ceapa

Salate de legume

Salata de fasole verde cu ceapa

Fasolea verde se curata, se spala, se rupe bucati si se pune la fiert in apa sarata care clocoteste. Se fierbe 15 minute, se...

Salata de fasole verde cu ceapa
Salate de legume

Salata de vara

Se taie rosiile feliute, se fierb cartofii in coaja dupa care se decojesc si setaie cubulete. Se taie castravetii si ardeii,...

Salata de vara
Paella de marisco (de fructe de mare)
Mancaruri cu fructe de mare

Paella de marisco (de fructe de mare)

Supa de peste este ideal sa fie facuta in casa din cap si coada de peste (de stinca sau de plaja) fiert cu o ceapa, o foaie...

Paella de marisco (de fructe de mare)
Mancaruri cu carne

Conopida cu carne

Daca este tinara se inabusa carnea cu ceapa, daca este batrina se fierbe mai mult, se adauga conopida desfacuta in buchetele...

Conopida cu carne
Mancaruri cu carne

Rosii umplute

Se trece carnea, fiarta foarte bine in prealabil, ceapa inabusita si cartofii prin masina. Se amesteca cu piinea muiata in...

Rosii umplute
Mancaruri cu carne

Pui cu fasole verde

Se prajesc bucatile de pui in untura pina incep sa se ingalbeneasca. Se adauga ceapa foarte marunt taiata, 1 lingurita faina,...

Pui cu fasole verde
Mancaruri cu legume

Mazare cu rosii

Intr-o cratita se prajeste ceapa in unt pina cind se ingalbeneste. Se adauga mazarea, rosiile curatate de pielita si seminte...

Mazare cu rosii
Mancaruri cu legume

Dovlecei umpluti cu orez

O ceapa tocata marunt se rumeneste usor in untura. Se adauga orezul spalat, se prajeste si se stinge cu laptele. Se lasa pe...

Dovlecei umpluti cu orez
Supe de legume

Supa de zarzavat cu smintina

Se pun la fiert morcovul, patrunjelul si ceapa, taiate ca fideaua, fasolea bucatele, cartofii cuburi. Dupa ce dau citeva...

Supa de zarzavat cu smintina
Ciorbe

Ciorba de dovleac

Se curata dovleacul, se taie bucatele si se pune la foc cu apa rece si sare. Dupa ce a dat citeva clocote, se adauga ceapa...

Ciorba de dovleac
Sosuri pentru spaghete

Sos Puttanesca

Se pune uleiul intr-o tigaie la foc mic, se adauga fileurile de ansoa, ceapa si usturoiul tocate. Se lasa pina ceapa devine...

Sos Puttanesca
Mancaruri cu orez

Risotto cu dovleac

Intr-o cratita se pune uleiul de masline si o ceapa la rumenit, se adauga orezul si se lasa citeva minute sa se prajeasca. Se...

Risotto cu dovleac
Sosuri condimentate

Sos curry de baza

Se pune o craticioara cu fundul gros pe foc mic, cu uleiul, se adauga ceapa si usturoiul. Cînd ceapa devine sticloasasa, se...

Sos curry de baza
Mancaruri cu legume

Mincare de dovlecei cu legume

Se curata ceapa, morcovul, patrunjelul, dovleacul. Dovlecelul se curata de simburi (daca are simburi)si se da pe razatoare,...

Mincare de dovlecei cu legume
Sosuri pentru spaghete

Sos pentru spaghete

Toate legumele se taie in bucati mari. Se prajeste ceapa, apoi se adauga cateii de usturoi. Cind totul s-a aurit, se adauga...

Sos pentru spaghete
Mancaruri cu ciuperci

Mincare de ciuperci cu rosii

Se curata ciupercile, se spala bine si se taie bucati. Ceapa taiata subtire se prajeste usor in ulei, se adauga ciupercile si...

Mincare de ciuperci cu rosii
Mancaruri cu carne

Fasole verde cu carne de vaca

Se taie carnea bucati potrivite si se prajeste cu untura. Se adauga ceapa tocata marunt, se lasa sa se prajeasca foarte...

Fasole verde cu carne de vaca
Supe de legume

Supa de conopida

Se dau pe razatoare patrunjelul, morcovul si ceapa si se fierb in apa pina cind se moaie bine. Se strecoara, se adauga sare...

Supa de conopida
Borsuri

Bors de dovlecei umpluti

Se pun la fiert impreuna cu oasele de la carne, patrunjelul, morcovul, telina si o ceapa, taiate foarte marunt. Intre timp se...

Bors de dovlecei umpluti
Sosuri condimentate

Sos de hrean cu brinza de vaci

Brinza de vaci se amesteca cu smintina ,hreanul ras si mustarul. Ridichile si ceapa verde tocata se adauga compozitiei de...

Sos de hrean cu brinza de vaci
Sosuri condimentate

Sos de tarhon

Se prajeste ceapa in untura pina ce se ingalbeneste, se adauga faina, se mai prajeste putin, apoi se stinge cu zeama de...

Sos de tarhon
Aperitive cu carne

Perisoare pe rondele de castravete

Ceapa curata se toaca, se amesteca apoi caperele si carnea tocata si se framinta. Se condimenteaza cu sare, piper si boia....

Perisoare pe rondele de castravete
Mancaruri cu carne

Friptura de jambon cu sos de macese

Se asaza pulpa intr-o oala pentru cuptor, (ceramica de fonta Jena). Se acopera2/3 cu apa fiarta, se adauga ceapa, prazul,...

Friptura de jambon cu sos de macese
Mancaruri cu varza

Varza dulce cu orez si rosii

Ceapa taiata felii se inabusa in ulei, se adauga orezul si ½ pahar de apa si se lasa sa infloreasca pe jumatate, se adauga...

Varza dulce cu orez si rosii
Borsuri

Bors de vitel

Se taie carnea in bucati, se pune la fiert cu apa si se spumeaza. Se adauga sarea, morcovul, telina, ceapa si patrunjelul...

Bors de vitel
Supe de legume

Supa de ciuperci cu zarzavaturi

Ceapa, morcovul si patrunjelul se dau pe razatoarea de zarzavat si se fierb in apa pina cind se inmoaie bine. Se strecoara si...

Supa de ciuperci cu zarzavaturi
Borsuri

Bors de pui cu zarzavaturi

Morcovul, patrunjelul si ceapa taiate ca fideaua se pun la fiert cu apa. Cind zarzavatul este fiert pe jumatate, se adauga...

Bors de pui cu zarzavaturi
Mancaruri cu carne

Tocana cu ceapa si carne de porc

Se taie marunt ceapa si se pune intr-o cratita la fiert impreuna cu uleiul, lasind-o sa se inmoaie putin. Se adauga bulionul,...

Tocana cu ceapa si carne de porc
Paste si pizza

Budinca de macaroane cu carne si oua

Se fierb macaroanele in apa sarata si se lasa sa se scurga. Se taie ceapa marunt, se prajeste in untura sau in unt pina...

Budinca de macaroane cu carne si oua
Salate de legume

Salata de gulii

Guliile tinere se curata, se spala, se dau prin razatoarea cu gauri mici, se sareaza si se stropesc cu ulei. Ceapa sau prazul...

Salata de gulii
Salate cu peste

Salata de icre de crap cu ceapa

Icrele se pun intr-un castron deasupra unui vas cu abur, ca sa-si schimbe culoarea. Se aleg bine pielitele cu o furculita, se...

Salata de icre de crap cu ceapa
Mancaruri cu carne

Gulas de inima

Se spala bine inima, se taie in cuburi mici, se prajeste putin in cratita cu grasime si cu ceapa taiata foarte marunt, se...

Gulas de inima
Mancaruri cu carne

Pirjoale moldovenesti cu untura

Carnea taiata bucati se da prin masina de tocat impreuna cu o ceapa cruda, piinea muiata si bine stoarsa de apa si doua cepe...

Pirjoale moldovenesti cu untura
Ciorbe

Ciorba de potroace acrita cu varza

Se fierb maruntaiele cu zarzavatul si ceapa, taiate marunt. Se spumeaza si se adauga sare. Cind carnea este fiarta, se adauga...

Ciorba de potroace acrita cu varza
Mancaruri cu carne

Pui cu masline

Se transeaza puiul. Intr-o cratita se pune ulei (2 linguri) apoi ceapa taiata feli, usturoiul taiat marunt, morcovul taiat...

Pui cu masline
Mancaruri cu peste

Crap umplut cu ciuperci

Umplutura se prepara astfel: se inabusa ceapa taiata fin, se amesteca cu miez de franzela muiat in lapte si stors, piper,...

Crap umplut cu ciuperci
Mancaruri cu carne

Pui cu rosii si boia

Bucatile de pui se prajesc inabusit in unt. Cind sint aproape gata, se adauga ceapa tocata marunt si faina, amestecind cu...

Pui cu rosii si boia
Salate de legume

Salata de cartofi cu ceapa

Se spala cartofii, se fierb, se curata de coaja si se lasa sa se raceasca. Se taie apoi felii subtiri si se amesteca cu...

Salata de cartofi cu ceapa
Borsuri

Bors de loboda cu verdeata

Zarzavatul curatat si bine spalat se da pe razatoarea de zarzavat si se inabusa usor in unt impreuna cu ceapa verde. Se...

Bors de loboda cu verdeata
Mancaruri cu carne

Porumbel umplut

Porumbeii se spala bine (in interior si la exterior) si se usuca. Pentru umplutura: se bat 50 gr. unt, ou, pesmet, ceapa,...

Porumbel umplut
Mancaruri cu legume

Placinta de ceapa a la Stuttgart ( Stuttgarter Zwiebelkuchen )

Se face coca si se pune intr-o forma rotunda. Se prajeste slanina in margarina si se adauga ceapa taiata marunt. Se...

Placinta de ceapa a la Stuttgart ( Stuttgarter Zwiebelkuchen )
Mancaruri cu legume

Mincare de salata verde cu smintina

Se caleste ceapa taiata marunt, se inabusa si se adauga salata felioare , sare si piper. Se lasa citeva minute sa fiarba...

Mincare de salata verde cu smintina
Mancaruri cu orez

Pilaf de spanac

Spanacul se spala in multe ape pentru a indeparta tot nisipul. Curatat si bine spalat, se opareste. Se inabusa ceapa, se...

Pilaf de spanac
Mancaruri cu carne

Musaca de clatite cu carne de vitel

Tocatura inabusita cu ceapa si trecuta a doua oara prin masina de tocat carne se amesteca cu doua oua intregi, verdeata,...

Musaca de clatite cu carne de vitel
Mancaruri cu carne

Pui cu tarhon

Se prajesc bucatile de pui in untura pina incep sa se ingalbeneasca. Se adauga ceapa tocata marunt si faina. Cind ceapa...

Pui cu tarhon
Supe de legume

Supa de cartofi-crema

Se fierb cartofii curatati si taiati cuburi impreuna cu ceapa tocata. Cind sint fierti se trec prin sita, subtiind cu zeama...

Supa de cartofi-crema
Borsuri

Bors de miel

Se taie carnea in bucati, se pune la fiert cu apa si se spumeaza. Se adauga sarea, morcovul, telina, ceapa si patrunjelul...

Bors de miel
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Morcovul, patrunjelul, ceapa si usturoiul se taie fin si se pun la fiert cu apa ½ ora; se strecoara, aruncindu-se...

Ciorba de salata verde
Mancaruri cu varza

Varza dulce sau acra cu orez

Ceapa taiata marunt se inabusa bine in grasime. Se adauga orezul, rosii sau bulion si verdeata si se mai inabusesc putin. Se...

Varza dulce sau acra cu orez
Mancaruri cu ciuperci

Ciuperci cu carne

Carnea taiata bucati se inabusa cu ceapa (sau se fierbe daca este batrina), faina si ciupercile. Deoarece ciupercile lasa...

Ciuperci cu carne
Ciorbe

Ciorba de loboda cu orez si smintina

Loboda curatata si bine spalata se fierbe in apa clocotita cu sare odata cu ceapa taiata marunt. Se adauga si orezul, iar...

Ciorba de loboda cu orez si smintina