No SSO cookie

Cozonac cu nuca Dobre

Postat de

(5/ 11)
Cozonac cu nuca Dobre

Complexitate Ridicată

  • Ingrediente

    Pentru aluatul de cozonac:
    1 kg faina,
    50 g drojdie,
    500 ml lapte,
    300 g zahar,
    10 galbenusuri,
    150 g unt,
    1 varf cutit sare,
    un plic de 30 g zahar vanilat,
    50 ml esenta de rom,
    coaja rasa de la 2 lamai,
    200-250 ml ulei pentru framantat aluatul
    Pentru umplutura de nuca:
    300 g nuci macinate,
    5 linguri zahar,
    2 linguri cacao,
    100 ml lapte,
    2 linguri esenta de rom,
    o mana de stafide
  • Mod de preparare

    Se pregatesc ingredientele pe o tava pentru a le avea la indemana (faina, zaharul si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei). Se cerne faina intr-un castron mare. Se fierbe intr-o cratita 250 ml de lapte cu zaharul, apoi se lasa la racit.
    Intr-o alta cratita se pregateste maiaua astfel: se incalzeste restul de lapte, se adauga drojdia si patru linguri de faina. Se omogenizeaza amestecul si se lasa sa creasca la cald. Se face o adancitura in mijlocul fainii cernute si se adauga ingredientele in ordinea urmatoare: maiaua, care se amesteca putin, se adauga galbenusele frecate cu sare apoi laptele cald cu zahar, untul topit si la sfarsit aromele(vanilia si romul), apoi se adauga coaja de lamaie si se framanta, adaugand ulei putin cate putin. Se framanta aluatul pana apar bule de aer in coca. Se lasa sa creasca aluatul pentru cozonac la cald circa 40 minute, dupa care se imparte coca in 4 (pentru tavi mai mici).


    Cat aluatul creste se pregateste umplutura din nuci, zahar, cacao, esenta de rom, laptele cald si stafidele care au fost puse cel putin pentru 1/2 ora imbibate in lapte si rom si stoarse bine si se amesteca bine pana se obtine un amestec cremos. Se pune umplutura in fiecare bucata si se ruleaza ca un sul, se introduc capetele spre interior si se aseaza in tavile de cozonac tapetate cu hartie pergament si unsa cu unt. Se lasa la crescut 15 minute, ferite de curenti de aer, se ung cu ou batut si se presara zahar.
    Se dau la cuptor si se coc la foc mediu (150 grade C) timp de 40 min. Tavile se umplu pana la jumatate cu aluat, nu mai mult pentru ca la copt cozonacii cresc si daca s-a pus aluat mai mult de jumatatea tavii da pe afara. Pentru a evita arderea, se invelesc tavile cu folie de aluminiu, inainte de a introduce tavile in cuptor. Nu se deschide usa cuptorului de loc primele 20-25 minute. Se verifica cozonacii si atunci cand au prins o culoare frumoasa, se pune o folie de aluminiu sau o hartie umeda deasupra si se continua coacerea 40 min, depinde de cuptoare.

  • Mod de servire

    Cozonacii cu nuca Dobre se taie felii si se servesc ca desert alaturi de o ceasca de cafea.

 

Posteaza un comentariu folosind contul de Culinar.ro

  • Anca_37878

    Am si eu aceesi retat si o folosesc de cativa ani buni. Doar ca in loc de 300 g zahar pun mai mult, 400-450g ca mi s-a parut ca nu era deloc dulce. In loc de ulei folosesc unt topit. Reteta e excelenta, la mine se numeste cozonac moldovenesc.

    2013-12-19 la 04:04
Adaugă reţetă

Cauta retete de mic-dejun in functie de ingredientele pe care le ai!

Alte reţete cu ingredientele

Mai multe ingrediente

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)
 
Ati uitat parola?
Înregistrare
0.1615 :: 19.68MB