ceapa

Mancaruri cu carne

Pui marocan

Se preincalzeste cuptorul la 500F(250C). Se desface pielita de pe carne si se pune carnea intr-o cratita de 3 l. Se taie...

Pui marocan
Mancaruri cu carne

Perisoare cu verdeata

Carnea tocata se amesteca cu franzela muiata , ouale, ceapa taiata marunt si rumenita in grasime, zarzavatul ras, o parte din...

Perisoare cu verdeata
Mancaruri cu legume

Ciulama de cartofi

Se curata morcovul, patrunjelul si ceapa, se spala si se taie ca fideaua, punindu-se la fiert cu ½ litru apa. Cind este...

Ciulama de cartofi
Salate din oua

Salata de oua cu ceapa

Se amesteca smintina cu uleiul, mustarul, sarea si piperul. Se adauga apoi ceapa taiata marunt si ouale fierte tari, taiate...

Salata de oua cu ceapa
Sosuri condimentate

Sos de mustar cu vin

Se inabusa ceapa taiata marunt, se adauga putina faina (un virf de cutit), se stinge cu zeama de carne sau de zarzavat si cu...

Sos de mustar cu vin
Paste si pizza

Paste cu carne tocata

Ceapa se taie marunt si se caleste in putin ulei, se adauga carnea, amestecind continuu. Se pune sare, piper, boia, vegeta,...

Paste cu carne tocata
Mancaruri cu peste

Zacusca de peste

Pestele se curata, se inlatura capul, se spala si se taie in bucati mici. Legumele se curata de coaja(inclusiv castravetii),...

Zacusca de peste
Mancaruri cu cartofi

Cartofi saracuti

Se fierb cartofii, ceapa se toaca marunt. Cartofii, pe trei sferturi fierti, se curata de coaja si se taie cuburi. Ceapa se...

Cartofi saracuti
Mancaruri cu peste

Stufat de peste

Pestele se curata, se spala, se indeparteaza capul, se taie in 12 felii si se sareaza usor. Ceapa si usturoiul curatate...

Stufat de peste
Mancaruri cu carne

Tocanita de vita cu trei ardei

Carnea se taie cubulete mai mici. Ceapa si usturoiul se taie foarte marunt. Intr-o cratita se pune margarina sau uleiul si se...

Tocanita de vita cu trei ardei
Mancaruri cu legume

Gulii umplute cu orez

Se curata guliile de coaja si se scobeste miezul. Se caleste ceapa in uleiul incins, se adauga orezul, se stinge cu supa de...

Gulii umplute cu orez
Mancaruri cu carne

Papricas de iepure

Carnea de iepure taiata bucati mici se prajeste intr-o cratita cu untura si ceapa tocata pestisori. Cind carnea este...

Papricas de iepure
Mancaruri cu carne

Praz umplut cu carne

Carnea se da prin masina de tocat impreuna cu miezul de piine muiat in apa si cu o ceapa cruda. Se pune intr-un castron si se...

Praz umplut cu carne
Sandviciuri

Crema de ficat cu oua pentru sandvisuri

Ficatul, inabusit cu ceapa in putin unt, se trece prin masina de tocat, se amesteca cu galbenusurile date prin sita si cu...

Crema de ficat cu oua pentru sandvisuri
Supe de carne

Supa-crema de varza de Bruxelles

Se alege varza tinara, proaspata si se curata de foile galbene. Se fierbe in apa clocotita varza cu ceapa. Se trece prin...

Supa-crema de varza de Bruxelles
Ciorbe

Ciorba de pui

Intr-o oala cu 3 litri de apa se pune la fiert morcovul, patrunjelul si ceapa, toate taiate marunt. Cind incepe zarzavatul sa...

Ciorba de pui
Conserve de iarna

Zacusca cu dovlecel

Gogosarii si vinetele se coc, se decojesc si se tin la foc, pe aragaz, pe ochiul mare. Se pun intr-un vas mare (10 l). Ceapa...

Zacusca cu dovlecel
Salate cu peste

Salata de scrumbii sarate cu ceapa

Se despica scrumbiile pe burta, se curata, se scot icrele sau laptii si se tin in apa putin calduta timp de 5-6 ore. Se spala...

Salata de scrumbii sarate cu ceapa
Paste si pizza

Penne cu somon afumat

Sosul: Intr-o cratita de teflon se topeste untul fara sa se arda si se amesteca cu 5 linguri de ulei de masline, dupa care se...

Penne cu somon afumat
Mancaruri cu carne

Crochete de cartofi umplute cu carne

Se pregateste umplutura astfel: carnea inabusita cu ceapa se trece prin masina de carne si se amesteca cu 1-2 oua, sare,...

Crochete de cartofi umplute cu carne
Supe de legume

Supa-crema de conopida cu verdeata

Se fierbe conopida cu ceapa si verdeata. Dupa ce au fiert, se scoate ceapa si verdeata, iar conopida se da prin sita. Se face...

Supa-crema de conopida cu verdeata
Mancaruri cu cartofi

Grosti

Se fierb cartofii intregi, se racesc, se taie rondele si se frig in ulei. Se dau la o parte si separat se frige baconul taiat...

Grosti
Salate reci

Salata de ceapa cu brinza si sunca

Ceapa curatata si spalata se taie rondele subtiri. Separat, intr-un castronas se prepara sosul din ulei, zeama de lamiie,...

Salata de ceapa cu brinza si sunca
Mancaruri cu orez

Orez cu pui si bacon

Se taie ceapa, pieptul de pui si baconul. Se calesc in 3 linguri de ulei, pina se albeste carnea de pui. Se adauga orezul, se...

Orez cu pui si bacon
Mancaruri cu carne

Papricas

Se prepara din carne de pui, vitel, purcel, berbec. Ceapa taiata marunt se inabuse cu grasime, cu boia si cu carnea taiata...

Papricas
Mancaruri cu carne

Pui cu bame

Bamele, curatate si spalate, se tin 1 ora in apa cu sare si otet. Bucatile de pui se prajesc in untura pina se ingalbenesc,...

Pui cu bame
Ciorbe

Ciorba de berbec (reteta araba)

Se caleste ceapa taiata pestisori in cele doua linguri de ulei. Cind incepe sa se ingalbeneasca, se adauga rosiile, curatate...

Ciorba de berbec (reteta araba)
Ciorbe

Ciorba de cartofi acrita

Cartofii curatati si taiati in bucati se pun sa fiarba in apa rece, sare si ceapa taiata marunt. Cind au fiert, se adauga o...

Ciorba de cartofi acrita
Sosuri rosii

Sos ostropel

Se prepara in doua feluri: cu rosii sau fara rosii. Se inabusa ceapa in grasime, se adauga usturoiul taiat fin, faina si se...

Sos ostropel
Supe de legume

Supa de salata

Se curata ceapa si se taie rondele, se spala verdeata, salata se spala foaie cu foaie. Se caleste ceapa in putin ulei pina...

Supa de salata
Mancaruri cu peste

Salau polonez

Se curata, se spala si se fierbe pestele cu morcovul, ceapa, patrunjelul si ienibaharul. Cind este fiert se lasa sa se...

Salau polonez
Supe de legume

Supa de legume rapida

Mazarea se pune la fiert intr-o oala cu apa rece. Cind da in clocot se adauga morcovii si cartofii curatati, spalati si...

Supa de legume rapida
Borsuri

Bors de urzici cu orez si boia

Ceapa taiata marunt se inabusa putin in ulei sau unt, adaugind faina, boiaua si sarea. Se acopera cu apa si dupa ce da un...

Bors de urzici cu orez si boia
Mancaruri cu carne

Tocana nationala

Se poate prepara din carne de purcel, de porc, de vitel, de berbec. Carnea se taie in bucati si se inabuse incet cu ceapa...

Tocana nationala
Mancaruri cu carne

Rata cu masline

Se taie carnea bucati potrivit de mari. Se prajesc in ulei infierbintat. In acelasi ulei, dupa ce s-a scos carnea, se inabuse...

Rata cu masline
Sosuri cu legume

Sos de zarzavat

Se rade sau se taie ceapa marunt intr-o cratita cu tot zarzavatul ras, se toarna uleiul, se inabusa pe aragaz si se adauga...

Sos de zarzavat
Aperitive cu peste

Salata de peste afumat cu cartofi

Maioneza se amesteca, dupa gust, cu sarea, piperul, patrunjelul si castravetii taiati si scursi de zeama, se adauga ceapa...

Salata de peste afumat cu cartofi
Mancaruri cu carne

Bame cu carne de vaca

Se taie carnea bucati potrivite, se prajeste in untura, apoi se adauga apa calda (ca sa cuprinda carnea) si o ceapa marunt...

Bame cu carne de vaca
Conserve de iarna

Gogosari cu fasole boabe

Se da prin masina de tocat ceapa si gogosarii si se pun impreuna cu uleiul sa se rumeneasca putin. Fasolea se fierbe separat...

Gogosari cu fasole boabe
Ciorbe

Ciorba de rosii cu fasole

Rosiile, zarzavatul si jumatate din cantitatea de ceapa se spala, se taie si se pun la fiert cu apa rece si sare. Cind sint...

Ciorba de rosii cu fasole
Salate de legume

Salata de rosii cu verdeata

Rosiile spalate se taie felii, se amesteca cu ceapa taiata marunt sau felii. Deasupra se toarna ulei, se presara sare si...

Salata de rosii cu verdeata
Mancaruri cu carne

Snitel cu ceapa.

Carnea se portioneaza in felii si se bate ca pentru snitele. Se pune sare si piper pe fiecare felie de carne. Se curata...

Snitel cu ceapa.
Mancaruri cu legume

Ardei umpluti cu orez

Se moaie ceapa tocata in doua linguri de ulei, se adauga orezul spalat si se lasa sa se prajeasca pina incepe sa se...

Ardei umpluti cu orez
Mancaruri cu carne

Biftec tartar

Se curata carnea de pielite si grasime, se trece de trei ori prin masina de tocat si se amesteca cu galbenusul de ou,...

Biftec tartar
Ciorbe

Ciorba de rosii

Ceapa taiata marunt se pune sa fiarba cu apa rece. Dupa citeva clocote se adauga rosiile si se lasa sa fiarba bine. Se trece...

Ciorba de rosii
Aperitive cu peste

Salata de ton cu ceapa

Tonul se scoate din conserva si se pune intr-un vas. Porumbul se scurge de zeama lasata in conserva si se pune peste ton....

Salata de ton cu ceapa
Aperitive cu legume

Drob de vinete

Vinetele se curata, se taie cubulete si se fierb, se pun la scurs in strecuratoare. Ceapa se taie marunt si se caleste....

Drob de vinete
Salate de legume

Salata rosie

Varza rosie se taie fideluta fina, apoi se framinta putin cu sare. Se adauga la varza carnea de pui taiata cubulete mici,...

Salata rosie
Mancaruri cu carne

Ciulama de pui cu ceapa

Se spala carnea, se taie bucati, se asaza intr-o cratita si se toarna apa cit s-o acopere. Se adauga o ceapa intreaga si...

Ciulama de pui cu ceapa
Mancaruri cu carne

Cartofi umpluti cu carne

Se curata cartofii si se scobesc cu ajutorul cutitului special sau in lipsa acestuia cu un briceag. Carnea tocata se amesteca...

Cartofi umpluti cu carne
Mancaruri cu legume

Gulii umplute cu orez

Se curata guliile de coaja, se scobeste miezul. Se caleste ceapa in ulei incins, se adauga orezul, se stinge cu supa de...

Gulii umplute cu orez