Retete traditionale din Romania

Pasta de brinza de vaci
Aperitive cu branza

Pasta de brinza de vaci

Pasta de brinza de vaci este o mancare excelenta. Aceasta reteta se poate pregati foarte usor si repede.

Pasta de brinza de vaci
Chec
Checuri

Chec

Se freaca separat galbenusurile cu zahar (se subtiaza cu o lingura de apa calda) se adauga uleiul, ciocolata taiata in...

Chec
Sos de vin pentru peste rasol
Sosuri pentru mancaruri cu peste

Sos de vin pentru peste rasol

Faina si untul sau untdelemnul se infierbinta intr-o cratita un minut la foc mic, se sting cu supa fierbinte, adaugata in 2-3...

Sos de vin pentru peste rasol
Praz cu maioneza
Salate de legume

Praz cu maioneza

Prazul curatat se taie in bucati de 6-7 cm lungime care, apoi, se fierb 50 minute in apa clocotita, putin sarata, pina cind...

Praz cu maioneza
Salata de morcovi si praz
Salate de legume

Salata de morcovi si praz

Se curata 5 morcovi mai mari, se rad pe razatoarea mica, dupa care se storc de tot sucul lor. 2 bucati de praz se spala bine...

Salata de morcovi si praz
Creier in aspic
Aperitive cu carne

Creier in aspic

Creierul de vitel sau de porc, curatat de cheaguri de singe, se fierbe (10 minute creierul de porc si 15 minute creierul de...

Creier in aspic
Ciocolata
Prajituri

Ciocolata

Laptele si cacaoa se cern neaparat prin sita de sirma inoxidabila, ca sa nu aiba cocoloase. Nucile sau alunele se pun intr-o...

Ciocolata
Costita cu varza murata
Mancaruri cu varza

Costita cu varza murata

Se taie varza murata in felii. Daca este prea acra se spala in mai multe ape. Se taie costita afumata cu sorici cu tot, in...

Costita cu varza murata
Rosii umplute cu ciuperci cu maioneza
Aperitive cu rosii

Rosii umplute cu ciuperci cu maioneza

Rosiile spalate se scobesc de miez nu prea aproape de pielita. Se presara cu putina sare si se lasa cu gura in jos, ca sa se...

Rosii umplute cu ciuperci cu maioneza
Placinta à la Follas
Aperitive cu branza

Placinta à la Follas

Se ia o tava dreptunghiulara, se unge din gros cu margarina si se tapeteaza cu pesmet. Se pun pe rand foile de placinta in...

Placinta à la Follas
Omleta cu branza
Aperitive cu oua

Omleta cu branza

Se socoteste un ou si o lingura c branza de fiecare persoana de la masa. Se poate intrebuinta branza de oi, de burduf,...

Omleta cu branza
Omleta cu raci sau cu langusta
Aperitive cu oua

Omleta cu raci sau cu langusta

Se face o omleta simpla peste care se presara gaturi de raci fierti si curatati. Se ruleaza, se pune pe farfurie, iar pe...

Omleta cu raci sau cu langusta
Omleta cu creier
Aperitive cu oua

Omleta cu creier

Se fierbe un creier, se taie in cuburi mici, care se prajesc in putin unt, se pune sare, piper. Se face o omleta simpla, se...

Omleta cu creier
Omleta cu peste si sos de unt
Aperitive cu oua

Omleta cu peste si sos de unt

Se iau doi lapti de crap bine spalati si se tin 5 minute pe foc in apa care clocoteste, se ia apoi o bucata de ton sau, in...

Omleta cu peste si sos de unt
Ciorba cu perisoare de peste
Ciorbe

Ciorba cu perisoare de peste

Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 min cu 2 linguri de ulei. Apoi totul se stinge cu 11/2 l...

Ciorba cu perisoare de peste
Ciorba de bucatele
Ciorbe

Ciorba de bucatele

Carnea, taiata in bucatele, se pune la fiert in 2 l de apa, impreuna cu o lingurita rasa de sare, lasindu-se sa fiarba circa...

Ciorba de bucatele
Cascaval la capac
Aperitive cu branza

Cascaval la capac

Aceasta reteta este foarte delicioasa si se pregateste usor si repede. Pentru a prepara cascaval la capac, avem nevoie de...

Cascaval la capac
Pateu de iepure
Aperitive cu carne

Pateu de iepure

Se folosesc pulpele din fata, ficatul, maruntaiele si carnea cazuta din abdomen la transare. Se fierbe sub presiune pana se...

Pateu de iepure
Sufleu de salau
Aperitive cu peste

Sufleu de salau

Se fac 4-5 clatite de dimensiunile unui vas Jena. Se tapeteaza cu unt. Se pune la baza o clatita, apoi fileul fiert, iar...

Sufleu de salau
Sos Bechamel original
Sosuri albe

Sos Bechamel original

Sosul se prepara dintr-un sfert de pachet de unt, 2-3 linguri faina, lapte, toate la foc mic. Cand este suficient de gros, se...

Sos Bechamel original
Clatite cu mere si nuci
Budinci

Clatite cu mere si nuci

Se prepara un sirop din cacao, 1 lingura de zahar, rom si 1 ceasca de apa. La sfarsit, dupa ce a fiert, se adauga nucile si...

Clatite cu mere si nuci
Cozonac moldovenesc
Cozonac

Cozonac moldovenesc

Faina si ouale se pun cu cel putin sase ore inainte in camera de lucru incalzita, iar faina se cerne in prealabil. Se prepara...

Cozonac moldovenesc
Pizza Everything
Paste si pizza

Pizza Everything

Din apa, sare si faina se face un aluat care se framinta bine pina se curata de pe miini cind se framinta. Din acest aluat se...

Pizza Everything
Omleta cu verdeata
Aperitive cu oua

Omleta cu verdeata

Se bat ouale, se adauga laptele si doua linguri de verdeata tocata marunt: ceapa verde, marar, patrunjel, sare. Se coace ca...

Omleta cu verdeata
Omleta cu slanina
Aperitive cu oua

Omleta cu slanina

Se taie bucatele de slanina sau costita afumata. Se lasa sa se rumeneasca pe o parte si pe alta, apoi se toarna ouale. Se...

Omleta cu slanina
Prajitura cu mere
Prajituri

Prajitura cu mere

Se curata merele de coaja si se dau pe razatoarea mare. Se amesteca cu zaharul, scortisoara apoi se calesc in margarina pana...

Prajitura cu mere
Pasta de jumari  (crame)
Jumari

Pasta de jumari (crame)

Toate ingredientele se dau separat prin masina de carne apoi se amesteca si se mixeaza pana se face pasta omogena. Daca este...

Pasta de jumari (crame)
Orez gratinat
Mancaruri cu orez

Orez gratinat

Orezul se spala in 2-3 ape, se fierbe in proportie de 1/1 cu apa. Sunca presata se taie cuburi mici, la fel si cascavalul...

Orez gratinat
Inghetata prajita
Inghetate

Inghetata prajita

Cozonacul se taie felii nici prea groase nici prea subtiri, se stropesc cu esenta de vanile diluata cu apa. Se ia cate o...

Inghetata prajita
Mujdei cu smantana
Sosuri pentru mancaruri cu peste

Mujdei cu smantana

Se strivesc cateii de usturoi si se freaca bine cu putina sare si patrujelul taiat marunt. Se amesteca cu smantana.

Mujdei cu smantana
Scoici in sos alb
Mancaruri cu fructe de mare

Scoici in sos alb

Se pune intr-o cratita untul. Dupa ce sa topit se adauga usturoiul taiat felii subtiri. Se prajeste un pic. Se adauga rosiile...

Scoici in sos alb
Prajitura Iulia
Prajituri

Prajitura Iulia

Blatul: 8 albusuri, 200 g zahar pudra, 250 g nucã macinata, 3 linguri faina, 1 lingurita amoniac Se bat albusurile spuma,...

Prajitura Iulia
Prajitura cu bezea
Prajituri

Prajitura cu bezea

Se face o coca din margarina, ou, zahar, lapte batut(iaurt), praful de copt, faina. Se curata de coaja merele, se taie...

Prajitura cu bezea
Racitura  (Piftie)
Aperitive cu carne

Racitura (Piftie)

Picioarele de porc se pirlesc pe foc viu, se rad cu lama cutitului, se freaca bine cu malai si se spala in mai multe ape....

Racitura (Piftie)
Ciorba ca la Radauti
Ciorbe

Ciorba ca la Radauti

Se pune gaina la fiert, fara legume, fara sare, si se tine pe aragaz pana cade carnea de pe oase. Se sa deoparte de pe foc si...

Ciorba ca la Radauti
Bors "Paradis"
Borsuri

Bors "Paradis"

Zarzavatul taiat marunt se pune la fiert. Dupa aproximativ 30 de minute se adauga laptele, usturoiul pisat si condimentele si...

Bors "Paradis"
Pui haiducesc
Mancaruri cu carne

Pui haiducesc

Puii curatati si spalati bine se presara cu sare si se asaza intr-o tava cu ulei la cuptor. Dupa 10-15 minute se adauga...

Pui haiducesc
Fasole cu afumaturi
Mancaruri cu carne

Fasole cu afumaturi

Fasolea se fierbe in trei ape. Ceapa se toaca marunt si se adauga dupa ce fasolea este aproape fiarta, dar fara a pune mai...

Fasole cu afumaturi
Sarmalute
Mancaruri cu varza

Sarmalute

Se alege o varza cu frunze subtiri, se toaca carnea, oprind cateva felioare din ceafa afumata. Se fierbe orezul pe jumatate,...

Sarmalute
Mandica
Prajituri

Mandica

Foile: Se amesteca toate ingredientele astfel incat sa iasa un aluat potrivit de moale. Se imparte aluatul in 4 parti egale,...

Mandica
Supa de limba de vita
Supe de carne

Supa de limba de vita

Se spala bine limba, se freaca cu sare, se clateste din nou si se pune la fiert cu 5 l apa si zarzavatul curatat. Cand este...

Supa de limba de vita
Negresa
Prajituri

Negresa

Negresa este un desert delicios, pufos, umed, ce poate fi consumat cu succes dimineata la cafea, ori langa ceai sau un glob...

Negresa
Salata verde
Salate de legume

Salata verde

Se ia o salata verde, se spala si se taie marunt. Se adauga putin ulei de masline sau ulei obisnuit. Se stoarce zeama de...

Salata verde
Crema de castane
Creme

Crema de castane

Se curata castanele de coaja si se prajesc putin intr-o tava de teflon cu capac. In timpul prajitului se intorc de pe o parte...

Crema de castane
Conopida si carnita
Salate reci

Conopida si carnita

Salata se prepara foarte repede, dupa ce s-a fiert si racit carnea de vitel. Se taie carnita in cubulete, se taie prazul...

Conopida si carnita
Reteta nemteasca
Mancaruri cu cartofi

Reteta nemteasca

Se curata cartofii si se taie cubulete ca pt piure, se fierb si spaghetele. Intr-un castron, se pun cartofii, spaghetele,...

Reteta nemteasca
Prajitura cu portocale
Prajituri

Prajitura cu portocale

Blatul: Se bat albusurile tare, se adauga zaharul, galbenusurile si celelalte ingrediente Crema: Se fierb pe aburi...

Prajitura cu portocale
Muschi de vita cu sos de vin si macaroane
Mancaruri cu carne

Muschi de vita cu sos de vin si macaroane

Se impaneaza carnea de vita cu felii de morcovi, se sareaza si se pune la rumenit intr o cratita cu grasime incinsa. In...

Muschi de vita cu sos de vin si macaroane
Boabe cu maioneza
Salate reci

Boabe cu maioneza

Se face maioneza din galbenus, lingurita de mustar, ulei si sare dupa gust. La sfarsit se subtiaza cu doua linguri de apa,...

Boabe cu maioneza
Tort  "in viteza"
Torturi

Tort "in viteza"

Se amesteca piureul cu frisca batuta in prealabil si se intinde amestecul peste foile taiate de blat.

Tort "in viteza"
Porc Gong-Bao
Mancaruri cu carne

Porc Gong-Bao

Pulpa de porc se dezgheata, se curata, se spala, se taie cuburi medii si se face sote. Morcovul se spala, se curata, se...

Porc Gong-Bao
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc