Retete traditionale din Romania

Zacusca cu dovlecel
Conserve de iarna

Zacusca cu dovlecel

Gogosarii si vinetele se coc, se decojesc si se tin la foc, pe aragaz, pe ochiul mare. Se pun intr-un vas mare (10 l). Ceapa...

Zacusca cu dovlecel
Ardei piscatori bulgaresti
Muraturi simple

Ardei piscatori bulgaresti

Se fierbe apa cu sare si se arunca peste piscatori. Se lasa sa se raceasca apa ( se lasa de pe o zi pe alta ). A doua zi se...

Ardei piscatori bulgaresti
Spaghete cu usturoi, ulei si ardei
Paste si pizza

Spaghete cu usturoi, ulei si ardei

Intr-o tigaie antiaderenta se incalzeste uleiul de masline si se adauga usturoiul pisat sau taiat cit mai marunt. Cind e...

Spaghete cu usturoi, ulei si ardei
Prajitura foarte simpla cu mere
Prajituri

Prajitura foarte simpla cu mere

Se amesteca faina, margarina si zaharul pina se obtine o compozitie gen "firmituri" (dureaza citeva minute). Se pun merele...

Prajitura foarte simpla cu mere
Lichior de ciocolata
Lichioruri

Lichior de ciocolata

Se pune la fiert apa cu zaharul pina ce devine un sirop (face balonase), se adauga cacao, se amesteca incontinuu. Se adauga...

Lichior de ciocolata
Gogosari la otet cu miere
Muraturi simple

Gogosari la otet cu miere

Otetul, apa, zaharul, sarea, mierea si condimentele se pun la fiert pina amesetcul clocoteste. Se spala gogosarii, se taie in...

Gogosari la otet cu miere
Salata de scrumbii sarate cu ceapa
Salate cu peste

Salata de scrumbii sarate cu ceapa

Se despica scrumbiile pe burta, se curata, se scot icrele sau laptii si se tin in apa putin calduta timp de 5-6 ore. Se spala...

Salata de scrumbii sarate cu ceapa
Dulceata de struguri
Dulceata

Dulceata de struguri

Se aleg boabe mari de struguri, se curata de pielita si de simburi si se pun intr-un tifon sa se scurga. Se pune zaharul la...

Dulceata de struguri
Dulceata de gutui rase sau taiate fire lungi
Dulceata

Dulceata de gutui rase sau taiate fire lungi

Se aleg gutui mari altoite, pentru ca dulceata sa iasa mai alba. Se curata de coaja si se rad pe razatoarea speciala. Se pot...

Dulceata de gutui rase sau taiate fire lungi
Vinete cu ardei si rosii
Conserve de iarna

Vinete cu ardei si rosii

Ardeii rosii sint mai gustosi. Se pot intrebuinta si 2-3 gogosari. Se coc separat ardeii, vinetele si rosiile. Rosiile se coc...

Vinete cu ardei si rosii
Crema cu biscuiti
Creme

Crema cu biscuiti

Se inmoaie biscuitii in laptele cald in care s-a dizolvat zaharul. Se trec prin sita. Se bat bine ouale intregi si se adauga...

Crema cu biscuiti
Papanasi din mere cu drojdie din mere cu drojdie
Prajituri

Papanasi din mere cu drojdie din mere cu drojdie

Papanasi din mere cu drojdie. Se dizolva drojdia in putin lapte caldut, indulcit si se amesteca cu o lingura de faina. Cind a...

Papanasi din mere cu drojdie din mere cu drojdie
Mazurca cu migdale
Prajituri

Mazurca cu migdale

Se freaca spuma untul cu zaharul si se adauga galbenusurile unul cite unul. Se freaca foarte bine pentru ca sa se obtina o...

Mazurca cu migdale
Cornulete (de vanilie) cu nuci
Prajituri

Cornulete (de vanilie) cu nuci

Se freaca bine untul cu zaharul si nucile, se adauga faina si se framinta. Se ia cite o bucata din coca obtinuta si se face...

Cornulete (de vanilie) cu nuci
Penne cu somon afumat
Paste si pizza

Penne cu somon afumat

Sosul: Intr-o cratita de teflon se topeste untul fara sa se arda si se amesteca cu 5 linguri de ulei de masline, dupa care se...

Penne cu somon afumat
Frigarui din carne de vaca
Mancaruri cu carne

Frigarui din carne de vaca

Frigaruile se pregatesc fie numai din muschi de vaca, fie din diferite feluri de carne amestecate: vaca, porc, vitel, berbec,...

Frigarui din carne de vaca
Crochete de cartofi umplute cu carne
Mancaruri cu carne

Crochete de cartofi umplute cu carne

Se pregateste umplutura astfel: carnea inabusita cu ceapa se trece prin masina de carne si se amesteca cu 1-2 oua, sare,...

Crochete de cartofi umplute cu carne
Gaina cu gutui
Mancaruri cu carne

Gaina cu gutui

Bucatile de carne se prajesc intr-o cratita cu o lingura de untura pina capata culoarea aurie. Se adauga ½ lingurita faina,...

Gaina cu gutui
Chiftelute de vinete
Mancaruri cu legume

Chiftelute de vinete

Se coc vinetele, se curata fierbinti si se lasa sa se scurga. Se toaca cu tocatorul de lemn, se pun intr-un castron adaugind...

Chiftelute de vinete
Mincare de gulii
Mancaruri cu legume

Mincare de gulii

Se curata guliile, se spala si se taie felii groase de 1cm. fiecare felie se da prin faina si se prajeste usor pe o parte si...

Mincare de gulii
Macaroane cu carne in foaie
Paste si pizza

Macaroane cu carne in foaie

In cratita imbracata in foaie de aluat frantuzesc sau o coca din 300 gr. faina, 150 gr. unt, 1 ou, sare, sau oricare alt...

Macaroane cu carne in foaie
Pateu de ficat de pasare
Sandviciuri

Pateu de ficat de pasare

Se taie cepele in patru, se asaza intr-o cratita mica impreuna cu o lingura de unt, ficatul, laptele si citeva linguri de...

Pateu de ficat de pasare
Sos a la grec
Sosuri pentru mancaruri cu peste

Sos a la grec

Se toarna sifonul intr-un castron, se adauga uleiul, zeama de lamiie, sarea, piperul, patrunjelul verde tocat si se bate bine...

Sos a la grec
Sos de ou
Sosuri condimentate

Sos de ou

Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga treptat vinul, apoi coaja de lamiie si sarea si se pune la foc mic, se amesteca...

Sos de ou
Budinca de clatite cu brinza si smintina
Aperitive cu branza

Budinca de clatite cu brinza si smintina

Se prepara clatitele din 2-3 oua. Se umple fiecare clatita cu brinza de vaca amestecata cu ou, zahar dupa gust si coaja de...

Budinca de clatite cu brinza si smintina
Cocteil  de ou si miere
Cocktail-uri

Cocteil de ou si miere

Se separa galbenusul de albus. Se bate, cu mixerul, galbenusul cu restul ingredientelor. La urma, se adauga albusul batut...

Cocteil de ou si miere
Supa-crema de conopida cu verdeata
Supe de legume

Supa-crema de conopida cu verdeata

Se fierbe conopida cu ceapa si verdeata. Dupa ce au fiert, se scoate ceapa si verdeata, iar conopida se da prin sita. Se face...

Supa-crema de conopida cu verdeata
Brinza dulce cu maioneza
Aperitive cu branza

Brinza dulce cu maioneza

Se amesteca ingredientele cu mxerul pina devin o masa omogena. Se serveste pe felii subtiri de piine prajita sau se umplu oua...

Brinza dulce cu maioneza
Ciorba de bulion cu carne
Ciorbe

Ciorba de bulion cu carne

Se fierbe intr-o oala 1 ½ l apa, cu carnea si se spumeaza pina nu se mai ridica la suprafata spuma. Cind carnea e pe...

Ciorba de bulion cu carne
Floricele de porumb cu zahar ars
Prajituri

Floricele de porumb cu zahar ars

Se fac floricelele. Se sareaza. Se arde zaharul pina ajunge sa aiba culoarea maro deschis. Se adauga untul, zaharul si se...

Floricele de porumb cu zahar ars
Grosti
Mancaruri cu cartofi

Grosti

Se fierb cartofii intregi, se racesc, se taie rondele si se frig in ulei. Se dau la o parte si separat se frige baconul taiat...

Grosti
Salata de ceapa cu brinza si sunca
Salate reci

Salata de ceapa cu brinza si sunca

Ceapa curatata si spalata se taie rondele subtiri. Separat, intr-un castronas se prepara sosul din ulei, zeama de lamiie,...

Salata de ceapa cu brinza si sunca
Salata de vinete  cu masline
Salate de legume

Salata de vinete cu masline

Se coc vinetele, se curata, se lasa sa se scurga, se toaca bine. Se face o maioneza dintr-un galbenus, se acreste cu otet si...

Salata de vinete cu masline
Pasta de maioneza
Sandviciuri

Pasta de maioneza

Se amesteca bine toate elementele pina se obtine o pasta. Se da la rece si se serveste ca aperitiv.

Pasta de maioneza
Desert din mere cu chifle
Budinci

Desert din mere cu chifle

Se inmoaie chiflele in laptele indulcit cu jumatate din cantitatea de zahar si cu zaharul vanilat. Merele curatate de coaja...

Desert din mere cu chifle
Prajitura necoapta din pireu de castane si biscuiti
Prajituri

Prajitura necoapta din pireu de castane si biscuiti

Castanele, curatate de coaja tare si de pielita subtire, se fierb in apa clocotita, se lasa sa se raceasca si se dau prin...

Prajitura necoapta din pireu de castane si biscuiti
Tort Othello
Torturi

Tort Othello

In spuma de albusuri si zahar se pun cele 9 galbenusuri, pe rind cite unul batind intr-una cu lingura. Se adauga cacaua,...

Tort Othello
Chec aperitiv - deosebit
Aperitive cu oua

Chec aperitiv - deosebit

Se freaca margarina, se incorporeaza faina si ouale si se subtiaza cu vin. Se adauga sunca si maslinele, praful de copt...

Chec aperitiv - deosebit
Chec simplu
Checuri

Chec simplu

Se amesteca toate ingredientele si se pune compozitia in forma unsa si tapetata. Se poate pune in jumatate de compozitie...

Chec simplu
Marmelada de struguri
Dulceata

Marmelada de struguri

Se aleg boabele bune si se spala. Zaharul cu apa se pun la pe foc iute pina se leaga foarte bine. Se adauga boabele de...

Marmelada de struguri
Chec de cartofi cu ciuperci
Aperitive cu legume

Chec de cartofi cu ciuperci

Se fierb cartofii, se curata, se paseaza. Se adauga 1 ou, 3 albusuri, 100 gr. cascaval, piper si sare. Se amesteca bine. Se...

Chec de cartofi cu ciuperci
Orez cu pui si bacon
Mancaruri cu orez

Orez cu pui si bacon

Se taie ceapa, pieptul de pui si baconul. Se calesc in 3 linguri de ulei, pina se albeste carnea de pui. Se adauga orezul, se...

Orez cu pui si bacon
Papricas
Mancaruri cu carne

Papricas

Se prepara din carne de pui, vitel, purcel, berbec. Ceapa taiata marunt se inabuse cu grasime, cu boia si cu carnea taiata...

Papricas
Gutui cu carne
Mancaruri cu carne

Gutui cu carne

Se prepara cu carne de vitel, pasare, porc sau cap de piept de vaca. Gutuile nealtoite sint mai parfumate. Se fierbe carnea....

Gutui cu carne
Limba cu sos de rosii
Mancaruri cu carne

Limba cu sos de rosii

Limba foarte bine spalata, se fierbe in apa clocotita. Se curata de pielita, se lasa sa se raceasca, apoi se taie in felii si...

Limba cu sos de rosii
Pui cu bame
Mancaruri cu carne

Pui cu bame

Bamele, curatate si spalate, se tin 1 ora in apa cu sare si otet. Bucatile de pui se prajesc in untura pina se ingalbenesc,...

Pui cu bame
Dulceata de patlagele verzi (gogonele)
Dulceata

Dulceata de patlagele verzi (gogonele)

Fiecare gogonea se taie in jurul cotorului, scotindu-se pe aici, cu ajutorul unui ac de par, toata saminta. Se pregatesc pe...

Dulceata de patlagele verzi (gogonele)
Gem asortat
Dulceata

Gem asortat

Se spala fructele, se scurg, se scot simburii, la prune, la piersici, iar perele si merele se curata de coaja, li se scot...

Gem asortat
Vin de struguri
Bauturi cu vin

Vin de struguri

Se aleg struguri bine copti si se sorteaza pe culori si varietati ca sa se pastreze gustul si parfumul vinului. Se asaza...

Vin de struguri
Baclava
Prajituri

Baclava

Se unge o tava cu ulei, se asaza 3-4 rinduri de foi de placinta, fiecare unse cu ulei, apoi peste ele se presara nuci...

Baclava
Ciorba de berbec (reteta araba)
Ciorbe

Ciorba de berbec (reteta araba)

Se caleste ceapa taiata pestisori in cele doua linguri de ulei. Cind incepe sa se ingalbeneasca, se adauga rosiile, curatate...

Ciorba de berbec (reteta araba)
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc