Retete traditionale din Romania

Bors de berbec
Borsuri

Bors de berbec

Se taie carnea bucati, se pune la fiert cu apa si se spumeaza. Se adauga sarea, ceapa, morcovul si patrunjelul taiate in doua...

Bors de berbec
Pulpa de berbec la tava
Mancaruri cu carne

Pulpa de berbec la tava

Carnea trebuie sa fie de berbec tinar, taiat cu 2-3 zile inainte de preparare. Cu o ora inainte de preparare se curata pulpa...

Pulpa de berbec la tava
Vitel cu usturoi si ardei (Kelaidi)
Mancaruri cu carne

Vitel cu usturoi si ardei (Kelaidi)

Se taie carnea, ardeii rosiile si brinza in bucatele(cubulete). Se pune carnea intr-o cratita de cuptor, se pun ardeii si...

Vitel cu usturoi si ardei (Kelaidi)
Linte cu orez
Mancaruri cu legume

Linte cu orez

Se spala lintea si se pun la fiert, cind apa da in clocot se strecoara si se pune alta apa, curata, se adauga rosiile, sarea,...

Linte cu orez
Vinete umplute.
Mancaruri cu legume

Vinete umplute.

Se spala vinetele, se taie cotorul si se taie pe jumatate in lungime. Se freaca partea din interior cu sare si se lasa 1/2...

Vinete umplute.
Fructe caramelizate
Salate de fructe

Fructe caramelizate

Se curata merele si perele de coaja si seminte, se taie felii subtiri; se curata prunele de simburi si se taie in sferturi;...

Fructe caramelizate
Pui cu sparanghel
Mancaruri cu carne

Pui cu sparanghel

Puiul se taie bucati, se asaza intr-un vas cu capac, se condimenteaza si se introduce in cuptorul incins 15 minute, dupa care...

Pui cu sparanghel
Oua umplute  cu pasta de unt
Aperitive cu oua

Oua umplute cu pasta de unt

Se fierb 6 oua tari, in apa clocotita, timp de 10 minute. Se scurge apa in care au fiert si se acopera cu apa rece. Cind...

Oua umplute cu pasta de unt
Ciuperci umplute cu carne
Aperitive cu ciuperci

Ciuperci umplute cu carne

Se curata si se spala ciupercile. Picioarele se dau la masina de tocat, impreuna cu carnea si ceapa. Se adauga in tocatura...

Ciuperci umplute cu carne
Cod file
Mancaruri cu peste

Cod file

Se pune codul file in tava cu unt, zeama de lamiie si piper, dupa care se pune la cuptor. Intr-un vas se pun 200 gr maioneza...

Cod file
Cocteil delicios
Cocktail-uri

Cocteil delicios

Se pune laptele (foarte rece, chiar cu citeva ace de gheata) impreuna cu fructele (cantitatile se apreciaza dupa gust sau din...

Cocteil delicios
Covrigi cu lamiie.
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Covrigi cu lamiie.

Untul moale se freaca doua minute cu zaharul intr-un castron. Se adauga coaja de lamiie rasa, 4 linguri zeama de lamiie si...

Covrigi cu lamiie.
Fire de omleta
Aperitive cu oua

Fire de omleta

Ouale se bat cu celelaltee ingrediente. Compozitia se pune intr-o punga de plastic. Se face o gaura foarte mica intr-un colt...

Fire de omleta
Pui cu sos de lamiie
Mancaruri cu carne

Pui cu sos de lamiie

Se taie puiul in portii, se spala si se usuca.Se pune ulei in cratita, sucul de lamiie, usturoiul pisat sau taiat marunt. Se...

Pui cu sos de lamiie
Caffe Frappe
Cafele

Caffe Frappe

Se freaca bine nessul cu zaharul si cu apa, adaugata cite putin pina cind se obtine aproximativ 1 litru de ness. Se toarna...

Caffe Frappe
Gogosi grecesti
Gogosi

Gogosi grecesti

Se pune la foc apa cu untul si sarea. Cind incepe sa fiarba, se pune faina incet si se amesteca incontinu, pina se ingroasa....

Gogosi grecesti
Chec economic
Checuri

Chec economic

Se freaca zaharul cu untul si 4 galbenusuri care se pun unul cite unul, se adauga un ou intreg, vanilia si praful de copt....

Chec economic
Prajitura cu dulceata
Prajituri

Prajitura cu dulceata

Se pun toate ingredientele (mai putin faina) intr-un vas, se amesteca bine si apoi se adauga faina. Trebuie sa iasa ca un...

Prajitura cu dulceata
Blanquette de veau
Mancaruri cu carne

Blanquette de veau

Se taie carnea în bucati mari. Se curata morcovii si se taie bastonase. Se curata cepele si se infig cîte doua cuisoare in...

Blanquette de veau
Prajitura rapida de foi "Lica"
Prajituri

Prajitura rapida de foi "Lica"

Se arde zaharul se adauga untul, se da la o parte, se pune nuca, apoi cele doua oua amestecindu-se repede. Crema se pune...

Prajitura rapida de foi "Lica"
Bucheuri de cartofi
Aperitive cu branza

Bucheuri de cartofi

Se fierb cartofii in coaja, se curata, se trec prin masina de tocat carne impreuna cu 3/4 din brinza si cascavalul. Se...

Bucheuri de cartofi
Quemone din dovlecei
Aperitive cu oua

Quemone din dovlecei

Se curata dovleceii de coaja si se rad prin razatoarea mare. Se presara cu putina sare sa nu se mai scurga apa din ei. Ouale...

Quemone din dovlecei
Pui  cu smintina
Mancaruri cu carne

Pui cu smintina

Se pune puiul curata spalat la fierta in putin ulei si ceapa curata si taiata marunt la prajit. Pina este aproape...

Pui cu smintina
Ciuperci cu sos de smintina si mirodenii
Mancaruri cu ciuperci

Ciuperci cu sos de smintina si mirodenii

Se taie ceapa marunt, se prajeste, se pun ciupercile taiate peste ceapa, la care se adauga putina vegeta, sare, piper,...

Ciuperci cu sos de smintina si mirodenii
Peste prajit in aluat
Mancaruri cu peste

Peste prajit in aluat

Pestele dezghetat se taie bucati, se sareaza si se lasa sa stea cu sare pina se prepara aluatul. Se bate oul spuma se...

Peste prajit in aluat
Cvas
Sucuri fructe si legume

Cvas

Se taie piinea felii subtiri si se pune sa se usuce in cuptor. Se fierbe apa in clocot, se adauga zaharul si se toarna peste...

Cvas
Inghetata de cantalup sau pepene
Inghetate

Inghetata de cantalup sau pepene

Se alege un cantalup sau un pepene galben de marime potrivita, se taie la unul din capete capacul. Se curata de seminte si cu...

Inghetata de cantalup sau pepene
Dulceata de piersici
Dulceata

Dulceata de piersici

Se aleg piersici tari, se curata de coaja si se pun in apa de var. Se limpezesc apoi in apa rece, se desfac in jumatati ca sa...

Dulceata de piersici
Compot de pere aromat
Compoturi

Compot de pere aromat

Se curata perele de coaja si se taie in patru, apoi se curata saminta. Fiecare bucatica se moaie in zeama de lamiie. In acest...

Compot de pere aromat
Tort Moca garnisit cu migdale
Torturi

Tort Moca garnisit cu migdale

Se freaca spuma galbenusurile cu zaharul, se adauga nucile sau migdalele, pesmetul, si la urma, spuma de albusuri. Se pune...

Tort Moca garnisit cu migdale
Lapte de piersici
Salate de fructe

Lapte de piersici

De fiecare persoana se pun 2 piersici taiate bucatele intr-o farfurie adinca. Se presara zahar si se lasa sa stea acoperite o...

Lapte de piersici
Fursecuri cu drojdie de bere
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Fursecuri cu drojdie de bere

Se bat putin ouale cu zaharul si vanilia. Se adauga drojdia amestecata cu smintina separat, apoi untul si faina. Se framinta...

Fursecuri cu drojdie de bere
Sufleu de prune
Sufleuri

Sufleu de prune

Se incalzeste bine laptele cu zaharul, se adauga biscuitii rupti bucatele si se lasa sa se raceasca putin. Se adauga apoi...

Sufleu de prune
Supa cu zdrente
Supe de carne

Supa cu zdrente

Se bat ouale spuma cu furculita, se adauga faina putin cite putin si sarea. Se freaca cu lingura pina cind se obtine o...

Supa cu zdrente
Ciorba ruseasca fara carne
Ciorbe

Ciorba ruseasca fara carne

Morcovul, patrunjelul si ceapa se taie ca taiteii si se pun la fiert. Dupa ce a dat citeva clocote, se adauga fasolea taiata...

Ciorba ruseasca fara carne
Oua cu carne si legume
Mancaruri cu carne

Oua cu carne si legume

Se aleg 6 felii de carne fara grasime, se bat ca pentru snitele si se pun la prajit in ulei pe foc domol. Cind sint gata, se...

Oua cu carne si legume
Pilaf de ardei verde
Mancaruri cu orez

Pilaf de ardei verde

Se inabusa ceapa fin taiata cu orezul bine spalat, rosiile taiate felii, piper, sare, verdeata tocata, ulei si apa. Se asaza...

Pilaf de ardei verde
Mazare cu carne de vaca
Mancaruri cu carne

Mazare cu carne de vaca

Se taie carnea bucati potrivite, se prajeste in untura, apoi se pune ceapa tocata, se lasa sa se prajeasca foarte putin, se...

Mazare cu carne de vaca
Dovlecei umpluti cu carne
Mancaruri cu carne

Dovlecei umpluti cu carne

Se rad dovleceii de coaja, se taie in doua si se scobesc de miez. Carnea se toaca, se pune intr-un castron, se adauga...

Dovlecei umpluti cu carne
Papanasi prajiti
Prajituri

Papanasi prajiti

Se freaca brinza cu galbenusurile, se adauga faina, sarea si albusurile batute spuma. Se ia cu lingura din compozitie si se...

Papanasi prajiti
Tort cu mere
Torturi

Tort cu mere

Din 8 oua, 8 linguri zahar, 8 linguri apa si 8 linguri faina se face un pandispan. Merele curatate se taie felii mai mici,...

Tort cu mere
Geagic (Salata turceasca)
Salate de legume

Geagic (Salata turceasca)

Se piseaza usturoiul, se curata partial castravetii si apoi se rad pe o razatoare mare sau se fac cubulete foarte mici....

Geagic (Salata turceasca)
Cod a la french country
Mancaruri cu peste

Cod a la french country

Se sareaza si pipereaza codul pe ambele parti. Se incing 2 linguri (30 ml)de ulei, se pune codul si se lasa 30 secunde...

Cod a la french country
Salata de fasole verde
Salate de legume

Salata de fasole verde

Se curata, se spala si se fierbe fasolea. Se strecoara, se asaza in salatiera si se amesteca cu uleiul, otetul, sarea si...

Salata de fasole verde
Salata “Vitamina”
Salate de legume

Salata “Vitamina”

Se curata morcovul si telina, se taie ca taiteii, se asaza in salatiera, se adauga castravetii taiati felii subtiri, un mar...

Salata “Vitamina”
Oua umplute cu sos de carne
Aperitive cu oua

Oua umplute cu sos de carne

Se fierb ouale tari, se lasa sa se raceasca, se curata de coaja si se taie in doua pe lung. Se scot galbenusurile, se pun...

Oua umplute cu sos de carne
Ciuperci umplute cu brinza de vaca
Aperitive cu ciuperci

Ciuperci umplute cu brinza de vaca

Se curata ciupercile si se spala bine. Picioarele ciupercilor se scot, se toaca marunt si se inabusa cu o lingura de unt....

Ciuperci umplute cu brinza de vaca
Budinca de cozonac
Budinci

Budinca de cozonac

Se piseaza cozonacul ca pesmetul si se amesteca cu romul. Se freaca untul cu galbenusurile, vanilia si zaharul. Se adauga...

Budinca de cozonac
Gogosi pripite (fara drojdie)
Gogosi

Gogosi pripite (fara drojdie)

Se pune la fiert apa (laptele) cu untul si sarea; cind incepe sa fiarba, se pune faina si in acelasi moment se amesteca...

Gogosi pripite (fara drojdie)
Prajitura cu prune
Prajituri

Prajitura cu prune

Se curata prunele de simburi si pielite, se presara cu putin zahar si scortisoara pisata si se lasa sa stea. Se face un aluat...

Prajitura cu prune
Melanj de fructe proaspete
Salate de fructe

Melanj de fructe proaspete

Perele si merele se curata de coaja, se scoate casuta cu simburi si se taie felioare foarte subtiri. Prunele se curata de...

Melanj de fructe proaspete
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc