Sari la conținut

Poză

SIROP, SEKT, LICHIOR DIN FLORI DE SOC


68 răspunsuri la acest topic

#41 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 31 May 2006 - 08:53 AM

Vad ca Adriana a fost draguta si a dat linkul cu dulceata iar eu am gasit intre timp linkul cu siropul si lichiorul din boabe de soc.
Aici tongue.gif
http://www.culinar.r...f=2&t=8190&st=0


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#42 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 31 May 2006 - 09:01 AM

Ai facut foarte bine, Laura, acum ma gindesc sa fac eventual si lichiorul anul asta



#43 Laura.lala

Laura.lala

    Master of disaster

  • Membri
  • 2514 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Portugalia/Portocalia

Postat 31 May 2006 - 03:42 PM

QUOTE(Afrodite @ May 31 2006, 05:57 AM)

.........
Champagnia,sau Sektul cum zic nemti ,am facut-o dupa o reteta de pe net si sint in dubiu,nu prea sint multumita,dar vad ca tu te pricepi mai bine,esti draguta sa-mi spui si mie cum ai facut?
La fel iti multumesc si eu anticipat!:pupic:
............


Mersi mult pentru explicatiile detaliate, le-am salvat si pe ele si acum am inteles perfect cum sta treaba ! icon_smile.gif

Hai sa-ti spun acuma cum am pus eu socata. De fapt ce fac eu este un suc efervescent, care nu stiu daca are si alcool in el. Este un suc de soc putin fermentat.

Eu l-am pus asa: am luat o sticla de 5 litri de plastic (din pacate oricat am cautat eu recipienti din sticla mai mari decat de 1,5 l aici n-am gasit icon_frown.gif ), am pus in ea cele 3 flori mari de soc pe care le-am gasit, spalate bine in prealabil, am taiat 1 lamaie mare, am turnat o cana (de 250 ml) cu zahar, si o lingurita mica (de expresso) cu drojdie de la plic (uscata). Am umplut-o cu apa, am pus-o intr-un loc la umbra si am lasat sticla acoperita doar cu o bucatica de tifon.

Am facut asta luni dimineata, astazi deja este in fermentare. Diseara voi gusta din nou si daca e bun o strecor deja si o pun in sticle bine astupate la frigider.

Aici a fost f. cald de aceea a fermentat rapid. Daca la voi e mai racoare, o lasi pana incepe sa faca bule, apoi o gusti. Daca vrei mai dulce, sau cu mai multa lamaie, sau vanilie (eu nu pun) poti sa completezi peste si o mai lasi atatea zile pana cand ti se pare tie ca e buna. E bine sa gusti zilnic din ea ca sa verifici cum e .

Uite asa arata sticla mea (cam goala ca am tot degustat din ea wink.gif ) :

[attachmentid=48330]
[attachmentid=48331]


Mersi inca o data pentru explicatii, spor la treaba ! icon_smile.gif

Miniaturi atașate

  • socata_02.jpg

Imagini atașate

  • socata_01.jpg

Editat de Laura.lala, 31 May 2006 - 03:52 PM.


GVIS - Dr. Galea Romeo Florin, Cluj-Napoca, 09.01.2002


#44 sirena

sirena

    micro Bucatar

  • Membri
  • 14 posturi
  • Gender:Female
  • Location:north america

Postat 31 May 2006 - 04:20 PM

Sirop de flori...

Buna, buna la toata lumea, incerc si eu sa 'intru in hora' ca de citit citesc de cite ori vreau sa ma relaxez un pic

Ce bine ca e vara .. aproape si avem de cules tot felul de flori. A propos de salcim, oare se poate face sirop, dupa aceeasi reteta ca la soc/ trandafiri?

vara placuta pentru toti,

Sirena cool.gif
Quantity doesn't stand for quality

#45 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 01 June 2006 - 06:47 AM

Adriana,incearca lichiorul,eu iti spun ca,din tot ce se poate face din soc,acesta este cel mai bun tongue.gif

Laura,:pupic:mersi mult pt. explicatiile de suc de socata!
Eu am facut dupa o reteta in care se pune pe linga flori, zahar si lamiie,otet se tine la soare vre-o 4 zile ,se toarna in sticle bine astupate si se lasa ca. 8 pin in 14 zile pina devine sucul acidulat,cica ar avea si 2-3%alcool,eu stiu???!!
Egal!Eu l-am lasat 4 zile la macerat ,dar cald nu a fost,este in sticle deja de citeva zile si mi-e teama ca nu se aciduleaza.
Dar mai astept sa vedem...
Chestia este ca reteta cu drojdie eu nu o stiam,am auzit de ea,dar ma gindesc ca trebuie sa se consume intr-un timp destul de scurt,sau?
reteta gasita si probata de mine acum,se tne peste iarna.
Dar daca finalul este bun si fain,o sa o scriu aici neaparat sa probati si voi icon_biggrin.gif
Laura,problema cu borcanele sa zic asa mai mari de 1,5 l nici eu nu am gasit si taaaare mult mi-as dori asa vre-o 4-5 de ca 10l asa cum sint sau mai bine zis erau in RO.
Mi-as tine faina,zaharul....in eke,ca sticla este cea mai buna,dar nici aici nu gasesc.
Dar asta este,facem cum putem nu cum vrem! icon_smile.gif

Sirena,din pacate eu nu am intilnit si de fapt pina acum nici nu m-au interesat retete cu flori de salcim,
dar daca gasesc ceva ,o sa postez cu placere! icon_smile.gif
Si un [attachmentid=48363]pe CULINAR-FORUM si sper sa te simti bine printre noi!

Editat de Afrodite, 02 June 2006 - 09:05 AM.



http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#46 Laura.lala

Laura.lala

    Master of disaster

  • Membri
  • 2514 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Portugalia/Portocalia

Postat 01 June 2006 - 04:01 PM

QUOTE(Afrodite @ Jun 1 2006, 05:47 AM)

..........
Laura,:pupic:mersi mult pt. explicatiile de suc de socata!
Eu am facut dupa o reteta in care se pune pe linga flori, zahar si lamiie,otet se tine la soare vre-o 4 zile ,se toarna in sticle bine astupate si se lasa ca. 4 saptamini pina devine sucul acidulat,cica ar avea si 2-3%alcool,eu stiu???!!
Egal!Eu l-am lasat 4 zile la macerat ,dar cald nu a fost,este in sticle deja de citeva zile si mi-e teama ca nu se aciduleaza.
Dar mai astept sa vedem...
Chestia este ca reteta cu drojdie eu nu o stiam,am auzit de ea,dar ma gindesc ca trebuie sa se consume intr-un timp destul de scurt,sau?
reteta gasita si probata de mine acum,se tne peste iarna.
...........



Asa este Laura, reteta mea se bea imediat, in cateva zile...nu o poti tine peste iarna. Drojdia ajuta la fermentare. Ii da un "impuls". Acuma stii tu, cate case atatea obiceiuri, la noi in familie mereu se facea acidulata (se pune drojdie, fie o felie de paine alba) dar in alte familii socata se facea fara drojdie si iesea ca un suc neacidulat. Mie-mi plac ambele variante.
Ramane acum sa vad tu ce rezultate ai cu sektul. In reteta pt. sekt ai pus otet?

Ufff...tot mi-am propus zilele astea sa merg la piata, ca au ceva gherete si cu obiecte de artizanat/mestesugaresti, poate acolo sa gasesc borcanele "de vis", de 5 litri...problema este ca de dimineata sunt ocupata rau si piata se inchide la ora 15... mad.gif

Editat de Laura.lala, 01 June 2006 - 04:04 PM.


GVIS - Dr. Galea Romeo Florin, Cluj-Napoca, 09.01.2002


#47 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 02 June 2006 - 07:42 AM

Da Laura in reteta scrie ca se pune otet.
Dar hai sa nu o mai tot lungesc in colo si in coace scriu reteta acum si gata.
iar cind este sa fie pun si pozele si va spun cum este la gust ,si mai ales daca sa acidulat rolleyes.gif icon_biggrin.gif ??!!!

Scriai ca vrei sa mergi la piata pote acolo sa gasesti borcane,eu iti urez SUCCES!
La mine este doar lunea piata si asta pina la 12,daca uit sau am treaba sa dus cu piata .
Si mai trebuie sa avem si putin noroc,de ex. multe tarabe nu vin intotdeauna la piata,deci ar trebui in fiecare luni sa merg la piata in speranta ca poate gasesc si eu ceva borcane mari.
Dar cine stie,poate o sa avem norocul vreodata sa ne faca cu wink.gif unul sau mai multe borcane tongue.gif



SECT DIN FLORI DE SOC
Ingrediente:
- 10-15 flori mari de soc
- 5l apa
- 1/4l otet din vin
- 1kg zahar
- 2 lamii
Mod preparare.
Florile de soc se spala scurt se aseaza intr-un vas peste care se pun lamiie taiate felii si otetul.
Apa se fierbe ,se raceste si se toarna in vas peste flori si restul ingredientelor.
Se acopera cu un servet si se pune pt. ca 4 zile intr-un loc cu mult soare.
Dupa aceste 4 zile se strecoara si se pune in sticle care se astupa bine.
In ca 8 pina in 14 zile acest suc trebuie sa se aciduleze si este numai bun de baut.
==============================
Deci aici am pus ingredientele 4 zile la macerat;
[attachmentid=48471]
Iar aici sint in sticle pe pervazul de la bucatarie;
[attachmentid=48472]
Iar aici in ca 7 zile sa acidulat sucul care sa facut sa zic asa Champagnie/Sekt
[attachmentid=48630]
Iar aici am am incercat sa scutur sticla sa va arat cit mai autentic posibil,ca sa acidulat sucul din soc.
Acum cit de bun este ramine la parerea fiecaruia dupa ce probeaza(hi,hi) wink.gif
[attachmentid=48631]


----------------
Laura ,cred ca am bolunzit(hi,hi),de ce mi-a ramas in minte si am si relatat ca trebuie 4 saptamini pina se aciduleaza nu stiu,dar dupa cum vad acum in reteta sint doar pina in 14 zile.
Scuzati relatarea gresita!
Merg mai sus si corectez si acolo unde am gresit!

Editat de Afrodite, 03 June 2006 - 04:40 PM.



http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#48 Laura.lala

Laura.lala

    Master of disaster

  • Membri
  • 2514 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Portugalia/Portocalia

Postat 02 June 2006 - 08:10 PM

Sa stii ca am pus si eu in sticle socata, am bagat-o la frigider si aseara am baut 2 cani, vreau sa zic ca mi se pare ca are si o tzâra de alcool, ca eu m-am cam ametit ! rolleyes.gif

Se pare ca sekt-ul tau arata cam ca si socata mea, dar fiind cu otet cred ca nu se va tulbura, va ramane limpede. De abia astept sa treaca timpul si sa ne spui rezultatul.

Aaaa...si borcane n-am gasit crybaby2.gif ! Am fost azi la piata, am cautat toate tarabele, am intrebat pe toti, s-au uitat la mine ca la felu' 7, in final as fi vrut macar un recipient de plastic de 5 litri cu gura larga si eventual cu capac dar n-am gasit nici de ala ! mad.gif
Poate gasesc cand oi mere cu barbatu' la orasu' mare si vecin! wink.gif

Un weekend placut si pupici !

GVIS - Dr. Galea Romeo Florin, Cluj-Napoca, 09.01.2002


#49 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 03 June 2006 - 04:23 PM

Laura,ma bucur ca mai poti sa gusti citiva stropi de socata din ultimile flori!
Dar nu-i bai,anul care urmeaza fa sirop si ai sa vezi ca toata iarna cind ai pofta si chef ,poti sa gusti gustul veri wink.gif ,sa zic asa,ca daca nu ar fii socul,as crede ca vine iarna ,asa timp urit este la noi.

Astazi de dimineata,fiind prima care intra in bucatarie,parca imi faceau cu ochiu sticlele alea pe pervaz si m-am gindit sa deschid una si sa gust.
SURPRIZA,era deja acidulat sucul ohmy.gif eusa_dance.gif laugh.gif
Cred ca ,datorita faptului ca l-am pus in bucatarie unde este mai cald peste zi,deoarece gatesc,sa acidulat in timp record sa zic asa,dupa asteptarile mele icon_biggrin.gif .
In ori ce caz este f. bun la gust si mai ale la servire cu ceva gheata si felii de lamiie sau limete,este un strop delicios.
Deci merg mai sus sa pun si sfirsitul acestei Champagnia/Sekt din soc si cum ai spus tu si retea gasita de mine,cred ca are ceva alcool ca vad ca si eu parca sint putin ametita tongue.gif si pitici mei dupa asa o sticluta mica ,parca nu-i mai pot potoli din nazdravanii tongue.gif

Laura imi pare tare rau ca nu ai gasit ieri sa cumperi recipientul de cel putin 5l cum iti doresti,dar nu dispera,cine stie poate vei gasi totusi pe undeva.
Eu am gasit si am cumparat ieri de la Cehi,este 5l si este cu varza murata ,dar din pacate fara capac,ca cel care-l are nu se mai poate folosi.
Dar cel putin am gasit si daca se termina varza si mai ales este si buna ,cind mai merg si daca mai gasesc o sa-mi mai cumapar.
Uite si poza cu dinsul,continutul dupa parerea mea arata bine,dar inca nu l-am gustat


Si tie si fam tale un Weekend placut si pupic.gif icon_smile.gif


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#50 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 06 June 2006 - 01:56 PM

Ieri am pus in sticle si siropul din flori de soc.
Acum deabea astept sa vina August sa ma apuc de cealalta tura, de soc boabe.
Aici si poza cu soropul de anul acesta
[attachmentid=49045]


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#51 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 28 May 2007 - 10:13 AM

Buna fetele!
Iaca ca a sosit si socul din 2007 si la mine in Austria(hi,hii)
Am facut doar sirop o tura, a doua este inca in galeata miercuri sa-l strecor,fierb si sa-l pun in sticle.
Dar de data acesta am facut putin altfel si a iesit muuult mai bun;
- nu am mai pus vanilie
- am pus 12 lamii ,la care coaja ma razut-o inaite peste flori+lamiie taiate felii
- iar florle nu le-am mai spalat/trecut prin apa,ci doar am indepartat impuritatile de pe ele.

Urmate de procedelu din reteta initiala.
Va spun ca a iesit si mai bun siropul.
Gust de soc+lamiie f. intensiv thumbsup.gif

[attachmentid=103446]

Iar anul acesta vreau sa probez un likör din flori de soc .
Aseara l-am pus la macerat cu zahar.
Sa vedem ce-mi iese biggrin.gif

[attachmentid=103448]


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#52 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 28 May 2007 - 10:37 AM

Laura, ca sa faci lichiorul trebuie sa pui florile la macerat in alcool care trage din ele tot parfumul si dupa citeva zile adaugi siropul, parerea mea.

#53 Abigail

Abigail

    micro Bucatar

  • Membri
  • 9 posturi

Postat 28 May 2007 - 11:00 AM

As vrea sa fac si eu ceva din soc dar fara alcool. Stiti cumva, siropul se poate face cumva si cu miere?

#54 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 28 May 2007 - 06:54 PM

(Adriana Nicoleta @ May 28 2007, 12:37 PM)

Laura, ca sa faci lichiorul trebuie sa pui florile la macerat in alcool care trage din ele tot parfumul si dupa citeva zile adaugi siropul, parerea mea.


Adriana ,poate ca ai dreptate,nu stiu nici eu....
Chestia este ca,mi-am amintit de anul trecut cind era deja prea tirziu sa mai pun de un lichior,ca daduse-m pe.......ste o reteta care mi-ar fii placut.
Ei anul acesta am mai cautat in netz si alte retete si am gasit cu tot felul de metode si ingrediente.....
Eu din toate incerc sa i-au cite ceva si sa o fac pe a mea
rolleyes.gif tongue.gif .
Am de gind sa las totul la soare pina ce zaharul se face lichid,dupa care pun peste :Limette taiate si coaja la fel in prealabil rasa,vodca, si mai las ca 2-3 zile.
Dupa aceea ,scurg totul printr-un tifon si eventual daca este prea tare pun ceva apa fiarta si racita inainte.
Deci c-am asta este metoda mea.
O sa vin cu rezultate si o sa va spun cum mi-a reusit experienta rolleyes.gif icon_wink.gif

Editat de Afrodite, 28 May 2007 - 06:57 PM.



http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#55 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 30 May 2007 - 09:36 AM

(Abigail @ May 28 2007, 01:00 PM)

As vrea sa fac si eu ceva din soc dar fara alcool. Stiti cumva, siropul se poate face cumva si cu miere?


Abigali,din pacate am Googolit sa gasesc de ex.sirop din flori de soc cu miere de albine,dar din pacate nu am gasit.
Imi pare rau!
Dar daca toit vrei sa faci ceva cu soc,fa si cu zahar ,poate o sa fii incintata de rezultat.
Succes!


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#56 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 30 May 2007 - 09:47 AM

Ah,mie mi-e ciuda de mor! mad.gif
Afara este un timp urit si frig si lichiörul meu o sa dureze pina este gata......
Eu am sperat ca,cu ajutorul soarelui care l-am avut in ultimele zile sa-mi iese un Lichiör pe cinste si mai ales RAPID.
Dar asa,astept a vedem.....
In momentul de fata ,arata asa;

[attachmentid=103800]


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#57 Seima

Seima

    Academic Chef

  • Membri
  • 1471 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Warsaw

Postat 30 May 2007 - 03:59 PM

Afrodite draga, ce-mi faci tu mie cu borcanele si sticlele alea pline cu bunatate... cool.gif" border="0" alt="smiledrink.gif" />

De cateva zile dau tarcoale la un copacel de soc din stratul de verdeata din zona....ioi....si pandesc cand or inflori mai multeee..... si mi-e frica, si mi-e jena sa zmotocesc copacu' ala....dar n-am incotro, fortata de circumstante si imprejurimi, voi face o scurta triere la florile alea. Sper sa nu sochez prea tare polonezii tongue.gif Saru'mana pentru retete!

Editat de seima, 30 May 2007 - 04:39 PM.


#58 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi
  • Gender:Male

Postat 31 May 2007 - 09:48 AM

Draga mea Seima,daca AUSTRiECII nu-s icon_eek.gif fii sigura ca nici polonezii tongue.gif .
Da tu,da, tircoale ca infloresc atit de repede ca ciupercile dupa ploaie si tot atit de repede se trec.
Iti urez bafta si spor la preparat!!!!
Poate vii si cu impresii?!


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#59 Abigail

Abigail

    micro Bucatar

  • Membri
  • 9 posturi

Postat 01 June 2007 - 08:14 AM

Multumesc oricum Afrodite. Am facut ceva dupa o reteta aflata de prin Ardeal, de la cineva care il face cu miere de cele mai multe ori...insa nu e sirop e un suc mai exact. Si pentru ca mierea fermenteaza foarte repede nu se poate pastra pentru iarna. Dar am frigiderul spatios, il voi turna in sticle si vom avea toata vara de baut ceva rece si delicios si sanatos... tongue.gif Ma bate gandul sa fac totusi si siropul tau...

#60 Seima

Seima

    Academic Chef

  • Membri
  • 1471 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Warsaw

Postat 05 June 2007 - 09:19 AM

(Afrodite @ May 31 2007, 07:48 AM)

Draga mea Seima,daca AUSTRiECII nu-s icon_eek.gif fii sigura ca nici polonezii tongue.gif .
Da tu,da, tircoale ca infloresc atit de repede ca ciupercile dupa ploaie si tot atit de repede se trec.
Iti urez bafta si spor la preparat!!!!
Poate vii si cu impresii?!


Gata, am chelit copacu' si-am facut siropul. A iesit atat de bun c-a trebuit sa-l ascund ca sa nu-mi iasa in ochi pana la toamna-iarna smile.gif
Multumesc mult Afrodite, daca mai apuc flori (ca aici tot ploua sad.gif ) mai fac o tura rolleyes.gif



Răspunde la acest topic



  


2 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi