zarzavat

Mancaruri cu legume

Chiftelute de morcovi

Morcovii rasi pe razatoarea de zarzavat, se fierb inabusit in lapte, adaugind si untul. Cind se moaie bine, se adauga grisul...

Chiftelute de morcovi
Ciorbe

Ciorba de oase de porc

Se spala ole si se pun la fiert in 2 ½ litri apa. Se scoate spuma si se lasa sa fiarba la foc moale ca sa obtina o ciorba...

Ciorba de oase de porc
Mancaruri cu carne

Pulpa de berbec inabusita

Se curata pulpa de pielite si grasime. Se impaneaza cu usturoi, se da sare si piper si se asaza in cratita peste un strat de...

Pulpa de berbec inabusita
Sosuri cu legume

Sos de vin

Se prepara un sos de zarzavat trecut prin razatoarea mica, se adauga faina, se stinge cu zeama de carne, un pahar de vin alb...

Sos de vin
Sosuri condimentate

Sos de usturoi

In zeama de carne sau de zarzavat, se pune faina putin cite putin amestecind bine cu lingura ca sa nu se formeze cocoloase....

Sos de usturoi
Ciorbe

Ciorba de sfecla

Se curata sfecla, se spala si se da pe razatoarea de zarzavat. Se fierbe cu apa timp de 30-40 minute(in oala acoperita). Se...

Ciorba de sfecla
Salate de legume

Telina cu maioneza

Se curata telina, se spala, se rade pe razatoarea de zarzavat, se sareaza, se freaca cu mina si se lasa sa stea ½ ora intr-o...

Telina cu maioneza
Sosuri condimentate

Sos de mustar cu vin

Se inabusa ceapa taiata marunt, se adauga putina faina (un virf de cutit), se stinge cu zeama de carne sau de zarzavat si cu...

Sos de mustar cu vin
Mancaruri cu legume

Gulii umplute cu orez

Se curata guliile de coaja si se scobeste miezul. Se caleste ceapa in uleiul incins, se adauga orezul, se stinge cu supa de...

Gulii umplute cu orez
Sosuri cu legume

Sos de zarzavat

Se rade sau se taie ceapa marunt intr-o cratita cu tot zarzavatul ras, se toarna uleiul, se inabusa pe aragaz si se adauga...

Sos de zarzavat
Mancaruri cu legume

Gulii umplute cu orez

Se curata guliile de coaja, se scobeste miezul. Se caleste ceapa in ulei incins, se adauga orezul, se stinge cu supa de...

Gulii umplute cu orez
Supe de legume

Supa crema de chimen

Se incinge uleiul, se adauga faina, se lasa sa se rumeneasca putin si se adaunga chimenul pisat. Se stinge cu zeama de...

Supa crema de chimen
Supe de legume

Supa de orez cu ceapa

Ceapa taiata marunt se caleste in putin ulei de masline, dupa care se adauga apa, orezul, vegeta si putin zarzavat. Cind...

Supa de orez cu ceapa
Ciorbe

Ciorba de rosii cu smintina

Se spala rosiile, se rup si se pun la fiert cu 0,5 l apa. Cind rosiile s-au muiat se strecoara prin sita. Se da pe razatoarea...

Ciorba de rosii cu smintina
Ciorbe

Ciorba de zarzavat si legume

Tot zarzavatul se curata si se taie: ceapa se taie marunt, morcovul, patrunjelul si telina in fire subtiri, dovleceii,...

Ciorba de zarzavat si legume
Sandviciuri

Pasta de ficat copt

Se spala ficatul, se sterge bine si se coace in cuptor. Cind este copt, se lasa sa se raceasca, apoi se rade pe razatoarea de...

Pasta de ficat copt
Supe de legume

Supa de rosii cu legume

Se spala rosiile, se taie in doua si se pun la fiert cu ½ l apa. Cind rosiile s-au muiat se strecoara prin sita. Se da pe...

Supa de rosii cu legume
Supe de legume

Supa de zarzavat cu smintina

Se pun la fiert morcovul, patrunjelul si ceapa, taiate ca fideaua, fasolea bucatele, cartofii cuburi. Dupa ce dau citeva...

Supa de zarzavat cu smintina
Salate de legume

Salata de castraveti cu mere

Castravetii si merele se curata de coaja si se taie felii foarte subtiri. Morcovii se spala, se curata si se dau pe...

Salata de castraveti cu mere
Supe de legume

Supa de ciuperci cu zarzavaturi

Ceapa, morcovul si patrunjelul se dau pe razatoarea de zarzavat si se fierb in apa pina cind se inmoaie bine. Se strecoara si...

Supa de ciuperci cu zarzavaturi
Supe de legume

Supa crema de praz

Se taie prazul in bucati, se inabusa in grasime, se adauga faina si se stinge cu apa sau cu zeama de zarzavat fiert. Se lasa...

Supa crema de praz
Borsuri

Bors de loboda cu verdeata

Zarzavatul curatat si bine spalat se da pe razatoarea de zarzavat si se inabusa usor in unt impreuna cu ceapa verde. Se...

Bors de loboda cu verdeata
Mancaruri cu peste

Rasol de salau cald

Se fierbe pestele in apa clocotita cu sare, in care a fiert mult zarzavat, piper si foi de dafin. Inainte de a se pune...

Rasol de salau cald
Mancaruri cu carne

Budinca de creier si cascaval

Budinca de creier si cascaval este o mancare deosebita. Pentru a pregati aceasta reteta avem nevoie de creier, cascaval si...

Budinca de creier si cascaval
Mancaruri cu orez

Sarmale din varza cu orez

Ceapa tocata marunt se inabusa in ulei pina se inmoaie. Se adauga orezul ales si spalat, morcovul ras pe razatoarea de...

Sarmale din varza cu orez
Mancaruri cu legume

Chiftele de zarzavat cu sos

Zarzavatul fiert se taie bucatele mici, se amesteca cu sosul alb, cu ouale, sare, piper si verdeata tocata. Se fac chiftele...

Chiftele de zarzavat cu sos
Borsuri

Bors de zarzavat

Toate zarzavaturile se taie in fisii subtiri si se pun la fiert cu apa rece, cu ceapa taiata marunt si sarea necesara....

Bors de zarzavat
Supe de legume

Supa de zarzavat

Se fierbe zarzavatul in apa sarata timp de 40-50 minute la foc mic. Se strecoara pastrind numai zeama. Se pune din nou la foc...

Supa de zarzavat
Mancaruri cu carne

Muschi cu legume la cuptor

Se impaneaza muschiul cu slanina si cu usturoi sau se freaca cu ceapa si usturoi pisat. Se asaza in tava peste un strat de...

Muschi cu legume la cuptor
Ciorbe

Ciorba de varza acra dreasa cu smintina

Morcovul, patrunjelul si ceapa curatate si spalate se dau pe razatoarea de zarzavat si se prajesc usor cu uleiul. Se adauga...

Ciorba de varza acra dreasa cu smintina
Mancaruri cu legume

Chiftele de zarzavat

Se fierb zarzavaturile in apa cu putina sare, se scurg bine de apa si se dau prin masina de tocat. Se adauga faina, ouale,...

Chiftele de zarzavat
Mancaruri cu legume

Mincare de dovlecei cu rosii

Ceapa tocata se inabusa in ulei incins. Se adauga faina, apoi dovleceii si rosiile taiate bucatele si putina supa de zarzavat...

Mincare de dovlecei cu rosii
Ciorbe

Ciorba de varza dulce

Morcovul, patrunjelul si ceapa, curatate si spalate se dau pe razatoarea de zarzavat si se prajesc usor intr-o lingura de...

Ciorba de varza dulce
Borsuri

Bors de crap cu zarzavat

Se curata zarzavatul si ceapa, se taie marunt si se pune la fiert in apa rece cu sare. Rosiile se dau prin razatoare. Cind...

Bors de crap cu zarzavat
Supe de legume

Supa de ciuperci cu lapte

Ceapa, morcovul si patrunjelul se dau prin razatoarea de zarzavat si se fierb in apa pina cind se inmoaie bine. Se strecoara...

Supa de ciuperci cu lapte
Mancaruri cu carne

Muschi de vaca cu sos de zarzavat si macaroane

Se bat usor feliile de muschi si se pun sa se inabuse cu zarzavatul taiat felii, ulei si putina apa cu sare; se lasa pina se...

Muschi de vaca cu sos de zarzavat si macaroane
Supe de carne

Supa de perisoare

Se fierb feliile de zarzavat in apa cu sare. Carnea de vaca se da prin masina si se amesteca cu o parte din albus, orez, sare...

Supa de perisoare
Supe de legume

Supa de zarvat cu gris rumenit

Se rumeneste usor grisul intr-un vas smaltuit, fara grasime. Cind incepe sa se ingalbeneasca, se stinge cu supa de zarzavat...

Supa de zarvat cu gris rumenit
Borsuri

Bors de loboda cu legume

Zarzavatul curatat si bine spalat se da prin razatoarea de zarzavat si se inabusa usor in unt impreuna cu firele de ceapa...

Bors de loboda cu legume
Supe de legume

Supa de varza dulce

Zarzavatul si ceapa, curatate si spalate, se dau pe razatoarea de zarzavat si se pun la fiert in apa 20-30 minute. Se...

Supa de varza dulce
Ciorbe

Ciorba de cartofi dreasa cu smintina

Se curata zarzavatul, se spala si se da pe razatoarea de zarzavat. Se prajeste usor in unt sau ulei, adaugind si faina. Se...

Ciorba de cartofi dreasa cu smintina
Borsuri

Bors de ciuperci

Morcovul si patrunjelul se curata, se spala, se dau prin razatoarea de zarzavat. Se pun la fiert cu apa impreuna cu ceapa...

Bors de ciuperci
Mancaruri cu carne

Rasol impanat

Se curata carnea de pielite si zgirciuri, se inteapa cu cutitul din loc in loc si se impaneaza cu citeva felii de zarzavat...

Rasol impanat
Ciorbe

Ciorba de zarzavat cu zeama de varza

Se curata zarzavatul, se taie marunt si se pune la fiert cu unt, verdeata si ceapa taiata marunt. Cind zarzavatul este...

Ciorba de zarzavat cu zeama de varza
Borsuri

Bors moldovenesc

Se curata gaina si se pune la fiert cu apa rece fara zarzavat. Dupa ce a fiert, se scoate gaina pe o farfurie si in zeama se...

Bors moldovenesc
Conserve de iarna

Conserva de zarzavat pentru ciorbe

Conserva de zarzavat pentru ciorbe este ideala la orice fel de mancare, nu doar la ciorbe. Pentru aceasta reteta de conserva...

Conserva de zarzavat pentru ciorbe
Mancaruri cu peste

Rasol de peste cu cartofi natur

Se fierb feliile de zarzavat impreuna cu foaia de dafin. Cind sunt aproape fierte, se pune pestele curatat si spalat si...

Rasol de peste cu cartofi natur
Supe de legume

Supa de zarzavat cu gris sau tapioca

Se inabusa legumele in putina apa si margarina. Dupa ce s-au inmuiat se adauga faina desfacuta in putina apa si restul de apa...

Supa de zarzavat cu gris sau tapioca
Supe de legume

Supa cu taitei

Supa de zarzavat simpla, strecurata, se pune din nou la fiert si, cind clocoteste, se adauga o lingura de taitei de casa,...

Supa cu taitei
Supe de legume

Supa de zarzavat simpla

Se curata legumele, se spala, se taie in lungime si se pun sa fiarba in apa cu sare si untdelemn pina se inmoaie. Se ia spuma...

Supa de zarzavat simpla
Supe de carne

Supa concentrata de carne

Din 1/2 kg. de carne si zarzavat se pregateste o supa foarte concentrata care se strecoara. Rasolul va putea fi folosit la...

Supa concentrata de carne