Sari la conținut

Poză

Franzela


19 răspunsuri la acest topic

#1 blue jay

blue jay

    Big Chef

  • Membri
  • 955 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Undeva cindva

Postat 14 January 2011 - 05:05 AM

Deci asa cum ti-am promis Irenke, am facut piine/franzela uite reteta si pasii.

DSC06574_copy.jpg

Vreau sa precizez ca eu fac piinea cam din ochi, de data asta am masurat ingredientele ca sa am ce sa va spun, Prin urmare am plecat de la 1,5kg faina dar nu ma folosit decit 1240g . Si cum calitatea faiinii variaza , am sa scriu reteta cu 1.5kg.Mai bine sa va ramina decit sa nu aveti suficient. Mie mi-au iesit cam 3 piini,2 franzele si un trandafir,daca doriti puteti reduce reteta astfel incit sa faceti doar o piine.
Dar gata cu vorbaria .

Ingrediente

1500g faina
90g grojdie
750ml apa
2 oua
1 1/2 linguri sare
2 linguri zahar
6-7 linguri ulei





Se pune apa la incalzit,iarintr-un castronel se amesteca drojdia cu zaharul si 2 linguri de faina
DSC06532.JPG

se pune putina apa calduta (daca e prea fierbinte va inactiva drojdia)

DSC06533.JPG

se amesteca bine si se lasa la crescut,in loc caldut

DSC06534.JPG

Restul apei se lasa pe foc sa dea in clocot

Se cerne faina ,si se imparte in 4

DSC06535.JPG

O parte se pune intr-un vas (in cazul meu vasul dela mixer)

DSC06537.JPG

Apa clocotita

DSC06538_copy.jpg

se toarna peste sfertul de faina si se amesteca la viteza mica intii (patitii stiu de de tongue.gif )

DSC06541.JPG

apoi la viteza mai mare

DSC06542.JPG

Chiar si un mixer de mina ar fi de mare ajutor,dar cind am facut primele mele piini aici , am folosit lingura de lemn(asta asa ca sa ma pot lauda acum ca io am luat-o de la lingura de lemn lol ).

Intre timp aluatul se raceste , drojdia/maiaua creste

DSC06546_copy.jpg

Aici m-am fisti-bilbiit si era sa uit sa pun ouale. In mod normal pun 1 si 1/2 galbenus si albusul batut spuma in faina oparita dar care intre timp s-a racorit putin . Cealalta jumatate de galbenus o amestec cu 3-4 linguri de lapte

DSC06548.JPG

si las deoparte sa am cu ce unge piinea la sfirsit

Amalgamul de faina oua si drojdie se toarna peste 2 parti din faina ramasa. Poza arata putin diferit tocmai din cauza "Rozei" .

DSC06547_copy.jpg

Si trecem la framintat folosind cite putin ulei
DSC06551.JPG
(minusitele fetei mosului cea harnica si cuminte)

si la rasucit aluatul

DSC06555.JPG

Si dam si cu el de masa nu de pamint ntz ntz ntz . Daca e prea lipicios se mai adauga faina (v-a mai ramas o parte doar sau nu ?)
si iar la framintat cam jumatate de ora,pina curg sudorile pe voi iar aluatul devine elastic si nelipicios,iar cind e lovit usor cu vf degetelor suna a gol . Stiti ca aluatul e framintat destul ind incepe sa faca besici. Sau cum am citit eu undeva ca se ia o bucatica si se intinde .daca devine "transparenta " fara a se rupe ,aluatul e framintat destul .

DSC06556.JPG

In acest moment se aseaza aluatul frumos intr-un lighean si se acopera cu un prosop curat, se la crescut .Doamne ajuta!

DSC06558.JPG

Asta-i faina ce mi-a ramas

DSC06559.JPG

In timp ce aluatul creste , da-ti o raita pe culinar sau mai pregatiti ceva d-ale gurii sa mearga cu pinea .
40min -1 oram mai tirziu aluatul trebuie sa arata cel putin asa

DSC06560.JPG

Il impartim in 3 , sau ce stiu eu... in cite va lasa imaginatia , si formam franzelele. Se pune aluatul pe o suprafata unsa cu putin ulei cu partea uscata(la mine face o crusta cind il pun la crescut desi il dau cu ulei) in sus,il intind cu mina si apoi il rulez

DSC06562_copy.jpg

crestez cu un cutit

DSC06561.JPG

Repet operatiunea cu restul de aluat si las la crescut pe un fund presarat cu faina de porumb(puteti folosi de seminte de in risnite daca doriti). Piinea trandafir a prezentat-o Bianca f frumos asa ca nu ma repet aici.

DSC06563_copy.jpg

Apoi o dau la cuptor .Eu o coc pe piatra ptr pizzape care presar malai. Acum piatra mea e patata de ulei de la pizza si altele,si probabil ca stiti aceaste pietre fiind poroase nu se recomanda folosirea detergentului,ele se razuie si se spala cu apa calda. Se pun in cuptorul rece si se lasa la racit in cuptor .

Dar hai ca ma lungesc cu vb . IN cuptor mai pun si un castronel cu apa iar piinea o acopar cu un servetel ud .

DSC06565.JPG

In primele 15-20 min deschid de citeva ori cuptorul si cu pensula din dotare umezesc servetelele cu apa calda din castronel . Daca ati deschis cuptorul prea tirziu si servetelul e deja uscat si s-a lipit de piine nu disperati si nu trageti de el, umeziti-l cu pensula si mai aveti o sansa sa aveti o piine cu o crusta cit de cit decenta.

Cind considerati ca piinea a crescut destul indepartati servetele si castronelul si lasati piinea sa se coaca.

DSC06566.JPG

Cind incepe a se rumeni putin se unge piinea cu amestecul de ou cu lapte. Mi puteti folosi ou cu ulei,sau lapte si zahar sau chiar apa si zahar.

DSC06567_copy.jpg

Se mai lasa citeva minute la cuptor sa se rumeneasca frumos apoi se scoate.

DSC06569_copy.jpg

DSC06574_copy.jpg

Pofta buna!

DSC06576_copy.jpg
Cerurile si pamantul nu-L pot cuprinde pe Dumnezeu
dar inima omului Il cuprinde. De aceea, sa nu ranesti niciodata inima omului...

Nikos Kaazantzakis

#2 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 14 January 2011 - 06:10 AM

ce frumoase ti-au iesit. imi place trandafiru rolleyes.gif

P.S. presupun c-ai pus drojdie proaspata, 90 gr din cea uscata mi se pare extraordinar de mult

Editat de Roxana., 14 January 2011 - 06:11 AM.


#3 Irnke

Irnke

    Master of disaster

  • Membri
  • 4274 posturi

Postat 14 January 2011 - 08:01 AM

Dac-ai stii de cand astept reteta astaaaaa!!!!!!!!!! Defapt stii. tongue.gif:. Multumescuti frumos, azi am chef de aluaturi pe dupamasa asa ca o sa inerc sa fac painea si daca iese vin cu ea aici sa ma laud, de nu atunci ma duc la traume. D.gif
Multumesc frumos, acuma am inteles ce si cum tre sa fac daca am si poze. Dau o bere!!!-pentru asta.

Editat de Irenke, 14 January 2011 - 08:02 AM.

atmosfera e ciudata, cand bei numa' apa plata!!

#4 Irnke

Irnke

    Master of disaster

  • Membri
  • 4274 posturi

Postat 14 January 2011 - 08:02 AM

CITAT(Roxana. @ Jan 14 2011, 06:10 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ce frumoase ti-au iesit. imi place trandafiru rolleyes.gif

P.S. presupun c-ai pus drojdie proaspata, 90 gr din cea uscata mi se pare extraordinar de mult

Si eu cred ca e din aia proaspata. D.gif Tu nu mai mesteresti nimica. Aaaaa stai ca am uitat ca ai mesterit. Ma duc sa imi clatesc ochii si sa ma mir de ele. rolleyes.gif
atmosfera e ciudata, cand bei numa' apa plata!!

#5 kismoni

kismoni

    Master of disaster

  • Membri
  • 6198 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Oradea-Brescia

Postat 14 January 2011 - 09:24 AM

Foarte faine blue jay !!!!!! :)

#6 blue jay

blue jay

    Big Chef

  • Membri
  • 955 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Undeva cindva

Postat 15 January 2011 - 05:08 AM

em_new_05.gif em_new_05.gif
CITAT(Roxana. @ Jan 14 2011, 06:10 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ce frumoase ti-au iesit. imi place trandafiru rolleyes.gif

P.S. presupun c-ai pus drojdie proaspata, 90 gr din cea uscata mi se pare extraordinar de mult

Multumesc ,am avut profi buni aici pe culinar!
Puteam sa jur ca am pus poza cu drojdia pe cintar ,oh! Uel ghes not. Nu-I bai. Da, e drojdie proaspata . Din aia uscata cam 45-50 grame sau 4.5-5 linguri . Dar cind folosesti de cea uscata e nevoie de ceva mai multa apa .(citeva linguri sa faci maiaua)


CITAT(Irenke @ Jan 14 2011, 08:01 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Dac-ai stii de cand astept reteta astaaaaa!!!!!!!!!! Defapt stii. tongue.gif:. Multumescuti frumos, azi am chef de aluaturi pe dupamasa asa ca o sa inerc sa fac painea si daca iese vin cu ea aici sa ma laud, de nu atunci ma duc la traume. D.gif
Multumesc frumos, acuma am inteles ce si cum tre sa fac daca am si poze. Dau o bere!!!-pentru asta.


Stiu Irenke,dar in parte e vina lui Tony,de cind cu el,cred ca doar odata am mai facut piine.Poze forget it
. Nici pe alte topice n-am prea postat ,si sa nu crezi ca tinem post negru ! Am o gramada de poze care au expirat asteptind sa fie micsorate si postate lol. Te pup si te astept cu poze !

CITAT(kismoni @ Jan 14 2011, 09:24 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Foarte faine blue jay !!!!!! :)

Multumesc Moni! Si am o intrebare la tine . MiYa luat hasbandu din dotare ,niste faina deci nu pot atasa poze dar pe punga scrie Delvedere Farina 00 di Grano Tenero.La ce o pot folosi ? Adica e buna la chec pandispan cozonaci sau doar ptr fursecuri? Multumesc!
Cerurile si pamantul nu-L pot cuprinde pe Dumnezeu
dar inima omului Il cuprinde. De aceea, sa nu ranesti niciodata inima omului...

Nikos Kaazantzakis

#7 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 15 January 2011 - 05:18 AM

QUOTE(blue jay @ Jan 14 2011, 10:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Din aia uscata cam 45-50 grame sau 4.5-5 linguri


eu-s Gica contra tongue.gif
eu as zice ca la 1.5 kg faina maxim 25 gr drojdie uscata e suficienta.
pe plicuteltu' de 7 gr zice ca e suficient pt 480 gr

e parerea mea din proprie experienta, scuzati interventia

#8 blue jay

blue jay

    Big Chef

  • Membri
  • 955 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Undeva cindva

Postat 15 January 2011 - 05:29 AM

Roxana,nu te contrazic ,am luat cifrele dintr-o carte de bucate.Eu cind folosesc drojdie uscata masor cu lingura.
Cerurile si pamantul nu-L pot cuprinde pe Dumnezeu
dar inima omului Il cuprinde. De aceea, sa nu ranesti niciodata inima omului...

Nikos Kaazantzakis

#9 sarah_nc

sarah_nc

    Master of disaster

  • Membri
  • 1925 posturi
  • Gender:Female
  • Location:carolina de nord

Postat 17 January 2011 - 12:25 AM

QUOTE(blue jay @ Jan 14 2011, 10:29 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Roxana,nu te contrazic ,am luat cifrele dintr-o carte de bucate.Eu cind folosesc drojdie uscata masor cu lingura.



Arata super marfa cred ca ma risc sa incerc si eu weekendul urmator.De unde ai cumparat drojdia proaspata rogu-te sa-mi spui:))

#10 blue jay

blue jay

    Big Chef

  • Membri
  • 955 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Undeva cindva

Postat 17 January 2011 - 02:13 AM

CITAT(sarah_nc @ Jan 17 2011, 12:25 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Arata super marfa cred ca ma risc sa incerc si eu weekendul urmator.De unde ai cumparat drojdia proaspata rogu-te sa-mi spui:))


Multumesc Sarah . Inca ceva eu folosesc aceiiasi faina ca la cozonaci ii zice Five roses . E singura faina cu care am reusit sa fac piine si cozonaci aici. De la bosnieci . Au pachete la fel de mari ca alea de erau odata in Romanica,(454g) iii zice Fleischmann"s yeast ,si e canadiana .
sa vad daca pot poza ceva cu drojdia ramasa.

etit sa pun si poza

DSC06650.JPG

Editat de blue jay, 17 January 2011 - 02:17 AM.

Cerurile si pamantul nu-L pot cuprinde pe Dumnezeu
dar inima omului Il cuprinde. De aceea, sa nu ranesti niciodata inima omului...

Nikos Kaazantzakis

#11 blue jay

blue jay

    Big Chef

  • Membri
  • 955 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Undeva cindva

Postat 17 January 2011 - 02:21 AM

Asta e primul pachet care are eticheta ,pina acum insa am mai luat dar fara nici o eticheta nimic , am stiut ca e drojtie ptr ca scrie pe buletelul cu pretul . Piinea poti sa o faci si cu drojdie uscata 4-5 linguri la cantitatea de mai sus.
Cerurile si pamantul nu-L pot cuprinde pe Dumnezeu
dar inima omului Il cuprinde. De aceea, sa nu ranesti niciodata inima omului...

Nikos Kaazantzakis

#12 sarah_nc

sarah_nc

    Master of disaster

  • Membri
  • 1925 posturi
  • Gender:Female
  • Location:carolina de nord

Postat 17 January 2011 - 02:47 AM

QUOTE(blue jay @ Jan 16 2011, 07:21 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Asta e primul pachet care are eticheta ,pina acum insa am mai luat dar fara nici o eticheta nimic , am stiut ca e drojtie ptr ca scrie pe buletelul cu pretul . Piinea poti sa o faci si cu drojdie uscata 4-5 linguri la cantitatea de mai sus.




Stiu ptr ca am folosit numai drojdie uscata, dar mi-e dor de asta proaspata.Bosnieci nu prea avem pe aici si am cautat de mi-au iesit ochii din orbite drojdie proaspata.
O sa incerc ca am dr oetker si da rezultate tare bune.Revin cu rezultate sau traume:)))

#13 blue jay

blue jay

    Big Chef

  • Membri
  • 955 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Undeva cindva

Postat 17 January 2011 - 02:52 AM

Daca ai polonezi , rusi sau mai stiu eu ce europeni prin zona ,si uite-te in frigidere . Astia aici il tin linga brinzeturi ,unt usor de trecut cu vederea . Spor la treaba.
Cerurile si pamantul nu-L pot cuprinde pe Dumnezeu
dar inima omului Il cuprinde. De aceea, sa nu ranesti niciodata inima omului...

Nikos Kaazantzakis

#14 Roxana.

Roxana.

    Peculiar State of Mind

  • Membri
  • 6115 posturi
  • Gender:Female
  • Location:here and there

Postat 17 January 2011 - 05:47 AM

Sarah, eu am vazut drojdie proaspata intr-un timp la Wegmans

ND2_4183.jpg

(poza de pe net)

sunt pachete mici, cat pentru 500 gr de faina.
eu n-am luat ca am cumparat de la BJ's sa-mi ajunga tot anu' rade.gif

daca viitoare ma uit sa vad daca mai au si-ti dau un tilifon wink.gif

#15 sarah_nc

sarah_nc

    Master of disaster

  • Membri
  • 1925 posturi
  • Gender:Female
  • Location:carolina de nord

Postat 17 January 2011 - 06:15 AM

QUOTE(Roxana. @ Jan 16 2011, 10:47 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Sarah, eu am vazut drojdie proaspata intr-un timp la Wegmans


sunt pachete mici, cat pentru 500 gr de faina.
eu n-am luat ca am cumparat de la BJ's sa-mi ajunga tot anu' rade.gif

daca viitoare ma uit sa vad daca mai au si-ti dau un tilifon wink.gif



N-am Wegmans pe acilea pe la noi.Am gasit drojdia postata de Blue pe net, e $ 6.99 per pound, as cumpara daca as stii ca nu e expirata, mi-am mai luat teapa odata.Anyway am descoperit un magazin de rusi si ma duc sa-l vizitez poate gasesc pe acolo sau ma duc la nenea de unde am luat noi covrigeii ca acum are produse mai diversificate.

Editat de stormy, 17 January 2011 - 10:27 AM.
scos poza din mesaj


#16 blue jay

blue jay

    Big Chef

  • Membri
  • 955 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Undeva cindva

Postat 17 January 2011 - 01:08 PM

Pachetul meu are 1lb si am dat 2$ pe el (1.99) ,daca tin eu bine minte. Eu as zice sa mai cauti pe la magazinele cu prod europene inainte de a face comanda. Eu iti pot lua de aici dar ,fiind proaspata, trebuie trimisa overnight neaparat si mi-e ca ce iei pe mere dai pe pere.
Cerurile si pamantul nu-L pot cuprinde pe Dumnezeu
dar inima omului Il cuprinde. De aceea, sa nu ranesti niciodata inima omului...

Nikos Kaazantzakis

#17 Lulu

Lulu

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 06 February 2011 - 04:42 PM

Am facut franzele dupa reteta ta, ne-a placut foarte mult! Coaja subtire si moale, asa cum trebuie la o franzela si mi-a placut cum s-a taiat felii, nu se faramiteaza deloc. Am uitat sa pun sare, dar s-a topit oricum urgent.
IMG_0968.jpg

Servetelul mi s-a lipit din prima, l-am umezit si am salvat painea, iar dupa aceea am stropit painea cu un pulverizator.
Merci de reteta, o mai fac sigur!


#18 blue jay

blue jay

    Big Chef

  • Membri
  • 955 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Undeva cindva

Postat 06 February 2011 - 05:33 PM

Ma bucur ca v-a placut piinea Mirela. Am deschis si eu cuptorul prea tirziu prima data si mai ca am stricat aspectul ,da nu si gustul. Acum am trecut la facut cantitati industriale tongue.gif ,cite 4 odata ,sa nu stau la facut piine zilnic ,ca una se maninca atunci calda. A 3a zi tot proaspata este. A ! Ultimele 2 dati am pus cam 1/2 ceasca faina neagra(zici ca e mai mult tarete decit faina) si cam tot atita faina de seminte de in ,la framintat.Tot frumos a crescut .

20110201194526.jpg






Cerurile si pamantul nu-L pot cuprinde pe Dumnezeu
dar inima omului Il cuprinde. De aceea, sa nu ranesti niciodata inima omului...

Nikos Kaazantzakis

#19 raulica

raulica

    micro Bucatar

  • Membri
  • 19 posturi

Postat 02 June 2011 - 10:17 AM

Am facut de mai multe ori franzeluta dupa reteta ta dar spre rusinea mea doar acum am apucat sa o postez
culi22.jpg
are un succes nebun
pun sa vedeti ce mijloc pufos are..e periculoasa rau pentru siluetele instabile .ca a mea tongue.gif
culi11.jpg

#20 Gabriela_28821

Gabriela_28821

    Bucataras

  • Membri
  • 157 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul Mediteranei
  • Interests:multe, multe...timp de-ar fi :)<br /><br />[url=http://www.slide.com/r/krWHoqhX4z-cNjTvT7ewhiKI3b9JiHQP?view=original/]Orasul Meu[/url]

Postat 02 April 2014 - 07:05 PM

Am facut-o si eu acum, e pusa la crescut.
La ce temperatura se coace?



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi