Retete traditionale din Romania

Salata poloneza de sfecla
Salate de legume

Salata poloneza de sfecla

Se fierbe sfecla si se taie taietei. Se amesteca cu sare, piper si un sos preparat din mustar, smintina si zeama de lamiie....

Salata poloneza de sfecla
Salata de telina fiarta a la Grec
Salate de legume

Salata de telina fiarta a la Grec

Se curata telinele si se taie bucatele potrivite. Se pun la fiert intr-un vas de sticla termorezistenta impreuna cu sare,...

Salata de telina fiarta a la Grec
Oua cu costita afumata
Aperitive cu oua

Oua cu costita afumata

Se pun feliile de costita, groase de ½ cm, intr-o tigaie mai mare, ca fiecare bucata sa-si aiba locul ei. Se acopera cu apa...

Oua cu costita afumata
Crema de brinza de vaci
Aperitive cu branza

Crema de brinza de vaci

Se sfarma bine galbenusurile intr-un castron, se amesteca cu brinza, untul, ceapa taiata fin si sarea. Se freaca cu o lingura...

Crema de brinza de vaci
Sos delicios
Sosuri albe

Sos delicios

Se topeste untul intr-o craticioara. Se adauga faina. Se amesteca repede, se adauga aspicul, sarea, piperul si vinul. Se...

Sos delicios
Sos de mustar
Sosuri condimentate

Sos de mustar

Se fierbe ½ ceasca apa in clocote cu sare, piper, zahar si ardei (cite un praf din fiecare). Se toarna toata faina. Se...

Sos de mustar
Budinca de varza acra cu orez
Mancaruri cu varza

Budinca de varza acra cu orez

Se taie varza fisiute subtiri, se spala, se stoarce bine si se caleste pe jumatate in grasime. Se fierbe orezul separat si se...

Budinca de varza acra cu orez
Rulada cu marmelada sau dulceata
Prajituri

Rulada cu marmelada sau dulceata

Se freaca spuma galbenusurile cu zaharul si vanilia, se pun albusurile batute spuma, se amesteca usor, adaugind faina, putin...

Rulada cu marmelada sau dulceata
Prajitura cu mere rase
Prajituri

Prajitura cu mere rase

Se freaca spuma galbenusurile cu zaharul, se pune putin cite putin faina, apoi romul si pesmetul. Dupa ce se amesteca bine...

Prajitura cu mere rase
Prajitura de post
Prajituri

Prajitura de post

Se amesteca ingredientele si compozitia rezultata se pune intr-o tava de cuptor unsa cu ulei. Se coace la foc potrivit. In...

Prajitura de post
Pulpe pane
Mancaruri cu carne

Pulpe pane

Se curata pulpele de piele si de grasime. Se condimenteaza cu sare, piper si si restul de condimente. Se pot lasa la...

Pulpe pane
Pupi
Prajituri

Pupi

Se amesteca iaurtul, zaharul, faina, bicarbonatul si oul. Se pune aluatul in tava tapetata cu unt si faina si se pune apoi la...

Pupi
Cartofi copti cu sos
Mancaruri cu cartofi

Cartofi copti cu sos

Se spala bine cartofii cu o periuta sub jetul de apa, apoi se inteapa de citeva ori cu cutitul. Se ung 4 bucati patrate de...

Cartofi copti cu sos
Carne inabusita cu cartofi (Niku-Jaga)
Mancaruri cu carne

Carne inabusita cu cartofi (Niku-Jaga)

Se calesc in ulei ceapa, carnea de porc, morcovul, cartofii pentru 3-4 min. Separat, praful de ghimbir, zaharul, sosul de...

Carne inabusita cu cartofi (Niku-Jaga)
Peste Teriyaki
Mancaruri cu peste

Peste Teriyaki

Se amesteca ingredintele pentru marinata. Intr-o farfurie intinsa se marineaza pestele pentru 30 min. Se scoate pestele din...

Peste Teriyaki
Tort special cu frisca
Torturi

Tort special cu frisca

Se prepara o crema de zahar ars din: 4 oua amestecate cu 250 ml lapte si 4 linguri de zahar, se topesc intr-o cratita 5...

Tort special cu frisca
Mincare de curcan cu castane
Mancaruri cu carne

Mincare de curcan cu castane

Bucatile de curcan se prajesc in ulei, intr-o cratita, pina incep sa se ingalbeneasca. Se toarna zeama de carne sau apa atit...

Mincare de curcan cu castane
Creier pane cu sote
Mancaruri cu carne

Creier pane cu sote

Se tine creierul in apa rece o ora. Se curata de pielita si se pune la fiert cu apa calda si putina sare timp de 15-20...

Creier pane cu sote
Mincare de telina cu bulion
Mancaruri cu legume

Mincare de telina cu bulion

Se curata telinele, se spala si se taie felii groase de 1 cm. Fiecare felie se da prin faina si se prajeste usor pe o parte...

Mincare de telina cu bulion
Fasole boabe preparata greceste
Mancaruri cu legume

Fasole boabe preparata greceste

Se spala si se fierbe fasolea in apa sarata. Se strecoara si se lasa sa se scurga de apa. Se pune intr-o cratita la prajit in...

Fasole boabe preparata greceste
Sfecla cu unt si smintina
Mancaruri cu legume

Sfecla cu unt si smintina

Se alege sfecla rosie, se fierbe si se coace in cuptor, se curata de coaja si se taie fie ca taiteii, fie cuburi. Se pune...

Sfecla cu unt si smintina
Iaurt cu miere si mandarine
Sucuri fructe si legume

Iaurt cu miere si mandarine

Se curata morcovii si se dau pe razatoarea de sticla. Se stoarce sucul din morcovul ras si se amesteca apoi cu sucul de...

Iaurt cu miere si mandarine
Prajiturele pentru ceai
Prajituri

Prajiturele pentru ceai

Mierea se incalzeste moderat, impreuna cu untul, deasupra unui vas cu aburi, dupa care se adauga oul, galbenusul, zaharul...

Prajiturele pentru ceai
Tort in 7 minute
Torturi

Tort in 7 minute

Se pun toate ingredientele la fiert si din momentul in care au inceput sa fiarba se tin 7 minute, amestecind mereu. Aceasta...

Tort in 7 minute
Salata de ciuperci
Aperitive cu ciuperci

Salata de ciuperci

Ciupercile curatate si fierte bine se taie in felii, se amesteca cu sos de ulei, sare si otet, iar deasupra se presara...

Salata de ciuperci
Budinca de piscoturi
Budinci

Budinca de piscoturi

Intr-o forma rotunda de tabla cu peretii drepti, bine unsa cu unt, se pun piscoturile asezate in rinduri incrucisate iar...

Budinca de piscoturi
Sos anghemaht
Sosuri albe

Sos anghemaht

Se prepara un sos alb stins cu zeama de carne de vitel sau de pasare. Se adauga zeama de lamiie si felii de lamiie fara coaja.

Sos anghemaht
Sos pentru fripturi
Sosuri albe

Sos pentru fripturi

In sosul scurs de la friptura, de la care s-a ridicat grasimea, se adauga doua linguri de smintina, amestecata cu un virf de...

Sos pentru fripturi
Supa de gulii cu carne
Supe de carne

Supa de gulii cu carne

Se taie in bucati puiul sau alta carne si se fierbe in doi litri apa cu o lingura sare. Cit timp fierbe carnea, se taie...

Supa de gulii cu carne
Ciorba de cartofi cu smintina si legume
Ciorbe

Ciorba de cartofi cu smintina si legume

Se fierb in doi litri de apa morcovul, patrunjeii si telina. Dupa ce au fiert circa ½ ora, se strecoara zeama in alta oala,...

Ciorba de cartofi cu smintina si legume
Cotlete de porc la cuptor
Mancaruri cu carne

Cotlete de porc la cuptor

Se taie cu satirul oasele sirei spinarii, se sareaza si se pune bucata intreaga pe tava unsa cu putin ulei, cu 2-3 linguri de...

Cotlete de porc la cuptor
Musaca de cartofi cu carne si verdeata
Mancaruri cu carne

Musaca de cartofi cu carne si verdeata

Se curata cartofii si se taie felii de grosimea unui deget. Se presara cu putina sare, se lasa citeva minute sa stea cu sarea...

Musaca de cartofi cu carne si verdeata
Piftie
Aperitive cu carne

Piftie

Se curata carnea de grasime, se taie bucati si se pune la foc cu apa rece si sare. Apa trebuie sa completeze jumatate din...

Piftie
Pui libanez cu orez
Mancaruri cu orez

Pui libanez cu orez

Se incalzeste uleiul de masline si se soteaza pieptul de pui. Se presara foarte putin piper si putina sare. Se asaza...

Pui libanez cu orez
Vinete pane
Aperitive cu legume

Vinete pane

Se spala bine vinata si se taie felii subtiri (aproximativ o jumatate de centimetru). Feliile se pudreaza cu sare si se asaza...

Vinete pane
Ciorba de oua cu iaurt
Ciorbe

Ciorba de oua cu iaurt

Se taie marunt ceapa si morcovul si se inabusa in ulei. Se pune apoi apa in oala si se lasa sa fiarba. Cind legumele au fiert...

Ciorba de oua cu iaurt
Placinta din dovlecei
Aperitive cu oua

Placinta din dovlecei

Se curata si se rad dovleceii (pe razatoarea mare). La sel se procedeaza si cu ceapa. Restul de ingrediente se amesteca. Se...

Placinta din dovlecei
Filet de boeuf Wellington
Mancaruri cu carne

Filet de boeuf Wellington

Se presara fileul cu un praf de nucsoara si unul de piper, se lasa la rece cel putin 2 ore. Timp de 10 minute, se rumeneste...

Filet de boeuf Wellington
Salata de cartofi cu ridiche neagra
Salate de legume

Salata de cartofi cu ridiche neagra

Se spala bine cu peria atit cartofii, cit si ridichea. Cartofii se pun la fiert in apa sarata care a dat in clocot, iar...

Salata de cartofi cu ridiche neagra
Salata de ceapa de iarna
Salate de legume

Salata de ceapa de iarna

Ceapa se curata sub un robinet intr-un curent de apa. In felul acesta se evita lacrimarea ochilor si se ia din usturimea...

Salata de ceapa de iarna
Sos  de  vanilie
Glazuri, sosuri

Sos de vanilie

Se pun intr-o cratita zahar tos si galbenusuri crude si se freaca bine cu o lingura de lemn pina cind compozitia se...

Sos de vanilie
Minciunele
Prajituri

Minciunele

Se amesteca lapte, smintina, galbenusuri, zahar pudra si sare, se adauga coniac sau rom si turnind treptat faina, se framinta...

Minciunele
Glazura  de  zahar
Glazuri, sosuri

Glazura de zahar

La un pahar nu prea plin de zahar pudra se adauga 2-3 linguri de apa fierbinte (sau zeama de fructe), praf de vanilie si se...

Glazura de zahar
Glazura  alba
Glazuri, sosuri

Glazura alba

Se bat bine cu telul doua albusuri spuma si continuind sa se bata se adauga zahar pudra atit cit sa se obtina o compozitie...

Glazura alba
Glazura  de  cafea (nefiarta)
Glazuri, sosuri

Glazura de cafea (nefiarta)

Zaharul pudra se freaca cu 4 linguri esenta de cafea tare pina se obtine o masa groasa. Vasul cu aceasta compozitie se pune...

Glazura de cafea (nefiarta)
Ficat  de  pasare  in  aspic
Aperitive cu carne

Ficat de pasare in aspic

Se curata ficatii de pasare si se tin in lapte citeva ore. Intr-o cratita se pune apa cu sare la fiert. Cind apa clocoteste,...

Ficat de pasare in aspic
Zacusca  de  peste cu arpagic
Mancaruri cu peste

Zacusca de peste cu arpagic

Se taie pestele bucati, se pune sare, se trece prin faina si se prajeste. Se taie ceapa marunt si se inabusa cit mai mult....

Zacusca de peste cu arpagic
Salata Tarama
Salate cu peste

Salata Tarama

Cartofii taiati cubulete de circa 2 cm se pun intr-o craticioara, se acopera cu apa si se lasa pe foc sa dea in clocot, dupa...

Salata Tarama
Lingua al bagnetto rosso
Aperitive cu carne

Lingua al bagnetto rosso

Sosul se pregateste astfel: se toaca cu un cutit in forma de semiluna care se numeste "mezzaluna" 2 manunchiuri de patrunjel...

Lingua al bagnetto rosso
Clatite  cu  brinza  de  vaci si lapte
Clatite

Clatite cu brinza de vaci si lapte

Se sparge un ou intr-un castron se adauga 1 lingura de zahar tos, 1/2 lingurita de sare, 1 pahar de lapte rece si se...

Clatite cu brinza de vaci si lapte
Jeleu  de  fructe
Creme

Jeleu de fructe

Fructele proaspete sau congelate se aleg si se spala cu apa rece, se strivesc cu o lingura sau cu un pisalog de lemn, intr-un...

Jeleu de fructe
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc