vin fiert

Mancaruri cu carne

Gaina rasol

Gaina, curatata si spalata, se pune la fiert la foc mic intr-o oala cu 3 litri apa. Se spumeaza, apoi se adauga zarzavatul,...

Gaina rasol
Compoturi

Compot de mere

Se curata merele de coaja, se scot simburii si se taie in patru. Se lasa sa stea in apa rece. Se pune la fiert apa cu...

Compot de mere
Sosuri condimentate

Sos cu vin

Se amesteca galbenusurile cu zaharul, se adauga vinul fiert cu scortisoara, putin cite putin, se fierbe pe foc pina ce se...

Sos cu vin
Budinci

Budinca de orez cu lamiie si vanilie

Se fierbe orezul in lapte vanilat; sarea se pune la inceput iar, iar zaharul cind orezul este fiert. In timp ce orezul se...

Budinca de orez cu lamiie si vanilie
Mancaruri cu carne

Rasol din cap de vitel

Se alege un cap de vitel tinar. Se lasa sa stea in apa rece pina ce se scoate tot singele. Se pune la fiert capul intreg sau...

Rasol din cap de vitel
Ciorbe

Ciorba de cartofi si fasole verde

Se pune la fiert intr-o oala cu apa morcovul, patrunjelul, ceapa, toate intregi. Se adauga fasolea taiata in bucati de 2-3 cm...

Ciorba de cartofi si fasole verde
Supe de legume

Supa de morcovi crema

Morcovii si ceapa se taie ca fideaua si se pun la fiert pina cind se moaie morcovii. Se strecoara, apoi morcovii si ceapa se...

Supa de morcovi crema
Salate de fructe

Gutui cu zahar ars

Gutuile se curata de coaja si de mijlocul cu simburi, se taie felii, se pun la fiert in apa cu zahar, iar restul de zahar se...

Gutui cu zahar ars
Sandviciuri

Crema de peste

Pestele fiert si curata de piele si oase si se da prin masina de tocat. Se amesteca apoi cu untul, sarea, piperul si...

Crema de peste
Ciorbe

Ciorba ruseasca cu smintina

Se taie carnea in bucati potrivite si se pune la fiert intr-o oala cu 2-3 litri de apa. Cind incepe sa fiarba se spumuieste...

Ciorba ruseasca cu smintina
Aperitive cu rosii

Icre de post

Se pune intr-un vas la fiert sosul de rosii. Cind incepe sa fiarba se pune grisul in ploaie. Se amesteca continu pina se...

Icre de post
Cocktail-uri

Lapte cu ciocolata

Se pune laptele la fiert; cind clocoteste se adauga ciocolata rasa si zaharul, se amesteca bine si se ia de pe foc. Se...

Lapte cu ciocolata
Compoturi

Compot asortat de fructe

Se pune la fiert apa cu zaharul. Cind zaharul s-a topit complet se adauga zeama de lamiie. Imediat ce incepe sa se lege putin...

Compot asortat de fructe
Paste si pizza

Macaroane cu sos vinatoresc (din Ungaria)

Se pune carnea de vitel sau iepure la fiert cu sare. Intr-o alta cratita se pun la fiert morcovii si ceapa. Cind a fiert,...

Macaroane cu sos vinatoresc (din Ungaria)
Mancaruri cu carne

Creier fiert

Se tine creierul in apa rece o ora. Se curata de pielita si se pune la fiert cu apa calda si putina sare timp de 15-20...

Creier fiert
Dulceata

Dulceata de gutui bucati

Se aleg gutui mari, altoite, se spala, se curata de coaja, se taie bucati de forme si marimi diferite, dupa dorinta. La...

Dulceata de gutui bucati
Paste si pizza

Budinca de macaroane cu lapte

Se fierb macaroanele (in loc de macaroane se pot folosi fidea sau taitei) in apa usor sarata, cu grija sa nu se treaca din...

Budinca de macaroane cu lapte
Mancaruri cu legume

Morcovi cu unt si smintina

Se curata morcovii, se spala, se taie ca taiteii sau cuburi mici si se pun la fiert cu untul, sarea, zaharul si 2-3 linguri...

Morcovi cu unt si smintina
Dulceata

Dulceata de mure

Se aleg mure mari, intregi si bine coapte. Se pune siropul la fiert, la primele clocote, se adauga o lingura de zeama de...

Dulceata de mure
Borsuri

Bors de fasole boabe

Se alege, se spala si se moaie fasolea de cu seara in apa calduta. Se pune la fiert si dupa ce a dat 2-3 clocote, se schimba...

Bors de fasole boabe
Supe de legume

Supa de gulii

Guliile curatate si spalate se taie felii foarte subtiri, se fierb in apa pina se inmoaie si se trec prin sita, subtiind cu...

Supa de gulii
Mancaruri cu legume

Ciulama de cartofi

Se curata morcovul, patrunjelul si ceapa, se spala si se taie ca fideaua, punindu-se la fiert cu ½ litru apa. Cind este...

Ciulama de cartofi
Borsuri

Bors cu perisoare de peste

Pestele se spala, se curata, se taie capul si se da deoparte. Carnea se curata de pe oase. Capul se pune la fiert in 2l de...

Bors cu perisoare de peste
Compot de struguri
Compoturi

Compot de struguri

Se spala boabele de struguri. Se toarna deasupra apa in care am fiert cuisoarele. Se acopera si se fierbe la foc mic. Dupa ce...

Compot de struguri
Mancaruri cu carne

Limba fiarta

Se spala limba in citeva ape, se rade cu cutitul si se indeparteaza gitlejul, se asaza in cratita cu apa rece si se pune la...

Limba fiarta
Sosuri condimentate

Sos de mustar

Se amesteca bine mustarul cu sare, se adauga ulei, zeama de lamiie si verdeata tocata marunt. Se amesteca cu zarzavatul...

Sos de mustar
Ciorbe

Ciorba de pui

Intr-o oala cu 3 litri de apa se pune la fiert morcovul, patrunjelul si ceapa, toate taiate marunt. Cind incepe zarzavatul sa...

Ciorba de pui
Lichioruri

Lichior de ciocolata

Se pune la fiert apa cu zaharul pina ce devine un sirop (face balonase), se adauga cacao, se amesteca incontinuu. Se adauga...

Lichior de ciocolata
Muraturi simple

Gogosari la otet cu miere

Otetul, apa, zaharul, sarea, mierea si condimentele se pun la fiert pina amesetcul clocoteste. Se spala gogosarii, se taie in...

Gogosari la otet cu miere
Supe de legume

Supa-crema de conopida cu verdeata

Se fierbe conopida cu ceapa si verdeata. Dupa ce au fiert, se scoate ceapa si verdeata, iar conopida se da prin sita. Se face...

Supa-crema de conopida cu verdeata
Ciorbe

Ciorba de cartofi acrita

Cartofii curatati si taiati in bucati se pun sa fiarba in apa rece, sare si ceapa taiata marunt. Cind au fiert, se adauga o...

Ciorba de cartofi acrita
Supe de legume

Crema-supa de ciuperci

Ciupercile se curata si se spala, apoi 2/3 din ele se taie lamele subtiri si se pun la fiert cu apa rece. Dupa circa 10-15...

Crema-supa de ciuperci
Supe de carne

Supa de pui cu usturoi si zdrente de ou

Puiul taiat bucati de pune la fiert in cinci litri de apa. Cind incepe sa clocoteasca, se alege spuma si se adauga morcovul...

Supa de pui cu usturoi si zdrente de ou
Mancaruri cu peste

Salau polonez

Se curata, se spala si se fierbe pestele cu morcovul, ceapa, patrunjelul si ienibaharul. Cind este fiert se lasa sa se...

Salau polonez
Supe de legume

Supa de legume rapida

Mazarea se pune la fiert intr-o oala cu apa rece. Cind da in clocot se adauga morcovii si cartofii curatati, spalati si...

Supa de legume rapida
Mancaruri cu peste

Crap rasol cu legume

Se curata pestele, se spala, se sareaza si se lasa cu sarea 10-15 minute. In acest timp se pune la fiert zarzavatul curatat...

Crap rasol cu legume
Conserve in otet

A la grec pentru ciorbe si tocanite

Se pun rosiile la fiert (dupa ce au fost decojite si taiate bucati) pina dispare spuma, se dauga ardeiul taiat, se lasa sa...

A la grec pentru ciorbe si tocanite
Salate de fructe

Desert din pere cu sirop

Se taie perele sferturi si se asaza intr-un platou adinc pudrate bine cu zahar. Se prepara siropul: se pune la fiert vinul...

Desert din pere cu sirop
Ciorbe

Ciorba de rosii cu fasole

Rosiile, zarzavatul si jumatate din cantitatea de ceapa se spala, se taie si se pun la fiert cu apa rece si sare. Cind sint...

Ciorba de rosii cu fasole
Salate din carne de pasare

Salata din piept de pui cu cartofi

Pieptul de pui fiert se taie in lamele subtiri. Cartofi fierti in coaja sa curata si se taie cubulete mici. Pieptul de pui...

Salata din piept de pui cu cartofi
Supe de carne

Supa cu pateuri cu carne

Carnea, bine spalata, se pune la fiert cu apa rece. Se spumeaza, se adauga zarzavatul curatat si taiat in patru, ienibaharul...

Supa cu pateuri cu carne
Budinci

Budinca de gris cu vin

Se pune la fiert apa cu vinul, zaharul si vanilia. Cind da in clocot se adauga grisul presarat si se amesteca mereu pina...

Budinca de gris cu vin
Creme

Lapte de pasare cu vanilie

Se pune laptele impreuna cu o lingurita de zahar la fiert. Galbenusurile se freaca separat cu zaharul ramas si vanilia....

Lapte de pasare cu vanilie
Salate de legume

Salata de ciuperci

Se curata ciupercile de pielita, se spala bine si se pun la fiert in apa cu sare si putin otet. Cind sint fierte, se lasa sa...

Salata de ciuperci
Aperitive cu branza

Rulada cu brinza si marar

Se pune laptele la fiert impreuna cu margarina. Cind fierbe, se adauga dintr-o data faina. Se amesteca bine sa nu se faca...

Rulada cu brinza si marar
Mancaruri cu carne

Makluba

Se pune la fiert carnea de pui si cind apa incepe sa fiarba se taie o ceapa solzi si se pune in oala; se lasa sa fiarba pina...

Makluba
Paste si pizza

Macaroane cu brinza sau parmezan

Se pune la fiert apa cu sare. Cind incepe sa clocoteasca se pun macaroanele rupte in bucati sau intregi. Cind incep sa...

Macaroane cu brinza sau parmezan
Lichioruri

Lichior de piersici

Se spala piersicile, se toaca, se adauga miezurile si amestecam cu siropul de miere racit, in prealabil fiert cu apa si...

Lichior de piersici
Prajituri

Galuste cu prune

Cartofii bine spalati se pun la fiert in coaja. Cind sint gata, se curata si se strivesc cu presa de strivit cartofii, sau,...

Galuste cu prune
Mancaruri cu legume

Conopida cu sos alb la cuptor

Se fierbe conopida. Se prepara un sos alb mai gros, stins cu zeama in care a fiert conopida si se amesteca cu brinza. Se unge...

Conopida cu sos alb la cuptor
Supe de legume

Supa de orez cu ceapa

Ceapa taiata marunt se caleste in putin ulei de masline, dupa care se adauga apa, orezul, vegeta si putin zarzavat. Cind...

Supa de orez cu ceapa