Sari la conținut

Poză

Franse landbrood


12 răspunsuri la acest topic

#1 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 21 September 2012 - 04:00 PM

ingrediente:

pt poolish:

240 ml apa la temperatura camerei
2 gr (1/2 lingurita) drojdie uscata
200 gr faina de grau nealbita(??)
20 gr faina de secara
20 gr faina integrala

se amesteca ingredientele, se lasa 8-16 ore la activat, la temperatura camerei - 21-23°C.

aluat:
poolish
200 ml apa la temperatura camerei
1lingura sirop/extract de ovaz...beat me, habar n-am avut ce e asta, am pus miere
2 gr (1/2 lingurita) drojdie uscata
500 gr faina de grau nealbita (??)
14 gr sare

mentionez ca n-am avut nici faina nealbita, nici extractul ala...am folosit faina de patiserie si...am uitat la poolish sa pun faina integrala, dar n-a avut nimic. dar voi nu uitati!!

mod de preparare:

se amesteca poolish-ul cu ingredientele de la aluat, cu exceptia sarii. va rezulta un aluat fff cleios, atentie la adaosul de faina...eu am tot incercat sa formez gluten, intinzand si tragand de aluat intai in castron, apoi pe masa, la 5 minute am adaugat sarea si continuat...am adaugat in mare probabil inca maxim o lingura de faina, dar cu zgarcenie...tot framantand, aluatul devine elastic. se pune la crescut intr-un vas uns bine cu ulei, acopera fie cu un capac, fie cu folie alimentara, lasa 30 de minute, se impatureste in 3, ca o scrisoare oficiala, se mai lasa 30 de minute la dospit.
dupa aia am impartit aluatul in 2 bucati egale, format 2 chifle ferme si lasat 10 minute la odihnit, rasturnat cu partea stransa in sus, si urmat instructiunile din link-ul asta

http://uitdekeukenva...een-batard.html

mi se par concludente fara a intelege textul

lasat la dospit vreo 45 de minute pe hartie de copt si acoperite cu folie alimentara, intre timp am bagat piatra de pizza in cuptor si dat la maxim , cu 10 minute inainte de a baga painea am bagat si-o tava de chec goala si veche, pe care n-o mai folosesc, sa se incinga.
(daca nu aveti piatra de pizza, e ok si-o tava de aragaz pusa eventual in cuptor cu fundu-n sus)

am tras hartia de copt cu painile pe ea pe piatra incinsa, maaare atentie...eu am scos orice metal de la maini...ca arde, bibicule, aruncat in tava de chec 3 cuburi de gheata - sa faca abur, si inchis rapid usa, dat cuptorul la 200 gr pt 20 de minute, la 2 minute dupa ce-am bagat painea am stropit inca o data painea si peretii cuptorului cu apa si la fel, inchis repede usa.
dupa ce au trecut cele 20 de minute, am coborat inca un pic temperatura - la 180°C - am scos hartia de sub paini, pus o foaie de folie de aluminiu, sa nu le bronzeze prea tare - si lasat inca 15 minute. in acelasi moment se scoate si tava de chec, atentie sa nu mai aiba apa in ea.
se scot painile, lasa complet la racorit si consuma.

in esenta...are un miez superb, moale...o coaja crocanta si apoi elastica si...ne place mult!!

pi es: n-am masurat in grame drojdia uscata, am pus cam o jumatate de lingurita la poolish, iar restul sacoteiului - care are in total 7 gr - la aluat. perfect!!

si...data viitoare inlocuiesc1/3 din faina cu de-aia integrala.

painile

P9210002.JPG

si disectiunea

P9210003.JPG

Editat de apetito, 21 September 2012 - 04:01 PM.





geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#2 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 21 September 2012 - 04:19 PM

em_new_05.gif

ce stil de impachetat are.il adopt cat mai curand..numai sa nimeresc faina nealbita.
probabil se refera la faina intermediara.



#3 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 21 September 2012 - 04:29 PM

soro, nu stiu ce e aia
nici nu stiu pe unde s-o gasi
eu am folosit alba si e ff faina

iar de impachetat...faci coca plata, mai mult ovala decat rotunda, o aplatizezi doar cu mainile...sa iasa ceva aer din aluat, dar nu tot, aduci o parte - cam o treime, o apesi bine, ii aduci si colturile spre centru...rasucesti si repeti operatiunea...si apoi lucraturile alea le aduci una peste alta...apesi ferm si intorci lucratura cu pliul dedesubt...o aranjezi un pic sa aiba aspectul ala aranjat si rubensian...et voilà!!

hai...nu-ti plange frumosii ochi albastri tongue.gif
sau...cauti motiv acum?!?!?
mama.gif




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#4 Irnke

Irnke

    Master of disaster

  • Membri
  • 4274 posturi

Postat 21 September 2012 - 04:42 PM

Aetit fata, cu painea asta mai dat gata. Am sa o coc saptamana iitoare cu siguranta, coaja din cate vad eu e subtire asai?? Nu imi plac cele cu coaje groasa. Se sfarama la taiere ??
Te felicitationez pentru pita!! E foarte foarte aratoasa si faina!!!

Rym, faina nealbita eu asa stiu ca e aia intermediara.

ps: Apetit fataaaaa, faci cumva terapie de tot coci atata?? Nu de alta dar la mine functioneaza :D

Editat de Irenke, 21 September 2012 - 04:44 PM.

atmosfera e ciudata, cand bei numa' apa plata!!

#5 florinelanajjar

florinelanajjar

    Big Chef

  • Membri
  • 727 posturi

Postat 21 September 2012 - 05:41 PM

arata foarte bine ......era bine de incercat azi ,cand a ploua toata ziua si nu au fost mai mult de 13 gr afara..dar de acum in colo numai timp rece vom avea.

ce-as manca o felie din painea ta cu unt si gem .....deja salivez !!!

#6 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 21 September 2012 - 06:53 PM

irenke fata, merci!
coaja nu e groasa, e asa...de-o unghie delicata
e un pic gumoasa, sa zic asa...nu se crapa inaintea cutitului
deci...e o tzaranca mai simandicoasa, frantzuzoaica...vezi bine tongue.gif
ma bucur ca va place, sper sa tenteze pe cineva s-o incerce
daca nu va coafeaza link-ul si explicatiile mele, rulati-o cat puteti de strans...ceva tot iese, nu?!

si da! m-ai ghicit! adevarata terapie, cocareala!!! hallelujah!!
la fel...n-am mai cumparat paine de cateva luni, ma cam saturasem de ce tot rulam...pe asta o s-o tot variez si schiiimb...pana ma satur. dar nu prevad sa se intample curand

floriiiii...exact de la unt si gem m-am abtinut eu azi...dar asa...la milimetru am ratat...thnx GOD!

haidi...la treaba, as zice! la facut poolish-ul ala...si treaba e ca si jumatate facuta wish.gif

pi es: irenke iubita...si cine se incumeta: coaja poate iese asa din cauza pietrei de pizza, nush ce sa zic?! sau a cocii...daca nu iese la fel, nu-i bai, nu?!

Editat de apetito, 21 September 2012 - 06:55 PM.





geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#7 Irnke

Irnke

    Master of disaster

  • Membri
  • 4274 posturi

Postat 11 October 2012 - 04:38 PM

Apetit fata, acu' ma apuc de painica ta!!! Doar ca am sa modific una alta si mno mai adaug una alta la ea, sper ca nu e cu suparare, am sa vin sa iti zic cum sa finalizat :)))

Editat de Irenke, 11 October 2012 - 04:46 PM.

atmosfera e ciudata, cand bei numa' apa plata!!

#8 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 11 October 2012 - 05:13 PM

sigur ca nu-i nicio probleme, scumpo!
eu am mai facut-o intre timp si cu faina integrala...a iesit mai tzapanoasa, dar la feld e buna si pufoasa
cred ca se pot pune si semincioare prin ea
important ramane poolish-ul ala, zic eu
am impachetat-o si doar prin pliare, lasat la odihnit, tapotat aluatul si apoi doar rulat strans
abia astept sa vad ca ti-a reusit! muuult succes!!




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#9 Irnke

Irnke

    Master of disaster

  • Membri
  • 4274 posturi

Postat 18 October 2012 - 03:21 PM

Picture_231.jpg
Deci asta este painea!!! Are o coaja subtire si bunaaa rolleyes.gif !!!
Cu siguranta se va repeta :) . Inbunatatirea de la mine: cartofi, seminte de in intregi si zdrobite, contine doar 20% faina alba, in rest e cu faina neagra, faina integrala, faina de hrisca ( am gasit intr-un magazin si am zis ca incerc) si faina de orz. mda!!!! Si desigura, seminte :) de floare si susan!! atat in interior cat si deasupra. A iesit dementiala.
Data viitoare am sa ii adaug si sfecla, am vazut eu undeva si mi sa pus pata!! groupwave.gif
atmosfera e ciudata, cand bei numa' apa plata!!

#10 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 18 October 2012 - 11:01 PM

sa-ti fie de bine, Irenke fata!
cred ca s-a terminat deja, nu?!
bune imbunatatirile
faina aia de hrisca pe mine nu ma coafeaza extra-special...aici se fac clatitele cu ea...mie mi se pare ca-i da un gust nu-stiu-cum
o sa o incerc si eu la paine

ma bucur ca ti-a placut si sper sa se repete.
eu am mai tot facut-o...





geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#11 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 25 February 2013 - 11:01 PM

varianta oficiala, cu faina nealbita. am gasit la Kaufland in Germania, iuhuuu

P2250001.JPG

abia le-am scos din cuptor




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#12 s_tana

s_tana

    mami de fluturas

  • Membri
  • 4116 posturi
  • Gender:Female
  • Location:deutschland

Postat 27 February 2013 - 09:53 PM

QUOTE(apetito @ Feb 26 2013, 01:01 AM) <{POST_SNAPBACK}>
varianta oficiala, cu faina nealbita. am gasit la Kaufland in Germania, iuhuuu



abia le-am scos din cuptor


apetito cum se numeste in germana aceasta faina nealbita?

#13 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 28 February 2013 - 02:54 PM

s_tana daca e intr-adevar ea, eu asa banuii, ii zice Dunkles Weizen Mehl type 1050, eu am dat de ea la Kaufland
dunkles asta l-am tradus in olandeza ca intunecat...acum, ce altceva ar putea fi, logic??? D.gif




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi