Sari la conținut

Poză

Erbazzone - reteta traditionala emiliana


16 răspunsuri la acest topic

#1 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 28 March 2008 - 04:57 PM

Erbazzone, sau "scarpazoun",in dialect,este o tarta sarata,specifica bucatariei Reggio Emiliei.
Aluatul,intins subtire, este facut din faina,apa,untura,sare.
Umplutura este din frunze de bieta,bietola(despre care s-a mai vorbit aici) ,frunze de spanac,care au fost oparite in prealabil,apoi calite in tigaie,cu ceapa,usturoi,pancetta,patrunjel,parmigiano,etc.
Tarta se acopera cu un alt strat de aluat intins subtire,care se unge cu untura si se presara cu bucatele de grasime de porc("lardelli"),dupa care se coace in cuptor.
Asta ar fi,foarte pe scurt,povestea lu' erbazzone biggrin.gif .Variantele sunt nenumarate,iar la mine acasa,la 50 de km de Reggio Emilia,erbazzonele de Pasti se face asa:

Ingrediente:

-aluat-
300g faina
70 g untura
o jumatate de lingurita de sare
cam 100 ml apa rece(pusa cate putin)

-umplutura-
1 kg spanac(eu am avut congelat)
100 g unt
100g parmigiano(am uitat sa il pozez)
1 catel usturoi
5 oua mici(se poate si fara)
sare,piper,erba cipollina,nucsoara

ingred.JPG

Intr-un castron se pregateste aluatul,fara sa se framante prea mult,

framant.JPG

pana se obtine o bila de aluat elastic,careia i se pune o caciulita si apoi se baga in frigider,cam 30 minute.

aluat.JPG

Pregatim umplutura.Am pus cuburile de spanac intr-o tigaie,cu un paharel de apa,sare si usturoi,am pus capacul si am lasat asa,la foc mic,amestecand din cand in cand,

spanac1.JPG

pana e fiert.Il scurgem bine,il tocam,dar nu tare marunt,

spanac2.JPG

apoi il punem inapoi in tigaie si il plimbam prin unt.

spanac3.JPG

Din tigaie va ajunge intr-un castron,unde ii punem imediat parmigiano,nu chiar pe tot,minus trei linguri si amestecam bine.Potrivim de sare,piper,radem un pic de nucsoara si adaugam si o lingura,doua de erba cipollina uscata.Lasam umplutura la racit.

spanac4.JPG

Incalzim cuptorul la 180°,ungem tava cu untura,impartim aluatul in doua bile,de 2/3 si 1/3

inaintedeintins.JPG

si ne apucam de intins aluatul,mai intai foaia de jos,aia de 2/3,subtire-subtire,intre doua hartii de copt:

foaiaJos.JPG

O punem in tava,in asa fel incat sa se ridice pe margini cam 3 cm si o intepam cu furculita:

foaiaintava.JPG

Punem umplutura de spanac,o nivelam si ii facem 5 cuiburi.Eu am folosit capacul de la un borcanel.In fiecare cuib spargem cate un ou,pe care il presaram cu parmigiano ramas.

cuiburi.JPG

Acoperim cu foaia 1/3,tot asa intinsa subtire si intepata cu furculita.sigilam bine marginile,ungem aluatul cu apa,cu o pensula,presaram un pic de sare grunjoasa si bagam la cuptor cam 40 minute.

Inaintedecopt.JPG

Aici e gata,dar nu devine foarte aurie

gata.JPG

Si sectiuni facute in birou:

sectiune1.JPG

sectiune2.JPG

Cica e foarte bun,asa au zis colegele happy3.gif

















#2 DADI.

DADI.

    Master of disaster

  • Membri
  • 1856 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Oradea

Postat 28 March 2008 - 05:49 PM

Salvata reteta pentru Paste. Multumesc! Pe mine ma tenteaza sa pun si pancetta. tongue.gif
Silvia pupic.gif

#3 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 28 March 2008 - 06:23 PM

QUOTE(DADI. @ Mar 28 2008, 04:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Salvata reteta pentru Paste. Multumesc! Pe mine ma tenteaza sa pun si pancetta. tongue.gif
Silvia pupic.gif

Si pe mine ma tenta,dar nu aveam decat din aia...la purtator biggrin.gif ,asa ca ciuciu.
pupic.gif

#4 DADI.

DADI.

    Master of disaster

  • Membri
  • 1856 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Oradea

Postat 28 March 2008 - 07:06 PM

QUOTE(Bolognese di Cluj @ Mar 28 2008, 06:23 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Si pe mine ma tenta,dar nu aveam decat din aia...la purtator biggrin.gif ,asa ca ciuciu.
pupic.gif


Si eu am la purtator dar nu e comestibila icon_rotf.gif

#5 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 28 March 2008 - 09:45 PM

Tare bine arata,inca o reteta pentru pasti floare.gif smiliehello.gif
IPB Image

#6 DADI.

DADI.

    Master of disaster

  • Membri
  • 1856 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Oradea

Postat 25 April 2008 - 12:25 PM

Erbazzone e la cuptor. biggrin.gif Deocamdata pot spune ca gustul umpluturii e super. Eu am pus in umplutura si sunca pe care am fript-o putin in tigaie, fara ulei.

P4207755.JPG

O adevarata opera de arta rolleyes.gif

P4207756.JPG







#7 DADI.

DADI.

    Master of disaster

  • Membri
  • 1856 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Oradea

Postat 25 April 2008 - 12:29 PM

Cu parmezan:

P4207758.JPG


Si inainte de cuptor, uns cu ou deasupra:

P4207760.JPG

Revin cu imagini dupa scoaterea din cuptor si cu sectiune, dupa Pasti tongue.gif

Silvia pupic.gif

#8 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 25 April 2008 - 01:09 PM

QUOTE(DADI. @ Apr 25 2008, 12:29 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Revin cu imagini dupa scoaterea din cuptor si cu sectiune, dupa Pasti tongue.gif

Silvia pupic.gif


Deci nu-i frumos din partea ta,ti-a iesit mai bine decat mie occasion14.gif

#9 DADI.

DADI.

    Master of disaster

  • Membri
  • 1856 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Oradea

Postat 25 April 2008 - 01:17 PM

QUOTE(Bolognese di Cluj @ Apr 25 2008, 01:09 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Deci nu-i frumos din partea ta,ti-a iesit mai bine decat mie occasion14.gif


Ma faci sa rosesc icon_redface.gif Multumesc!

Si acum ... scoasa de la cuptor. Tadammmm!!!


P4207763.JPG


Nu stiu cum va rezista pana la Pasti sa nu fie gustat rolleyes.gif

#10 little coffee

little coffee

    Master of disaster

  • Membri
  • 8748 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 26 April 2008 - 08:12 AM

Sincer????? nici eu nu stiu, poate o ascunzi!!
"Iubesc pisicile pentru ca ma simt bine in casa mea; si incetul cu incetul, acestea devin sufletul sau vizibil"- Jean Cocteau

#11 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 27 April 2008 - 01:53 PM


bolo, faptul ca n-am avut parmigiano nu m-a impiedicat sa fac placintuta ta cu spanac. asa mi-a dat impresia ca este ceva specific pastelui, ca n-am rezistat. am avut spanac congelat de mine, citeva bucatele mici, mici de pastrama de vita, iar ca brinza am pus cascaval ras si mizitra.
DSCF4183.JPG

#12 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 27 April 2008 - 04:02 PM


acum, dupa ce am mincat din ea, pot spune ca este nu doar fatoasa, ci si foarte buna. mizitra si spanacul fac treaba buna impreuna
DSCF4201.JPG

#13 takitakikatoka

takitakikatoka

    Academic Chef

  • Membri
  • 1312 posturi

Postat 27 April 2008 - 07:49 PM

CITAT(jenny_kap @ Apr 27 2008, 02:53 PM) <{POST_SNAPBACK}>
... si mizitra.

Jenny, ce e mizitra? Mai e cunoscuta si sub alte nume, porecle sau pseudonime?
PS Cercetai pa gugal si s-ar parea ca e ceva produs lactat. Sau e pisica, mizi-tra-la-la? unsure.gif

#14 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 27 April 2008 - 09:08 PM

QUOTE(Takitakikatoka @ Apr 27 2008, 08:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Jenny, ce e mizitra? Mai e cunoscuta si sub alte nume, porecle sau pseudonime?
PS Cercetai pa gugal si s-ar parea ca e ceva produs lactat. Sau e pisica, mizi-tra-la-la? unsure.gif



este o brinza greceasca, cu un gust si miros puternic, aparte. se foloseste de obicei la bechamelul pe care grecii il pun peste musaca sau peste pastitsio. asta de o am eu este tare, uscata, ambalata in punga vidata.

#15 takitakikatoka

takitakikatoka

    Academic Chef

  • Membri
  • 1312 posturi

Postat 28 April 2008 - 03:41 AM

CITAT(jenny_kap @ Apr 27 2008, 10:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
este o brinza greceasca, cu un gust si miros puternic, aparte. se foloseste de obicei la bechamelul pe care grecii il pun peste musaca sau peste pastitsio. asta de o am eu este tare, uscata, ambalata in punga vidata.

Multumesc frumos de explicatie, nu mai auzisem de mitzira.
PS O sa intreb la magazinul grecesc unde fac cumparaturi daca au asa ceva ca m-ai facut curioasa

#16 DADI.

DADI.

    Master of disaster

  • Membri
  • 1856 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Oradea

Postat 28 April 2008 - 10:34 AM

QUOTE(little coffee @ Apr 26 2008, 08:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Sincer????? nici eu nu stiu, poate o ascunzi!!


Chiar ca am ascuns-o icon_rotf.gif

Gustul a fost foarte bun iar sectiunea pot s-o impart si cu voi:

P4227880.JPG

Silvia, pupic.gif



#17 DADI.

DADI.

    Master of disaster

  • Membri
  • 1856 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Oradea

Postat 18 April 2009 - 08:15 AM

Nu m-am lasat nici anul acesta wink.gif

Inainte:

P4112088.JPG


si dupa:

P4112093.JPG

Silvia, te pupacesc!!! pupic.gif



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi