Sari la conținut

Poză

Ingrediente utilizate in panificatie


36 răspunsuri la acest topic

#1 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 16 April 2013 - 01:52 AM

Am deschis acest topic ca sa avem unde dezbate, discuta, schimba pareri, despre orice puneti in paine!!!
Am sa incep cu cateva din cele utilizate de mine, si astept sa povestiti despre ale voastre! D.gif

GEDC2371.JPG

GEDC2377.JPG

GEDC2372.JPG

GEDC2380.JPG

GEDC2383.JPG

GEDC2373.JPG


#2 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 17 April 2013 - 12:33 PM

-Făină de grîu (650, neagră, albă), secară, ovăz. Am pus şi de orz, dar nu mi-a plăcut cum s-a comportat.

-Apă, zer, lapte bătut (diluat), apă de mere, bere.

-Ulei (cînd fac pîine la maşină) de toate soiurile, mi-a plăcut ăl de porumb şi ăl de seminţe de bostan.

-Deseori mai pun un praf de busuioc, îi dă un gust aparte, foarte bun

-Seminţe de floarea soarelui, susan, in, mai rar de bostan.

-Uneori pun şi tărîţe de grîu.

-Mai puneam într-o vreme fulgi de drojdie (inactivă), asta nu influenţa creşterea aluatului, era pentru gust şi pentru sănătate, că nuş ce făcea cu radicalii liberi din organism D.gif



#3 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 17 April 2013 - 12:49 PM

hop si io - in plus fata de ce a zis nea'puiu:

- faina de secara (in amestecuri, maxim 30% din cantitatea totala de faina), de hrisca (are un gust aparte), de porumb, de orz, de soia

- mac (si in compozitie si pe deasupra), seminte de susan

- seminte de in - mie nu imi place metoda hidratarii ca sunt cam mucilaginoase, asa, dar imi place sa le pun prajite nitel in tigaie uscata, acoperita (ca sar ca floricelele D.gif)

- drojdie pun mai putina decat prevede regulamentul, pentru ca nu imi place sa aiba gust de drojdie painea, asadar cam 25-30 gr la un kilogram de faina.

- fulgi de cartofi (atentie, se reduce din cantitatea totala de faina, ex: 850gr faina si 100gr fulgi = 1kg de faina)

- zeama in care am fiert cartofii

- ou (se scade volumul respectiv din cantitatea totala de lichid)

- iaurt, cate o lingura de smantana uneori, lapte acru

- fulgi de ardei iute, piper verde zdrobit putin, usturoi taiat felii subtiri, ceapa caramelizata

- stafide, fructe confiate

- nuci! painea cu nuci este fantastica!

- masline (numai kalamata/kalamon)

- branza uscata de oi

- chimen (mai ales la paini negre si cu adaos de secara)

- amestecuri de seminte (floare, bostan, etc)

- cacao (iese interesanta la culoare si ii da si un strop de aroma)

- oregano (nelipsit din aluaturile mai moi si din blatul de pizza)

- suc de rosii

si or mai fi, dar nu mi le mai amintesc blink.gif

#4 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 17 April 2013 - 10:44 PM

...se putea sa lipsesc?!
pe langa ce ati scris voi, am mai folosit faina de grau dur, gris si amidon. fiecare dintre ele da alta consistenta aluatului.
la pizza eu mai pun si cimbru in aluat
ah...si orez ramas de la "chinez", adica simplu, fiert...tip jasmin.
dar si faina de orez si alac

nene mielule, coincidenta face sa folosesc semintele alea "mucioase" la ultima tura de paine, la inceput a fost cam anevoie de inglobat, dar...mie mi-a placut. se repeta... plus ca am mai amestecat la zdrobire si cateva de susan un pic uscate in tigaie

poate e cineva atat de informat sa puie si niste coduri...T tralala...3 nule, 5 nule...650, etc...ca mi se pare ca difera, cel putin ce-am remarcat eu intre Olanda si Germania.
drept faina alba, eu folosesc cu precadere...ce gasesc ieftin, o spun pe-a dreapta. ca n-am observat vreo deosebire. deci...marca Lidl, sau marca supermarketului din vecinatate

Editat de apetito, 17 April 2013 - 10:47 PM.





geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#5 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 18 April 2013 - 12:37 AM

Nu am poze la tot ce pun eu in paine, dar, ca tot s-a vorbit despre faina de porumb, am tras-o in poza, si singura, si cu verishorul ei, malaiul!!!
Ca sa nu fie confuzii! D.gif

GEDC2912.JPG

GEDC2913.JPG



#6 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 18 April 2013 - 12:40 AM

Si mai pun, pe langa mai tot ce ati spus deja (in loc de apa de mere, cum face N_Puiu, eu pun direct suc de mere, sau, si iese o nebunie, cidru! rolleyes.gif ), sucuri de diverse, am facut si painea cu vin, numai cu tzuica n-am incercat inca! D.gif

Iar la painea pizza, pun toate mirodeniile, plus sucul de rosii, plus cam tot ce intra intr-o pizza (mai putin sunculitze si salamuri), direct in aluat!

Uleiul de porumb, (am mai vorbit de el aici, pe undeva, cred ca la masina de paine), e unul in Romania la care sunt abonata, e tare bun, si in paine, si pe langa o salata!
Ies paini super si cu branza de vaci de la noi (aici pun Ricotta, dar na!)

De nuci si alte oleaginoase, nu mai spun, astea sunt deja "banalitati", dar dau gusturi minunate!

Paine cu stafide (deci paine, nu cozonac, nu briose) sa incercati, cu o branza din aia mucegaita e de vis!!! Si ca variatie, de Craciun am facut cu caise uscate! rolleyes.gif

#7 Bus_39096

Bus_39096

    în_sorită

  • Moderatori
  • 3979 posturi
  • Gender:Female
  • Location:cit mai la vest
  • Interests:comedia umana

Postat 18 April 2013 - 08:44 AM

- am citit cu atentie si am vazut ca ati pus cam tot; nu mai pot sa ma laud si eu ca am faina de orez si din aia de malai, cum are iulia! si inca luata in Romania!!!

- auziti, da' piinea cu bere are ceva iz? ca din aia n-am facut inca...
Toata lumea iti vrea binele... nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!


#8 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 18 April 2013 - 08:53 AM

CITAT(apetito @ Apr 17 2013, 11:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
poate e cineva atat de informat sa puie si niste coduri...T tralala...3 nule, 5 nule...650, etc...ca mi se pare ca difera, cel putin ce-am remarcat eu intre Olanda si Germania.

am mai scris io despre asta nu mai stiu pe unde, poate la masina de paine.. codurile alea nu-s uniforme in uniune (si cu atat mai putin in lume), desi ar trebui. noi suntem inca pe stas-ul sovietic, ungaria pe ala nemtesc, de acolo si confuziile. cifrele alea de obicei trebuie sa fie determinate de cantitatea reziduala de cenusa, uneori de finetea macinisului, cantitate de gluten, dude, chestii, socoteli.

ca idee, in functie de ce zaresti pe rafturi, cu cat cifra e mai mica cu atat faina e mai rafinata - cu cat cifra e mai mare, cu atat e mai neagra, mai integrala, nush cum sa zic. de pilda la noi pe piata, la romanica, sigur iti mai aduci aminte, se gaseste faina 000, 550, 650, si cam atat, restul poarta denumiri comerciale sau sunt integrale (adica bobul intreg macinat asa cum se afla, fara extractie si separare).

orientativ vezi si tabelul din wiki, de aici, in care se stipuleaza clar ca nu exista, din pacate, un standard.

aia de zici matale ca e eftina probabil ca e asa-zisa plain flour, corespondenta cu 650 de la noi. ar fi interesant sa urmaresti codurile si sa ne zici si noua ce diferenta e intre NL si DE.

#9 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 18 April 2013 - 10:29 AM

diferentele ar fi ca-n NL pun ce zisesi mata...ori nu pun nimic, pe punga aleia de no-name nu e niciun cod, ori 550, 650, iar in DE sunt cu Tsi-apoi un numar.
stormy eu am facut si chifle, si paine cu bere Grolsch blonda, nu se simte pic de gust altfel decat la painea cu apa sau lapte, ba mi se pare chiar mai duios gustul, nush cum sa zic

nici eu nu exagerez cu integralele, ca nu le consuma populatia

ah...am mai cautat faina de kamut, extract de malt...dar n-am gasit. in fine...n-am cautat ff amanuntit, n-am fost nici la magazine naturiste, nici la vreunul exotic. urmeaza sa-mi fac drum...




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#10 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 18 April 2013 - 11:11 AM

CITAT(stormy @ Apr 18 2013, 09:44 AM) <{POST_SNAPBACK}>
- am citit cu atentie si am vazut ca ati pus cam tot; nu mai pot sa ma laud si eu ca am faina de orez si din aia de malai, cum are iulia! si inca luata in Romania!!!

- auziti, da' piinea cu bere are ceva iz? ca din aia n-am facut inca...

iaca eu faina fina de porumb nu gasesc neam, si tare as fi mesterit niste tortillas de porumb, mama ei de treaba..
sa incerci paine cu bere, face toti banii! dar daca esti on-diet ceva, sa nu uiti ca ii sporeste puterea calorica, si painica oricum are ceva..

#11 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 18 April 2013 - 01:29 PM

haidi bre ca io-s la dieta tot timpul, dar zau daca ma "trage in jos" vreo paine de-asta...
bine...ca merg pe principiul dieta echilibrata + miscare

asadar...faina aia fina de porumb eu o gasii la Kaufland, ian fa mata o docomentare la raft, poate-poate...mult succes!

...ca-mi adusei aminte, am facut si paine cu smantana - creme fraîche, adica...ca si-aici sunt confuzii. sau dac amai gasesc vreo rest de frisca lichida prin frigi, o adaug si pe-aia
si...sa ma "laud" pana la final, am si ulei de orez. e neutru la gust, cica cam ca ala de porumb, rezista la prajit.
zicea nea puiu de uleiul de dovleac, mie mi-a dat o culoare tare...alien painii, plus un gust aparte, nu rau...dar aparte. picimea a sesizat.
si sa inchei spunand c-am mai folosit ulei din samburi de struguri si de ciulini, ahoe! ala de maracini tot de la Lidl achizitionat




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#12 Bus_39096

Bus_39096

    în_sorită

  • Moderatori
  • 3979 posturi
  • Gender:Female
  • Location:cit mai la vest
  • Interests:comedia umana

Postat 18 April 2013 - 02:01 PM

ei, am sa fac pine cu bere se intoarce populatia devoratoare de piine, sa vedem cum iese si va zic

in ordinea de idei a apetito-ei: cind pun piine la facut mai bag si eu ce e prin frigi (iaurt, smintina - solida/lichida, daca am albus de ou pun si ala, ce mai gasesc); ulei de simburi de struguri n-am mentionat ca mi s-a parut evident ca am si pun cind am chef D.gif

ulei de orez n-am, dar am pus o data ulei de floarea soarelui presat la rece si s-au cam strimbat domniile lor copiii ca are 'gust'....
Toata lumea iti vrea binele... nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!


#13 IULIA13

IULIA13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2092 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe malul marii...

Postat 18 April 2013 - 11:06 PM

Eu pun cel mai des ulei de rapitza si de nuci, din motive nutritioniste! tongue.gif
In Romania pun mai ales ulei din porumb, are un gust si o aroma de ma zapaceste! rolleyes.gif
Lapte batut, iaurt, zer si, mai ales, sana sau kefir (astea numai cand sunt acasa).

Faina de kamut gasesc doar la magazinele naturiste din Franta, e scumpa, dar intr-adevar face niste paini... rolleyes.gif
Restul fainilor, am mai spus, dar integrala, hrisca, alacul, orzul si taratzele de ovaz si grau aproape ca nu lipsesc din painile mele, indiferent unde sunt!
Faina de orez am pus, dar nu m-a dat pe spate! O tin pentru painile la vapori!
Amidon (de porumb am eu) pun doar la cozonaci si briose, in nici un caz la paine.

Semintele: mai ales susan si in (eu semintzele de in le pun intregi, neinmuiate, neprajite, dar le pun de la inceput, adica direct in lichide; daca le pun sfaramate, le pun cu faina. Depinde de ce vreau de la ele!).
Mai pun mac, seminte de dovleac (pentru proprietatile deosebite), chimen, grau incoltzit...
Curcuma pun des si mult, tot din motive de nutritie.

Daca vedeti dulapurile si etagerele mele... D.gif

Editat de iulia13, 18 April 2013 - 11:11 PM.


#14 sacramento

sacramento

    Captain Cook

  • Membri
  • 255 posturi
  • Gender:Female
  • Location:california

Postat 07 May 2013 - 07:14 AM

Ati incercat cumva faina fara gluten?
Aveti vreo reteta?
Sintem mari amatori de piine,placinte,turte,gogosi etc-intelegeti voi!!!_,dar kilogramele,bata-le vina,se aduna ca vrajite...Ma gindesc ca om fi avind vreo alergie la...gluten???De aia vreu sa incerc fara...

#15 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 08 May 2013 - 11:20 AM

CITAT(sacramento @ May 7 2013, 08:14 AM) <{POST_SNAPBACK}>
dar kilogramele,bata-le vina,se aduna ca vrajite...Ma gindesc ca om fi avind vreo alergie la...gluten???De aia vreu sa incerc fara...

wish.gif
glutenul este esential in structura aluatului, el are inainte de toate rolul de a-l lega intr-o structura elastica, care are proprietatea de a retine gazele rezultate din procesele biochimice (drojdia care papa se dezvolta rapid si elimina acele gaze care umfla aluatul, etc).
prin urmare:
1. daca elimini glutenul trebuie sa il inlocuiesti cu altceva - daca urmaresti retetele care folosesc faina fara gluten ai sa vezi ca acesta este inocuit de tot soiul de gume si elemente in general elastice si solubile, care doresc sa indeplineasca acelasi rol cu al glutenului.
2. glutenul nu ingrasa cu siguranta, procentul de gluten din aluaturi este in mod evident destul de mic, carbofidratii continuti de acestea insa...
3. daca folosesti faina fara gluten si nu il inlocuiesti cu nimic, o sa obtii un aluat care o sa ramana asa cum l-ai facut, nu o sa creasca, pentru ca nu poate retine gazul. inclusiv daca pui praf de copt.

asa ca lasa glutenul in pace si mancati cantitati mai mici, si gata.

#16 sacramento

sacramento

    Captain Cook

  • Membri
  • 255 posturi
  • Gender:Female
  • Location:california

Postat 10 May 2013 - 06:07 AM

CITAT(neamielualarau @ May 8 2013, 11:20 AM) <{POST_SNAPBACK}>
wish.gif
glutenul este esential in structura aluatului, el are inainte de toate rolul de a-l lega intr-o structura elastica, care are proprietatea de a retine gazele rezultate din procesele biochimice (drojdia care papa se dezvolta rapid si elimina acele gaze care umfla aluatul, etc).
prin urmare:
1. daca elimini glutenul trebuie sa il inlocuiesti cu altceva - daca urmaresti retetele care folosesc faina fara gluten ai sa vezi ca acesta este inocuit de tot soiul de gume si elemente in general elastice si solubile, care doresc sa indeplineasca acelasi rol cu al glutenului.
2. glutenul nu ingrasa cu siguranta, procentul de gluten din aluaturi este in mod evident destul de mic, carbofidratii continuti de acestea insa...
3. daca folosesti faina fara gluten si nu il inlocuiesti cu nimic, o sa obtii un aluat care o sa ramana asa cum l-ai facut, nu o sa creasca, pentru ca nu poate retine gazul. inclusiv daca pui praf de copt.

asa ca lasa glutenul in pace si mancati cantitati mai mici, si gata.


...Banuiam eu ca e ceva mai mult decit se vede...haha
Asa e,ai dreptate ca trebuie reduse portiile,doar ca am cumparat o "faina" fara gluten si separat am luat xanathan gum care se adauga in faina asta,si eram curioasa daca cineva aici a incercat vreo cocatura cu faina de acest gen?
Voi sinteti maestrii aici,unde altundeva gasesc atita experienta la un loc? tongue.gif

#17 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 10 May 2013 - 11:56 AM

sacramento, eu n-am experienta cu asemenea "exotisme", ha ha
las glutenul in faina, zaharul in zahar si grasimea in ulei, so to say

am remarcat ceva...si zic aici, la mine in batatura si camara: faina de alac integrala de la Lidl o "bate" pe aia de la Kaufland, deci carevasazica...exista diferente si la acest nivel, si eu care ziceam ca faina e faina peste tot...iata ca nu rolleyes.gif




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#18 neamielualarau

neamielualarau

    Academic Chef

  • Membri
  • 1004 posturi

Postat 10 May 2013 - 02:22 PM

CITAT(sacramento @ May 10 2013, 07:07 AM) <{POST_SNAPBACK}>
..eram curioasa daca cineva aici a incercat vreo cocatura cu faina de acest gen?
Voi sinteti maestrii aici,unde altundeva gasesc atita experienta la un loc? tongue.gif

mhm.. de cand sunt eu pe acilea o singura persoana a fost interesata de retete fara gluten, dar era un caz medical, i-am dat cateva carti pe care le-am gajbuit de pe internet. daca locuiesti in state ar trebui sa iti fie foarte usor sa gasesti retete de tot soiul fara gluten, doar ca in engleza. eu ti-as da niste sugestii, adica linkuri cu retete, dar forumul de acilea are reguli stricte cu privire la linkuri externe, asa ca nu pot decat sa iti sugerez ce si unde sa cauti. adica "gluten-free cutare", unde cutare e bread, cookies, cake, donuts, orice cauti tu.. iar ca loc.. daca nu iti ajunge ce gasesti pe foodnetwork si pe allrecipes, mai treci pe acilea si iti mai zic io vreo doua wish.gif a, da, si mai era un site, celiac parca ii zice.. te mai sfatuiesti si mata' cu goagale.

altfel ma tem ca pe aici nu am vazut retete gluten-free, noi ne caznim, cum zice si apetitul mai sus, cu astea traditionale. in plus, nu stiu daca stii, dar la noi gumele alea xan si guav si arabice si alte halea nici nu se prea gasesc decat din an in paste, pe la cine stie plafaruri obscure si atunci sunt scumpe ca dracu'.. deci nici daca am vrea nu am avea cu ce sa experimentam.

iar ca idee, sa stii ca e diferenta destul de mare de gust si consistenta intre produsele fara gluten si cele cu. mai ales daca zici ca va plac o sa fie destul de greu.. in sfarsit.. experienta te invata, intai tre' sa incerci si dup-aia vezi ce si cum.

alternativ, ai putea da o tura pe la o biblioteca, pe amazoane sau chiar pe ebay, unde o sa gasesti cu siguranta zeci, daca nu sute de carti pe tema asta, ca am impresia ca exista un trendulet, asa, cum ca glutenul este de fapt nociv pentru organism, etc, de unde si puzderia de carti.. daca vrei cateva idei de titluri, iaca: best sellers in gluten-free diets

asteptam cu interes ceva copt fara gluten, poate facem o rubricuta separata, mai intreaba lumea cateodata...

Editat de neamielualarau, 10 May 2013 - 02:24 PM.


#19 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 10 May 2013 - 05:28 PM

probabil ca ai mare dreptate cu trendul, nene mielule
ca eu nu pricep nici picata cu ceara (naturala, evident) ce-are biata drojdie de bere...si de ce jura asa multa lume ca pe roshu pe aia asa-zis salbatica...ca si-aia tot o drojdie devine, doar ca...mai lento. asta e toata ideea??
intr-o vreme inghitea lumea capsule cu drojdie, pentru vitamile, chestii...
si-acum nu stiu cum s-o mai inlocuiasca

enfin...




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#20 sacramento

sacramento

    Captain Cook

  • Membri
  • 255 posturi
  • Gender:Female
  • Location:california

Postat 11 May 2013 - 03:49 AM

Va multumesc pentru amabilitate!
Am gasit retete cu google,dar ma gindeam ca poate domniile voastre ati facut/gustat o asemenea "grozavie"...
De curiozitate voi incerca o placinta/piinica si sper sa nu ajung la traume.Revin



Răspunde la acest topic



  


4 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi