Sari la conținut

Poză

Pljeskavica


54 răspunsuri la acest topic

#1 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 30 January 2009 - 09:38 PM

Multe dintre voi stiu deja ca am o jumatate sarbeasca...adica pe sotul meu! Cateodata papilele dumnealui duc dorul unor mancaruri traditionale, asa ca azi i-am facut pe plac.

Chifle:
ingrediente.jpg

Cele mai simple ingrediente:

240 ml apa calduta
2 linguri de zahar
1 lingurita cu varf de sare
2 lingurite rase de drojdie deshidratata
450 grame faina 550
3 linguri de supa cu ulei (al meu a fost de masline)

Am pus totul in MP (desigur, se poate framantala mana, caz in care dizolvati inainte drojdia in apa calduta) si i-am dat un program de framantare:
100_0133.jpg
Bila rezultata se da la frigider pentru 2-3 ore, intr-un vas uns cu ulei si acoperita cu o folie unsa si ea. La trecerea acestui timp, aluatul mai mult decat si-a dublat volumul:
100_0137.jpg
Se aseaza aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si se framanta usor pentru a scoate aerul din el:
100_0138.jpg
Se imparte aluatul in 6 pana la 8 bile de dimensiune egala (eu am impartit in 9 bucati de cate 80 de grame si am primit reclamatie, cica trebuiau mai mari). Bilele se aplatizeaza si se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt:
100_0139.jpg
In cuptorul abia incalzit (40 de grade), alaturi de un recipient cu apa calda, se introduce tava cu chifle. Se lasa sa creasca jumatate de ora:
100_0145.jpg
Se pensuleaza suprafata cu lapte, se presara cu susan (sau cu ce va place) .
100_0146.jpg

Se reintroduc in cuptorul rece (sau abia caldut). Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 210 grade. Se coc 30-35 minute.
100_0149.jpg

Se lasa sa se racoreasca, apoi se vor consuma cu pljeskavica.

Desigur, timpul de asteptare al aluatului nu au fost irosit, ci folosit pentru prepararea pljeskavicei si garniturilor necesare:
100_0140.jpg
800 de grame de carne de vita tocata (se poate si un amestec de vita cu porc, dar sa predomine vita)
1 lingurita cu varf de sare
1 praf de nucsoara
1 praf de cardamom
1 praf de piper
1 ceapa mica tocata
2-3 catei de usturoi tocati

Ceapa se caleste cu o lingura de ulei:
100_0143.jpg
Carnea, ceapa calita, usturoiul, condimentele se aseaza intr-un vas:
100_0144.jpg
Se framanta (sau se mixeaza) energic, eventual se malaxeaza in robot, pana simtim ca a devenit compozitia ferma (10 minute la robot sunt perfect eficiente).
Se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora.
In acest timp am pregatit o maioneza, un sos de rosii (busuioc, un catel de usturoi, zahar, sare, oregano, busuioc, bulion de casa si o lingura de amidon), o salata de varza, am curatat si taiat cartofi pentru prajit.

Bila de carne scoasa de la frigider se imparte in atatea bile egale cate chifle avem, apoi se aplatizeaza, cu mainile unse cu ulei, pana la o grosime de 2-3 mm (nu se va rupe) si se prajesc in tigaie teflonata sau pe gratar:
pleskavice.jpg
100_0155.jpg











#2 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 30 January 2009 - 09:46 PM

Exista doua optiuni de prezentare a acestei chiftle sarbesti, ambele perfect valabile - una e cea de fast food, in chifla, cealalta e cu garniturile montate pe farfurie.
Varianta 1:
Chifla:
chifletaiate.jpg

O lingura de maioneza:
100_0159.jpg

Pljeskavica:
100_0161.jpg

Sos de rosii (ketchup):
100_0162.jpg

salata de varza (cu otet, sare, zahar, piper, ulei):
100_0163.jpg






#3 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 30 January 2009 - 09:56 PM

Ceapa inele:
100_0164.jpg

Apoi se unge capacul cu mustar si cam asta ar fi tot:
100_0165.jpg
100_0170.jpg

Varianta 2:
Se aranjeaza pe o farfurie plata pljeskavica, cartofi pai, salata de varza, de rosii, sosul de rosii, maioneza, mustar, ardei iute, ceapa si se haleste totul, dupa o dusca buna de slivovica (tuica de prune) sau kaijsivaca (tuica de caise - noi cu asta ne-am delectat tongue.gif ) alaturi de chifla proaspata:
100_0173.jpg
100_0182.jpg
100_0174.jpg

P.S. Tuiculita cu cumpatare! wink.gif


#4 Bunny

Bunny

    Sancho Panda

  • Membri
  • 1956 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Wonderland

Postat 30 January 2009 - 10:16 PM

Laura, sa va fie de bine, nu pot decat sa zic ca mi-ai facut o pofta teribila... Si urmeaza sa fac si eu, dar o sa umblu la cantitati, ca nu suntem decat 2 care ne putem delecta cu asa ceva smile.gif Multam fain!

#5 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 30 January 2009 - 10:32 PM

CITAT(Bunny @ Jan 30 2009, 10:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Laura, sa va fie de bine, nu pot decat sa zic ca mi-ai facut o pofta teribila... Si urmeaza sa fac si eu, dar o sa umblu la cantitati, ca nu suntem decat 2 care ne putem delecta cu asa ceva smile.gif Multam fain!

Cu placere smile.gif . Noi am fost azi 6 la masa. Majoritatea cate una, nasa 2, barbatu' 3. Chifteaua e faina, foarte aromata, frageda dar destul de ferma in acelasi timp, fara nici o tendinta de a se desira, sfarama, cu toate ca nu contine nici oua, nici pesmet, fainuri samd. E asa...suculenta, vrea sa ti se scurga pe barbie tongue.gif .

#6 amandina

amandina

    Bucataras

  • Membri
  • 86 posturi
  • Gender:Female
  • Location:oradea

Postat 30 January 2009 - 11:12 PM

Laura, multumesc de reteta, chiar eram curioasa ca la noi in Oradea am mai vazut pe la tarabe, alaturi de feluri unguresti sau turcesti sau etc,si felul asta de mincare
si cum nu am timp sa stau sa maninc pe acolo, am ramas nelamurita cum e cu plescavitza asta sirbeasca dar ma gindeam ca precis e buna

acum is ok, am priceput si poate incerc si eu
dar cred ca o sa cumpar chiflele smile.gif

ps. miine daca am chef si timp, cred ca incerc cornurile tale, alea de brutar
pare simplu de facut si precis vor avea succes la pruncii mei

multu oricum

si inca un ps. te-am vazut deunazi la tv ... esti foarte frumoasa si plina de energie smile.gif , o cintareata buna si o bucatareasa pe masura

#7 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 30 January 2009 - 11:31 PM

CITAT(amandina @ Jan 30 2009, 11:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Laura, multumesc de reteta, chiar eram curioasa ca la noi in Oradea am mai vazut pe la tarabe, alaturi de feluri unguresti sau turcesti sau etc,si felul asta de mincare
si cum nu am timp sa stau sa maninc pe acolo, am ramas nelamurita cum e cu plescavitza asta sirbeasca dar ma gindeam ca precis e buna

acum is ok, am priceput si poate incerc si eu
dar cred ca o sa cumpar chiflele smile.gif

ps. miine daca am chef si timp, cred ca incerc cornurile tale, alea de brutar
pare simplu de facut si precis vor avea succes la pruncii mei

multu oricum

si inca un ps. te-am vazut deunazi la tv ... esti foarte frumoasa si plina de energie smile.gif , o cintareata buna si o bucatareasa pe masura


Multumesc, draga mea, de aprecieri pupic.gif ! Pruncilor o sa le placa sigur atat cornurile cat si plescavita, e genul de haleala cu care nu dai gres la copii! wink.gif

#8 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 30 January 2009 - 11:40 PM

cind ajungem in severin, si eu si sotul ne tratam cu bunatatea asta. dar are dreptate sotul tau, chifteaua de la restaurantul la care mincam noi e aproape cit farfuria. a avut dreptate omul tau sa faca galagie laugh.gif

#9 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 30 January 2009 - 11:49 PM

CITAT(jenny_kap @ Jan 30 2009, 11:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
cind ajungem in severin, si eu si sotul ne tratam cu bunatatea asta. dar are dreptate sotul tau, chifteaua de la restaurantul la care mincam noi e aproape cit farfuria. a avut dreptate omul tau sa faca galagie laugh.gif

Eh, nu a protestat prea mult, si-a infundat mancatoarea cu 3 pljeskavitze una dupa alta, cu chiftelele si adausurile aferente ! laugh.gif Data viitoare i-am promis ca o sa fac 6 bucati in loc de 9, din aceleasi cantitati.

#10 NAZDRAVANA

NAZDRAVANA

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 31 January 2009 - 12:12 PM

wow...cred ca e super buna. sincer, niciodata n-am mancat de la fast-food-uri sau alte chestii de genul. sunt de parere ca daca am doua maini (nu stangi laugh.gif ) si pot face, de ce sa ma duc sa cumpar cand nici nu stiu ce contine?
asa ca o sa se presteze...dar cu carne de pui (nu da cu nimic dupa mine da' nu-mi plac alte tipuri de carne) rolleyes.gif
P.S: imi place sticla de mor wink.gif (probabil ca si continutul lichid laugh.gif )

#11 Dana Timcu

Dana Timcu

    Big Chef

  • Membri
  • 671 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Irlanda

Postat 31 January 2009 - 05:50 PM

Si moarta de foame...si la dieta...si mi-ai facut o pofta... eusa_drool.gif
Abia astept sa vina ziua in care le voi face!
De ceva vreme tot mi-e pofta de asa papica. pupic.gif

#12 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 31 January 2009 - 07:16 PM

CITAT(NAZDRAVANA @ Jan 31 2009, 12:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
wow...cred ca e super buna. sincer, niciodata n-am mancat de la fast-food-uri sau alte chestii de genul. sunt de parere ca daca am doua maini (nu stangi laugh.gif ) si pot face, de ce sa ma duc sa cumpar cand nici nu stiu ce contine?
asa ca o sa se presteze...dar cu carne de pui (nu da cu nimic dupa mine da' nu-mi plac alte tipuri de carne) rolleyes.gif
P.S: imi place sticla de mor wink.gif (probabil ca si continutul lichid laugh.gif )

Sotul iti transmite ca e grozavie - continutul cu pricina! Tuica de caise la 50 si ceva de grade, productia 2007 by socru-meu! laugh.gif

In privinta pljeskavitei de pui, nu stiu...chiar sunt curioasa cum ar putea iesi! Nu cred ca iese din pui tocat, eventual sa bati un snitel subtire de piept de pui si sa il condimentezi cu condimentele specifice, apoi sa il faci ca pe gratar...

#13 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 31 January 2009 - 07:19 PM

CITAT(Dana Timcu @ Jan 31 2009, 05:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Si moarta de foame...si la dieta...si mi-ai facut o pofta... eusa_drool.gif
Abia astept sa vina ziua in care le voi face!
De ceva vreme tot mi-e pofta de asa papica. pupic.gif

Draga mea, fa pljeskavita si mananc-o din farfurie, cu rosii, varza, ceapa, fara cartofi pai si fara chifle! Dar parca nu e la fel de satisfacator, nu? tongue.gif

#14 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 01 February 2009 - 01:35 AM

Pfff! Hai ca le-am mai facut o data, la nasii mei! Ei au mancat aseara la mine si i-au povestit fetei lor, care a avut si ea pofta, asa ca in seara asta, cand i-am vizitat, ma asteptau cu chiflele facute (nasa a facut chifle cu faina integrala, foarte bune si pufoase, de altfel) si cu carnita pregatita tongue.gif .

#15 SANDI

SANDI

    ETE FLEOSHC!!

  • Membri
  • 6948 posturi
  • Location:din spatiu
  • Interests:......................

Postat 01 February 2009 - 10:50 AM

Nu am mai mancat pljeskavica din clasa a 5-a..ma rog nu chiar de atunci , dar e mult timp..Muuamaa ce buna era aia din piata 700..trebuie neaparat sa o fac si eu, sa-mi aduc aminte de vremurile trecute..

#16 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 01 February 2009 - 02:29 PM

CITAT(SANDI @ Feb 1 2009, 10:50 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Nu am mai mancat pljeskavica din clasa a 5-a..ma rog nu chiar de atunci , dar e mult timp..Muuamaa ce buna era aia din piata 700..trebuie neaparat sa o fac si eu, sa-mi aduc aminte de vremurile trecute..


Fa-o si hai cu pozele-ncoa!

#17 pitt4

pitt4

    Pescar cu diploma !!

  • Membri
  • 3927 posturi
  • Gender:Male
  • Location:XXX
  • Interests:pescuitul, pc, gatitul, filme...acu si foto

Postat 01 February 2009 - 02:45 PM

Am mancat in Piata 700 tongue.gif si nu spun....ce si cum, incerc s-o fac pe asta a ta floare.gif Nu stiu cind, dar promit solemn.

Peter
Salutari din Bavaria


#18 laura_laurentiu

laura_laurentiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3909 posturi
  • Location:Banat

Postat 01 February 2009 - 03:00 PM

CITAT(pitt4 @ Feb 1 2009, 02:45 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Am mancat in Piata 700 tongue.gif si nu spun....ce si cum, incerc s-o fac pe asta a ta floare.gif Nu stiu cind, dar promit solemn.

Peter


Peter, o sa iti placa mai mult decat cea din 700 ! Promit (si eu) solemn!


#19 pitt4

pitt4

    Pescar cu diploma !!

  • Membri
  • 3927 posturi
  • Gender:Male
  • Location:XXX
  • Interests:pescuitul, pc, gatitul, filme...acu si foto

Postat 01 February 2009 - 03:19 PM

CITAT(lauralaurentiu @ Feb 1 2009, 03:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Peter, o sa iti placa mai mult decat cea din 700 ! Promit (si eu) solemn!


Haha, acu am vazut ce a scris Sandi... tongue.gif

Peter
Salutari din Bavaria


#20 Bunny

Bunny

    Sancho Panda

  • Membri
  • 1956 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Wonderland

Postat 02 February 2009 - 10:04 PM

Facute, mancate. Servite mai netraditional, cu chifle doar si cu ceapa tongue.gif Poza la farfurie nu am, da' uite cum aratau pe gratar, s-au umflat in pene de nu mai puteau smile.gif Saru'mana pentru masa:

DSC_0580.JPG



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi