Sari la conținut

Poză

Fel de fel de conserve pentru iarna


2323 răspunsuri la acest topic

#1061 Anomiss

Anomiss

    Master of disaster

  • Membri
  • 4368 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Micul Paris

Postat 28 October 2008 - 02:27 PM

a pus cineva varza la murat? sau e prea devreme?
Un prieten adevarat iti intinde o mana si iti atinge sufletul!

#1062 simonacris

simonacris

    Academic Chef

  • Membri
  • 1142 posturi
  • Gender:Female
  • Location:to the moon and back

Postat 28 October 2008 - 02:30 PM

CITAT(Anomiss @ Oct 28 2008, 04:27 PM) <{POST_SNAPBACK}>
a pus cineva varza la murat? sau e prea devreme?

Am pus eu, dar nu multa, doar pentru toamna. Pe cea de iarna o voi pune spre sfarsitul lui noiembrie. Cea de acum are frunze cam groase pentru sarmale.

#1063 Anomiss

Anomiss

    Master of disaster

  • Membri
  • 4368 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Micul Paris

Postat 28 October 2008 - 02:37 PM

QUOTE(simonacris @ Oct 28 2008, 02:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Am pus eu, dar nu multa, doar pentru toamna. Pe cea de iarna o voi pune spre sfarsitul lui noiembrie. Cea de acum are frunze cam groase pentru sarmale.


deci mai astept, mersi Simo
Un prieten adevarat iti intinde o mana si iti atinge sufletul!

#1064 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 28 October 2008 - 03:40 PM

eu am pus varza la murat, cica asa se pune, la sf dumitru
Asa, si?



#1065 Anomiss

Anomiss

    Master of disaster

  • Membri
  • 4368 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Micul Paris

Postat 29 October 2008 - 03:49 PM

dati-mi si mie va rog reteta pentru pastai murate. se pun in otet pur si simplu ca si ardeii iuti?
Un prieten adevarat iti intinde o mana si iti atinge sufletul!

#1066 irinushbelciu

irinushbelciu

    micro Bucatar

  • Membri
  • 18 posturi
  • Gender:Female

Postat 30 October 2008 - 12:16 PM

Apropo de zacusca.Anul acesta am executat prima mea zacusca.De peste.mi-a placut mult.La fel si mamei care nu a avut timp anul acesta asa ca i-am facut si ei o portie.Deci:
2 kg de macrou,
2 kg morcov,
2 kile jumate de ceapa,
4 de gogosari
1 de ulei
sare-dupa gust
pasta de tomate-400 grame,
otet cam jumate de cescuta mica
Cureti legumele si pestele.Ceapa,gogosarii,pestele (fara cap/coada dar sa nu va chinuiti sa scoateti oasele) se taie in 4.Se pun in vasul in care se face zacusca cu jumatate de litru ulei la innabusit.Pestele se lasa deasupra.Cand se inmoaie ,se scot se lasa sa se raceasca si se pune morcovul rondele in zeama ramasa la fiert.La fel se scoate morcovul si se lasa la racit(nu trebuie fiert mult).Se scot oasele mai mari de la peste si se da la masina de tocat/robot impreuna cu legumele.Pasta obtinuta se pune la fiert inapoi in zeama(eu am strecurat-o),se adauga restul de ulei,sare si se lasa la foc mic cam o ora juma.Se adauga pasta de tomate si otetul,se mai lasa la fiert inca jumatate de ora.se pune in borcane,si apoi la sterilizat in cuptor 1/2 ora.
Poze nu am facut dar urmeaza....


#1067 Nicoletta

Nicoletta

    Big Chef

  • Membri
  • 523 posturi
  • Gender:Female
  • Location:ROMANIA
  • Interests:PC.Internet

Postat 31 October 2008 - 04:15 AM

QUOTE(irinushbelciu @ Oct 30 2008, 12:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Apropo de zacusca.Anul acesta am executat prima mea zacusca.De peste.mi-a placut mult.
Poze nu am facut dar urmeaza....

Si eu tot prima oara am facut acesata zacusca.Reteta o am de la o colega care ne-a tratat asta iarna cu vreo 2 borcane. Abia asteptam sa vina vara , sa apara gogosarii si sa ma satur si eu de zacusca asta.
2,5 kg macrou sau orice peste pe care considerati ca il puteti dezosa)
1,5 kg gogosar
2 kg ceapa
1,5 kg morcov
700 ml ulei
1,5 l apa.
bulion

Se curate legumele si se dau prin masina de tocat. Se pune pestele la fiert(In 2 litri de apa clocotita se pune macroul si se lasa sa dea in clocot
5-6 minute) SE scpate pestele, se racoreste, se dezoseaza. Se p[streaza 1,5 litri lichid. Se da si pestele prin masina>
Se pun pe foc la fiert gogosarii, ceapa si morcovul. Se inabuse adaugand apa de la peste cate putin, cam 15 minute si 1,5 l lichid.
Se adauga pestele, uleiul, sucul de rosii(bulionul), sare, delikat, condimente dupa gust si se fiebe pana se ingroasa. Se mesteca des pe fundul vasului. Ulei se poate pune numai 0,5.(eu asa am pus)
Se sterilizeaza in prima zi 20 minute sia doua zi 15 minute.
Poze? La primul borcan pe care il voi desface.



#1068 Shef de gara

Shef de gara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2214 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Pe un picior de Play

Postat 02 November 2008 - 04:34 AM

Ieri, am mancat la mama (stiti voi, ca la mama acasa tongue.gif ) o salata de varza acra fara sare icon_eek.gif la borcan. Mi-a spus reteta, circumspect am intrebat de unde o stie si mi-a pus in mana o carticica din 1974 (Caliedoscop cred) cu retete pentru bolnavii de inima. In drum spre casa am cumparat o namila de varza si an hacuit-o. Mama mi-a spus ca ceea ce am mancat se acrise in trei zile.
Revin cu vesti si /sau reteta pe, sa zicem miercuri, in functie de rezultat.

Am uitat sa specific ca este si fara otet. (Nu ca asta m-ar fi deranjat pe mine. tongue.gif "Legionarii romani, de exemplu, in timpul campaniilor militare consumau otet diluat cu apa. Aceasta bautura potolea excelent setea, sub soarele dogoritor al provinciilor cucerite si constituia un remediu de profilaxie a maladiilor infectioase. Otetul era cunoscut si in Egiptul Antic, fiind un preparat obligatoriu in trusa vracilor egipteni, egiptenii isi spalau cu otet ranile, il beau in cazul maladiilor infectioase, il foloseau pe larg in scopuri culinare. Imparateasa egipteana Cleopatra, cunoscuta prin frumusetea si intrigile sale, considera otetul de mere unul din cele mai importante remedii de mentinere a sanatatii si a frumusetii. La mesele copioase ea nu-si stabilea limite, gustand si apreciind toate felurile de mancare. Dar la sfarsitul fiecarei mese slugile ii aduceau o cupa de cristal, plina cu otet de mere, diluat in jumatate cu apa. La inceputul sec. XIX era recunoscator otetului de mere si geniul poeziei engleze George Byron." )
"Onorată instanţă sunt un dobitoc!"
"Sa te fereasca Dumnezeu de gustul mitocanului" - Gaitele - Kiritescu

#1069 Shef de gara

Shef de gara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2214 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Pe un picior de Play

Postat 02 November 2008 - 04:39 AM

CITAT(Shef de gara @ Nov 2 2008, 04:34 AM) <{POST_SNAPBACK}>
... o carticica din 1974 (Caliedoscop cred)


Nu stiu ce ara tastatura asta ... angel10.gif dontknow.gif Caleidoscop
"Onorată instanţă sunt un dobitoc!"
"Sa te fereasca Dumnezeu de gustul mitocanului" - Gaitele - Kiritescu

#1070 ball dania

ball dania

    Captain Cook

  • Membri
  • 235 posturi

Postat 03 November 2008 - 09:23 PM

QUOTE(Shef de gara @ Nov 2 2008, 04:34 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Ieri, am mancat la mama (stiti voi, ca la mama acasa tongue.gif ) o salata de varza acra fara sare icon_eek.gif la borcan. Mi-a spus reteta, circumspect am intrebat de unde o stie si mi-a pus in mana o carticica din 1974 (Caliedoscop cred) cu retete pentru bolnavii de inima. In drum spre casa am cumparat o namila de varza si an hacuit-o. Mama mi-a spus ca ceea ce am mancat se acrise in trei zile.
Revin cu vesti si /sau reteta pe, sa zicem miercuri, in functie de rezultat.

Am uitat sa specific ca este si fara otet. (Nu ca asta m-ar fi deranjat pe mine. tongue.gif "Legionarii romani, de exemplu, in timpul campaniilor militare consumau otet diluat cu apa. Aceasta bautura potolea excelent setea, sub soarele dogoritor al provinciilor cucerite si constituia un remediu de profilaxie a maladiilor infectioase. Otetul era cunoscut si in Egiptul Antic, fiind un preparat obligatoriu in trusa vracilor egipteni, egiptenii isi spalau cu otet ranile, il beau in cazul maladiilor infectioase, il foloseau pe larg in scopuri culinare. Imparateasa egipteana Cleopatra, cunoscuta prin frumusetea si intrigile sale, considera otetul de mere unul din cele mai importante remedii de mentinere a sanatatii si a frumusetii. La mesele copioase ea nu-si stabilea limite, gustand si apreciind toate felurile de mancare. Dar la sfarsitul fiecarei mese slugile ii aduceau o cupa de cristal, plina cu otet de mere, diluat in jumatate cu apa. La inceputul sec. XIX era recunoscator otetului de mere si geniul poeziei engleze George Byron." )



Eu una de-abia astept!

"Onorata instanta" esti simpatic foc!!!

#1071 Anomiss

Anomiss

    Master of disaster

  • Membri
  • 4368 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Micul Paris

Postat 04 November 2008 - 12:14 PM

muraturile mele in saramura si pepenasii in saramura au mucegait!ambele butoiase au la suprafata au o pelicula groasa de mucegai! or mai fi bune cele de la fund sau pot sa le arunc?
le-am pus acum o luna sa fii fost prea devreme? ooof ce rau imi pare mad.gif
Un prieten adevarat iti intinde o mana si iti atinge sufletul!

#1072 little coffee

little coffee

    Master of disaster

  • Membri
  • 8748 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 04 November 2008 - 01:00 PM

scoate-le pe cele de deasupra, verifica daca mai sunt ferme cele mai de jos, curata borcanul, si spala-le si fa alta saramura.
eu zic c-or sa scape !
"Iubesc pisicile pentru ca ma simt bine in casa mea; si incetul cu incetul, acestea devin sufletul sau vizibil"- Jean Cocteau

#1073 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 04 November 2008 - 01:01 PM

QUOTE(Anomiss @ Nov 4 2008, 02:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
muraturile mele in saramura si pepenasii in saramura au mucegait!ambele butoiase au la suprafata au o pelicula groasa de mucegai! or mai fi bune cele de la fund sau pot sa le arunc?
le-am pus acum o luna sa fii fost prea devreme? ooof ce rau imi pare mad.gif


Io aş alege ce e bun, le-aş spăla şi le-aş pune din nou în butoi (cu alt hrean sau ce-a mai fost pus) şi-aş turna peste ele altă saramură, dată-n clocot şi răcorită niţel, cît să nu afecteze butoiaşul.

Ca să înlătur "floarea", aş pune butoiaşul în chiuvetă sau într-un lighean sau în cadă şi-aş turna apă. Saramura din butoi dă pe-afară de-odată cu "floarea".


#1074 Anomiss

Anomiss

    Master of disaster

  • Membri
  • 4368 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Micul Paris

Postat 04 November 2008 - 01:14 PM

asta am sa fac diseara, mersi cofee si dl puiu. sper sa scape ceva
Un prieten adevarat iti intinde o mana si iti atinge sufletul!

#1075 nadiapm

nadiapm

    micro Bucatar

  • Membri
  • 12 posturi

Postat 04 November 2008 - 01:37 PM

buna, vreau sa ma bag si eu in seama aici langa voi, se poa?
vreau sa va recomand niste rosii marinate rosii_marinate_ref.jpg
reteta suna asa:
pt un borcan de 3litri
se aseaza rosiile cu morcov ceapa rondele frunze d etelina in borcan,
3 lg sare,
3 lg zahar,
3 lg otet,
se acopera cu apa si se fierbe la bain-marin pana se crapa pielita unei rosii , doua., se capseaza se ridica cu fundu' in sus si se acopera cu ceva gros sa se raceasca fte incet.

asta in cazul in care mai gasiti rosii, tongue.gif

#1076 nadiapm

nadiapm

    micro Bucatar

  • Membri
  • 12 posturi

Postat 04 November 2008 - 01:49 PM

si inca una ca doar deabea am prins gustul minunatului forum
o zacusca in sa nu una obisnuita e de pe la mine din ucraina in sa i-si are radacinile pe undeva prin caucaz si se face foarte ardeiata, pt cine suporta cine nu e adaptata, adic se pune mai putin ardei iute wink.gif
sos_de_rosii_usturoi_ref.jpg

2kg rosii bine coapte
2kg ardei gras sai gogosari
1kg morcov
10 capatani de usturoi
200 gr ulei
200 gr otet
7mere mari
10 ardei iuti, dupa gust ii face fiecare cat de ardeiat doreste

se da totul prin masina de tocat, robot, in cazul meu razatoare blink.gif
se amesteca cu uleiul, otetul si se pune la fiert aproximativ o ora si jumatate la foc mic pana scade din zeama aia, daca doriti puteti sa o fierbeti si mai mult in sa la foc mic, se sterilizeaza borcanele se umple cu umplutura si se capseaza, daca nu fierbeti borcanele riscati sa va explodeze in camara, spun din propria experienta, am facut experiment anul trecut.

acest sos sau cum vreti voi sa-l numiti rusii ii zic Adjika, se poate pune la sosul de spaghete, peste, carne si alte minunatii din bucatarie. Eu prajesc pestele, intr-o lg de ulei in care s-a prajit pun 2-3 lg de Adjika si las sa fiarba nitelus cu inca 4-5 lg de apa si arunc pestele prajit in zeama aia, il uit in tigaie cam juma' de ora si apoi ve-ti linge si tigaia.

spor la treaba

#1077 Anomiss

Anomiss

    Master of disaster

  • Membri
  • 4368 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Micul Paris

Postat 04 November 2008 - 02:46 PM

QUOTE(nadiapm @ Nov 4 2008, 01:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
rosii marinate
zacusca


multumim de retete Nadia si bine-ai venit pe culinar.eu te astept cu retete de mancare, dulciuri din Ucraina, sunt tare curioasa cum e mancarea pe la voi.
Un prieten adevarat iti intinde o mana si iti atinge sufletul!

#1078 Shef de gara

Shef de gara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2214 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Pe un picior de Play

Postat 04 November 2008 - 04:43 PM

Varza murata fara sare - reloaded tongue.gif

Cand mama mi-a spus ca varza pe care mi-a dat-o s-a acrit in trei zile, am crezut ca a pierdut numaratoarea zilelor. Vreau sa va spun ca am mancat deja din ziua a doua, si acum cand mai sunt inca 4 ore pana sa treaca ce-a de-a treia zi, e acra, dar acra bine, mai acra de cat este deobicei varza murata. Maine am sa o scurg si am sa o pun pachete la congelator. Deja am mai cumparat patru kilograme de varza sa mai fac o tura. Daca doriti am sa postez reteta. Nu stiu, oare ar trebui sa o pun la un topic gen "Ai grija de tine"?. Mie mi se pare aur pentru cei care sufera de afectiuni ce implica un regim hiposodat (regim ce e excelent si in dietele de scaderea a greutatii) dati-mi va rog un sfat cum sa procedez.

Si inca o intrebare va rog: Varza murata se paote congela? (Stiti, noi mai cu butoiul)

Reteta e gata editata astept doar indicatiile pentru postare
"Onorată instanţă sunt un dobitoc!"
"Sa te fereasca Dumnezeu de gustul mitocanului" - Gaitele - Kiritescu

#1079 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 04 November 2008 - 06:47 PM

QUOTE(Shef de gara @ Nov 4 2008, 06:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Si inca o intrebare va rog: Varza murata se paote congela? (Stiti, noi mai cu butoiul)


Şefule cu siguranţă se poate congela, io n-am încercat s-o congelez în congelator, că nu-i văd rostul, dar nu odată mi-a îngheţat butoiul pe balcon. Ei şi după asta nu decongelarea era problema, ci scoaterea verzei din butoi. De bună e bună, am făcut şi sarmale şi mîncare.

Probabil te gîndeşti s-o congelezi pe-asta fără sare, care probabil altfel n-ar rezista.

#1080 Shef de gara

Shef de gara

    Master of disaster

  • Membri
  • 2214 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Pe un picior de Play

Postat 04 November 2008 - 07:08 PM

CITAT(n_puiu @ Nov 4 2008, 06:47 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Probabil te gîndeşti s-o congelezi pe-asta fără sare, care probabil altfel n-ar rezista.

Exact.
Si pe undeva pe forum am citit de cineva care a scos varza murata de la congi' cand a pus ciolanul pe dansa, dar nu eram singur.
Multumesc de confirmare.
Am sa o bag la pungi cu siguranta, caci am umplut un butoias de 15 litri si maine mai pun altul. Ce-mi place, e ca a iesit foarte acra dar si iute. Ma gandesc ca dupa fermentarea asta "Blitzkrieg" doritorii ar putea eventual sa scurga moarea si pune o saramura. Nu-i de colea sa murezi varza in cateva zile, nu?
"Onorată instanţă sunt un dobitoc!"
"Sa te fereasca Dumnezeu de gustul mitocanului" - Gaitele - Kiritescu



Răspunde la acest topic



  


8 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 8 vizitatori, 0 utilizatori anonimi