Sari la conținut

Poză

Dulceata de capsuni si Sirop de capsuni


33 răspunsuri la acest topic

#1 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 09 June 2005 - 10:53 AM

Este sezonul capsunilor si sotul meu nu se poate abtzine: ar cumpara zilnic 3-4 Kg.. El alege doar capsuni de la tzarani un pic roze ,o varietate care se numesc <<ananas>>, foarte parfumate. Atunci din cantitatea asta eu ma grabesc sa-l amendez si-mi aleg capsunile pentru dulceata.Deci intr-o saptamana fac dulceatza cel putzin de 2 ori. De fiecare data fac portzii mici:c el mult 2kg. capsuni .Este mai bine asa! Fructele nu fierb mult si isi pasreaza culoarea si forma.
Aleg de-obicei fructele nu prea coapte ,ferme la pipait ,fara lovituri sau alte defecte.Le pun in cratitza in care vor fierbe cu straturi de zahar alternativ, avand grija ca primul strat sa fie zahar. Fiecare strat de capsuni il presar cu un pref de sare de lamaie sau cu suc de lamaie.Astfel fructele se pastreaza intregi, si îsi pasreaza culoarea.
Le las o noapte sa stea astfel sa isi lase sucsi zaharul sa se topeasca.
Dimineatza o pun pe foc mare si o las pana ce da 1-2 clocote în toata cratitza. Iau spuma si sting focul, lasand cratitza pe loc. Ea continua sa palpaie cateva minute. Dupa ce s-a racit scot fructele cu o strecuratoare foarte curata. Siropul il las sa mai fiarba in continuare adaugand inca 250gr. zahar.Apoi îl împart in doua partzi, las in cratitza atat cat sa acopere fructele. Cu o doua parte fac sirop.
Cratitza cu siropul pentru dulceatza o mai dau in cloco tsi cand face clabuci mari atunci este legat Pun iar fructele si-l las în continuare sa dea.un clocot împreuna. Apoi iar intrerup focul Cand dulceatza este racita in cratitza ,o pun in borcane avand grija ca de fiecare data sa-i pun si sirop ,pe langa fructe .Astfel acestea nu vor sta înghesuite , îsi vor pastra forma.Deasupra pun cateva linguri de sirop. Borcanele le pun apoi in frigider cateva zile, si apoi le duc intr-o camara dinspre nord ,unde nu bate soarele.
Siropul ramas,il mai fierb pana se leaga. Se poate servi cu apa minerala sau la diverse preparate:oarez cu lapte, budinci ,etc Si el îsi pastreaza culoarea foarte vie.
Anul acesta am facut o tura si cu gelfix , dar procedura cam la fel . Am dizolvat praful in putzin suc de capsunisi l-am pus peste fructele cand incepea sa clocoteasca, a doua oara, deci dupa ce am impartzit siropul . A iesir bine dar cam pastoasa ,s-a gelificat. Siropul respectiv am vrur sa-l fac peltea si i-am pus si lui cand clocotea un plic de gelfix. A iesit o peltea(gele) de capsuni foarte frumoasa .
Deci nu am pus deloc apa in dulceatza ci am folosit doar fructele si sucul lasat de ele.
Incercatzi si voi ,este adevarat ca dureaza mai mult dar efectiv doua zile sta dulceatza ,eu in acest timp mi-am vazut de treburi.
icon_compress.gif Succes!!!
Cu bine Higeia.
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#2 Sabe Li

Sabe Li

    Captain Cook

  • Membri
  • 463 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Iasi

Postat 10 June 2005 - 09:21 AM

Higeia, reteta asta suna tare interesant. Cred ca dulceata are mult mai multe sanse sa reziste (adica sa nu faca mucegai), pentru ca nu are si apa. Musai tre' sa fac si eu icon_bounce.gif .
Reteta ta de dulceata de caise e tot asa deosebita? icon_lol.gif

#3 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 10 June 2005 - 04:56 PM

Dulceatza de caise o fac asemanator in privintza fiertului. As fi vrut s-o pun mai trziu pe un trend separat.
Aceste retzete le-am luat din cartea unui cofetar vechi Emil Frederic de prin 192o si ceva. L-am mai pomenit eu pe Forum acum catziva ani dar postarile acelea s-au pierdut.
Oricum, omul a fost lucrator la casa Capsa cam acum 100de ani si are cateva secrete pentru confierea fructelor.( cu mijloace neindustiale)
Cu bine Higeia.
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#4 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 June 2005 - 06:13 PM

L-am mai pomenit eu pe Forum acum catziva ani dar postarile acelea s-au pierdut.


Eºti sigurã Higeia? Le-ai cãutat bine de tot ºi nu le-ai gãsit? Pentru cã mi se pare foarte ciudatã chestia asta, existã primele subiecte postate la începutul forumului, tot ceea ce s-a fãcut a fost sã se mute de ici colo unele mesaje dar n-aveau cum sã se piardã.

#5 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 10 June 2005 - 07:05 PM


L-am mai pomenit eu pe Forum acum catziva ani dar postarile acelea s-au pierdut.


Eºti sigurã Higeia? Le-ai cãutat bine de tot ºi nu le-ai gãsit? Pentru cã mi se pare foarte ciudatã chestia asta, existã primele subiecte postate la începutul forumului, tot ceea ce s-a fãcut a fost sã se mute de ici colo unele mesaje dar n-aveau cum sã se piardã.


................................................................................................
Despre acest cofetar si cartea lui scrisesem pe un trend numit
CARTZI VECHI DE BUCATE . pe care nu l-am mai gasuit. O fi undeva si nu stiu eu sa caut. icon_exclaim.gif
Am amintit de faptul ca l-am pomenit ,in sensul ca nu vreau sa bat pe nimeni la cap cu aceleasi lucruri. Oricum retzetele lui de dulcetzuri nu le-am mai postat. Eu le aplic mereu si sunt multzumita de ele.
Cu bine Higeia
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#6 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 June 2005 - 07:31 PM

Ok, o sã îl mai cãutãm sã vedem dacã dãm de el.
Dupã mine însã începe vreme dulceþurilor ºi eu cred cã o reþetã bunã ºi fãcutã de tine chiar dacã e repetatã e de o sutã de ori mai bunã decât 10 dintr-alea copiate de prin Internet ºi scrise aci.

#7 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 June 2005 - 11:24 AM

Higeia despre subiectul ãsta ziceai:
http://www.culinar.r...er=asc&start=20

Deci, am fãcut dulceaþa Higeiei, pun pozele ºi mut mesajul la Imagini.


Higeia, sâmbãtã dimineaþã nu ºtiam ce mã aºteaptã, Stefano a venit la prânz cu un coº de cãpºuni deabia culese de cãtre vecin. Aºa cã m-am gândit sã încerc dulceaþa postatã de tine.
Astea erau cãpºunile

Imagini atașate

  • 123214.jpg


#8 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 June 2005 - 11:24 AM

Le-am spãlat ºi curãþat, aveam cam 900 de grame[attachmentid=17120]

Imagini atașate

  • 123215.jpg


#9 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 June 2005 - 11:25 AM

Am pus zahãr într-o cratiþã

Imagini atașate

  • 123216.jpg


#10 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 June 2005 - 11:26 AM

apoi un strat de cãpºuni stropite cu suc de lãmâie

Imagini atașate

  • 123217.jpg


#11 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 June 2005 - 11:27 AM

l-am acoperit cu zahãr

Imagini atașate

  • 123219.jpg


#12 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 June 2005 - 11:27 AM

ºi am mai fãcut un strat în acelaºi fel, am pus capac ºi am dus oala în camera oaspeþilor pe geamul dinspre nord unde ar trebui sã fie un pic mai rece

Imagini atașate

  • 123220.jpg


#13 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 June 2005 - 11:27 AM

a doua zi dimineaþã erau aºa

Imagini atașate

  • 123221.jpg


#14 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 June 2005 - 11:28 AM

am pus pe foc ºi dupã ce a fãcut de douã ori aºa

Imagini atașate

  • 123222.jpg


#15 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 June 2005 - 11:28 AM

am oprit focul

Imagini atașate

  • 123223.jpg


#16 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 June 2005 - 11:28 AM

am luat spuma cum am putut mai bine

Imagini atașate

  • 123224.jpg


#17 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 June 2005 - 11:29 AM

am scos cãpºunile ºi am mai lãsat siropul rãmas sã dea de 2 ori în clocot dupã care am repus cãpºunile ºi am mai lãsat sã dea o datã în clocot. Sincerã sã fiu am citit de 4 ori reþeta dar ultima parte mi se pare cam neclarã pentru cã odatã vorbeºte de dulceaþã ºi a doua oarã de sirop dar apar ºi fructele în text, în fine, acolo scria ca în sirop sã se mai adauge zahãr dar eu nu am mai pus alt zahãr pentru cã am folosit deja la 900 de grame de cãpºuni 700 de zahãr ºi mi s-a pãrut mai mult ca suficient.
Am vãrsat apoi în borcane dulceaþa fierbinte

Imagini atașate

  • 123225.jpg


#18 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 June 2005 - 11:29 AM

Le-am întors cu fundul în sus

Imagini atașate

  • 123226.jpg


#19 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 June 2005 - 11:30 AM

ºi dupã 10 minute le-am întors la loc ºi le-am acoperit cu 2 proasoape ºi le-am lãsat sã stea aºa sã se rãceascã, când se rãceºte capacul devine concav semn cã e ok

Imagini atașate

  • 123227.jpg


#20 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 June 2005 - 11:30 AM

mi-au ieºit 2 borcane ºi un borcãnel plus unul de sirop, numai cã e foarte lichidã, n-o sã pot sã o folosesc decât pe îngheþatã cred

Imagini atașate

  • 123228.jpg




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi