Sari la conținut

Poză

Reteta Montignac - Tort egiptean


15 răspunsuri la acest topic

#1 Ona_36975

Ona_36975

    Master of disaster

  • Membri
  • 2526 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 01 March 2013 - 01:01 AM

Tort egiptean

ONA__1.jpg

ONA___2.jpg

Măi gagici, vă mai zic o dată, nu e invenția mea, doar l-am găsit pe un sait cu hai și cu să gătim în titlu (ulterior am văzut că e și la noi pe culi, nu mai știu acum unde, sigur cu o căutare îl găsiți).
În original, se fac trei foi a cîte: 2 albușuri, 2 linguri de fructoză, o jumătate de lingură de făină conformă și 40 de grame de alune măcinate (eu am pus migdale). Dar eu, după prima foaie de probă, am ajuns la concluzia că prefer cîte trei albușuri (la tava de 24 cm, a mea era pătrată, ce-i drept).
Se bat albușurile zdravăn, se adaugă fructoza și se mai bat o tură să se încorporeze frumos. Se amestecă făina cu migdalele și se adaugă la albușuri, amestecînd, după cum știm, ușurel, de jos în sus. La copt 25 de minute (sau fiecare după cum știe că-i merge cuptorul).
Și tot așa încă două foi (eu am făcut patru cu totul, după cum se vede în poze, că noi sîntem mai mulți și mai haplea).

Fiecare dintre foile astea se va unge cu cîte două creme, una peste alta.

Crema 1:
Gălbenușurile rămase (6 în rețetă, la mine cîte trei de fiecare foaie) se amestecă cu, zice rețeta, 2 linguri de amidon sau făină (ori puneți făină conformă, cu tărîțe măcinate foarte fin, ori nu puneți deloc; vedeți că are și Boni niște rețete de creme d-astea fierte, budincuțe, ca umpluturi pentru tarte), 6 linguri de fructoză și lapte 340 ml (dacă faceți ca mine, cu cîte trei ouă la fie care foaie, nu uitați să măriți proporțional și restul cantităților). Se pun pe foc, amestecîndu-se mereu, pînă se îngroașă, pe urmă se lasă puțin la răcit.
Untul (cele 170 g) se freacă puțintel separat și se adaugă cîte puțin, cu lingura, în budinca răcită. În momentul ăsta se poate adăuga și esență de vanilie.

Crema 2:
cam 150 g de zahăr/fructoză se topește într-o cratiță pe foc pînă se face lichid, apoi se toarnă (eu l-am turnat pe o foaie de copt) și se lasă la răcit. Cînd se răcește, se rupe în bucățele mici (se poate bate cu sucitorul într-o pungă, ca să nu sară în toate părțile, sau se poate măcina în mixer/rîșniță, fiecare cum îi vine).
Se bat băț 200 ml de frișcă, în care se încorporează 120 g de nuci sau migdale zdrobite (nu făcute făină); eu am găsit la Kaufland punguțe cu migdale făcute bucățele de cîțiva milimetri, mi s-au părut perfecte și chiar au fost; înainte de-a le încorpora în frișcă le-am copt cîteva minute în tavă, fără ulei, în cuptor.
Pe urmă se încorporează și caramelul zdrobit.

Tortul se asamblează simplu: o foaie, un strat de budincă, un strat de cremă cu bucăți de chestii în ea.
Trebuie lăsat la frigider măcar cîteva ore, să se topească o parte sau chiar tot caramelul. Vă jur că după două zile de stat la frigider era și mai bun. Suspectez că după trei ar fi fost criminal, dar n-a mai apucat...

La turul doi am făcut pentru bază și un blat de roșcove, că mi s-a părut potrivit ca gust. Chiar a fost. Ar merge intercalat.

Pare mai complicat decît e, zău.
E posibil ca unora să nu le placă așa gen de tort. Vă rog să nu împușcați mesagerul. D.gif

Editat de Sheng, 07 March 2013 - 03:57 PM.
completat reteta conf. post #11


all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.


#2 Ona_36975

Ona_36975

    Master of disaster

  • Membri
  • 2526 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 01 March 2013 - 06:11 PM

Rodica, mulțumesc frumos că mi-ai făcut topic separat. Să știi că nu de lene n-am făcut, dar am crezut că nu-i cazul, nefiind rețeta mea și nici neavînd eu vreo contribuție la ea.

*
În legătură cu faptul că-s prea multe foi de copt: pentru un tort mai mic, se poate coace o singură foaie într-o tavă mare pătrată sau dreptunghiulară, apoi se taie foaia în cruce și iată patru foi mai mici.
Pentru trei foi mai mici rotunde, se pot desena trei cercuri pe o foaie de copt mai mare și se poate întinde compoziția de foaie în cele trei cercuri (compoziția nu curge, deci se poate întinde sub orice formă vreți. Ba chiar e mai ușor așa decît într-o tavă cu margini fixe sau detașabile, pentru că e mai ușor de dezlipit.

(l.e.: în poza a doua se vede jos de tot și un blat mai închis la culoare; la al doilea tort am încercat și un blat de roșcove (am păstrat rețeta blaturilor, doar că am pus roșcove în loc de migdale), în ideea că ar trebui să se potrivească la gust. S-a potrivit. D.gif )

Editat de onaf, 01 March 2013 - 06:14 PM.


all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.


#3 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 01 March 2013 - 06:40 PM

Cu placere ! smile.gif
Te rog sa-mi mai dai prilejul sa mai "separ" si altele D.gif

#4 valery

valery

    Big Chef

  • Membri
  • 787 posturi

Postat 02 March 2013 - 12:19 AM

Sarutmana ptr reteta em_new_15.gif em_new_59.gif


#5 antzuka

antzuka

    Master of disaster

  • Membri
  • 1594 posturi
  • Gender:Female
  • Interests:mersul pe munte, gatitul, croitoria

Postat 02 March 2013 - 09:58 AM

wow ce fain araata...woww blink.gif
A cup of health-drink it every day, health taste good


.....lumea este în mîinile celor care au curajul să viseze şi să îşi asume riscul de a trăi propriile vise.....Paulo Coelho




#6 puskin

puskin

    Master of disaster

  • Membri
  • 3776 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Sibiu

Postat 02 March 2013 - 12:11 PM

QUOTE(onaf @ Mar 1 2013, 06:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
În legătură cu faptul că-s prea multe foi de copt: pentru un tort mai mic, se poate coace o singură foaie într-o tavă mare pătrată sau dreptunghiulară, apoi se taie foaia în cruce și iată patru foi mai mici.
Pentru trei foi mai mici rotunde, se pot desena trei cercuri pe o foaie de copt mai mare și se poate întinde compoziția de foaie în cele trei cercuri (compoziția nu curge, deci se poate întinde sub orice formă vreți. Ba chiar e mai ușor așa decît într-o tavă cu margini fixe sau detașabile, pentru că e mai ușor de dezlipit.


Ce idee buna, mie nu mi-a trecut prin cap rolleyes.gif. Arata bine rau tortul, trebuie sa-l incerc. Tu mai folosesti fructoza? Aveam senzatia ca te-ai reprofilat pe xylitol/erythriol...Oare astea merg topite?

#7 Ona_36975

Ona_36975

    Master of disaster

  • Membri
  • 2526 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 03 March 2013 - 08:07 PM

QUOTE(puskin @ Mar 2 2013, 12:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ce idee buna, mie nu mi-a trecut prin cap


Nu-i nimic, poți să te bazezi pe-o puturoasă ca mine să-i vină sau să asimileze idei pentru muncit cît mai puțin! D.gif

Fructoză mai folosesc uuuuneooori... cînd n-am xilitol, că n-am avut de unde sau n-am apucat, ori pur și simplu din motive financiare. E atît de păcătoasă, încît ideal ar fi să renunț de tot la ea, dar uite că încă n-am pus la cale un plan pentru asta.
Din păcate, am citit pe net că nu se caramelizează xilitolul. :(






all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.


#8 sorinadaniela

sorinadaniela

    Academic Chef

  • Membri
  • 1176 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Vicenza (Italia)

Postat 06 March 2013 - 09:43 PM

CITAT(onaf @ Mar 1 2013, 02:01 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Crema 1:
Gălbenușurile rămase (6 în rețetă, la mine cîte trei de fiecare foaie) se amestecă cu, zice rețeta, 2 linguri de amidon sau făină (ori puneți făină conformă, cu tărîțe măcinate foarte fin, ori nu puneți deloc; vedeți că are și Boni niște rețete de creme d-astea fierte, budincuțe, ca umpluturi pentru tarte), 6 linguri de fructoză și lapte 340 ml (dacă faceți ca mine, cu cîte trei ouă la fie care foaie, nu uitați să măriți proporțional și restul cantităților). Se pun pe foc, amestecîndu-se mereu, pînă se îngroașă, pe urmă se lasă puțin la răcit. Untul se freacă puțintel separat și se adaugă cîte puțin, cu lingura, în budinca răcită. În momentul ăsta se poate adăuga și esență de vanilie.


Arata de milioane...
O intrebare: ce cantitate de unt se foloseste la prima crema? Multumesc!

Sorina





7 iunie 2010 am inceput monti 104 - 105kg
7 iulie 2010 aveam 99kg
7 august 2010 aveam 93,6kg
7 sept 2010 aveam 91kg
7 oct 2010 aveam 87,7kg
7 nov 2010 aveam 83,7kg
7 dec 2010 aveam 81kg
7 ian 2011 aveam 79,9kg
7 febr 2011 aveam 78kg
7 martie 2011 aveam 77,5kg
7 aprilie 2011 aveam 75,5kg
7 mai 2011 aveam 76kg (cred... eram in Ro fara cantarul meu iubit)
7 iunie 2011 aveam 74kg... 1 an de monti
7 iulie 2011 aveam 73kg
7 iulie 2011 aveam 72,5kg

#9 ghiana

ghiana

    Captain Cook

  • Membri
  • 416 posturi

Postat 07 March 2013 - 11:11 AM

Vai ce bine arat, traiasca egiptenii...si Onaf ca ne-a destupat la cap !
ghiana

#10 2ut

2ut

    Big Chef

  • Membri
  • 972 posturi

Postat 07 March 2013 - 11:17 AM

Sorina, l-am facut si eu in weekend, tare bun a esit (doar ca am taiat prima crema, dar am reparat-o pe parcurs) si am pus 170g unt, ca asa am gasit pe net reteta. Daca nu e bine, apare onaf si ne lamureste ea.
Multumesc Onaf, mi-a placut tare mult, o reteta pe gustul meu.



#11 Ona_36975

Ona_36975

    Master of disaster

  • Membri
  • 2526 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 07 March 2013 - 02:34 PM

Dadada, are dreptate 2ut, 170 de grame de unt la crema din 6 gălbenușe. Scuze c-am uitat să pun. Poate ne-aude Rodica și modifică ea la prima postare, mulțumesc, Rodica. D.gif

all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.


#12 sorinadaniela

sorinadaniela

    Academic Chef

  • Membri
  • 1176 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Vicenza (Italia)

Postat 07 March 2013 - 03:48 PM

Va multumesc mult, fetelor! Doamne, cat de bine arata! Nu stiu cat de mult ii voi mai putea rezista.
Sorina





7 iunie 2010 am inceput monti 104 - 105kg
7 iulie 2010 aveam 99kg
7 august 2010 aveam 93,6kg
7 sept 2010 aveam 91kg
7 oct 2010 aveam 87,7kg
7 nov 2010 aveam 83,7kg
7 dec 2010 aveam 81kg
7 ian 2011 aveam 79,9kg
7 febr 2011 aveam 78kg
7 martie 2011 aveam 77,5kg
7 aprilie 2011 aveam 75,5kg
7 mai 2011 aveam 76kg (cred... eram in Ro fara cantarul meu iubit)
7 iunie 2011 aveam 74kg... 1 an de monti
7 iulie 2011 aveam 73kg
7 iulie 2011 aveam 72,5kg

#13 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 07 March 2013 - 04:00 PM

QUOTE(onaf @ Mar 7 2013, 02:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Poate ne-aude Rodica și modifică ea la prima postare, mulțumesc, Rodica. D.gif

Rezolvat D.gif
Dar asteptam o poza cat de mica de la 2ut, asa cum ne obisnuise (candva) floare.gif

#14 2ut

2ut

    Big Chef

  • Membri
  • 972 posturi

Postat 08 March 2013 - 10:50 AM

CITAT(Sheng @ Mar 7 2013, 04:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Rezolvat D.gif
Dar asteptam o poza cat de mica de la 2ut, asa cum ne obisnuise (candva) floare.gif


De data asta n-am facut nici una, ca am fost tare suparata pe mine c-am taiat crema (si-mi pare rau ca n-am facut ca apoi la frigider s-a reparat si aspectul).
P.S. Chiar daca n-am mai scris, sunt pe-aici si va citesc mereu.



#15 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 08 March 2013 - 06:59 PM

QUOTE(2ut @ Mar 8 2013, 10:50 AM) <{POST_SNAPBACK}>
P.S. Chiar daca n-am mai scris, sunt pe-aici si va citesc mereu.

Ma scuza Onaf floare.gif pentru un cheekkiss.gif off topic la tortul ei minunat

#16 Ona_36975

Ona_36975

    Master of disaster

  • Membri
  • 2526 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 09 March 2013 - 10:10 PM

D.gif
Ce probleme-ÅŸi face draga de Rodica! cheekkiss.gif


all i want is less to to, more time to do it, and higher pay for not gettin' it done.




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi