Sari la conținut

Poză

Retete pt. pasti


41 răspunsuri la acest topic

#1 Sara

Sara

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 15 March 2003 - 02:47 AM

Eu am sa incep prima cu o reteta de miel, sper sa va placa. Astept si alte idei.
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 kg pulpa de miel, 1/4 ceasca salvie proaspata taiata mai mare, 2 linguri tarhon verde taiat mai mare, 1 catel de usturoi, 1 ceapa potrivita tocata marunt, 1-2 linguri ulei, 2 cesti vin alb, 1/4 ceasca zeama concentrata de pui (Knorr+apa).
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180¡C si se curata carnea de pielite si grasime. Tarhonul, salvia, usturoiul si uleiul se amesteca 30 de secunde in mixer pana ce devin pasta. Cu aceasta pasta se freaca carnea pe toate partile, se aseaza intr-o tava mai adanca, se toarna peste ea putina apa, se da la cuptor si se coace - fara capac - o ora si un sfert. Se scoate pe un fund de lemn, se inveleste cu o folie de plastic si se lasa 10 minute inainte de a o taia. Tava in care s-a rumenit carnea se pune pe foc, peste zeama de la friptura se toarna vinul si zeama de carne, se amesteca bine (dezlipind si ceea ce s-a prins de fund), se da focul mic si se lasa sa fiarba incet circa 5 minute. Sosul astfel preparat se serveste impreuna cu pulpa de miel taiata fasii.



#2 Sara

Sara

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 15 March 2003 - 02:52 AM

Placinta cu sardele
Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 1 pachet aluat de foitaj, 2 lingurite ulei de masline, 2 cepe mijlocii taiate marunt, 1/4 lingurita cimbru uscat, 1/2 lingurita maghiran, 2 rosii potrivite taiate felii, 1/4 ceasca cascaval ras, 45 g sardele (din conserva), 1/4 ceasca masline negre (fara samburi) taiate in doua, 1 ou batut usor.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180¡C, se unge o tava cu ulei sau cu unt si se aseaza in ea aluatul de foitaj. Separat, se pune uleiul la incins si se prajesc, circa 10 minute, ceapa si ierburile aromate, la foc potrivit. Se intind peste aluat, lasandu-se o margine libera de 2 cm de jur imprejur. Se aseaza feliile de rosii peste ceapa si se presara cascavalul ras. Se scurg sardelele, se taie in doua si se aranjeaza in forma de zabrele pe toata suprafata aluatului si in fiecare “ochi” se pune cate-o jumatate de maslina. Se ung marginile neacoperite cu umplutura cu ou batut, se da placinta la cuptor si se coace 25 de minute. Se serveste calda, cu salata Waldorf.

Sper sa va placa este ceva mai diferit pentru masa de pasti.



#3 svetlana

svetlana

    Bucataras

  • Membri
  • 127 posturi
  • Location:Resita (Caras Severin)

Postat 15 March 2003 - 01:22 PM

dragilor,cind eram in romania aveam o vecina care in fiecare an de pasti ne prepara o PASCA declicioasa.poate stiti vreo reteta usoara,caci as incerca si eu sa fac anul acesta.

[ Acest mesaj a fost modificat de : svetlana de 2003-03-15 13:23 ]

#4 Sara

Sara

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 17 March 2003 - 05:10 AM

Draga svetlana,
eu am niste retete de pasca foarte bune dar nu stiu care iti place tie. Deoarece eu fac cea traditionala cu branza dar deasemenea fac si cea cu smantana si cea cu ciocolata.
Astept un raspuns de la tine.
pupici,

#5 svetlana

svetlana

    Bucataras

  • Membri
  • 127 posturi
  • Location:Resita (Caras Severin)

Postat 17 March 2003 - 12:25 PM

draga sara,eu am mincat pasca cu brinza,dar ar fi binevenita si o alta reteta de pasca, cu ciocolata de exemplu.iti multumesc.

#6 Sara

Sara

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 19 March 2003 - 05:51 PM

Pasca cu branza nr.1
Ingredinte:
750 gr. brinza de vaci cremoasa, 100 gr. unt, 200 ml smintina, 50 gr. gris, 50 gr. faina, 200 gr. zahar, 5 oua, 1/2 lingurita de sare, 100 gr. stafide, 30 ml de rom, coaja rasa de lamiie
Mod de preparare
Intr-o cratita unsa cu unt se pune o foaie de aluat de cozonac cu grosimea de 2 cm. Pe margini se asaza o cununa din suvite de aluat impletit. Se fac 4 suvite de grosimea unui creion, care se prind la un capat si se impletesc, incrucisindu-se alternativ doua cite doua. In spatiul din mijloc se pune umplutura. Se freaca brinza intr-un castron pina ce se omogenizeaza ca o crema, se adauga galbenusurile, untul topit (dar rece), smintina, sarea, grisul, faina, coaja de lamiie rasa,stafidele si rom. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul, o lingura de rom si cind compozitia s-a intarit se pune peste brinza, amestecind usor cu telul sau prin rasturnare. Se preseaza cu mina lateral, inalt, iar la mijloc se pune crema, care se niveleaza. Se asaza deasupra un gratar din aluat, se unge cu ou sau numai cu albus si se da pasca la copt in cuptorul incalzit.
Daca nu stii reteta de aluat de cozonac am sa ti-o scriu maine.

#7 Sara

Sara

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 19 March 2003 - 06:09 PM

Daca vrei sapt. viitoare o sa-ti trimit si reteta de pasca care o face mama. Este foarte buna!
pupici,

#8 svetlana

svetlana

    Bucataras

  • Membri
  • 127 posturi
  • Location:Resita (Caras Severin)

Postat 22 March 2003 - 09:00 AM

sara,scrie-mi si reteta de cozonac, te rog.am facut o singura data si nu am fost foarte multumita de ceea ce a iesit.

#9 Sara

Sara

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 24 March 2003 - 03:48 AM

Svetlana, imi pare rau sa-ti spun ca vei trebui sa mai astepti cateva zile pana am sa-ti raspund. Nu gasesc reteta de cozonac nicaieri , chiar nu stiu inde am pus-o, promit ca am sa incerc sa o caut maine. Bine ca mai este timp pana la Pasti ca nu stiu ce m-as face fara reteta de cozonac.
pe curand,

[ Acest mesaj a fost modificat de : Sara de 2003-03-24 03:50 ]

#10 Tzanetakos

Tzanetakos

    Big Chef

  • Membri
  • 552 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 24 March 2003 - 02:24 PM

Din Cartea de bucate S.Jurcovan.
Cozonac economic.:
1 kg.faina,3-4 oua,150gr.zahar,150gr.unt topit sau margarina,0,5dl undelemn,25 gr.drojdie,1 lingura rom,1 lingurita rasa sare fina,5-6 dl lapte.
Drojdia se freaca cu o lingura zahar pina se lichefiaza,se adauga cam 2 dl lapte caldut si 2 linguri cu virf faina,sa se formeze un aloat ca o smintina groasa.Se lasa sa creasca la cald cam 30 minute apoi se pun galbenusurile,uleiul,romul,vanilia,albusurile spuma,faina sare,coaja de lamiie.Se amesteca si se mai adauga lapte ca sa se formeze un aloat potrivit de moale.Se framinta circa 30 minute pina nu se mai lipeste de mina.Se pune apoi untul topit sau margarina topita,numai calduta toata odata.
Nu se mai framinta numai se impatureste,ridicind aluatul si aducindu-l in spre mijloc.Se bate mereu cu dosul miinii,pina
se incorporeaza tot untul.Se presara apoi cu putina faina,se acopera si se lasa sa creasca la cald.

#11 Sara

Sara

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 25 March 2003 - 07:31 PM

Nu gasesc nicaieri reteta de cozonac, nu stiu ce o sa ma fac
ma duc sa o mai caut
talk to you soon

#12 Sara

Sara

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 26 March 2003 - 11:50 PM

Salut,
am gasit reteta din greseala exact cand renuntasem sa o mai caut...
Cozonac
Cantitati: 500 g faina,175 ml lapte,200 g zahar, 7 galbenusuri,60 g smantana, 100 g unt, 50 g untura de porc, 1 lingura rom, vanilie, coaja rasa de la 1/2 lamaie sau portocala, 1/2 lingurita sare, 1 ou batut, cateva nuci, 40 g drojdie, 50 g stafide.
Faina, ouale, zaharul trebuie sa fie la temperatura camerei. Se face o maia cu drojdia, 2 linguri faina si putin lapte. Se lasa la cald, acoperita, sa creasca. Se fierbe restul de lapte cu vanilia taiata marunt si se opareste 1/2 din faina ramasa. Se freaca spuma galbenusurile cu zaharul, sarea si romul, apoi se amesteca cu maiaua, care trebuie sa-si dubleze volumul, cu faina , coaja de lamaie. Se framanta si cand incepe sa se desfaca de pe mana si aluatul sa aiba basicute mici, se adauga smantana si untul amestecat cu untura putin cate putin, cate o lingurita. Se framanta in continuare pana se incorporeaza toata grasimea. La urma se incoporeaza si stafidele in compozitie. Se presara putina faina pe deasupra si se tine la loc cald sa creasca pana isi dubleaza volumul.Se scoate apoi din castronul unde a dospit, se intinde pe planseta, se ruleaza si se pune in forma unsa cu unt presarat cu zahar. Se acopera din nou cu un servet si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul. Se unge cu ou batut cu zahar si se da la cuptor la foc slab mai intai, apoi potrivit. Pt. a nu se arde deasupra se poate pune o hartie peste forma. Se lasa 1/4 ora sa se racoreasca, apoi se scoate.
Eu personal umplu cozonacul cu umplutura de nuci.
Pofta buna!
Sper ca am fost explicita daca nu sunt aici sa te ajut.

#13 Sara

Sara

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 27 March 2003 - 12:08 AM

Cozonac 2
Cantitati: 500 faina, 1/2 lingurita sare, 150 g zahar, 5 galbenusuri, 2 albusuri, 300 ml lapte cald,
50 g unt, 75 g untura, 60 g stafide, 1 ou batut, 1 lingurita coaja de portocale rasa, 1 lingurita rom, vanilie, 50g drojdie.
Se face maiaua amestecand drojdia cu 100 ml lapte caldut si 2 linguri faina. Se lasa la loc cald si se acopera. Ingredientele si vasele de preparare trebuie tinute la temperatura camerei, sa nu fie reci. Se amesteca zaharul cu galbenusurile si se freaca spuma. Se adauga din cand in cand putin lapte, sarea si romul. Se incorporeaza apoi maiaua, faina, coaja de portocala, vanilia si 2 galbenusuri batute spuma. Se framanta bine. Cand incepe sa se desprinda de castron si de pe mana se adauga, putin cate putin untul topit impreuna cu untura. Se framanta bine si apoi se adauga stafide. Apoi se procedeaza ca la cel de sus.
abia astept sa mananc cozonac

#14 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 27 March 2003 - 08:22 AM

Este foarte buna reteta de aluat de cozonac data de Sara.
Promit sa dau o reteta pentru umplutura de nuci asa cum o fac eu. Am scris-o dar vad ca nu s-a înregistrat. Trebuie s-o scriu separat si apoi sa o postrz.Cu bine Higeia
[addsig]
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#15 Sara

Sara

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 28 March 2003 - 05:40 PM

Eu fac umplutura in felul urmator:
bat albusurile spuma le amestec cu nuca data pe masina, cu cacao, cu zahar dupa gust si esenta de vanilie.
Astept si alte variante.
pupici


#16 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 29 March 2003 - 11:00 AM

Cam aceasta este si reteta mea cu urmatoarele precizari
Albusele (7 bucati) batute spuma cu 100gr.zahar ca la bezele le amestec cu nucile si le las astfel cel putin 15min. ca sa de patrunda.Apoi adaug cacoa ,restul de zahar(50-100 gr, dupa gust) , scortisoara (1 vârf de cutit),coaje de portocala zaharisita, alte mirodenii.
Cu bine si cozonaci frumosi !!!
va ureaza Higeia

[addsig]
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#17 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 29 March 2003 - 11:08 AM

Sara , te rog sa mai controlezi o data cantitatea de faina in retetele de cozonac 1 si 2. Celelalte ingrediente sunt pentru 1 Kg. de faina, dar retetele tale au mentionat doar 500gr.faina.???
Cred ca reteta corecta este cu 1 Kg. faina.
Cu bine
[addsig]
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#18 Sara

Sara

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 30 March 2003 - 10:46 PM

Higeia,
reteta de cozonac este buna, eu chiar folosesc numai 500 g de faina. Am intr-adevar alte retete cu mai putine oua dar sincer eu nu le mai folosesc de cand am gasit reteta asta.
pupici,
sara


#19 Sara

Sara

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 06 April 2003 - 03:11 AM

mii de scuze, am gresit cantitatile...
Cantitatea de faina pentru amandoua retetele de cozonac este 900 grame (nu 500 grame).
Bine ca mi-am dat seama la timp, sper ca nu a incercat nimeni inca...
Pacat ca nu exista o modalitate de a re-edita mesajul cu reteta de cozonac.
pupici, Sara

#20 Otilia

Otilia

    Carevasazica...la pensii!

  • Membri
  • 2662 posturi
  • Location:Printre fiare

Postat 20 April 2003 - 01:55 PM

Io nu pot sa fac nimic bunutz de Paste ca sint singura si n-am pentru cine si.... mi-e lene . Da ' o sa gatesc mincaruri alese de Paste in vara cind ma duc acasa la iubitu´meu . E bine ca ati inceput subiectul asta ca kiar aveam nevoie de retete noi pentru a gati mielu´ ca sintem fani amindoi si vroiam sa nu-l plictisec gatind in acelasi fel. Pun mai jos reteta mea de pulpa de miel (care am pus-o si la "Reteta preferata"). Incercatzi-o reuseste sigur!

Pe bune! Aveti in continuare reteta personala pentru RULADA din pulpa de miel cu verdeturi. Reteta e "inventata" de mine si a avut un succes fantastic de fiecare data cind am facut-o! Spun "inventata" pentru ca e posibil ca ea sa fi existat deja insa am ajuns la formula pe care o scriu mai jos, prin incercari succesive de-a lungul timpului. Deci... in concluzie "Dati drumul la film!"

Ne trebuie: pulpa de miel, carne tokata, 1 legatura (babana) de ceapa verde, 1 legatura de patrunjel, 1 de marar, 1 ceapa uscata, usturoi, piper, sare, ulei, rozmarin uscat, 2-3 foi de dafin, 1 pahar (baban) vin rosu.

Cea mai buna bukatzika este pulpa superioara! Cu atentie si precizie kirurgicala, se dezoseaza pulpa (de fapt nu e asa greu!). Din nou cu precizie se incearca taierea carnii astfel incit sa marim suprafata pe care dorim sa o obtinem. In carne facem intepaturi cu cutitul ("buzunarele") in care introducem feliute de usturoi. Pe partea opusa "buzunarelelor" presaram suprafata de carne cu rozmarin uscat (sau orice alte mirodenii care stiti voi ca merg bine la miel) Mie imi place la nebunie usturoiul asa ca pun din plin!

Apoi! Se ia carne tocata. Nu stiu exact cit sa spun... depinde de marimea ruladei, asa ca la okiometru´. Sa zicem 250 de grame de carne tocata la 1 kilogram de pulpa de miel(preferabil de vita, sau daca e amestec sa nu fie prea grasa).

Tocam cit mai fin posibil ceapa verde, mararul, patrunjelul. Amestecam carnea tocata cu 1-2 oua (depinde de cantitatea de carne), sare, piper si verdeturi.

Acum! Pe suprafata de carne cu usturoi in buzunare pe care am obtinut-o, intindem amestecul de carne cu verdetzuri. Rulam carnea si o legam bine cu o sforicica. Cine are in casa fileu pentru rulade excelent! Eu intotdeauna folosesc sforicica!

Dupa ce am legat rulada, o ungem bine cu ulei si o presaram cu rozmarin uscat, piper si sare. Stiu ca este fragila, dar daca se "umbla" incet cu ea, nu va avea loc nici o catastrofa! Ungem tava/forma de friptura cu ulei. Asezam cu grija rulada in tava. Taiem ceapa uscata rondele si punem rondelele si foile de dafin peste rulada.

Acum e gata totul! Punem peste friptura 2-3 cani de apa si o dam la cuptorul incins. Dureaza cam o ora pina se face bine. Din cind in cind deskidem cuptorul si stropim friptura cu zeama din tava. Este gata atunci cind sa rumenit foarte bine si cind daca introducem furculita, likidul care iese din carne nu contine singe. Cind vedem ca este gata, turnam peste friptura paharul de vin rosu si mai lasam friptura la cuptor 15 minute.

Atit! Stiu ca a fost mult si poate vi se pare minutioasa reteta mea, dar 1 - merita sa o incercati, 2- cu cit cistigati experienta in a o face cu atit vi se va parea mai putin laborioasa. (logic nu?! )

Imagini atașate

  • 29260.gif



Fighting over the internet is like special olympics, no matter if you win, you're still retarded!






Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi