Sari la conținut

Poză

paine de casa


483 răspunsuri la acest topic

#21 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 04 August 2004 - 08:21 PM

Uite asa un cuptor mi-ar place si mie.... stie cineva sa-l faca? icon_question.gif
Nihil Sine Deo
user posted image

#22 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 04 August 2004 - 08:44 PM

Reteta dupa care fac eu piine

Nota: unitatea mea de masura e "cup-ul american" care are 224 gr sau ml.

4 linguri drojdie uscata
4 linguri zahar
4 lingurite sare
8 linguri ulei
4 cupe de apa calduta (ca de piine!) ~ 1Litru
10-12 cupe de faina ~ 2 1/4 L-3 L (depinde de umiditatea fainii si a atmosferei)

Se dizolva intr-un castronel mai larg, drojdia si zaharul in apa calduta (apa sa fie potrivita ca temperatura ca sa activeze drojdia, dar sa nici n-o opareasca), se lasa pina incepe sa faca spuma si sa creasca.
Faina (din care e bine sa opresti 2 cani...) se pune intr0un castron cu sarea si uleiul, se goleste drojdia dizolvata peste ea si se incepe framintatul pina face aluatul "basici", cind e elastic si nu se mai prinde de miini. (asta ar cam fi 15-20 de minute, dar depinde de experienta si de entuziasmul fiecaruia.... icon_lol.gif ). Daca e aluatul prea moale mai adaugi din faina (daca e umed afara, nu prea e nevoie... Se acopere dupa framintat cu un servet curat, se lasa la crescut cam 45 minute-1 ora, in loc caldut, fara curent.
Dupa ce a crescut se imparte aluatul in 4, se framinta un picut si se pune in forma lunguiata de chec, data cu spray (sau unsa foarte putin cu ulei, daca nu ai spray). Se mai lasa sa creasca, tot acoperit, sa fie asa pufos, cam dublat volumul.
Se pun in cuptorul incalzit la 350*F si se coc cam 45-60 minute (trebuie sa fie aurii bine si sa sune a gol gind le lovesti pe crusta!)
Nihil Sine Deo
user posted image

#23 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 04 August 2004 - 08:52 PM

Moni, si mie tare bine mi-ar prinde, dar unde sa-l pun, ca de facut poate ca as gasi pe cineva. Si aici, e nasol si cu poluarea(de... fumul , mirosul, amdp). La tara in RO, majoritatea au asa ceva. Bunicul mai avea si cuptor de uscat prune si mere(cu niste platforme din scandurele inguste"gratii"). Imi aduc aminte ca merele erau taiate in felii subtiri si puse pe aceste gratii, fara foc, lasandu-se acolo cateva zile, dupa care erau puse in cutii de tabla si tinute pt iarna. La acestea le spune "poame" si sunt tare bune(se pot face si compot iarna). smile.gif
"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#24 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 04 August 2004 - 09:01 PM

Si la noi se faceau poame, aveau un iz usor de afumat, erau asa de bune... le rontaiam si nefierte ("chips" de Romania laugh.gif laugh.gif )

Cuptor mi-ar place si mi-as face, dar cam tot timpul verii, e "burning ban", deci nu ai voie sa faci foc afara (BBQ e OK... icon_smile.gif ) din cauza ca e prea uscat si sa nu se porneasca focurile..... Si sa fac iarna, cind ploua, piine in el.... icon_razz.gif .... laugh.gif laugh.gif
Nihil Sine Deo
user posted image

#25 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 04 August 2004 - 09:46 PM

Multumim pt reteta de paine, Moni. Eu o fac dupa reteta scrisa pe pachetelul de drojdie uscata"Red Star" si imi iese foarte buna. Procedeul este similar.

Mona, vreau sa- i arat poza ta unei prietene din Ucraina. Tot timpul imi zice ca paine ca la ei nu exista(descriindu-mi-o cam asa cum arata cea din mana lui nenea ala-coapta bine, crocanta, crescuta). thumbsup.gif
"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#26 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 04 August 2004 - 10:08 PM

Si reteta mea e tot "americana". icon_lol.gif icon_lol.gif
Imi place sa folosesc retetele americane pentru ca iti dau detalii "babeste", masuratori exacte, temperaturi, timp de coacere, si daca te tii de "indicatiile" lor reusita e 100%.
Spun asta pentru ca sint patita icon_redface.gif icon_redface.gif de n ori cu retetele din cartile de bucate pe care le am din Romania (pre-revolutie).
Din fericire, retetele pe care le-am incercat de aici, de la fetele noastre, mi-au reusit toate... super! (cel putin pina acum...icon_wink.gif )
Nihil Sine Deo
user posted image

#27 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 05 August 2004 - 12:53 AM

Reteta mea de piine am mai scris-o si la Piine cu rosii, ea se poate face si simpla, este foarte buna.

Va scriu acum o reteta pentru un fel de lipie (un fel de focaccia), nici nu stiu cum sa o numesc, ii voi spune:

Lipie, Pitta sau Fladenbrott

400 g faina
200 ml apa
2 linguri ulei masline
20 g drojdie
o lingurita sare
zahar

Drojdia e dizolva in 50 ml apa calduta cu un praf de zahar.Se adauga si faina, sarea si restul de apa cu uleiul si se framinta pina se obtine un aluat elastic si lucios.Se lasa sa creasca 1/2 ora intr-un loc cald (am mai scris, eu il pun in cuptorul cu microunde care bineinteles ca nu este pus in functiune).Se scoate si se mai framinta o data.
Se formeaza o lipie care se pune in tava si se acopera cu un servet de bucatarie umed si se lasa sa se odihneasca o ora.
Dupa aceea se intinde aluatul cit este tava de mare , se fac gropite in el (cu degetul), se pune in tava tapetata cu hirtie de copt si se coace cam 20 min.
Se poate presara cu sare sau rosmarin,se pot pune in gropite rondele de ceapa+sardele+ bucatele de rosii +capere sau bucatele de vinete (prajite) si mozzarella sau ce combinatii vreti.

#28 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 05 August 2004 - 09:11 AM

Deci, e si normal ca piine facuta in cuptor de caramida cu foc din lemne e mai buna decit cea din cuptorul electric dar majoritatea persoanelor normale nu dispun de asa ceva.
Visul meu e sa il pun pe Stefano sa imi construiasca asa un cuptor dar deocamdata acest vis trebuie sa astepte.
O sa cumpar soba cu plita, sper sa reusesc pina la iarna si o sa incerc cuptorul sobei sa vedem cum e.
Piinea ucraineana, am vazut un documentar odata la televizor despre cum faceau niste ucraineni care aveau o brutarie in America, mi se pare ca o ungeau cu faina de porumb amestecata cu lapte, dar nu sunt foarte sigura ca imi amintesc bine, ceea ce eu imi amintesc este ca am incercat (se putea icon_rolleyes.gif ) dar n-a iesit mare brinza. Sunt incomparabile conditiile pe care noi le avem acasa cu cele pe care ei le au la brutarii, umiditatea si caldura din camera in care cresteau piinile, puterea malaxorului care "framinta" aluatul si temperatura cuptorului.
Focaccia ca sa vina bine trebuie lasat aluatul sa creasca odata apoi pusa in tava unsa cu ulei si unsa deasupra cu un amestec de apa, sare si ulei, lasata sa creasca in tava si din nou unsa inainte de a o pune in cuptor, asa ii vine cojita aceea crocanta si deosebit de buna dupa mine
Adica cam asa:

Imagini atașate

  • 58181.jpg


#29 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 05 August 2004 - 09:15 AM

si asa arata terminata
se paote face si umpluta punind in tava un strat de aluat, un strat de brinza sau jambon sau rosii sau ce vrea muschiul vostru si alt strat de aluat

Imagini atașate

  • 58182.jpg


#30 tuti_suhan

tuti_suhan

    Captain Cook

  • Membri
  • 329 posturi
  • Location:Curtea de Arges (Arges)

Postat 05 August 2004 - 02:10 PM

AmaliaR,
Cu ce framanti painea,numai cu ulei pentru ca in reteta nu am vazut(poate ca scrie si mi-a scapat)ceva apa sau lapte(liant vreau sa zic).
Am mai citit o reteta de paine cu ou in compozitie sau cu iaurt.La noi,painea este de post deci fara ou.Bunica mea face paine doar din drojdie,apa,sare,faina si uneori pune cartofi.Face aluatul,il lasa la dospit si apoi face paini rotunde pe care le coace in cuptorul de caramida(pe care il are afara)pe frunze de nuc.Din acelasi aluat face varzare(arata ca niste lipii umplute cu varza,branza+ou+stir(nu porcesc),mere,cartofi.Varza o taie marunt,o caleste putin si caleste putina ceapa.Adauga sare,piper,marar dupa gust.Umple apoi "lipia".
Cartoful il rade pe razatoarea mica il stoarce bine,pune sare,piper si ai obtinut alta umplutura.
Le coace si pe ele pe frunze de nuc,si aseaza in cuptor asa:painea mai in spate si o lasa cam 2 ore(pentru ca este cam cat o roata de car de mare),iar varzarele mai in fata pentru ca se coc mai repede.Dupa ce varzarele se coc,se ung cu putina slana sau unt,se acopera si se srvesc cu lapte sau smantana.
Am uitat sa va spun ca am incercat si eu sa fac varzare acasa,in cuptorul de la aragaz,dar asa cum spunea si Adriana,nu au acelasi gust ca cele de la bunica

#31 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 05 August 2004 - 11:49 PM

Focaccia ta e tare ispititoare. smiliecheeburga.gif
Deci, pt a iesi crocanta se unge suprafata cu un amestec de apa, sare si ulei. Merci, Adriana smile.gif
"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#32 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 August 2004 - 02:26 PM

Da, Mirela, o data cind o pui la crescut si a doua oara inainte de a o pune la cuptor.

#33 Una_

Una_

    Master of disaster

  • Membri
  • 1685 posturi
  • Gender:Female
  • Location:In afara Romaniei

Postat 22 August 2004 - 12:04 PM

draga AmaliaR,

mi-a placut enorm descrierea procesului tau de facut paine de casa! iti multumesc pentru delectarea ce mi-ai oferit-o la citirea ei!

pentru ca eu mi-am cumparat o masina de facut paine de cand o am nu mai cumpar din magazin! painea care o servesc iubitilor mei in fiecare zi proaspata pe masa arata asa

Imagini atașate

  • 60541.jpg

I'd rather spend my whole life knowing that I'm not perfect, rather
than waste my life trying to be.

#34 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 22 August 2004 - 10:16 PM

Una, este foarte frumoasa.
Foarte bine crescuta, am auzit pe forumul italian vorbind de aceasta masina de piine si cineva intreba daca "cuiul" ala ramine in piine, din poza vad ca ramine.
Eu daca as putea as cumpara toate masinariile astea, singura chestie care ma retine in masina de piine este faptul ca iese numai piinea de forma asta asa ca eu nu as putea da friu liber fanteziei.

#35 Anutza

Anutza

    Bucataras

  • Membri
  • 162 posturi
  • Gender:Female
  • Location:In afara Romaniei

Postat 01 September 2004 - 09:39 PM

QUOTE(Monika@USA)
Reteta dupa care fac eu piine

Nota: unitatea mea de masura e \"cup-ul american\" care are 224 gr sau ml.

4 linguri drojdie uscata
4 linguri zahar
4 lingurite sare
8 linguri ulei
4 cupe de apa calduta (ca de piine!) ~ 1Litru
10-12 cupe de faina ~ 2 1/4 L-3 L  (depinde de umiditatea fainii si a atmosferei)

Se dizolva  intr-un castronel mai larg, drojdia si zaharul in apa calduta (apa sa fie potrivita ca temperatura ca sa activeze drojdia, dar sa nici n-o opareasca), se lasa pina incepe sa faca spuma si sa creasca.  
Faina (din care e bine sa opresti 2 cani...) se pune intr0un castron cu sarea si uleiul, se goleste  drojdia dizolvata peste ea si se incepe framintatul pina face aluatul \"basici\", cind e  elastic si nu se mai prinde de miini. (asta ar cam fi 15-20 de minute, dar depinde de experienta si de entuziasmul fiecaruia.... laugh.gif ). Daca e aluatul prea moale mai adaugi din faina (daca e umed afara, nu prea e nevoie... Se acopere dupa framintat cu un servet curat, se lasa la crescut cam 45 minute-1 ora, in loc caldut, fara curent.  
Dupa ce a crescut se imparte aluatul in 4, se framinta un picut si se pune in forma lunguiata de chec, data cu spray (sau unsa foarte putin cu ulei, daca nu ai spray). Se mai lasa sa creasca, tot acoperit, sa fie asa pufos, cam dublat volumul.
Se pun in cuptorul incalzit la 350*F si se coc cam 45-60 minute (trebuie sa fie aurii bine si sa sune a gol gind le lovesti pe crusta!)



Am facut si eu aceasta reteta de paine. vreau sa va spun ca este prima data cand fac paine framantata de mine si a iesit excelenta. Am facut-o de 2 ori, nu o data, pana acum.
Eu am si masina de paine si o folosesc deseori, insa reteta de mai sus este nemaipomenita.
Cred ca insa prima oara am pus lingurile de drojdie cam rase ca dupa ce a fost gata painea a mirosit un pic a drojdie, dar a doua oara parca nu s-a mai intamplat.

#36 Anutza

Anutza

    Bucataras

  • Membri
  • 162 posturi
  • Gender:Female
  • Location:In afara Romaniei

Postat 08 September 2004 - 05:55 AM

Revin cu poze cu painicile mele
Poza 1:

Imagini atașate

  • 63799.jpg


#37 Anutza

Anutza

    Bucataras

  • Membri
  • 162 posturi
  • Gender:Female
  • Location:In afara Romaniei

Postat 08 September 2004 - 05:56 AM

Poza 2:

Imagini atașate

  • 63800.jpg


#38 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 08 September 2004 - 07:19 PM

Anutza oare am inteles bine, a doua oara ai pus mai putina drojdie?
Ma bate gindul s-o incerc si eu.
Mari

#39 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 08 September 2004 - 08:58 PM

Anuta imi pare bine ca ti-a iesit piinea buna !
Dupa poze arata grozav ! smile.gif
Eu o fac in 4 forme de chec (ca sa o pot taia felii uniforme... icon_redface.gif , si ca asa m-am obisnuit icon_razz.gif ) si folosesc ca unitate de masura la drojdie lingura etalon, standard, aia de la legatura de lingura+lingurita+1/2 lingurita+1/4 lingurita toate legate la un loc cu un inel. Si o pun rasa (o netezesc cu dosul lamei de cutit). Daca nu ai inca, si esti pe continentul american (in alte parti nu stiu cum e icon_redface.gif ) (la locatie scrie "in afara Romaniei".... icon_lol.gif ) se merita sa-ti cumperi una, e sub $5 (depinde de unde o cumperi) pentru ca la toate retetele americane ai mai mare sanse de succes daca o folosesti !
Nihil Sine Deo
user posted image

#40 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 08 September 2004 - 09:01 PM

Una, este foarte frumoasa.
Foarte bine crescuta, am auzit pe forumul italian vorbind de aceasta masina de piine si cineva intreba daca "cuiul" ala ramine in piine, din poza vad ca ramine.
Eu daca as putea as cumpara toate masinariile astea, singura chestie care ma retine in masina de piine este faptul ca iese numai piinea de forma asta asa ca eu nu as putea da friu liber fanteziei.



Adriana,
sa stii ca majoritatea masinilor de facut piine au optiunea de "dough only =numai aluat " unde poti sa programezi masina numai sa-ti framinte aluatul si sa inceapa sa "beep" (faca zgomot ca sunatul ) cind e gata de framintat, si poti sa o scoti afara si sa o modelezi cum iti doreste inima dupa ce o lasi la crescut un pic. smile.gif
Nihil Sine Deo
user posted image



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi