Retete traditionale din Romania

Sarmale cu varza acra cu orez si stafide
Mancaruri cu carne

Sarmale cu varza acra cu orez si stafide

Se scot foile de varza una cite una, se gusta si daca sint prea sarate sau prea acre, se tin cite o ora in apa rece. Mijlocul...

Sarmale cu varza acra cu orez si stafide
Rulada de curcan cu ciuperci
Mancaruri cu carne

Rulada de curcan cu ciuperci

Ciupercile si ceapa se toaca si se calesc in citeva linguri de ulei. Se condimenteaza cu sare si piper. Carnea de curcan se...

Rulada de curcan cu ciuperci
Ciuperci cu sos de smintina
Mancaruri cu ciuperci

Ciuperci cu sos de smintina

Se curata ciupercile, se spala, se taie cotoarele si se sareaza. Se asaza intr-o cratita unsa cu unt. Se dau la cuptor 20...

Ciuperci cu sos de smintina
Budinca de macaroane fiarta pe baie de apa
Budinci

Budinca de macaroane fiarta pe baie de apa

Se rup macaroanele si se fierb in apa multa clocotita cu sare. Se scurg, se limpezesc si se amesteca cu cascavalul ras,...

Budinca de macaroane fiarta pe baie de apa
Budinca de orez cu portocale
Budinci

Budinca de orez cu portocale

Se amesteca orezul, laptele si stafidele intr-o cratita mai mica. Se asaza acoperita intr-una mai mare plina cu apa fierbinte...

Budinca de orez cu portocale
Sufleu de ciocolata
Sufleuri

Sufleu de ciocolata

Se prepara un sos alb din 75 g unt, sare, faina si lapte, in care se adauga zaharul tos. Cind s-a racit se pun pe rind...

Sufleu de ciocolata
Prajitura simpla cu ciocolata
Prajituri

Prajitura simpla cu ciocolata

Untul se bate spuma cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga ouale pe rind, amestecind dupa fiecare. Se pune faina, praful de...

Prajitura simpla cu ciocolata
Sos din sunca, vin alb si cimbru
Sosuri albe

Sos din sunca, vin alb si cimbru

Se pune untul intr-o craticioara in baia de apa impreuna cu ceapa si arpagicul. Se adauga, amestecind mereu in acelasi sens,...

Sos din sunca, vin alb si cimbru
Sos din unt si nucsoara
Sosuri albe

Sos din unt si nucsoara

Se topeste untul, se adauga ceapa curatita intreaga si se rumeneste repede, intorcind-o mereu. Se pune faina, nucsoara,...

Sos din unt si nucsoara
Supa din carne de vitel si cimbru
Supe de carne

Supa din carne de vitel si cimbru

Se fierbe carnea cu zarzavatul si se strecoara. Zeama se leaga cu faina rumenita usor in unt. Se adauga cimbrul. Se trece de...

Supa din carne de vitel si cimbru
Bors de sfecla cu cartofi si smintina
Borsuri

Bors de sfecla cu cartofi si smintina

Se curata si se rade zarzavatul si jumatate din sfecla. Se fierb cu 1 ½ litru de apa cu sare si se adauga cartofii. Cind...

Bors de sfecla cu cartofi si smintina
Salata de vinete cu ceapa si usturoi
Salate de legume

Salata de vinete cu ceapa si usturoi

Vinetele coapte se toaca marunt cu tocatorul, se adauga ceapa dupa gust, putin usturoi si apoi maioneza.

Salata de vinete cu ceapa si usturoi
Tort Joffre
Torturi

Tort Joffre

Crema: Se amesteca bine cacao cu zaharul tos si cu apa si se pune pe foc mic sau pe un vas cu apa clocotita sa se inmoaie...

Tort Joffre
Dovlecei cu umplutura colorata
Mancaruri cu carne

Dovlecei cu umplutura colorata

Dovleceii se spala si li se taie un capac pe lungime, se curata miezul si se oparesc dovleceii 5 min in apa cu sare. Miezul...

Dovlecei cu umplutura colorata
Tarta cu ciuperci si sunca
Paste si pizza

Tarta cu ciuperci si sunca

Ciupercile, sunca taiata cuburi, caperele si o lingura de ierburi(patrunjel, oregano) se calesc intr-o lingura de ulei....

Tarta cu ciuperci si sunca
Salata de cartofi ninsa
Salate de legume

Salata de cartofi ninsa

Se spala bine cartofii cu peria, se pun la fiert in apa fierbinte cu sare si cind sint gata, se curata, se taie in forma de...

Salata de cartofi ninsa
Salata de praz fiert
Salate de legume

Salata de praz fiert

Prazul bine fiert in apa clocotita cu sare se taie in bucati mai mici, se asaza in farfurie, se toarna deasupra un sos...

Salata de praz fiert
Crema de heringi
Aperitive cu peste

Crema de heringi

Heringii se curata de piele si oase, se trec prin masina de tocat impreuna cu sardelele, se adauga mustarul, zeama de lamiie,...

Crema de heringi
Piept de curcan cu sos tartar
Aperitive cu carne

Piept de curcan cu sos tartar

Pieptul de curcan si toate resturile de friptura de curcan se asaza pe farfurie, iar peste ele se toarna un sos maioneza...

Piept de curcan cu sos tartar
Prajitura din brinza de vaca si nuci
Prajituri

Prajitura din brinza de vaca si nuci

Se trece brinza prin masina de tocat. Se freaca zaharul cu untul, adaugind pe rind ouale, apoi brinza, nucile, stafidele,...

Prajitura din brinza de vaca si nuci
Triunghiuri cu nuca
Prajituri

Triunghiuri cu nuca

Se prepara o coca din aluat frantuzesc. Se intinde o foaie groasa de ½ cm si se taie patrate. Se ung cu ou numai doua din...

Triunghiuri cu nuca
Gogosi din cartofi cu lamiie
Gogosi

Gogosi din cartofi cu lamiie

Din cartofi se prepara un piure. Se amesteca cu zaharul si faina, zeama de la o lamiie si ouale. Se face un aluat care se...

Gogosi din cartofi cu lamiie
Chiftelute de praz cu smintina
Mancaruri cu legume

Chiftelute de praz cu smintina

Se curata prazul, se taie bastonase, se fierbe in apa cu sare citeva clocote. Se scurge bine si se trece prin masina de...

Chiftelute de praz cu smintina
Salata de "melcisori"
Salate reci

Salata de "melcisori"

Se fierb pastele in apa cu sare si o lingura de ulei, se scurg si se spala in apa rece. Se taie cubulete tate ingredientele...

Salata de "melcisori"
Salata Waldorff
Salate de legume

Salata Waldorff

Merele se decojesc si se taie in cubulete. Se pun peste ele lamiie sa nu se innegreasca. Telina se taie in straifuri de...

Salata Waldorff
Pui in sos de bere
Mancaruri cu carne

Pui in sos de bere

Se spala bine pulpele, se pun intr-un vas termorezistent. Se toarna continutul unei cutii de bere sau echivalentul ditr-o...

Pui in sos de bere
Salata de paste
Salate reci

Salata de paste

Pastele se fierb apoi se spala intr-un jet de apa rece, sa nu se lipeasca intre ele. Cascavalul, sunca si castraveciorii se...

Salata de paste
Friptura de vacuta impanata cu costita afumata
Mancaruri cu carne

Friptura de vacuta impanata cu costita afumata

Se impaneaza cu usturoi carnea de vaca si se freaca cu cimbru. Se pune intr-o cratita cu feliile de costita, la foc potrivit....

Friptura de vacuta impanata cu costita afumata
Pui sote cu orez
Mancaruri cu carne

Pui sote cu orez

Se sterge si se freaca cu zeama de la ½ lamiie puiul curatit si golit. Se captuseste pieptul cu feliile de la restul de...

Pui sote cu orez
Chiftele cu verdeata
Mancaruri cu carne

Chiftele cu verdeata

Se curata carnea de pielite si se da de doua ori prin masina de tocat impreuna cu ceapa, miezul de franzela inmuiat in apa si...

Chiftele cu verdeata
Peste cu sos de smintina
Mancaruri cu peste

Peste cu sos de smintina

Se rumenesc bucatile de peste in unt, cu ceapa taiata felii. Se toarna smintina deasupra, amestecata cu pasta de ardei. Se...

Peste cu sos de smintina
Cartofi umpluti cu brinza
Mancaruri cu cartofi

Cartofi umpluti cu brinza

Cartofii spalati si stersi se pun la cuptor. Dupa ce s-au copt, se lasa citeva minute sa se raceasca, apoi se taie in doua in...

Cartofi umpluti cu brinza
Cocteil de lapte cu ciocolata
Cocktail-uri

Cocteil de lapte cu ciocolata

Se pune mierea intr-un vas smaltuit, se adauga batonul de vanilie zdrobit, ciocolata rasa, 1 lingura din cantitatea de lapte...

Cocteil de lapte cu ciocolata
Tort Poveste
Torturi

Tort Poveste

Se bat spuma 5 albusuri cu 5 linguri de zahar si vanilie. Se adauga galbenusurile putin frecate, se amesteca, se adauga o...

Tort Poveste
Papara cu brinza
Aperitive cu branza

Papara cu brinza

Intr-un castron se bate oul cu laptele si se inmoaie franzela taiata felii. Cind piinea este bine imbibata cu lapte, se unge...

Papara cu brinza
Budinca de limba cu orez si mazare
Mancaruri cu carne

Budinca de limba cu orez si mazare

Limba spalata se fierbe in apa cu sare, se curata de pielita si se lasa sa se raceasca, apoi se taie felii subtiri. Orezul...

Budinca de limba cu orez si mazare
Budinca cu brinza de vaca cu stafide
Aperitive cu branza

Budinca cu brinza de vaca cu stafide

Daca vrei sa pregatesti aperitive cu brinza, alege budinca cu brinza de vaca cu stafide. Aceasta reteta este foarte delicioasa.

Budinca cu brinza de vaca cu stafide
Sos de vanilie cu faina
Glazuri, sosuri

Sos de vanilie cu faina

Se pune la fiert laptele cu vanilia. Cind incepe sa fiarba se acopera si se ia de pe foc. Se freaca ouale cu zaharul si faina...

Sos de vanilie cu faina
Sos de ceapa
Sosuri rosii

Sos de ceapa

Se prajeste in unt ceapa taiata pestisori pina ce se ingalbeneste, se adauga faina, se mai prajeste putin si se stinge cu...

Sos de ceapa
Sufleu de ciocolata cu vanilie
Sufleuri

Sufleu de ciocolata cu vanilie

Se freaca untul cu zaharul si ciocolata rasa adaugind cite putin din smintina amestecata separat cu faina. Se pune vasul la...

Sufleu de ciocolata cu vanilie
Ciorba de berbec
Ciorbe

Ciorba de berbec

Se taie carnea bucatele si se pune la fiert intr-o oala cu 2 litri apa cu sare. Se scoate spuma si se adauga zarzavaturile...

Ciorba de berbec
Supa de legume pasate
Supe de legume

Supa de legume pasate

Se taie zarzavatul ca fideluta. Se inabusa in unt cu ceapa 10 minute. Se adauga faina, se toarna 1 ½ litru apa calda si ½...

Supa de legume pasate
Saramura de crap
Mancaruri cu peste

Saramura de crap

Ceapa se curata, se spala, se taie in 4 si se pune pe plita impreuna cu rosiile si ardeii. Se lasa sa se coaca bine, dupa...

Saramura de crap
Salata de orez cu maioneza in trei culori
Salate de legume

Salata de orez cu maioneza in trei culori

Se fierbe orezul in apa clocotita cu sare pina se inmoaie si se lasa sa scada bine apa. Se amesteca cu maioneza preparata....

Salata de orez cu maioneza in trei culori
Salata de orez cu maioneza in trei culori
Salate de legume

Salata de orez cu maioneza in trei culori

Se fierbe orezul in apa clocotita cu sare pina se inmoaie si se lasa sa scada bine apa. Se amesteca cu maioneza preparata....

Salata de orez cu maioneza in trei culori
Salata de sfecla rosie marinata
Salate de legume

Salata de sfecla rosie marinata

Una din sfecle se rade cruda, iar cealalta se fierbe cu o foaie de dafin. Cind s-a inmuiat se taie felii potrivit de subtiri,...

Salata de sfecla rosie marinata
Pateu de ficat in aspic
Aperitive cu carne

Pateu de ficat in aspic

Ficatul se tine in lapte rece cam 10-12 ore. Se acopera cu felii de slanina si se pune la fiert in baia de apa la cuptor....

Pateu de ficat in aspic
Prajitura cu smintina si marmelada
Prajituri

Prajitura cu smintina si marmelada

Se freaca zaharul (1 pahar) cu untul sau untura si patru galbenusur, se adauga smintina, bicarbonatul si vanilia, se amesteca...

Prajitura cu smintina si marmelada
Crema din prune uscate
Creme

Crema din prune uscate

Se spala bine si se moaie prunele in apa calduta, din ajun, se scurg de apa, se scot simburii si se dau prunele prin masina...

Crema din prune uscate
Desert din mere cu sos de oua
Salate de fructe

Desert din mere cu sos de oua

Se scobesc merele curatate de coaja. In locul gol se pune putina marmelada, jumatate miez de nuca si scortisoara. Merele...

Desert din mere cu sos de oua
Sos de vanilie pentru budinca
Glazuri, sosuri

Sos de vanilie pentru budinca

Intr-o cratita smaltuita se amesteca galbenusurile cu zaharul, adaugind incet laptele caldut ca sa se desfaca bine...

Sos de vanilie pentru budinca
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc