Sari la conținut

Poză

Retete Montignac-Tarta cu gem de caise si nuci


11 răspunsuri la acest topic

#1 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 22 March 2007 - 04:28 PM

Toate aluaturile "monti" sunt la "Tarta cu ceapa si bacon" cine are nevoie, stie unde sa caute.


TARTA CU GEM DE CAISE SI BEZEA DE NUCI


Aluatul pe care l-am folosit aici este cel de la tarta cu quark si portocale.
Minunat aluat, fraged, se topeste in gura.

220 gr.(faina integrala+tarate)(in cantitati egale)
sau 220 gr.faina de soia sau 220 gr.faina de migdale

100 gr. unt semi-topit (moale) la micro (daca va grabiti) / unt moale (daca l-ati pus din timp la cald)
2 lg. fructoza
1 lgt. praf de copt
1 ou (galbenus+albus)

Umplutura
1 borcanel (225 gr) gem de caise pt diabet, sau facut de noi ( monti)

4 oua
200 gr. nuci rasnite
3-4 lg. fructoza (eu am pus 4 dar mi s-a parut cam dulce)
1 fiola esenta vanilie dr. Oetker

Aluatul se pregateste amestecand toate ingredientele .
Se intinde in tava de tarta cu mana prin apasare cu palma, deoarece este sfaramicios din cauza taratelor ( asa cred eu).
Se da tava la frigider 1 ora dupa care se inteapa cu furculita de mai multe ori si se baga la cuptor 5-6 minute.
Se scoate din cuptor si se intinde gemul de caise apoi "bezeaua de nuci" pregatita astfel :

Se amesteca fructoza cu galbenusurile si esenta de vanilie, apoi se adauga nucile rasnite si la sfarsit, incetisor se incorporeaza si albusurile batute separat.

Se mai da la cuptor inca aprox. 20 minute. Nu se taie imediat, se mai lasa sa se usuce si sa se raceasca.
Este mi-nu-na-ta !!

In tava, imediat ce am scos-o din cuptor si in cealalta poza este borcanelul de gem (gol)


[attachmentid=91398]140527.jpg

[attachmentid=91400]140245.jpg
Si niste sectiuni
[attachmentid=91394] [attachmentid=91396]

Miniaturi atașate

  • 150632.jpg
  • 151735.jpg


#2 puskin

puskin

    Master of disaster

  • Membri
  • 3776 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Sibiu

Postat 22 March 2007 - 10:23 PM

Buna,

Ma omorati cu retetele astea...d-abia astept sa prestez si eu.

Un lucru nu mi-e clar: cum de se poate amesteca faina, fie ea si integrala cu unt si oua?

Vreau si eu o felie huh.gif

Ruxandra

#3 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 22 March 2007 - 10:55 PM

QUOTE(puskin @ Mar 23 2007, 12:23 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Un lucru nu mi-e clar: cum de se poate amesteca faina, fie ea si integrala cu unt si oua?

Imi pare rau ca nu am scris.
Se face asa : dupa ce cantaresti faina si taratele (eu pun 1 lg.faina, 1 lg tarate, 1 lg.faina, 1 lg.tarate, etc pana se ajunge la 220gr)se adauga praful de copt.
In mijloc am facut o gropita in care am pus oul si fructoza gata amestecate cu o lingura (ca sa dizolvi fructoza), se adauga untul moale. Se amesteca.Se trece la lucratul cu "mana" pt.ca rezulta ceva gras care e sfaramicios si care nu se poate aduna intr-un bulgaras decat folosind mainile.
Deci se aduna totul ( nu este vorba despre framantat) intr-un bulgare care se aseaza in mijlocul tavii de tarta si incepi sa-l apesi cu palma ca sa se poata intinde pe toata tava. O sa-ti crape in niste locuri, pe care le lipesti tot prin apasare si ai sa vezi ca se acopera intreaga suprafata , ba chiar poti sa urci si pe peretii tavii. Are aspect de plastilina cam grunjoasa , din cauza taratelor.
Daca nu-ti place cu tarate faci aluatul cu faina de soia care e mult mai fina dar mie nu-mi place gustul si nici mirosul.
Cred ca am explicat destul de bine, da? Daca mai e ceva ce nu intelegi intreaba. E prea buna ca sa nu o faci.

#4 Ona_36975

Ona_36975

    Master of disaster

  • Membri
  • 2526 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 23 March 2007 - 12:51 AM

am impresia ca puskin intreba din punctul de vedere al cuiva care urmeaza regimul montignac (nu?)
daca da, atunci, dupa cum s-a mai discutat, e valabila teoria cu reducerea indicelui glicemic al fainii prin amestecare cu tarite. deci faina integrala cu indice glicemic 40 (sau 45, dupa unele surse) se amesteca in proportie de 1:1 cu taritele care au ig 15 si rezulta un amestec cu ig cel mult 30.
daca nu asta intrebai, pardon, scuzati.
daca asta intrebai, dar am gresit eu ceva, pardon, scuzati din nou biggrin.gif

totusi, draga 2heng, eu n-am inteles altceva: albusele batute se amesteca usurel cu restul umpluturii sau se intind pe deasupra ei? ca io, care d-abia dau cu nasul prin bucatarie, noroc cu voi ca ma invatati, nu pricep cum iese asa pe deasupra...

Editat de onaf, 23 March 2007 - 12:54 AM.


all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.


#5 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 23 March 2007 - 04:39 AM

(onaf @ Mar 23 2007, 02:51 AM)

totusi, draga 2heng, eu n-am inteles altceva: albusele batute se amesteca usurel cu restul umpluturii sau se intind pe deasupra ei? ca io, care d-abia dau cu nasul prin bucatarie, noroc cu voi ca ma invatati, nu pricep cum iese asa pe deasupra...

Da,albusurile se bat separat si apoi se "incorporeaza" in restul umpluturii. Nu se pun singurele deasupra. E foarte simplu. Incearca ! E mai usor decat sa faci paine . . biggrin.gif stii tu la ce ma refer . . . . eheee, inceputurile noastre . . . .
Succes si revino cu poze.

Cred ca ai dreptate cu intrebarea lui puskin. Eu am inteles aiurea. Credeam ca stie ca amestecul faina intgr.+tarate in cant. egale iti permite. Credeam ca a mai citit pe ici pe colo prin retetele noastre de prajituri, paine, pizza , etc. ca asa folosim peste tot cand nu punem faina de soia.

Editat de 2heng, 23 March 2007 - 05:10 AM.


#6 puskin

puskin

    Master of disaster

  • Membri
  • 3776 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Sibiu

Postat 23 March 2007 - 12:35 PM

Buna,

Multumesc 2heng si onaf pentru lamuriri, ma refeream intr-adevar la amestecul de glucide cu proteine si lipide.

Am citit pe aici explicatia, dar tot mi se pare incredibil.

Cred ca mi-e putin teama, de aceea va tot intreb atatea lucruri. Eu mai am de dat jos cam 9 kg si mi-e teama sa incerc combinatiile astea ca o sa stagnez sau o sa slabesc foarte incet.

O zi buna,
Ruxandra

#7 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 23 March 2007 - 01:07 PM

(puskin @ Mar 23 2007, 02:35 PM)

Cred ca mi-e putin teama, de aceea va tot intreb atatea lucruri. Eu mai am de dat jos cam 9 kg si mi-e teama sa incerc combinatiile astea ca o sa stagnez sau o sa slabesc foarte incet.

Nici o problema ! Faci prajiturile cu faina de soia ( IG=25), daca nu te deranjeaza mirosul sau gustul, sau cu faina de migdale, nuci, alune sau ce au mai pus fetele pe aici. Normal, daca gustul lor se potriveste cu tortul sau prajitura.
Pt. a slabi ceva mai repejor poti lua seara o cina glucidica.Am sa copiez la "sezatoare" niste idei Montignac
referitor la aceasta cina. Aici e nitel "off"

#8 Ona_36975

Ona_36975

    Master of disaster

  • Membri
  • 2526 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 23 March 2007 - 01:55 PM

(2heng @ Mar 23 2007, 02:39 AM)

Da,albusurile se bat separat si apoi se "incorporeaza" in restul umpluturii. Nu se pun singurele deasupra.


aaaa, atunci, e perfect din punctul meu de vedere! cu albuse batute si incorporate am deja o vasta experienta laugh.gif fiindca am tot facut tortul tau pufos si cremos!


E mai usor decat sa faci paine . . biggrin.gif stii tu la ce ma refer . . . . eheee, inceputurile noastre . . .


biggrin.gif biggrin.gif eheee....

all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.


#9 puskin

puskin

    Master of disaster

  • Membri
  • 3776 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Sibiu

Postat 23 March 2007 - 02:46 PM

2heng, inca o data multumesc de sfaturi, sunt foarte pretioase pentru mine.

Ruxandra

#10 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 22 April 2009 - 05:10 PM

Iar am facut aceeasi Tarta cu gem de caise si nuci de la primul post # 1

Reiau cantitatile deoarece , de data asta, am avut o tava mai mica, diametrul 24

Otilia, de cand cu blatul asta postat de tine. . .nu ma mai despart de el. Intr-adevar se topeste-n gura floare.gif pupic.gif

Blatul (ca mai sus la tarta cu mere)
125 gr unt moale ( la temp camerei)
250 faina monti (1/2 tarate + 1/2 faina integrala) / 250 gr.faina de migdale / 250 faina de soia
3 lg apa rece
3 lg fructoza
(mai rase)
* Se framanta cu mana si se intinde in tava de tarta, tot cu mana, prin apasare cu palma
* se inteapa cu furculita pe tot fundul
* se lasa la rece 1 ora

Umplutura : "bezeaua" de nuci
4 oua
200 gr. nuci rasnite
3 lg. fructoza
1 fiola esenta vanilie dr. Oetker

Gem de caise facut de mine

* Se amesteca fructoza cu galbenusurile si esenta de vanilie
* se adauga nucile rasnite
* incetisor se incorporeaza si albusurile batute separat.

Dupa o ora, se scoate tava din figider si se baga in cuptor cam 5-7 minute (nu mai mult)
Dupa acest interval, se scoate din cuptor si se intinde un strat cu gem de caise, apoi se rastoarna, cu atentie "bezeaua de nuci" peste gem
Se baga din nou la cuptor cca. 20-30 minute (nu mai mult)

Dupa cum se vede din poze, eu am avut un strat foarte subtirel de aluat si ditamai bezeaua de nuci. Asa e "modelul" pe gustul devoratorilor de langa mine.
Voi , daca vreti un strat "omenesc" de bezea, puteti folosi doar 150 gr nuci si 3 oua. Da-i mare pacat !

Gata racita Tarta_cu_nuca___150424.jpg

sectiunea din care se vad straturile 163043.jpg

#11 Malak

Malak

    Big Chef

  • Membri
  • 825 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 17 April 2013 - 01:55 PM

Vai ce bine arata !!!! Maine o fac sigur,dar cu faina de migdale D.gif greu tare suport amestecul tarate + faina integrala

#12 Malak

Malak

    Big Chef

  • Membri
  • 825 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 01 May 2013 - 07:54 PM

Mi-am adus aminte de aceasta reteta , este absolut minunata !!!!
Prima data am incercat-o cu faina de migdale ,dar mi s-a parut tare grasa ,trebuia redusa cantitatea de unt .
A doua tura cu faina monti si a fost destul de gustoasa si asa .

Aici o poza cu tarta din prima tura ! tongue.gif

Miniaturi atașate

  • IMG_4726.JPG




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi