Sari la conținut

Poză

Reteta Montignac - Cozonac


34 răspunsuri la acest topic

#1 mico

mico

    Captain Cook

  • Membri
  • 438 posturi
  • Location:bucuresti

Postat 12 December 2007 - 08:27 AM

Deoarece se apropie Craciunul, m-am gandit sa va arat si voua cozonacul pe care l-am facut de Paste anul acesta. Chiar daca nu arata prea comercial, este foarte bun la gust si mai ales conform cu dieta Montignac, adica nu ingrasa, bineinteles mancat in cantitati rezonabile. Daca nu il vom face noi, precis vom pofti la ceilalti cozonaci apetisanti din faina alba pe care o hulim atata, dar pe buna dreptate. Asa ca va provoc sa-l incercati. Sunt convisa ca veti veni cu amendamente si alte propuneri interesante.
Il voi face din nou si eu inainte de Craciun dar cu drojdie uscata, amestecata in faina si voi pune numai ulei, in loc de unt si bineinteles am sa pun aici poze.

COZONAC MONTI F2 (reteta lui Anat “montificata” de mine)
http://www.culinar.r...-cacao-si-nuca/

Ingrediente aluat:
500 g faina (350 g faina integrala de grau, 100 g tarate de grau, 50g faina de gluten)
200 ml lapte obtinut din smantana dulce (frisca) diluata
2 galbenusuri + un ou întreg
100 g unt + 50 ml ulei
150 g fructoza pt aluat si dupa gust la umpluturi
40 g drojdie proaspata sau 2 plicuri drojdie uscata (amestecata cu fainurile)
50 g. coacaze + 1 lingurita rom (nu esenta)
esenta vanilie, coaja de lamâie si de portocala

Au iesit doi cozonaci: unul l-am umplut cu crema de nuca si cacao si celalalt cu branza dulce si coacaze.

Pentru umplutura cu nuca : se bat spuma 2 albusuri, se adauga 50 g. fructoza si 1 lingurita rom (nu esenta) si se bate din nou pâna se întareste la loc ; se adauga 200 g nuci macinate, 2 linguri cacao, coaja rasa de lamaie si portocala si se amesteca usor cu telul. Se pun mici gramajioare pe aluat care se întind uniform pe toata foaia.

Pentru umplutura cu branza dulce: la fel ca mai sus, numai ca in loc de nuci se pun 250g. branza de vaci 0,1% grasimi si un pumn coacaze uscate.
In loc de albusuri, la umpluturi se poate pune putin lapte si o lingura de faina (integrala+tarate, bineinteles)

preparare:
În laptele încalzit se pune fructoza si se amesteca pâna se topeste. Se adauga esenta de vanilie si coaja rasa de lamâie si portocala iar la urma drojdia de bere.
Ouale se bat usor si se presara cu un praf de sare.
Peste coacaze se pune lingurita de rom si se amesteca ca acestea sa fie impregnate.
Untul si uleiul amestecate se încalzesc pana se topeste untul.
În masina de facut pâine (sau in robot) se pun laptele, ouale si faina. In timp ce ingredientele sânt amestecate se toarna putin câte putin untul si uleiul. La sfarsit se adauga fructele deshidratate.
Când framântatul s-a terminat se scoate aluatul si se pune într-un vas la crescut (la cald) pentru 1 ora. Dupa ce a fost umplut se mai lasa la crescut în formele unse cu unt 30-40 minute. Se unge cu ou înainte de a-l pune la copt. Se coace (cuptor preîncalzit) la 350 F sau 175C pentru aprox. 30-35 minute. Se lasa 10 minute în forma si apoi se scot.

Imagini atașate

  • 2.jpg
  • 1.jpg
  • 3.jpg


#2 BIJU

BIJU

    Academic Chef

  • Membri
  • 1482 posturi
  • Location:dAu La Kuaie
  • Interests:sa stiu sa fac poale in brau pentru nepoti

Postat 12 December 2007 - 08:53 AM

MUltumim mult. Chiar ma gandeam la un preparat de genul asta. Zi-mi te rog si mie, fructoza cum se simte in aluaturi? E chiar ca si zaharul?

#3 mico

mico

    Captain Cook

  • Membri
  • 438 posturi
  • Location:bucuresti

Postat 12 December 2007 - 09:09 AM

CITAT(BIJU @ Dec 12 2007, 08:53 AM) <{POST_SNAPBACK}>
MUltumim mult. Chiar ma gandeam la un preparat de genul asta. Zi-mi te rog si mie, fructoza cum se simte in aluaturi? E chiar ca si zaharul?


bijou, eu nu simt nici-o diferenta la gust. Numai ca are putere de indulcire mai mare decat zaharul si trebuie deci micsorata cantitatea atunci cand montifici o reteta care are zahar. Si caramelizeaza mai repede ca zaharul, deci timpul de coacere sau caramelizare trebuie sa fie mai mic.
Cred ca stii ca Monti recomanda a nu se consuma mai mult de 30g de fructoza pe zi.

#4 BIJU

BIJU

    Academic Chef

  • Membri
  • 1482 posturi
  • Location:dAu La Kuaie
  • Interests:sa stiu sa fac poale in brau pentru nepoti

Postat 12 December 2007 - 09:20 AM

QUOTE(mico @ Dec 12 2007, 09:09 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Cred ca stii ca Monti recomanda a nu se consuma mai mult de 30g de fructoza pe zi.


Stiu acuma laugh.gif ; din fericire, desi sunt fan dulciuri, am inceput sa nu ma mai gandesc atat de mult la dulcele gust dulce smile.gif , insa chiar nu am gustat niciodata fructoza in preparate si nu stiam daca e buna sau rea, pentru ca sunt indulcitori care au gust bun, dar dupa ce termini de baut sau mestecat iti ramane un gust ciudat in gura care mie imi displace.

#5 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 12 December 2007 - 10:09 AM

QUOTE(mico @ Dec 12 2007, 08:27 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Sunt convisa ca veti veni cu amendamente si alte propuneri interesante.


mico, multumesc mult pentru reteta. mi-am propus sa il incerc de craciun, doar jumate din cantitati ca nu are cine-l manca wink.gif umplutura o sa fie nuca amestecata cu coacaze uscate.

nu se putea sa nu sar io cu gura biggrin.gif
eu zic ca la reteta asta nu se potriveste laptele. laptele merge doar la retete glucidice, asa ca propun inlocuirea lui cu smantana dulce (frisca) lungita cu apa.
mai zic ca se potriveste cel mai bine pentru faza 2

Si mai am o problema sad.gif nu gasesc nicaieri aici faina de gluten. cand am cerut asa ceva in magazine s-au uitat la mine ca la felul 3. stiu ca se poate face si in casa, mi se pare ca chiar mico a scris reteta, da' eu n-am timp de asa ceva smile.gif
serviciul meu ma poarta prin tara in perioada asta, asa ca sper ca gasesc pe undeva ca sa imi iasa si mie cozonacul pufos wink.gif

#6 mico

mico

    Captain Cook

  • Membri
  • 438 posturi
  • Location:bucuresti

Postat 12 December 2007 - 12:38 PM

of, din pacate ai dreptate, boni, cred ca o sa pun frisca diluata sau daca ma enervez, apa chioara,ca doar cozonacul de post cum se face?
daca nu gasesti prin tara gluten, pot sa-ti cumpar de aici si iti trimit prin posta, ca nu e mare greutate. Dar nu inteleg cum n-are cine-l manca, musafirilor mei le-a placut, ma uitam cu tristete cum se termina!

Editat de mico, 12 December 2007 - 12:38 PM.


#7 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 12 December 2007 - 02:23 PM

Mico esti grozava , multu' ! Acum facem si cozo monti .
Spune-mi te rog, unde gasesti gluten ? Dar coacaze ? Le caut din vara si se ascund de mine mereu.

Adevarul este ca de Craciunul trecut si Pastele asta am facut cozo dar nu monti, am facut asa "de datina". L-am mancat mai mult eu ca sotul a luat in 2 dimineti cate o felie alaturi de lapte.
Si eu "am furat" o reteta de la fetele noastre din culi ( Alis) pt ca era cea mai apropiata de reteta cozonacului ce-l faceam in vremurile bune.
Daca vreti puteti incerca si reteta asta a lui Alis
http://www.culinar.r...u-de-sarbatori/
In ceea ce priveste crema cozonacului va zic ca e ceva deosebit din cauza scortisoarei ( cui ii place gustul)
crema:
200 g unt moale
75 g cacao
300 g zahar ( 150 fructoza - normal)
3 linguri apa
(1 lingura faina cernuta) - normal ca asta nu am pus-o si am marit cant. de cacao
1 lingurita scortisoara(daca va place) eu am pus 1 lingura
1 lingurita ness cafe ( eu am pus 1 lingura)
esenta vanilie
Se freaca putin untul cu zaharul si apoi se pun celelalte ingrediente

Am folosit, de atunci (dec.2006) crema asta la o multime de umpluturi.

EDIT- am uitat sa te intreb cant de integrala e egala cu cea de tarate , la cant cantarita data de tine ?

Editat de 2heng, 12 December 2007 - 02:30 PM.


#8 RalucaM

RalucaM

    Big Chef

  • Membri
  • 553 posturi
  • Location:Los Angeles

Postat 12 December 2007 - 10:50 PM

pupic.gif Mico!!! Facem si cozonac! O intrebare, cata drojdie uscata ar trebui oare?
floare.gif Multumim ! Pls editeaza la reteta chestiuta cu laptele sa nu se incurce fetele pe viitor.

Editat de RalucaM, 12 December 2007 - 10:51 PM.


#9 mico

mico

    Captain Cook

  • Membri
  • 438 posturi
  • Location:bucuresti

Postat 13 December 2007 - 06:49 AM

rodica, destul de greu gasesc si eu glutenul, dar numai la plafarurile din p-ta Amzei sau Hanul lui Manuc. Trebuie sa fie buna crema facuta de tine, dar nu mai vreu sa folosesc grasimi saturate (unt), mai ales ca intr-una din cartile lui mai recente, din care a spicuit si tradus Doina, Monti recomanda sa nu folosim untul la prepararea deserturilor, citez: Nu folosi niciodata faina, unt , sau zahar cand faci deserturile. In schimb, foloseste piure de fructe fara zahar, oua, branza proaspata , ciocolata >70% cacao, fructoza si "faina" de migdale sau alune.
Asa ca si la aluatul de cozo am sa inlocuiesc untul cu ulei.
raluca, am facut modificarile in reteta privitoare la cantitatea de drojdia uscata si lapte.

Editat de mico, 13 December 2007 - 06:50 AM.


#10 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13677 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 13 December 2007 - 09:45 AM

QUOTE(mico @ Dec 13 2007, 08:49 AM) <{POST_SNAPBACK}>
rodica, destul de greu gasesc si eu glutenul, dar numai la plafarurile din p-ta Amzei sau Hanul lui Manuc. Trebuie sa fie buna crema facuta de tine, dar nu mai vreu sa folosesc grasimi saturate (unt), mai ales ca intr-una din cartile lui mai recente, din care a spicuit si tradus Doina, Monti recomanda sa nu folosim untul la prepararea deserturilor, citez: Nu folosi niciodata faina, unt , sau zahar cand faci deserturile. In schimb, foloseste piure de fructe fara zahar, oua, branza proaspata , ciocolata >70% cacao, fructoza si "faina" de migdale sau alune.
Asa ca si la aluatul de cozo am sa inlocuiesc untul cu ulei.

Multumesc mult Mico pt pontul cu glutenul. Nu vreau pt paine ci doar pt cozonac de 2 ori pe an. Daca tot il fac cu tarate macar sa fie mai pufos biggrin.gif
Sotul mi-a si zis ca NU, de Craciun sa-l fac normal ca el mananca doar 1-2 felii si alea trebuie sa aiba gust de cozonac ca cel din copilarie. Deh ! Poate are dreptate.

Dar revenind la ale noastre, spune-mi te rog , cantitatile de faina si tarate cantarite si date de tine la reteta reprezinta 1/2 faina si 1/2 tarate ? Altfel nu prea e monti cozonacul sau e de faza II. . .

Despre zisele lui MM cu untul . .. asa este dar . . .de 2 ori pe an la un singur cozonac. . . cool.gif
Crema aia de cozonac nu-i inventia mea, vai eu sunt antitalent, este "pachet" cu cozonacul lui ALIS. Asa a facut ea umplutura si e super din cauza nessului si scortisoarei (asta e parerea noastra)
pupic.gif

#11 RalucaM

RalucaM

    Big Chef

  • Membri
  • 553 posturi
  • Location:Los Angeles

Postat 13 December 2007 - 08:37 PM

Mie mi se pare ok cu fainile la prima privire. La o intrebare pe site au dat reteta asta de aluat de pizza "3/4 cana faina integrala de grau,1 cana faina integrala de secara,3/4 cana tarata de grau ..." si stiu ca atunci am tot discutat si masurat si am ajuns la concluzia ca 1/3 tarate - 2/3 faina ca greutate merge, e drept ca era vorba de pizza si nu de cozonac care are unt, oua, lapte mad.gif
De faza II e precis tongue.gif

#12 mico

mico

    Captain Cook

  • Membri
  • 438 posturi
  • Location:bucuresti

Postat 14 December 2007 - 07:06 AM

Rodica, uite ca ti-a raspuns Raluca foarte bine, mai repede decat mine.
Eu ma tin de regula asta: 1 parte tarate + 3 parti faina (in greutate) sau 1 parte tarate + 1 parte faina (in volume). Daca folosesti gluten, care e "proteina" si n-are IG, poti pune chiar un pic mai multa faina, cum e in reteta de pizza data de tataie. Deci in reteta de cozo pusa aici, sunt volume de faina si tarate aproximativ egale.

Editat de mico, 14 December 2007 - 07:10 AM.


#13 Alexandrina

Alexandrina

    Bucataras

  • Membri
  • 82 posturi

Postat 11 April 2008 - 12:57 PM

Mico. te rog sa-mi dai niste sfaturi la blaturile si aluaturile Monti.
Mie imi plac retele tale pentru ca folosesti ulei in loc de unt. Problema mea e ca nu am faina de gluten, si nu stiu ce proportii de tarate si faina integrala sa folosesc pentru a obtine blaturi si aluaturi pufoase( la proportia de 1/2 faina si 1/2 tarate, fara gluten, rezultatul nu m-a incantat).
Ce fel de tarate e mai buna: macinata mare sau marunt? Cu ce as putea inlocui faina de gluten pentru a obtine rezultate?
Consistenta materialului pentru blat e aceeasi ca la blaturile traditionale? Prajiturile traditionale(cu faina alba) imi ies fara probleme, dar cele Monti, nu.

#14 Ona_36975

Ona_36975

    Master of disaster

  • Membri
  • 2526 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 12 April 2008 - 03:27 PM

si pe mine ma rontaie supararea cu glutenul asta. prima data cind am facut chec dupa reteta lui Mico am folosit si gluten si-a iesit un checulet de ne-am lins toti pe degete.
acum, cind planuiam sa fac bunatati de Pasti, nu gasesc nici o amarita de punguta cu gluten nicaieri, of! (nu-mi pomeniti de Piata Amzei, va rog, chiar azi am fost acolo, de pomana...)


all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.


#15 emilika

emilika

    Academic Chef

  • Membri
  • 1259 posturi

Postat 24 December 2009 - 08:12 PM

Am facut si eu cozonac Monti tongue.gif Mi-a iesit de vis... pentru mine, nepriceputa, e o mare victorie pe campul de lupta culinar laugh.gif
Am folosit faina integrala si de gluten, 50 g fructoza, drojdie verde - pe care am diluat-o in apa calda si o lg de smantana. Am framantat cu iaurt slab si cu putin ulei (ca sa "dezlipesc" aluatul).
Crema este din pulbere de migdale, esenta de rom, coaja de lamaie rasa, 50 g fructoza, o lingura de cacao (O sa ma intrebati de ce nu am pus nuca - intentionam sa fac asta dar in ultimul moment nucile mele au suferit un accident - le-am ars sad.gif - si am fost nevoita sa improvizez)
Surpriza a fost cat de mare si frumos a crescut si ce bine s-a comportat faina asta la lucru.
Gustul este foarte bun. Ca aspect nu se compara cu cozonacul traditional cu faina alba si nuca - aspectul acela de felie alba de cozonac umpluta generos cu crema de nuca mi-a ramas in memorie dupa atatia ani... DAR acest cozonac nu ingrasa asa ca il voi prefera oricand in locul celuilalt blob1.gif
In orice caz, il declar un succes, l-am programat si de Anul Nou, cand il voi face cu muuuuulta crema de nuci.

122409172709.jpg

122409172647.jpg

122409174256.jpg

122409173002.jpg


#16 Ona_36975

Ona_36975

    Master of disaster

  • Membri
  • 2526 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 25 December 2009 - 12:24 AM

Grozav ţi-a ieşit, Emilika. Da' tărîţe n-ai pus? Că dacă nu... nu prea e monti.

all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.


#17 emilika

emilika

    Academic Chef

  • Membri
  • 1259 posturi

Postat 25 December 2009 - 04:40 PM

QUOTE(onaf @ Dec 25 2009, 12:24 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Grozav ţi-a ieşit, Emilika. Da' tărîţe n-ai pus? Că dacă nu... nu prea e monti.


Sigur ca am pus (cam o treime in raport cu faina integrala) dar am uitat sa scriu. Scuze, sper ca nu le-am derutat pe fetele noi BangHead.gif

#18 emilika

emilika

    Academic Chef

  • Membri
  • 1259 posturi

Postat 25 December 2009 - 05:03 PM

QUOTE(emilika @ Dec 25 2009, 04:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Sigur ca am pus (cam o treime in raport cu faina integrala) dar am uitat sa scriu. Scuze, sper ca nu le-am derutat pe fetele noi BangHead.gif


Vai nu stiu unde imi este capul... am uitat si de oua. Am pus desigur si oua in aluat. In crema de migdale am pus 2 albusuri.
Norocul meu si al altora ca nu sunt nici bucatar si nici jurnalist la rubrica gastronomica laugh.gif

#19 teonamon

teonamon

    Big Chef

  • Membri
  • 843 posturi
  • Gender:Female
  • Location:constanta-romania

Postat 25 December 2009 - 06:18 PM

Emilika, esti maestra , ai facut un cozonac asa fotogenic, si daca spui tu ca este si gustos..., ce mai, meriti toata admiratia smile.gif

#20 emilika

emilika

    Academic Chef

  • Membri
  • 1259 posturi

Postat 25 December 2009 - 09:11 PM

QUOTE(teonamon @ Dec 25 2009, 06:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Emilika, esti maestra , ai facut un cozonac asa fotogenic, si daca spui tu ca este si gustos..., ce mai, meriti toata admiratia smile.gif


Vai Teo, cand citesc ce ai scris imi creste si mie inima ca si cozonacul laugh.gif Multumesc smile.gif .



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi