Sari la conținut

Poză

creme brulè,aiuto


24 răspunsuri la acest topic

#1 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 22 March 2004 - 12:02 AM

este cineva care are reteta de la creme brule?va rog frumos daca o stiti sa imi spune-ti si mie ,multumesc
[addsig]
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#2 Monica

Monica

    Big Chef

  • Membri
  • 845 posturi
  • Location:Ploiesti (Prahova)

Postat 22 March 2004 - 09:35 AM

cred ca este vorba de crema de zahar ars.
nu?

#3 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 22 March 2004 - 10:04 AM

iti traduc reteta prietenei mele de pe site-ul italian
creme brulee di rossanina

jumatate de litru de lapte
jumatate de litru de smintina
5 batoane de vanilie
9 galbenusuri
g. 180 de zahar
g. 100 de zahar acela nerafinat inchis la culoare

se deschid batoanele de vanilie si se varsa continutul lor in laptele amestecat cu smintina.
se pune pe foc pina ce incepe sa fiarba, se da la o parte si se lasa o jumatate de ora.
se filtreaza.
se aprinde cuptorul la 100°c.
se amesteca galbenusurile cu zaharul si se adauga incet laptele amestecat cu smintina. se filtreaza din nou si se varsa un 8 forme care se vor coace in cuptor timp de 45 de minute (formele sunt specifice din lut rotunde si nu foarte inalte, nu stiu daca stii cum arata)
se controleaza daca e gata astfel: se ia o forma si se agita putin, daca e gata crema nu trebuie sa se "miste".
se lasa sa se raceasca la temperatura camerei si apoi se pun la frigider timp de 3 ore.
atunci cind trebuie servite se usuca umiditatea creata deasupra, se varsa zaharul brun si se pune deasupra fierul special sau in lipsa acestuia se trece citeva minute la grill-ul cuptorului ca sa se topeasca zaharul deaupra si sa faca pojghita aceea caracteristica.
se serveste imediat.
eu la paris la gallerie laffayete am vazut aparatul special care "arde" crema deasupra, am si uitat cit costa din fericire, dar doar pentru ca avea un pret exorbitant.

evident ca in unele locuri se gaseste preparatul gata facut care cred ca trebuie sa se amestece numai cu putin lapte.
chiar ca mi-ai facut pofta!
[addsig]

#4 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 22 March 2004 - 11:39 PM

va multumesc f. mult.nu am facut niciodata,dar am mancat d multe ori si sint sigura ca nu am sa le ard zaharul cu aparatul de sudat,chiar daca ideea este unica,cred ca voi fi banala dar am sa folosesc grill-ul e mai sigur.in rest am de toate,cupe, zahar de trestie si bune consilii pe sambata sper sa o fac,mai repede nu am timp trebuie sa invat ca fac scoala de soferi. multumesc
[addsig]
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#5 Elena Brasov

Elena Brasov

    Captain Cook

  • Membri
  • 447 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Brasov

Postat 23 March 2004 - 09:56 AM

daca este vorba de crema de zahar ars, hai sa-ti spun cum o fac eu care nu am forme speciale si nici acel zahar brun de care se vorbeste aici. ard cateva linguri de zahar intr-o oala mai joasa, dupa ce s-a caramelizat il iau de pe foc si invart oala astfel incat tapetez si marginile cu zahar ars. las apoi la racit timp in care pregatesc crema care la fel o fac mult mai simplu. bat ouale (8 buc) cu zaharul (400gr), vanilia, adaug laptele(1kg) si torn compozitia in oala tapetata cu zahar ars. pun in cuptor la foc mic, de preferat pe o oala mai mare cu apa. se lasa la racit, iar siropul care se formeaza in jurul cremei este delicios.
Elena

#6 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 March 2004 - 12:36 PM

elena crema de zahar ars e alta chestie.
alexandru, data viitoare vreau creme brulè ca sa te trag in poza in postura de sudor

[addsig]

#7 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 23 March 2004 - 09:47 PM

si noi vrem sa vedm poza in pozitzie de sudor! ramin de ideea ca e spectaculara. ce ziceti oare cum vine crema de zahar ars cu zahar de trestie nerafinat?
[addsig]
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#8 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 23 March 2004 - 10:53 PM

pentru adriana,adresa de la mercatto stradal unde poti gasi produse romanesti:piazza porta palazzo,se pare ca este doar sambata
[addsig]
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#9 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 24 March 2004 - 02:46 AM

crème brulee
crème brulee isi are originea in anglia-a fost inventata la trinity college, cambridge, unde i s-a dat numele de "crema arsa". in reteta de fata caramelul se pregateste separat si se toarna pur si simplu deasupra. puteti folosi si zahar tos pe care-l presarati peste crema, pulverizati putina apa si apoi caramelizati zaharul cu ajutorul unei lampi speciale de bucatarie.

-570 g frisca
-6 galbenusuri mari
-4 linguri de cornflour
-2 linguri de zahar tos brun
-cateva picaturi de esenta de vanilie

caramel:
-110 g zahar granulat
plus 6 forme mici de sufle adanci de 4 cm si cu diametrul de 7.5 cm

faceti crema cu o zi inainte ca sa iaba timp sa se raceasca si sa se intareasca bine. incalzici frisca intr-o cratita pana incepe sa fiarba. in timpul acesta bateti galbenusurile, adaugati cornflour, zaharul si esenta de vanilie. turnati frisca fierbinte peste aceasta compozitie amestecand bine cu o lingura de lemn si puneti-l iar pe foc. incalziti usor pana se ingroasa crema turnati-o in cantitati egale in cele 6 mini-forme de sufle si lasati-o peste noapte in frigider. cu o ora inainte de servire pregatiti caramelul. puneti zaharul la caramelizat intr-o cratita si cand e lichefiat omogen turnati-l imediat peste crema din forme. repartizati caramelul uniform in forme si lasati sa se raceasca.



crème brulee de ciocolata
ceea ce mousse au chocolat a insemnat pentru anii '60, crème brulee a insemnat pentru anii '90. este un desert englezesc classic care permite variatii precum cea de mai jos: o crema fina de ciocolata cu o crusta de caramel.

-150 g ciocolata neagra de buna calitate (cu 75 %cacao) rupta bucati
-570 frisca lichida
-6 galbenusuri mari
-50 g zahar tos
-1 lingurita plina de cornflour

pentru caramel:
-175 g zahat granulat alb
plus 6 mini-forme de sufle

topiti ciocolata pe aburi cu 150 ml din frisca. amestecati bine pana se omogenizeaza si salati sa se raceasca putin. bateti galbenusurile cu zaharul si cornflour. intr-o cratita incalziti frisca ramasa pana incepe sa fiarba si turnati-o peste oua amestecandu-le bine in timp ce turnati. fierbeti l afoc mic pana incepe sa se ingroasa. adaugati ciocolata topita si putin cate putin crema cu oua si omogenizati. turnati compoziti in forme si procedati cu caramelul ca si la reteta precedenta
crema se poate pastra si la congelator, insa fara caramel. caramelul se adauga imediat ce ati scos crema din congelator, dar aveti grija sa lucrati repede caci se intareste rapid.

ps. lampa de bucatarie arata ca un extinctor, e cu gaz si se foloseste special pentru caramelizarea zaharului de pe deserturi. eu una nu am asa ceva dar incerc cealalta varianta din reteta. dar cred ca v-am insultat cunostintele de gastronomie, asa ca ignorati ps-ul meu.


"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#10 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 24 March 2004 - 10:50 PM

mc, nu stiu de unde ai luat tu ceea ce ai scris dar cred ca reteta adevarata si originala e cea pe care am tradus-o eu si care a scris-o si alexandru
angelique, piata de la porta palazzo este in fiecare zi dimineata iar simbata sau in ziua premergatoare unei sarbatori toata ziua, ceea ce iti spuneam eu adica "mercato coperto" unde sunt macelariile care au produse rominesti sunt deschise in fiecare zi atit dimineata cit si dupamasa, stiu ca fac pauza pentru ca deschid la 4 dupa-amiaza, banuiesc ca inchid la 12.30 ca toate magazinele.
cred ca poti folosi zaharul de care spui, cauta "zucchero di canna grezzo".
[addsig]

#11 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 25 March 2004 - 01:48 AM

aceasta reteta este dintr-o carte de bucate frantuzeasca scrisa in limba engleza.

eu am facut-o si este bunica.
am incercat-o mai mult de curiozitate.
preferata casei ramine totusi cea care seamana cu crema de zahar ars.
reteta care am scris-o este autentica nu am modificat nimic, doar am tradus-o(sintem pe un forum romanesc)
"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#12 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 March 2004 - 10:42 AM

acuma chiar ca mi-a venit pofta sa fac crema asta daca tot vorbim atita de ea.
mc ce e cornflor ala sau cum ii spune? ceva faina?
[addsig]

#13 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 25 March 2004 - 09:40 PM

adriana ,sa imi trimiti adresele ca atunci cand mai trec pe la torino sa le vizitez,multumesc
[addsig]
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#14 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 26 March 2004 - 06:34 AM

sorry.....
corn floor este faina de porumb(in engleza).
"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#15 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 26 March 2004 - 03:02 PM

salut,



astazi nu sunt in cea mai buna forma si sunt foare pusa pe contraziceri...asa ca...va rog din start sa ma iertati si adriana sunt din nou decaord cu tine...pentru a nu stiu cata oara...in crème brûlée cea adevarata nu se pune faina de malai...cu atat mai putin 4 linguri. si eu am o carte de bucate frantuzeasca scrisa in franceza...si nu vad nici o umbra de faina de malai, in plus e plin internetul de retete pentru crema asta...inca nu am gasit faiana de malai, dar poate nu am cautat suficient! despre origine...nu putem noi sa spunem ca provine din anglia...atata vrem cat ei inca nu s-au lamurit de unde vine...originea fiind disputata intre spania, anglia si franta...este ca si cu salata de vinete sau sarmalele sau alte minuni din astea cu origine "misterioasa"...e mai degraba originara dintr-o regiune decat dintr-o tara...

o zi exceptionala
esme

_________________
______________________________________
daca ai o lamaie fa o limonada
howard gossage

[ acest mesaj a fost modificat de : esmeralda de 2004-03-26 15:03 ]
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#16 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 26 March 2004 - 04:19 PM

imi cer scuze in primul rind pt ca am vazut dupa trimiterea mesajului ca am facut o gresala. (se scie corn flour nu corn floor).
in al doilea rind vreau sa va explic, ca aceasta este o faina exact ca cea normala, pentru ca este facuta din porumb alb. aceasta faina se poate folosi pt orice unde este indicata folosirea fainii.
multumesc.
"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#17 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 26 March 2004 - 07:56 PM

mc

stiu despre ce faina vorbesti, nici eu nu locuiesc in romania, si probabil multe altele, insa in crema asta nu se pune nici un fel de faina...nici un fel...de aceea este asa de delicioasa, de usoara si de pufoasa

o zi minunata
esme
[addsig]
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#18 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 27 March 2004 - 06:29 PM

aldaesme, nu fii asa pornita impotriva mea. nu sint eu autoarea acestei retete. o carte de bucate, inainte de a fi publicata ,este analizata riguros de un numar mare de oameni in domeniu si se testeaza minutios orice detaliu, iar daca se considera ca ceva este wrong sau eronat nu se va publica.
multumesc!
p.s. este o alta varianta a acestei creme. o am si eu pe cea postata de adriana, sau ma rog, una foarte asemanatoare(ma refer la cantitati nu la procedeu), dar am scris-o pe aceasta daca tot sintem pe un forum culinar si vrem sa invatam cit mai multe.
"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#19 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 28 March 2004 - 02:40 PM

mc,

nu sunt pornita impotriva ta, am fost doar intr-o zi mai --...si pornita impotriva retetei, deoarece efectiv strica minunata (te rog sa ma crezi ca asa este) reteta originala

o zi exceptionala
esme
[addsig]
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#20 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 28 March 2004 - 03:16 PM

o.k. multumesc pentru intelegere, iar daca reteta data de mine mai stirnea si alte controverse, eram si eu gata sa o sterg. incercam sa-i mai dam o sansa si sa-i spunem ca deocamdata a scapat.
"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward





Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi