Retete traditionale din Romania

Pilaf de spanac
Mancaruri cu orez

Pilaf de spanac

Spanacul se spala in multe ape pentru a indeparta tot nisipul. Curatat si bine spalat, se opareste. Se inabusa ceapa, se...

Pilaf de spanac
Limba cu masline in sos de vin
Mancaruri cu carne

Limba cu masline in sos de vin

Limba se tine in apa rece 1-2 ore inainte de a se incepe prepararea, pentru a-i scoate tot singele. Se pune apoi la fiert in...

Limba cu masline in sos de vin
Musaca de clatite cu carne de vitel
Mancaruri cu carne

Musaca de clatite cu carne de vitel

Tocatura inabusita cu ceapa si trecuta a doua oara prin masina de tocat carne se amesteca cu doua oua intregi, verdeata,...

Musaca de clatite cu carne de vitel
Miel cu sos de smintina
Mancaruri cu carne

Miel cu sos de smintina

Se spala carnea, se taie bucati si se prajeste in untura pina cind se rumeneste. Se adauga faina, se amesteca bine, se lasa...

Miel cu sos de smintina
Pui cu tarhon
Mancaruri cu carne

Pui cu tarhon

Se prajesc bucatile de pui in untura pina incep sa se ingalbeneasca. Se adauga ceapa tocata marunt si faina. Cind ceapa...

Pui cu tarhon
Lichior de nuci verzi
Lichioruri

Lichior de nuci verzi

Tuica si nucile verzi taiate bucati mici se pun intr-o sticla, se leaga cu hirtie pergament si se lasa la soare timp de 20...

Lichior de nuci verzi
Socată reţeta bunicii cu sare de lamaie
Sucuri fructe si legume

Socată reţeta bunicii cu sare de lamaie

Socată reţeta bunicii. Se pune intr-un borcan mare 10 litri de apa, florile de soc, lamiia taiata felii, sarea de...

Socată reţeta bunicii cu sare de lamaie
Budinca de spanac cu smintina
Mancaruri cu legume

Budinca de spanac cu smintina

Spanacul curatat si bine spalat se fierbe in apa clocotita cu sare si un praf de bicarbonat, peste care s-au turnat mai...

Budinca de spanac cu smintina
Budinca de brinza de vaca
Aperitive cu branza

Budinca de brinza de vaca

Budinca cu brinza de vaca este o mancare delicioasa. Reteta este usor de preparat.

Budinca de brinza de vaca
Sufleu de spanac cu piine
Mancaruri cu legume

Sufleu de spanac cu piine

Se curata spanacul, se spala, se opareste cu apa clocotita, se scurge bine, se toaca si se inabusa pe foc cu putin ulei. Se...

Sufleu de spanac cu piine
Sufleu de smintina
Aperitive cu oua

Sufleu de smintina

Se amesteca faina cu smintina intr-un vas care se pune apoi pe foc mic. Se amesteca mereu pina cind incepe sa fiarba. Se ia...

Sufleu de smintina
Supa de cartofi-crema
Supe de legume

Supa de cartofi-crema

Se fierb cartofii curatati si taiati cuburi impreuna cu ceapa tocata. Cind sint fierti se trec prin sita, subtiind cu zeama...

Supa de cartofi-crema
Bors de miel
Borsuri

Bors de miel

Se taie carnea in bucati, se pune la fiert cu apa si se spumeaza. Se adauga sarea, morcovul, telina, ceapa si patrunjelul...

Bors de miel
Ciorba de salata verde
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Morcovul, patrunjelul, ceapa si usturoiul se taie fin si se pun la fiert cu apa ½ ora; se strecoara, aruncindu-se...

Ciorba de salata verde
Salata de spanac si carne
Salate reci

Salata de spanac si carne

Friptura pentru salata poate sa fie din orice carne se doreste (facuta la gratar sau prajita) sau se poate minca si fara...

Salata de spanac si carne
Prajitura cu fructe si bezea
Prajituri

Prajitura cu fructe si bezea

Se amesteca zaharul cu albusurile. Daca se folosesc mere(13-14 mere potrivite) se curata de coaja, se rad si se amesteca cu...

Prajitura cu fructe si bezea
Salata de vara dulce-acrisoara
Salate de legume

Salata de vara dulce-acrisoara

Castravetele, rosiile, ardeii se taie bucatele nu prea mici si se pun intr-un castron. Ridichile se taie si ele si se tin 10...

Salata de vara dulce-acrisoara
Prajitura albina (cu miere si gem)
Prajituri

Prajitura albina (cu miere si gem)

Prajitura Albina, cu miere si gem este o prajitura de casa foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Este o...

Prajitura albina (cu miere si gem)
Spuma de capsuni cu frisca
Spume

Spuma de capsuni cu frisca

Se spala capsunile, se scot coditele. Se dau capsunile prin sita. Zeama obtinuta se amesteca cu zahar si se pune la foc mic...

Spuma de capsuni cu frisca
Sandvisuri cu sunca
Sandviciuri

Sandvisuri cu sunca

Pentru sandvisuri se intrebuinteaza o piine speciala care se cumpara din comert, o franzela care sa se poata taia felii...

Sandvisuri cu sunca
Creier in aspic
Aperitive cu carne

Creier in aspic

Se fierbe creierul si se serveste in aspic fie intreg, fie taiat felii. Se toarna aspic intr-o forma rotunda. Dupa ce s-a...

Creier in aspic
Ochiuri pe rosii cu smintina
Aperitive cu oua

Ochiuri pe rosii cu smintina

Se pune smintina sa clocoteasca si se pun feliile de rosii taiate rotund, se mai lasa putin si peste fiecare felie se sparge...

Ochiuri pe rosii cu smintina
Limonada americana
Sucuri fructe si legume

Limonada americana

Toate aceste componente se amesteca bine.

Limonada americana
Lichior de cafea
Lichioruri

Lichior de cafea

O sticla de 700g se umple pe sfert cu cafea risnita de cea mai buna calitate si se adauga batonul de vanilie, alcoolul si apa...

Lichior de cafea
Inghetata din lapte si oua
Inghetate

Inghetata din lapte si oua

Se desface amidonul cu putin lapte, se adauga zaharul si esenta dorita si se fierbe. Se ia de pe foc si se rastoarna cite...

Inghetata din lapte si oua
Crema de oua
Creme

Crema de oua

Se freaca galbenusurile cu zahar si rom pina se fac ca o crema. Se amesteca incet cu albusul batut spuma. Se toarna in cesti...

Crema de oua
Tort de piscoturi  cu oua
Torturi

Tort de piscoturi cu oua

Se prepara crema: se freaca galbenusurile cu zaharul si se adauga incet esenta de cafea. Separat se freaca untul in care se...

Tort de piscoturi cu oua
Pesmeti pentru vin si ceai
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Pesmeti pentru vin si ceai

Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga albusurile spuma, faina, untul topit cald (nu fierbinte) si la urma nucile. Se...

Pesmeti pentru vin si ceai
Gogosi cu brinza
Gogosi

Gogosi cu brinza

Se framinta toate la un loc si se lasa sa creasca. Se intinde coca, se taie cu un pahar in forma de gogosi si se prajesc in...

Gogosi cu brinza
Varza dulce sau acra cu orez
Mancaruri cu varza

Varza dulce sau acra cu orez

Ceapa taiata marunt se inabusa bine in grasime. Se adauga orezul, rosii sau bulion si verdeata si se mai inabusesc putin. Se...

Varza dulce sau acra cu orez
Rulada cu smintina, sunca, cascaval
Mancaruri cu carne

Rulada cu smintina, sunca, cascaval

Se face un sos alb mai gros dintr-o lingura unt si 3-4 linguri faina. Se stinge cu lapte fierbinte si se fierbe bine. Se lasa...

Rulada cu smintina, sunca, cascaval
Inima de vitel umpluta
Mancaruri cu carne

Inima de vitel umpluta

Se curata inima de pielite, de grasime si de tendoane si se scobeste la mijloc fara sa se atinga peretii. Se umple cu...

Inima de vitel umpluta
Rulouri de spanac umplute
Mancaruri cu legume

Rulouri de spanac umplute

Se aleg frunzele mari. Se prepara un sos alb gros: se incalzeste pe foc untul fara a se ingalbeni, se amesteca cu faina, se...

Rulouri de spanac umplute
Papanasi cu gris si smintina
Prajituri

Papanasi cu gris si smintina

Brinza data prin sita sau sfarimata cu furculita se amesteca cu faina si grisul. Se adauga ouale intregi, sarea si se...

Papanasi cu gris si smintina
Ciuperci cu carne
Mancaruri cu ciuperci

Ciuperci cu carne

Carnea taiata bucati se inabusa cu ceapa (sau se fierbe daca este batrina), faina si ciupercile. Deoarece ciupercile lasa...

Ciuperci cu carne
Rasol de salau cald
Mancaruri cu peste

Rasol de salau cald

Se fierbe pestele in apa clocotita cu sare, in care a fiert mult zarzavat, piper si foi de dafin. Inainte de a se pune...

Rasol de salau cald
Savoiardi (biscuiti piemontezi pentru Tiramisu)
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Savoiardi (biscuiti piemontezi pentru Tiramisu)

Se bat galbenusurile spuma cu 120 gr. de zahar si 1 + 1/2 lingura de miere. Intr-un alt castron se bat albusurile spuma cu...

Savoiardi (biscuiti piemontezi pentru Tiramisu)
Pasta de cartofi cu maioneza
Sandviciuri

Pasta de cartofi cu maioneza

Se curata cartofii fierti in coaja si raciti. Se dau prin masina de tocat si se sareaza. Separat se prepara maioneza, se...

Pasta de cartofi cu maioneza
Salata de carne de pasare
Salate din carne de pasare

Salata de carne de pasare

Carnea de pasare fiarta se taie in felii subtiri (lasind citeva bucatele pentru garnisit). Cartofii fierti in coaja, se...

Salata de carne de pasare
Ridichi umplute
Aperitive cu branza

Ridichi umplute

Se curata ridichile de radacina si de frunze, se spala, se scobesc la virf, nu la partea cu frunze, pentru ca fiind mai lata...

Ridichi umplute
Budinca de brinza de vaca si smintina
Aperitive cu branza

Budinca de brinza de vaca si smintina

Daca vrei sa oferi familiei tale o mancare delicioasa, pregateste budinca de brinza de vaca si smintina. Aceasta reteta este...

Budinca de brinza de vaca si smintina
Budinca de taitei
Budinci

Budinca de taitei

Se fierb taiteii in lapte cu vanilie, zahar, coaja de lamiie, pina ce scad. Se amesteca cu 2 galbenusuri si albusul spuma. Se...

Budinca de taitei
Ciorba de loboda  cu orez si smintina
Ciorbe

Ciorba de loboda cu orez si smintina

Loboda curatata si bine spalata se fierbe in apa clocotita cu sare odata cu ceapa taiata marunt. Se adauga si orezul, iar...

Ciorba de loboda cu orez si smintina
Supa crema de spanac simpla
Supe de legume

Supa crema de spanac simpla

Se curata spanacul, se spala in mai multe ape ca sa se curete bine de nisip. Se pune la fiert cu apa clocotita cu sare,...

Supa crema de spanac simpla
Tort de migdale, alune sau nuci
Torturi

Tort de migdale, alune sau nuci

Albusurile se bat bine spuma, se adauga zaharul pudra si migdalele sau alunele sau nucile pisate. Se face o pasta din care se...

Tort de migdale, alune sau nuci
Cornulete
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Cornulete

Se amesteca drojdia cu smintina si apoi cu faina si untul. Se framinta bine. Se intinde o foaie de ½ cm grosime, se taie...

Cornulete
Punch la gheata
Sucuri fructe si legume

Punch la gheata

Zaharul se fierbe cu cele 3 cesti de apa pina se topeste. Intre timp, se pregateste o ceasca esenta de ceai rusesc foarte...

Punch la gheata
Grog compus cu miere
Cocktail-uri

Grog compus cu miere

Se amesteca aceste ingrediente intr-un pahar mare care se umple putin cite putin cu apa calda, mestecind cu o lingurita cu...

Grog compus cu miere
Salata de varza cu maioneza
Salate de legume

Salata de varza cu maioneza

Se da varza prin razatoare si se amesteca cu maioneza, preparata dintr-un ou, ulei si mustar. Se adauga sare, piper si...

Salata de varza cu maioneza
Tiramisu reţetă reinterpretata
Torturi

Tiramisu reţetă reinterpretata

Tiramisu reţetă reinterpretata Se dizolva cafeaua in apa calda si se lasa la racit. Intr-un bol se bat ouale cu zaharul...

Tiramisu reţetă reinterpretata
Pui cu susan
Mancaruri cu carne

Pui cu susan

Se rumenesc semintele de susan 5-10 minute in cuptor la 160 grade, fara sa se arda. Se amesteca faina cu sarea piperul si...

Pui cu susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc