Sari la conținut

Poză

Reteta Montignac - Lamai umplute cu pasta de ton


8 răspunsuri la acest topic

#1 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3611 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 10 January 2012 - 09:38 PM

De fapt nu e reteta mea dar mai demult am auzit pe cineva ca a pregatit pentru o masa festiva lamai umplute si au fost minunate, gustul si mirosul de lamaie s-a impletit in mod fericit cu pasta de ton. Mi-a ramas gandul la aceasta reteta. Mai apoi am gasit-o pe alt forum cu o inovatie draguta:lamaile taiate felii, Astfel puteau fi aranjate mult mai aerisit si fiecare mesean avea portia individualizata. La o masa festiva o lamaie umpluta pentru o persoana e prea mult, dar o felie e chair potrivita.

Deci ingredientele:

Trei sau patru lamai, depinde de marime. Se spala bine, bine, se taie un capacel si cu un cutit bine ascutit se face o cruce cat mai adanca in lamaie fara a strapunge coaja. Apoi, cu o furculita, cu o lingurita, cu o scula de scobit mere, cu degetelele, scoateti tot miezul afara.

Crema: O cutie de ton in ulei
100 grame unt
2, 3 linguri de capere. Daca nu gasiti merg si masline verzi, chiar si negre. Evident fara samburi. D.gif
patrunjel
sare, piper, zeama de lamaie

Dupa gust se mai pot adauga partea verde de la cateva fire de ceapa, maioneza, oua fierte taiate cubulete. ce credeti ca va place la aceasta pasta.

Eu nu am mai adaugat nimic pentru ca am vrut sa iasa cat mai racoritoare.

Am scurs tonul de surplusul de ulei, am pus in robot, am adaugat untul, patrunjelul, caperele, zeama de lamaie. Am mixat rapid, am potrivit de sare si piper si am trecut la umplutul lamailor. Trebuie umplut cu grija sa nu tamana goluri, n-ar trebui, pasta e destul de aerisita si moale. Se umple si capacelul taiat la inceput si apoi se inveleste lamaia astfel refacuta in folie alimentara. Se repata operatia si cu celelalte lamai. Se pun toate in congelator si se lasa cate zile doriti sa stea asa, congelate. In momentul in care doriti sa le consumati scoateti lamaile, le lasati cam 10 minute la temperatura camerei si apoi cat sant inca inghetate, le taiati felii late de aproximativ un cm cu cutitul de taiat paine.

E un aperitiv spectaculos si ca infatisare si ca gust. Imi pare rau ca nu am fotografie cu lamaia imvelita in folie dar cred ca va pricepeti voi.

craciun_2011_141.jpg

craciun_2011_142.jpg


QUOTE(adeje @ Jan 10 2012, 08:21 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Mai spune-mi te rog cat ai lasat in congelator lamaile pana le-ai taiat. Ca din ce ai scris eu am inteles ca au stat mai mult de o zi. N-au inghetat?


QUOTE(cris31 @ Jan 10 2012, 06:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ba da, au inghetat. Dar acesta era si scopul. Lamaile devin o masa compacta cu compozitia si cand apesi cutitul sa le tai, nu-si schimba forma. Dupa ce le feliezi cu cutitul de paine, ele se dezgheata frumos in forma dorita de noi.


#2 Oskkar

Oskkar

    Academic Chef

  • Membri
  • 1035 posturi

Postat 10 January 2012 - 10:07 PM

CITAT(cris31 @ Jan 10 2012, 07:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
gustul si mirosul de lamaie s-a impletit in mod fericit cu pasta de ton

reteta asta e pe gustul meu

am peste, cred ca o fac saptamana asta em_new_15.gif

cred ca merge cu orice peste

le tinem la congelator ca sa se intaresca pasta sa le putem taia rondele? sau de ce? rolleyes.gif

Edit: acum am citit raspunsul tau referitor la congelare de la Meniuri festive:

"Lamaile devin o masa compacta cu compozitia si cand apesi cutitul sa le tai, nu-si schimba forma. Dupa ce le feliezi cu cutitul de paine, ele se dezgheata frumos in forma dorita de noi. "

Editat de Oskkar, 10 January 2012 - 10:11 PM.

"Un bel dì, vedremo levarsi un fil di fumo sull'estremo confin del mare."

#3 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 10 January 2012 - 10:39 PM

Arata foarte bine ! em_new_15.gif

Si eu fac lamai umplute dar tot asa cum spui mai sus nefeliate. Trebuiesc lamai mititele si cam perfecte sa le poti taia in doua si fac alta pasta de ton si o pun cu spritzul in jumatatea de lamaie asa cu motz.

O sa vad ce platou o sa fac, si o sa feliez si eu lamaile umplute, si binenteles ca o sa incerc si crema ta.

#4 adeje

adeje

    Master of disaster

  • Membri
  • 3931 posturi

Postat 11 January 2012 - 08:22 AM

Am niste intrebari prostesti, pentru reteta asta te urmaresc peste tot. :)

Se pot taia inghetate sau le mai lasi un pic sa se dezghete?
S-a intamplat sa se desprinda compozitia de coaja?
Apoi, se manaca cum? Cu tot cu coaja, se musca din felii, se taie sau cum? Mai exact, musafirii tai cum le-au mancat?
Ma stresez pentru un pranz mai pretentios cu musafiri si mai pretentiosi si as vrea sa nu ma fac de ras acolo.
Prefer sa ma fac de ras aici cu voi. :)

#5 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3611 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 11 January 2012 - 05:22 PM

CITAT(adeje @ Jan 11 2012, 08:22 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Am niste intrebari prostesti, pentru reteta asta te urmaresc peste tot. :)

Se pot taia inghetate sau le mai lasi un pic sa se dezghete?
S-a intamplat sa se desprinda compozitia de coaja?
Apoi, se manaca cum? Cu tot cu coaja, se musca din felii, se taie sau cum? Mai exact, musafirii tai cum le-au mancat?
Ma stresez pentru un pranz mai pretentios cu musafiri si mai pretentiosi si as vrea sa nu ma fac de ras acolo.
Prefer sa ma fac de ras aici cu voi. :)

Deci eu am fost nevoita sa le tai imediat ce le-am scos din congelator, ca se terminasera cele de pe masa. Dar au trebuit sa mai astepte cateva minute, nu multe pana s-au dezghetat de tot. Daca ti-e frica sa le congelezi atunci poti sa le lasi si in frigider, dar asa nu garantez cate zile si nici cum se taie. Daca frigiderul nu raceste bine si crema ramane oarecum moale, atunci s-ar putea sa fie o problema de forma.
Are o usoara tendinta de desprindere, trebuie sa indesi bine cand le umpli si ar fi indicat sa le pui pe un platou una langa alta, nu suspendate cum le-am pus eu, pentru ca ne-avand pe ce sa se sprijine...
Fiecare cum crede, dar trebuie folosite si cutitul si furculita daca se doreste sa se manance si coaja. Am avut care au luat si din coaja, dar nu toata. De obicei dupa ce se taie cu cutitul in doua se ia cu furculita din compozitie alaturi de celelalte preparate. E foarte racoritoare si frumos aromata de la lamaie. Cred ca se preteaza foarte bine langa bilele de branza invelite in fel de fel de chestii. Alea sunt ochioase tare. Mai fa ceva cu somon sau si mai bine uita-te aici. Sunt cateva rulade spectaculoase, sanatoase si lejer de facut.
Hai spor, daca mai vrei sa te sfatuiesti cu noi, suntem aici.
Cel putin eu sunt innebunita dupa chestii de genul asta, sa alcatuiesc meniuri pentru cei din jurul meu, sa-i impresionez(in sensul placut), sa-i fac sa savureze ceva bun, sa se simta bine cateva ceasuri.

#6 Oskkar

Oskkar

    Academic Chef

  • Membri
  • 1035 posturi

Postat 14 January 2012 - 05:27 PM

am facut si eu reteta
em_new_22.gif

Miniaturi atașate

  • 1_1.JPG
  • 1.JPG

"Un bel dì, vedremo levarsi un fil di fumo sull'estremo confin del mare."

#7 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3611 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 15 January 2012 - 11:51 AM

Ma bucur ca v-au placut! S-ar parea ca ai avut ceva probleme la feliere. ce te-a incurcat? faptul ca erau prea inghetate, sau cutitul n-a vrut sa te ajute? D.gif
Cum vi s-a parut crema?


#8 Oskkar

Oskkar

    Academic Chef

  • Membri
  • 1035 posturi

Postat 15 January 2012 - 01:18 PM

CITAT(cris31 @ Jan 15 2012, 09:51 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Ma bucur ca v-au placut! S-ar parea ca ai avut ceva probleme la feliere. ce te-a incurcat? faptul ca erau prea inghetate, sau cutitul n-a vrut sa te ajute? D.gif
Cum vi s-a parut crema?

de vina a fost cutitul
crema a fost misto;
e un aperitiv de efect care se face foarte usor; il refac de ziua mea;
"Un bel dì, vedremo levarsi un fil di fumo sull'estremo confin del mare."

#9 adeje

adeje

    Master of disaster

  • Membri
  • 3931 posturi

Postat 22 April 2013 - 08:39 AM

Am umplut si eu o lamaie cu pasta de ton cu capere.
Cam rarute caperele in lamaia mea, mai exact una singura a nimerit. :)
Am mai constatat ca distanta ideala intre scoaterea din congelator si consum ar fi 45 de minute. Cred ca depinde si de temperatura din casa, daca este foarte cald se decongeleaza mai repede.
Extraordinar de bun, multumesc cris pentru reteta.
In plus pentru petreceri/mese festive pot fi facute inainte, sa nu mai ai grija lor.

Miniaturi atașate

  • Fotografie2812.jpg




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi