soia Sa va arat cum a iesit tarta mea cea mai "chinuita" din cate am facut pana acum.
Cred totusi ca faina de soia a fost vinovata. Cu faina integrala + tarate nu mi s-a intamplat asa ceva.

Am pus bacon de data asta si o multime de branza rasa deasupra. Se vede si din poza
[attachmentid=83443]

Iata si sectiunea. Se vede ca e mai groasa, asta am vrut si era sa o arunc la gunoi. Nu merita pt,ca la tava de 27-28 cm sunt tocmai bune cantitatile.
[attachmentid=83444]

Miniaturi atașate

  • 132749.jpg
  • 121141.jpg


#4 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 09 February 2007 - 07:12 PM

pentru ca azi am avut iar tarta m-am hotarat: invadez acest subiect si cu tartele mele sarate smile.gif

intai am sa pun cele 2 aluaturi pe care le folosec eu, in functie de umplutura si de ce am prin casa.



ALUAT CU OUA SI SMANTANA (dupa reteta unei fete din suedia, nu mai stiu daca e "elena" sau "alina dragici")
100 g unt
2 galbenusuri
1 ou intreg
50 ml smantana
250 g faina

ALUAT CU BRANZA DE VACI
100 g unt
100 g branza de vaci
200 g faina
se poate jongla cu cantitatile dar trebuie pastrata proportia 1:1:2 intre unt:branza de vaci:faina

valabil pentru ambele retete:
-cantitatile de mai sus eu le folosesc la o forma cu diamentrul de 24 cm
-untul e bine sa fie moale ca sa se poata amesteca bine ingredientele.
-faina poate fi o faina cu IG<35 sau faina integrala+tarate 50%. eu folosesc tipul de faina in functie de umplutura. cel mai mult imi place sa folosesc faina de secara si tarata (jumi/juma) dar la unele umpluturi mai fade (ex. doar branza) merge foarte bine faina de naut.

Editat de boni, 09 February 2007 - 07:27 PM.


#5 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 09 February 2007 - 07:25 PM

si acum umpluturi:


umplutura mea preferata este:
UMPLUTURA CU CIUPERCI
500 g ciuperci proaspete
2 oua intregi
2 linguri smantana

se taie ciupercile bucati potrvite, se scad bine de tot pe foc (se pot cali in ulei sau fara) se umple tarta (coapta in prealabil vreo 10 minute) iar deasupra se toarna aouale batute cu smantana si se mai da la copt vre-o 20-30 minute la foc potrivit.

aceasta e reteta de baza la care se poate jongla.
se poate adauga cepa cand se calesc ciupercile.
in ciupercile gata scazute se poate amesteca branza rasa. branza incheaga mai bine tarta, dupa ce aceasta s-a racit. mie imi place cel mai mult cu amestec de branza telemea si cas.


#6 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 12 February 2007 - 11:27 AM

Foarte buna ideia ta Boni sa le avem aici pe toate.
Profit de aceasta ocazie si va intreb cum as putea sa fac ceva cu spanac ? Mor dupa spanac , l-as manca cu orice !

Alta UMPLUTURA CU CIUPERCI si sunca
(reteta data de Otilia Gergely) ca eu nu am imaginatie

400 gr. ciuperci
200 sunca
cascaval ras mic
sare, piper dupa gust

Ciupercile se calesc in f. putin ulei pana scade toata apa care o lasa. Se pipereaza si se sareaza.
Dupa ce sta blatul in cuptor 10 minute , se scoate si se pun ciupercile, sunca taiata patratele si cascavalul ras. Se condimenteaza dupa gust si se pune "fatza frumoasa" din cele 4 oua, 3-4 linguri de smantana si niste cascaval ras mic. Se mai lasa la cuptor pana e gata.
Eu am facut si in varianta asta si e foarte buna, totusi noua ne place mai mult cu ceapa :D

Asteptam si alte umpluturi pt. oricare dintre tartele de aici.

L E - completare : ALT ALUAT bun pentru orice fel de umpluturi (sarate sau dulci )
http://www.culinar.r...-ciuperci-mere/

em_new_08.gif

#7 crisstinuta

crisstinuta

    Captain Cook

  • Membri
  • 201 posturi

Postat 12 February 2007 - 03:06 PM

Cred ca se poate incerca si cu spanac fiert si pus in blender.Dupa ce se toaca spanacul se amesteca cu 4 oua si smantana si o lg.de faina de soia.
2heng , am facut tarta ta cu ceapa de care esti tare indragostita.Am facut-o cu ceapa verde .Nu stiu daca e mai gustoasa dar sigur arata tare bine cu verdele in ea.

#8 crisstinuta

crisstinuta

    Captain Cook

  • Membri
  • 201 posturi

Postat 12 February 2007 - 03:10 PM

Nici umpluta cu carne tocata ,ou si cascaval ras n-ar fi rea ....

#9 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 12 February 2007 - 03:21 PM

QUOTE(crisstinuta @ Feb 12 2007, 05:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Cred ca se poate incerca si cu spanac fiert si pus in blender.Dupa ce se toaca spanacul se amesteca cu 4 oua si smantana si o lg.de faina de soia.

Si eu ma gandisem sa amestec spanac, branza rasa, smantana, oua dar aveam nevoie de o confirmare


QUOTE(crisstinuta @ Feb 12 2007, 05:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
2heng , am facut tarta ta cu ceapa de care esti tare indragostita.Am facut-o cu ceapa verde .Nu stiu daca e mai gustoasa dar sigur arata tare bine cu verdele in ea.

Asa de multa ceapa verde ai pus ??? Sau ai facut cu ceapa uscata la care ai mai pus si ceva verde ? Eu ma gandisem si la praz (e plina piata ) ca are gustul mai finut


#10 crisstinuta

crisstinuta

    Captain Cook

  • Membri
  • 201 posturi

Postat 12 February 2007 - 05:53 PM

Am pus numai ceapa verde.doua legaturi mai mici intr-adevar cum am gasit pe piata.dar mi-a placut.Mie si omleta cu ceapa verde imi place tare.Praz eu n-am mancat niciodata dar pot incerca.

#11 hcn

hcn

    micro Bucatar

  • Membri
  • 43 posturi
  • Location:Valea Crisului Alb

Postat 20 February 2007 - 06:08 PM

Pentru aluatul la tarta mea cu praz am folosit :
- jumate faina soia si jumate faina linte, in total 250 g cu
- unt 125 g si
- 4 linguri de apa,
- sare.
La umplutura am pus 600 g praz, pe care l-am taiat in bucatele de 1 centimetru.
Am fiert apa intr-o cratita si dupa ce a inceput sa fiarba am stins focul si am aruncat in cratita prazul, 2 minute. Apoi l-am pus la scurs, pana am pregatit umplutura s-a si racit.
Umplutura a fost cu
- 3 oua,
- 200 g smantana,
- usturoi,
- sare si piper.
Pentru mine care nu am crescut cu praz si nici nu stiam cum arata pana am ajuns in capitala mi se pare mai gustos prazul decat ceapa, plus ca nu trebuie prajit in ulei. Il folosesc si la omlete. Inca nu am facut personal supa crema de praz dar am mancat cu ceva timp in urma... de la plic, si a fost tare buna.
[attachmentid=85970]

Miniaturi atașate

  • tarta_praz.jpg


#12 otilia gergely

otilia gergely

    Mamica de copii "turbo"

  • Membri
  • 1483 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Tg Mures

Postat 10 March 2007 - 05:44 PM

floare.gif floare.gif floare.gif

Rusine mie!!!!!!!!!!!!!! Abia acum am vazut ce minunatii faceti voi pe aici!
Si cat ma feream de tartele astea, nu de alta dar am si eu cateva kg in plus! Dar acum, datorita voua, totul are o alta perspectiva. Pot manca si eu Monti fara sa renunt la mancarurile preferate!!!!

Felicitari! Acum studiez si iau lectii de la voi!
"As dormi mai putin, dar as visa mai mult, intelegand ca pentru fiecare minut in care inchidem ochii, pierdem saizeci de secunde de lumina. As merge cand ceilati se opresc, m-as trezi cand ceilalti dorm.(...)Am invatat ca um om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."
G.G. Marquez


Bucataria mea



Un vot pentru Robert - Click pe Gergely Robert

#13 otilia gergely

otilia gergely

    Mamica de copii "turbo"

  • Membri
  • 1483 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Tg Mures

Postat 10 March 2007 - 05:51 PM

(2heng @ Feb 12 2007, 11:27 AM)

Ciupercile se calesc in f. putin ulei pana scade toata apa care o lasa. Se pipereaza si se sareaza.


Ca idee am incercat sa inmoi ciupercile si fara ulei: am pus putina apa in tigaie si apoi ciupercile si sarea, piperul si au fost f bune. Intr-o revista am citit o reteta in care ciupercile se puneau crude, taiate foarte subtiri. Dar nu am incercat inca asa!
"As dormi mai putin, dar as visa mai mult, intelegand ca pentru fiecare minut in care inchidem ochii, pierdem saizeci de secunde de lumina. As merge cand ceilati se opresc, m-as trezi cand ceilalti dorm.(...)Am invatat ca um om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."
G.G. Marquez


Bucataria mea



Un vot pentru Robert - Click pe Gergely Robert

#14 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 12 March 2007 - 08:00 AM

Bun venit printre noi Otilia sa vezi in ce hal ajung "produsele" tale !
Eu sunt moarta dupa tarta cu ceapa dar de ceva vreme o fac pizza crocanta cu diferite umpluturi dar fara sa-i lipseasca "fatza cea frumoasa (oua+smantana)". Daca fac si astazi iti pun o poza.Daca nu, data viitoare.
Pupici pt. reteta de tarta cu ceapa.
pupic.gif

#15 otilia gergely

otilia gergely

    Mamica de copii "turbo"

  • Membri
  • 1483 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Tg Mures

Postat 13 March 2007 - 09:46 AM

(2heng @ Mar 12 2007, 08:00 AM)

Bun venit printre noi Otilia sa vezi in ce hal ajung "produsele" tale !
Eu sunt moarta dupa tarta cu ceapa dar de ceva vreme o fac pizza crocanta cu diferite umpluturi dar fara sa-i lipseasca "fatza cea frumoasa (oua+smantana)". Daca fac si astazi iti pun o poza.Daca nu, data viitoare.
Pupici pt. reteta de tarta cu ceapa.
pupic.gif


Imi place ce ati facut cu retetele postate de mine. Mai astept idei!
"As dormi mai putin, dar as visa mai mult, intelegand ca pentru fiecare minut in care inchidem ochii, pierdem saizeci de secunde de lumina. As merge cand ceilati se opresc, m-as trezi cand ceilalti dorm.(...)Am invatat ca um om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."
G.G. Marquez


Bucataria mea



Un vot pentru Robert - Click pe Gergely Robert

#16 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 13 March 2007 - 09:55 AM

(otilia gergely @ Mar 13 2007, 11:46 AM)

Imi place ce ati facut cu retetele postate de mine. Mai astept idei!

Pai daca ai niste retete pe care ti le iubesti mult, da-ne o trimitere la ele si noi ne gandim cum sa le schingiuim si poate, poate iese ceva comestibil . blink.gif

#17 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 17 October 2007 - 08:45 AM

inspirata de tarat cu mere a otiliei (pe care am facut-o si in varianta originala icon_redface.gif) am facut o tarta cu mere monti. mi-a placut foarte mult cum s-a lucrat si cum s-a intins aluatul.
retea originala este aici: http://www.culinar.r...showtopic=16362

Aluat:
200 g unt sau margarina, (eu am pus 200 gr unt)
400 g faina, (faina integrala si tarate in proportii egale volumetric. am folosit tarate fin macinate)
5-6 linguri apa, (am pus 3 linguri de smantana)
4 linguri zahar. (100 gr fructoza)

rezulta un aluat foarte elastic si frumos de prelucrat. mi-am luat si eu forma de tarta cool.gif

la umplutura sa nu faceti ca mine, sa faceti ca in reteta originala. eu am ras merele si le-am stors putin in pumn (ca sa-i dau sucul lui Anamaria) dar dupa ce s-a copt tarta au devenit putin uscate. e bine asa cada se acopera si deasupra total cu aluat. dac ase fac zabrele e bine sa se faca umplutura "flescaita", ca in reteta originala.

si acum poza de final:
Picture_002.jpg

#18 RalucaM

RalucaM

    Big Chef

  • Membri
  • 553 posturi
  • Location:Los Angeles

Postat 18 October 2007 - 12:16 AM

Vai Boni ca si eu i-am pus gand rau la tarta asta decand am vazut-o, dar nu mi-am luat forma. Arata foarte bine!
Cum faci sa o scoti frumos din tava, ungi marginile ondulate cu unt?

#19 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 18 October 2007 - 09:11 AM

eu i-am pus gand asa de rau la tarta asta ca mi-am luat forma speciala pentru ea si am executat-o de cateva ori in format original, adica nemontificat, ana cand am zis ca ajunge ca iau proportii biggrin.gif

da, forma am uns-o cu unt, si inauntru si pe onduleuri. onduleurile nu sunt foarte mici si nici foarte adanci, asa ca nu e mare lucru unsul lor. la copt aluatul se strange putin, destul cat sa se desprinda singur de pe margini.
spor la treaba dry.gif

#20 pupa russa

pupa russa

    Captain Cook

  • Membri
  • 205 posturi
  • Gender:Female
  • Location:bv/nürnberg

Postat 08 November 2007 - 11:02 PM

declar ca placinta cu mere monticizata de boni este bestiala. am facut si varianta originala, dar am fost surprinsa cat de buna e si varianta asta. foarte foarte buna.

imi pare rau ca nu m-am prins cum e cu atasatul pozelor de cand cu "renovarea" site-ului ca sa va pun si dovada.

desi am si forma de tarta, am facut-o in cea de tort cu margini detasabile, pentru ca mie imi place sa pun multe multe mere, asa ca aveam nevoie de loc rolleyes.gif . am intins aluatul intre folii subitiri pentru a obtine fasiile alea de decor, si restul am intins cu mana. o sa o mai repet, mai ales ca nu i-am pus mai deloc fructoza si nu a fost prea dulce.







Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi