Retete traditionale din Romania

Dulceata de mure
Dulceata

Dulceata de mure

Se aleg mure mari, intregi si bine coapte. Se pune siropul la fiert, la primele clocote, se adauga o lingura de zeama de...

Dulceata de mure
Peltea de gutui
Dulceata

Peltea de gutui

Gutuile bine coapte si nepatate se sterg de puf cu o cirpa si se taie bucati potrivite cu coaja cu tot; se adauga merele sau...

Peltea de gutui
Prajitura cu mere  si vin
Prajituri

Prajitura cu mere si vin

Se framinta toate la un loc. Se bate coca pe planseta, se framinta si iar se bate, se framinta din nou pina ce face basici....

Prajitura cu mere si vin
Biscuiti fara ou
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Biscuiti fara ou

Se amesteca intr-o oala sifonul, uleiul, zaharul si aromele. Se adauga faina atit cit sa se obtina o coca potrivit de tare....

Biscuiti fara ou
Tort minune
Torturi

Tort minune

Se framinta faina cu mierea, zaharul, nucile si ouale si se lasa sa stea 2-3 zile. Dupa aceea se imparte coca in 10 parti...

Tort minune
Crema Candy
Creme

Crema Candy

Se amesteca zaharul, smintina si mierea si se fierbe pina ce se dizolva zaharul. Se adauga untul si se continua fierberea. Se...

Crema Candy
Bors de fasole boabe
Borsuri

Bors de fasole boabe

Se alege, se spala si se moaie fasolea de cu seara in apa calduta. Se pune la fiert si dupa ce a dat 2-3 clocote, se schimba...

Bors de fasole boabe
Supa de gulii
Supe de legume

Supa de gulii

Guliile curatate si spalate se taie felii foarte subtiri, se fierb in apa pina se inmoaie si se trec prin sita, subtiind cu...

Supa de gulii
Gogosi de gris cu sunca la cuptor
Mancaruri cu carne

Gogosi de gris cu sunca la cuptor

Se fierbe grisul cu laptele si sarea, se lasa sa se raceasca si se amesteca cu un ou. Se fac mici gogosi, cu sunca taiata...

Gogosi de gris cu sunca la cuptor
Praz cu orez si masline
Mancaruri cu legume

Praz cu orez si masline

Prazul se curata, se spala si se taie in bucati. Se prajeste in ulei. Intre timp se prepara un sos de rosii sau bulion. Se...

Praz cu orez si masline
Perisoare cu verdeata
Mancaruri cu carne

Perisoare cu verdeata

Carnea tocata se amesteca cu franzela muiata , ouale, ceapa taiata marunt si rumenita in grasime, zarzavatul ras, o parte din...

Perisoare cu verdeata
Salau mic pane
Mancaruri cu peste

Salau mic pane

Se curata salaii, se spala, se sareaza si se lasa sa stea ½ de ora. Fiecare salau se usuca cu un servet curat, se da prin...

Salau mic pane
Ciulama de cartofi
Mancaruri cu legume

Ciulama de cartofi

Se curata morcovul, patrunjelul si ceapa, se spala si se taie ca fideaua, punindu-se la fiert cu ½ litru apa. Cind este...

Ciulama de cartofi
Salata de oua cu ceapa
Salate din oua

Salata de oua cu ceapa

Se amesteca smintina cu uleiul, mustarul, sarea si piperul. Se adauga apoi ceapa taiata marunt si ouale fierte tari, taiate...

Salata de oua cu ceapa
Salata de varza rosie  dulce
Salate de legume

Salata de varza rosie dulce

Se amesteca cu sare si se freaca cu mina pina ce se moaie. Se adauga ulei, otet si zahar. Se amesteca bine. Alt mod de...

Salata de varza rosie dulce
Sandvis cu friptura
Sandviciuri

Sandvis cu friptura

Friptura rece, impreuna cu cartofii si piinea, se trece prin masina de tocat, dupa care se amesteca cu ouale, sarea, piperul...

Sandvis cu friptura
Telina cu maioneza
Salate de legume

Telina cu maioneza

Se curata telina, se spala, se rade pe razatoarea de zarzavat, se sareaza, se freaca cu mina si se lasa sa stea ½ ora intr-o...

Telina cu maioneza
Sos muselin
Sosuri albe

Sos muselin

Se freaca totul intr-un vas care se asaza apoi in alt vas mai mare plin cu apa si se tine p masina. Se continua sa se frece...

Sos muselin
Sos de mustar  cu vin
Sosuri condimentate

Sos de mustar cu vin

Se inabusa ceapa taiata marunt, se adauga putina faina (un virf de cutit), se stinge cu zeama de carne sau de zarzavat si cu...

Sos de mustar cu vin
Budinca de clatite cu smintina
Budinci

Budinca de clatite cu smintina

Se freaca untul cu zaharul, se adauga galbenusurile pe rind, faina, vanilia, laptele putin cite putin si la urma albusurile...

Budinca de clatite cu smintina
Bors cu perisoare de peste
Borsuri

Bors cu perisoare de peste

Pestele se spala, se curata, se taie capul si se da deoparte. Carnea se curata de pe oase. Capul se pune la fiert in 2l de...

Bors cu perisoare de peste
Manicotti alla Bolognese
Paste si pizza

Manicotti alla Bolognese

Se fierb manicotti in apa clocotita si, ca sa se eviti ruperea, se pun doua cite doua, se scurg si se lasa deoparte. In...

Manicotti alla Bolognese
Paste cu carne tocata
Paste si pizza

Paste cu carne tocata

Ceapa se taie marunt si se caleste in putin ulei, se adauga carnea, amestecind continuu. Se pune sare, piper, boia, vegeta,...

Paste cu carne tocata
Zacusca de peste
Mancaruri cu peste

Zacusca de peste

Pestele se curata, se inlatura capul, se spala si se taie in bucati mici. Legumele se curata de coaja(inclusiv castravetii),...

Zacusca de peste
Salata bulgareasca
Salate reci

Salata bulgareasca

Se curata castravetii, se taie rosiile cuburi, se taie ardei gras. Se pun intr-un bol, deasupra se pune sunca presata, se...

Salata bulgareasca
Cartofi saracuti
Mancaruri cu cartofi

Cartofi saracuti

Se fierb cartofii, ceapa se toaca marunt. Cartofii, pe trei sferturi fierti, se curata de coaja si se taie cuburi. Ceapa se...

Cartofi saracuti
Stufat de peste
Mancaruri cu peste

Stufat de peste

Pestele se curata, se spala, se indeparteaza capul, se taie in 12 felii si se sareaza usor. Ceapa si usturoiul curatate...

Stufat de peste
Limonada fierbinte de macese
Sucuri fructe si legume

Limonada fierbinte de macese

Se oparesc macesele cu apa clocotita, se acopera vasul si se lasa 10 minute sa se infuzeze. Se amesteca intr-un vas de...

Limonada fierbinte de macese
Compot de struguri
Compoturi

Compot de struguri

Se spala boabele de struguri. Se toarna deasupra apa in care am fiert cuisoarele. Se acopera si se fierbe la foc mic. Dupa ce...

Compot de struguri
Fursecuri cu rom
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Fursecuri cu rom

Se freaca spuma untul cu zaharul, se adauga oul si se mai freaca pina incepe sa faca basici. Se pune romul, zaharul vanilat...

Fursecuri cu rom
Prajitura delicioasa cu nuci
Prajituri

Prajitura delicioasa cu nuci

Se freaca untul cu zaharul si galbenusurile adaugate unul cite unul, pina cind se face spuma. Se adauga coaja de lamiie,...

Prajitura delicioasa cu nuci
Tort Maricel
Torturi

Tort Maricel

Se bat ouale cu zaharul. Se adauga faina. Se coace la foc potrivit. Rece, se taie in trei parti egale si se insiropeaza cu un...

Tort Maricel
Rulouri cu marmelada
Prajituri

Rulouri cu marmelada

Brinza, untul, zaharul, sarea si bicarbonatul se amesteca impreuna. Se adauga apoi faina si se framinta bine. Se intinde o...

Rulouri cu marmelada
Tocanita de vita cu trei ardei
Mancaruri cu carne

Tocanita de vita cu trei ardei

Carnea se taie cubulete mai mici. Ceapa si usturoiul se taie foarte marunt. Intr-o cratita se pune margarina sau uleiul si se...

Tocanita de vita cu trei ardei
Gulii umplute cu orez
Mancaruri cu legume

Gulii umplute cu orez

Se curata guliile de coaja si se scobeste miezul. Se caleste ceapa in uleiul incins, se adauga orezul, se stinge cu supa de...

Gulii umplute cu orez
Placintele cu ciuperci
Mancaruri cu ciuperci

Placintele cu ciuperci

Se amesteca si se framinta o coca care se da la rece. Se poate lasa de seara pina dimineata sau numai 2-3 ore. Se intinde o...

Placintele cu ciuperci
Coltunasi cu brinza de vaca
Aperitive cu branza

Coltunasi cu brinza de vaca

Se face o foaie de taitei din faina, 2 oua si sare. Se intinde foaia pe planseta, se taie forme rotunde sau patrate. Intr-o...

Coltunasi cu brinza de vaca
Ceafa de porc(garf) la cuptor
Mancaruri cu carne

Ceafa de porc(garf) la cuptor

Carnea(fara sa fie spalata) se sterge bine cu un servet umed, se sareaza, se freaca cu usturoiul pisat si mirodeniile. Se...

Ceafa de porc(garf) la cuptor
Papricas de iepure
Mancaruri cu carne

Papricas de iepure

Carnea de iepure taiata bucati mici se prajeste intr-o cratita cu untura si ceapa tocata pestisori. Cind carnea este...

Papricas de iepure
Praz umplut cu carne
Mancaruri cu carne

Praz umplut cu carne

Carnea se da prin masina de tocat impreuna cu miezul de piine muiat in apa si cu o ceapa cruda. Se pune intr-un castron si se...

Praz umplut cu carne
Limba fiarta
Mancaruri cu carne

Limba fiarta

Se spala limba in citeva ape, se rade cu cutitul si se indeparteaza gitlejul, se asaza in cratita cu apa rece si se pune la...

Limba fiarta
Salata de cruditati
Salate de legume

Salata de cruditati

Se rad pe razatoare toate zarzavaturile, se pune sare si se lasa sa stea ½ ora. Se fierb cartofii si calzi se taie in...

Salata de cruditati
Jumari cu rosii
Jumari

Jumari cu rosii

Se fierb rosiile taiate felii, in unt, pina ce scade apa, apoi se adauga ouale batute cu sare si verdeata tocata Se servesc...

Jumari cu rosii
Snitel de vinete
Aperitive cu legume

Snitel de vinete

Se taie vinetele felii rotunde, groase cam de ½ cm, se pune sare si se lasa sa stea un sfert de ora, apoi se zvinta bine...

Snitel de vinete
Crema de ficat cu oua pentru sandvisuri
Sandviciuri

Crema de ficat cu oua pentru sandvisuri

Ficatul, inabusit cu ceapa in putin unt, se trece prin masina de tocat, se amesteca cu galbenusurile date prin sita si cu...

Crema de ficat cu oua pentru sandvisuri
Budinca de malai cu brinza de vaci
Aperitive cu branza

Budinca de malai cu brinza de vaci

Se freaca brinza de vaci cu galbenusurile puse pe rind, se adauga smintina, sarea, zaharul, faina, praful de copt stins cu...

Budinca de malai cu brinza de vaci
Sos de mustar
Sosuri condimentate

Sos de mustar

Se amesteca bine mustarul cu sare, se adauga ulei, zeama de lamiie si verdeata tocata marunt. Se amesteca cu zarzavatul...

Sos de mustar
Sos de hrean
Sosuri condimentate

Sos de hrean

Se amesteca galbenusurile cu smintina si hreanul ras. Se pune vasul in baia de apa. Se adauga sare, zeama de lamiie si otet....

Sos de hrean
Supa-crema de varza de Bruxelles
Supe de carne

Supa-crema de varza de Bruxelles

Se alege varza tinara, proaspata si se curata de foile galbene. Se fierbe in apa clocotita varza cu ceapa. Se trece prin...

Supa-crema de varza de Bruxelles
Ciorba de pui
Ciorbe

Ciorba de pui

Intr-o oala cu 3 litri de apa se pune la fiert morcovul, patrunjelul si ceapa, toate taiate marunt. Cind incepe zarzavatul sa...

Ciorba de pui
Cartofi cu brinza la cuptor
Mancaruri cu cartofi

Cartofi cu brinza la cuptor

Se spala bine cartofii si se fierb cu coaja. Cind sint fierti, se curata si se taie felii nu prea groase. Intr-o tava...

Cartofi cu brinza la cuptor
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc