ceapa

Mancaruri cu carne

Pui cu ciuperci si smintina

Puiul si ceapa se calesc putin, apoi se fierb bine. La sfirsit se adauga ciupercile. (cele la cutie sint fierte deja)....

Pui cu ciuperci si smintina
Supe si ciorbe

Supa de legume

Se pune uleiul cu ceapa intr-un vas si se lasa la microunde 3 minute, la putere maxima. Se adauga rosiile taiate bucati si se...

Supa de legume
Mancaruri cu orez

Ciuperci cu pilaf

Orezul se pune in apa fierbinte Ceapa se taie maruntel si se pune la calit. Ciupercile curatatesi feliate (eventual) se pun...

Ciuperci cu pilaf
Aperitive

Mic dejun de cartofi

Se unge vasul cu putin unt, se asaza feliile de cartofi si de ceapa si se condimenteaza. Se lasa la putere maxima, la...

Mic dejun de cartofi
Sosuri

Sos Barbecue cu mere

Se pune ceapa cu untul intr-un vas care se tine la microunde 2 minute, la putere maxima, sau pana se inmoaie ceapa. Se adauga...

Sos Barbecue cu mere
Supe de carne

Supa marii de gheata

Ceapa, telina, cartofii si pastarnacul se pun la fiert in putina apa cu sare. Cand sunt aproape fierte, se adauga fileul de...

Supa marii de gheata
Paste si pizza

Spaghette Maroc (arabesti)

Dupa ce s-a fiert apa, se pun spaghettele impreuna cu ceapa taiata cubulete nu prea mici la fiert. In acest timp se taie...

Spaghette Maroc (arabesti)
Mancaruri cu varza

Varza de primavara

Varza dulce se taie subtire, se freaca cu sare si se lasa 10-15 minute, se strecoara si se pune la calit cu ulei sau untura,...

Varza de primavara
Salate de legume

Salata de ceapa

Se taie solzisori cepele si se toarna peste ele sosul format din apa, ulei, otet, sare, zahar si piper (sau boia iute).

Salata de ceapa
Ciorbe

Ciorba cu perisoare de peste

Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 min cu 2 linguri de ulei. Apoi totul se stinge cu 11/2 l...

Ciorba cu perisoare de peste
Omleta cu verdeata
Aperitive cu oua

Omleta cu verdeata

Se bat ouale, se adauga laptele si doua linguri de verdeata tocata marunt: ceapa verde, marar, patrunjel, sare. Se coace ca...

Omleta cu verdeata
Mancaruri cu carne

Fasole cu afumaturi

Fasolea se fierbe in trei ape. Ceapa se toaca marunt si se adauga dupa ce fasolea este aproape fiarta, dar fara a pune mai...

Fasole cu afumaturi
Mancaruri cu varza

Sarmalute

Se alege o varza cu frunze subtiri, se toaca carnea, oprind cateva felioare din ceafa afumata. Se fierbe orezul pe jumatate,...

Sarmalute
Mancaruri cu varza

Varza a la Cluj

Se prajeste cu untura si putina ceapa carnea data pe masina si se inabusa turnind cite o lingura de apa. Se toaca potrivit...

Varza a la Cluj
Supe de legume

Supa-crema de telina

Se curata telina si ceapa, se spala si se pun la fiert, fie in apa, fie in zeama de carne. Se lasa sa fiarba 30 de minute,...

Supa-crema de telina
Salate de legume

Salata americana de cartofi

Se amesteca maioneza, mustarul, semintele de telina, sarea si piperul si se amesteca bine. Apoi se amesteca bine cartofii,...

Salata americana de cartofi
Salate de legume

Salata Sapte straturi

Se aduaga in ordine frunzele de salata, bucati de telina, rosia taiata bucati, conopida desfacuta floricele, ciupercile...

Salata Sapte straturi
Salate de legume

Salata de castraveti cu smantana

Se amesteca zaharul, sarea, smantana, ceapa si otetul intr-un vas mare. Se adauga castravetii taiati felii. Se lasa la rece 2...

Salata de castraveti cu smantana
Mancaruri cu peste

Crap la cuptor

Se curata crapul, se sareaza pe afara si pe dinauntru si se lasa sa stea cel putin un sfert de ora. Se asaza intr-o cratita...

Crap la cuptor
Mancaruri cu carne

Boboc de rata cu mazare verde

Se rumenesc intr-o cratita felii de costita afumata, impreuna cu vreo 15 fire de arpagic sau ceapa. Se scot acestea si se...

Boboc de rata cu mazare verde
Mancaruri cu carne

Ostropel de rata

Se iau bucatile de rata pregatite pentru mancare si se rumenesc intr-o cratita, cu ceapa tocata, in grasime de pasare sau...

Ostropel de rata
Aperitive cu ciuperci

Ciuperci umplute

Se indeparteaza piciorusele ciupercilor, apoi se curata ciupercile si se pun intr-o tava cu putin ulei. Separat, se caleste...

Ciuperci umplute
Mancaruri cu carne

Sarmalute cu afumatura

Se caleste ceapa pina capata o culoare frumoasa, aurie. Se combina carnea tocata, grasimea tocata, ceapa calita, orezul,...

Sarmalute cu afumatura
Salate de legume

Salata festiva de citrice

Se taie grapefruitul si portocalele deasupra unui castronel, pentru a nu pierde zeama. Intr-un vas mare se amesteca...

Salata festiva de citrice
Salate cu peste

Mascovscaia

Se fierbe sfecla si se taie cubulete. Ceapa se taie solzisori, merele se rad, pestele se curata si se taie cubulete. Din...

Mascovscaia
Mancaruri cu cartofi

Janssons Frestelse

Se taie cartofii sub forma de betisoare de chibrituri. Se taie ceapa. Se rumenesc cartofii si ceapa intr-o tigaie. Se pune...

Janssons Frestelse
Ciorbe

Ciorbita de vacuta

Se pune la fiert carnea de vacuta in apa rece cu 1/2 lingura vegeta. Cand este aproape gata, se adauga ceapa taiata in 6,...

Ciorbita de vacuta
Mancaruri cu fructe de mare

Caracatita in vin

Se taie caracatita in bucati mici. Se caleste in ulei de masline aproximativ 10 minute, amestecind constant. Se adauga ceapa,...

Caracatita in vin
Mancaruri cu fructe de mare

Salata de caracatita

Se trece caracatita prin jet de apa rece si se taie inele. Se pune ceapa tocata, un catel de usturoi, sare, apa si vinul...

Salata de caracatita
Mancaruri cu carne

Rulada de porc cu varza

Se rade marul. Se curata si se toaca ceapa. Se piseaza fructele de ienupar. Baconul se taie cubulete, care se prajesc in...

Rulada de porc cu varza
Mancaruri cu ciuperci

Sarmale in foi de vita cu ciuperci

Se taie ceapa marunt si se pune sa se caleasca in ulei. Cand este aurie ceapa, se pun si ciupercile taiate si spalate foarte...

Sarmale in foi de vita cu ciuperci
Mancaruri cu peste

Pastrav in smantana

Se pune smantana intr-o cratita si, cand incepe sa fiarba, se potriveste de sare (dupa gust) si se adauga ceapa tocata...

Pastrav in smantana
Mancaruri cu legume

Mazare minune

Se taie ceapa pestisori, se caleste in ulei, apoi se adauga maslinele, o canita apa, mazarea. Se trage un clocot, apoi se...

Mazare minune
Mancaruri cu varza

Varza dulce cu orez si rosii

Se taie ceapa pestisori, se inabuse intr-o jumatate pahar ulei, se adauga orezul si se fierbe pe jumatate. Se amesteca apoi...

Varza dulce cu orez si rosii
Mancaruri cu peste

Somon la cuptor cu sos de portocale

Se incalzeste cuptorul. Intre timp, se prepara sosul. Intr-un vas de marime medie se amesteca ceapa, portocala, maslinele,...

Somon la cuptor cu sos de portocale
Mancaruri cu orez

Rizzotto cu pui

Se pregateste orezul ca pt pilaf: la o cana de orez se pun 2 cani de apa. Se pune orezul cu apa intr-o oala, peste care se...

Rizzotto cu pui
Salate cu peste

Salata cu macrou afumat

Se fierb cartofii si morcovul. Sfecla rosie se fierbe sau se coace la cuptor(e de preferat, ca pastreaza gustul). Ceapa se...

Salata cu macrou afumat
Mancaruri cu legume

Mazare scazuta

Se prajeste ceapa pana devine aurie. Peste aceasta se toarna mazarea se amesteca si apoi se toarna bulionul si apa cat sa...

Mazare scazuta
Conserve in otet

Salata asortata

Gogonelele, ardeii kapia si ceapa se taie "pestisori". Se oparesc (doar gogonelele si ceapa) in 3 l. apa cu 2 lingurite de...

Salata asortata
Mancaruri cu carne

Ciulama de pui cu legume

Ceapa, ardeii si gogosarii se taie marunt, se calesc in ulei, se pune carnea de pui transata, se da un clocot, se adauga apa...

Ciulama de pui cu legume
Mancaruri cu carne

Coltunasi cu carne de vaca din Bucovina

Se fierbe carnea de vaca si cartofii. Se dau carnea si cartofii separat prin masina de tocat. Intr-o lingura de ulei se...

Coltunasi cu carne de vaca din Bucovina
Aperitive cu oua

Tortilla Espanola

Se incalzeste uleiul intr-o tigaie. Se soteaza ceapa la temperatura medie timp de 6 - 8 minute, pina devine aurie. Se scurgea...

Tortilla Espanola
Mancaruri cu orez

Orez spaniol

Se fierbe orezul potrivit instructiunilor. Se incalzeste uleiul la temperatura medie, intr-un vas mare, si se adauga ceapa....

Orez spaniol
Aperitive cu carne

Chek de carne

Carnea se toaca. Intr-o cratita se caleste ceapa taiata marunt. Cand ceapa s-a calit se adauga si carnea tocata si se caleste...

Chek de carne
Mancaruri cu carne

Runza

Se prajesc hamburgerii si ceapa. Se scurg de ulei, se adauga varza si se lasa la foc. Se taie aluatul felii si se ruleaza...

Runza
Mancaruri cu carne

Brociolone

Sosul: Se calesc in uleimorcovul, ceapa, telina si usturoiul, timp de opt minute, la foc moderat. Se adauga restul...

Brociolone
Mancaruri cu carne

Ragout Bologna

Se pune carnea cu ceapa, morocvul, telina si usturoiul intr-un vas si se calesc, amestecind. Se adauga apa si se lasa pe foc...

Ragout Bologna
Borsuri

Bors ardelenesc

Ceapa se curata si se taie si se caleste doar putin in ulei, apoi se inabusa peste legumele, dar tot foarte putin si apoi se...

Bors ardelenesc
Mancaruri cu cartofi

Pilaf de pasare

Se caleste ceapa cu boiaua pana devine sticloasa; se adauga carnea de pui transata si, daca se poate, dezosata. Se fierbe la...

Pilaf de pasare
Mancaruri cu legume

Chiftele de praz

Se curata, se taie in bucatele si fierbe prazul, se scurge si se da prin masina, cu o ceapa taiata marunt si prajita in ulei,...

Chiftele de praz
Conserve de iarna

Zacusca cu peste

In uleiul incins se caleste ceapa impreuna cu morcovul (date prin masina)se adauga putina apa, se inabusa pana fierb, dupa...

Zacusca cu peste