Retete traditionale din Romania

Cremvursti cu maioneza
Aperitive cu carne

Cremvursti cu maioneza

Maioneza cu mustar, sare si zeama de lamiie, ca sa fie putin mai picanta, se subtiaza cu vinul si se aromeaza cu tarhonul....

Cremvursti cu maioneza
Oua tari cu sos grecesc
Aperitive cu oua

Oua tari cu sos grecesc

Ouale fierte tari sau cleioase se taie in sferturi si se aseaza cu galbenusul in sus. Uleiul, apa, sarea si lamiia se...

Oua tari cu sos grecesc
Madelaine
Prajituri

Madelaine

Se ung bine cu margarina si se tapeteaza cu faina 24 forme mici de tarte cu marginea ondulata. Intr-o tigaita se topeste...

Madelaine
Sos de vin pentru peste rasol
Sosuri albe

Sos de vin pentru peste rasol

Faina si untul sau untdelemnul se infierbinta intr-o cratita un minut la foc mic, se sting cu supa fierbinte, adaugata in 2-3...

Sos de vin pentru peste rasol
Cartofi francezi
Mancaruri cu carne

Cartofi francezi

Intr-o tigaie incinsa cu ulei se aranjeaza un strat nu prea gros de carne (se acopera doar fundul tigaii), deasupra se asaza...

Cartofi francezi
Castraveti in saramura
Muraturi simple

Castraveti in saramura

Se aleg castravetii tineri si foarte proaspeti. Se spala in apa rece si se taie putin din capete. Daca sunt castraveti mai...

Castraveti in saramura
Mazurca
Prajituri

Mazurca

Zaharul se freaca cu galbenusurile adaugate pe rand, apoi faina, nucile taiate bucatele si stafidele. Albusurile se bat spuma...

Mazurca
Cremsnit cu visine
Prajituri

Cremsnit cu visine

Pe planseta in mijlocul gramezii de faina se pun untul, zahar, oua, vin, bicarbonat de sodiu. Se framanta si apoi se intinde...

Cremsnit cu visine
Pui la tava
Mancaruri cu carne

Pui la tava

Se curata puii, se spala si se sareaza. Se dau la cuptor si se ung din cind in cind cu unt. Cind sint aproape gata, nu se mai...

Pui la tava
Zacusca de vinete si gogosari
Conserve de iarna

Zacusca de vinete si gogosari

Se coc vinetele si gogosarii. Se curata si se toaca. Se oparesc rosiile, se curata de pielite si se taie in sferturi. Se pun...

Zacusca de vinete si gogosari
Friptura de porc
Mancaruri cu carne

Friptura de porc

Carnea se taie in bucati nu prea groase, sa se patrunda mai repede in interior, sau se fasoneaza in bucati mai lungi, care se...

Friptura de porc
Pastravi la gratar
Mancaruri cu peste

Pastravi la gratar

Pastravul se curata de solzi, i se scot intestinele, se unge bine cu untdelemn si apoi se frige, intreg sau taiat in bucati,...

Pastravi la gratar
Prajitura cu lapte si arome
Prajituri

Prajitura cu lapte si arome

Se amesteca totul bine. Se fierbe 15 minute intr-o oala acoperita sau la cuptor fierbinte. Amestecul bine prins se rastoarna...

Prajitura cu lapte si arome
Tort cu nuci, cacao si frisca
Torturi

Tort cu nuci, cacao si frisca

Se pune la fiert ¾ pahar cu apa cu zaharul. Se adauga cacaoa si la urma nucile. Se lasa sa fiarba pina se ingroasa si se...

Tort cu nuci, cacao si frisca
Rosii umplute cu peste
Aperitive cu peste

Rosii umplute cu peste

Rosiile se spala, se golesc de seminte si se lasa la scurt. Intr-un castron se freaca pestele fiert cu miezul de la rosii,...

Rosii umplute cu peste
Peste cu spanac
Mancaruri cu peste

Peste cu spanac

Pestele se taie in bucati mici si se lasa la scurs 10 minute. Se prajeste ceapa in uleiul incins, se adauga menta si...

Peste cu spanac
Salata de paste cu sunca
Salate reci

Salata de paste cu sunca

Pastele se fierb in apa cu sare. Merele, castravetii si rosiile (fara pielite) se rad pe razatoarea mare. Sunca se taie...

Salata de paste cu sunca
Nan � piine din India
Aluaturi

Nan � piine din India

Se pune cuptorul la incalzit la 250�. Se amesteca faina cu praful de copt si sarea. Se adauga oul, laptele si iaurtul /...

Nan � piine din India
Salata greceasca
Salate de legume

Salata greceasca

Salata se spala se curata si se taie fisii late de 2 cm. Ouale se fierb tare si se lasa la racit dupa care se curata de coaja...

Salata greceasca
Dovlecei pane
Salate de legume

Dovlecei pane

Dovleceii se curata de coaja, se spala dupa care se taie rondele de cca.1/2cm. Se presara un praf de sare peste ei si se lasa...

Dovlecei pane
Bors de ciuperci cu zarzavat
Borsuri

Bors de ciuperci cu zarzavat

Se taie zarzavatul si ceapa si se pun la fiert cu 1 ½ l apa si sare. Cind zarzavatul este pe jumatate fiert, se adauga...

Bors de ciuperci cu zarzavat
Sarmale de varza cu mezeluri si orez
Mancaruri cu varza

Sarmale de varza cu mezeluri si orez

Mezelurile taiate cuburi mici se amesteca cu ceapa inmuiata in unt fierbinte si se adauga orezul fiert in apa cu sare. Se fac...

Sarmale de varza cu mezeluri si orez
Peste sarat cu mirodenii si sos
Mancaruri cu peste

Peste sarat cu mirodenii si sos

Se pune pestele la desarat din ajun, intr-un vas mare. Se fierbe in apa ceapa, morcovul, foaia de dafin si pestele. Cind...

Peste sarat cu mirodenii si sos
Galuste de cartofi la cuptor
Mancaruri cu cartofi

Galuste de cartofi la cuptor

Se spala cartofii si se pun la fiert in coaja. Se curata, se sfarima fierbinti si se amesteca cu jumatate din unt, ouale...

Galuste de cartofi la cuptor
Cotlete de vitel cu cirnati si cartofi in vin
Mancaruri cu carne

Cotlete de vitel cu cirnati si cartofi in vin

Se rumenesc cotletele in putin unt, pe amindoua partile. Se scot si in locul lor se pune cabanosul taiat bucatele de 4-5 cm,...

Cotlete de vitel cu cirnati si cartofi in vin
Lichior de menta
Lichioruri

Lichior de menta

Lichiorul de menta este o bautura deosebita. Pentru a face aceasta reteta de lichior aveti nevoie frunze de menta, alcool si...

Lichior de menta
Inghetata de zahar ars
Inghetate

Inghetata de zahar ars

Se toarna laptele cald peste galbenusurile amestecate cu 350 gr. zahar. Se pune cratita pe baia de apa ca sa se lege...

Inghetata de zahar ars
Rulada de carne cu oua
Mancaruri cu carne

Rulada de carne cu oua

Feliile de piine se inmoaie in lapte 15 min, se storc si se maruntesc. Se amesteca carnea tocata cu sunculita maruntita, cu...

Rulada de carne cu oua
Peperone a la marinarra
Aperitive cu legume

Peperone a la marinarra

Ardeii se taie jumatati, se curata de seminte si cotor si se pun in cuptor pe o tava la 350 grade F, 20 minute. Sosul:...

Peperone a la marinarra
Linguinne a la peperonata
Paste si pizza

Linguinne a la peperonata

Ardeii se pun la cuptor 20-30 min, se scot si se pun intr-o punga de hirtie sa se inmoaie. Se lasa 10 min, dupa care se taie...

Linguinne a la peperonata
Polenta cu ou
Aperitive cu oua

Polenta cu ou

Se face o mamaliguta potrivita ca si consistenta, se pune intr-o tava, se netezeste cu o spatula si se lasa citeva ore....

Polenta cu ou
Gniochi (crochete de cartofi)
Paste si pizza

Gniochi (crochete de cartofi)

Cartofii se curata si se fierb intregi. Se scurg si se lasa sa se usuce 20 minute, apoi se piseaza bine. Se adauga 2...

Gniochi (crochete de cartofi)
Miel cu fasole verde
Mancaruri cu carne

Miel cu fasole verde

Carnea de miel se taie in bucatele mici si se prajesc intr-o tigaie de teflon cu putin ulei de masline sau unt. Se adauga...

Miel cu fasole verde
Salata verde cu smintina si zeama de lamiie
Salate de legume

Salata verde cu smintina si zeama de lamiie

Se spala salata in mai multe ape, aruncindu-se frunzele vestede. Se desprind frunzele una de alta si se asaza, intregi sau...

Salata verde cu smintina si zeama de lamiie
Sos din nuci si usturoi
Sosuri condimentate

Sos din nuci si usturoi

Se fierb cartofii si se curata de coaja. Se zdrobesc. Se adauga sare si se amesteca cu uleiul turnat putin cite putin, nucile...

Sos din nuci si usturoi
Deliciu cu nuci, vanilie si dulceata
Prajituri

Deliciu cu nuci, vanilie si dulceata

Se freaca untul cu trei linguri zahar pudra, se adauga galbenusurile pe rind. Se amesteca bine, se pune zeama si coaja de...

Deliciu cu nuci, vanilie si dulceata
Budinca de vin ornata cu frisca
Budinci

Budinca de vin ornata cu frisca

Se freaca 35 gr. zahar cu galbenusurile pina se face spuma. Se adauga 50 gr. pesmet si albusurile batute. Se pune la cuptor...

Budinca de vin ornata cu frisca
Cordon haiducesc
Mancaruri cu carne

Cordon haiducesc

Se bat bine bucatile de piept de pui dezosat si se condimenteaza cu multa vegeta. Peste fiecare bucata se pune cate un...

Cordon haiducesc
Ton (macrou) in sos de iaurt picant
Mancaruri cu peste

Ton (macrou) in sos de iaurt picant

Fileul de peste se usuca bine intr-un prosop sau hirtie de bucatarie. Uleiul se pune intr-un bol peste care se pune...

Ton (macrou) in sos de iaurt picant
Pui umplut la sare
Mancaruri cu carne

Pui umplut la sare

Toate legumele se toaca maunt si se amesteca, intr-un castron, impreuna cu maruntaiele tocate de asemenea foarte marunt. Se...

Pui umplut la sare
Supa de rosii cu tarhon
Supe de carne

Supa de rosii cu tarhon

Rosiile se dau prin separator. Ceapa se caleste in ulei si cind devine sticloasa se pune tarhonul, mararul tocat si orezul....

Supa de rosii cu tarhon
Porumb cu maioneza
Salate reci

Porumb cu maioneza

Se face o maioneza dintr-un ou fiert si unul crud si ulei. Se pune usturoiul ras pe razatoarea mica. Porumbul se scurge si se...

Porumb cu maioneza
Tarta cu fructe
Prajituri

Tarta cu fructe

Se amesteca faina, zaharul, margarina si ouale. Daca aluatul este prea nisipos, se adauga putin lapte. Se intinde blatul in...

Tarta cu fructe
Salata de gris cu boia de ardei
Salate reci

Salata de gris cu boia de ardei

In ¼ l apa clocotita cu putina sare se toarna grisul in ploaie si se freaca cu telul pe foc, pina ce amestecul se ingroasa...

Salata de gris cu boia de ardei
Oua umplute cu pateu de ficat si cu sos de sunca
Aperitive cu oua

Oua umplute cu pateu de ficat si cu sos de sunca

Se cojesc ouale fierte, se taie in lung in doua si se scot galbenusurile. Se umplu ouale la loc si se acopera cu sosul...

Oua umplute cu pateu de ficat si cu sos de sunca
Sos indian
Sosuri condimentate

Sos indian

Ceapa taiata felii subtiri se rumeneste cu faina in unt. Se adauga radacina de patrunjel si frunzele de telina taiate marunt,...

Sos indian
Supa-crema din rosii si praz
Supe de legume

Supa-crema din rosii si praz

Cepele si prazul curatite, spalate si taiate feliute subtiri, se inabusa cu untul, amestecind tot timpul. Se lasa pina se...

Supa-crema din rosii si praz
Budinca de ficat cu smintina
Mancaruri cu carne

Budinca de ficat cu smintina

Se trece de 2-3 ori prin masina de carne ficatul bine sters, ceapa curatita, taiata si inabusita in putin unt, piinea...

Budinca de ficat cu smintina
Ochiuri cu piine
Aperitive cu oua

Ochiuri cu piine

Feliile de piine se rumenesc pe ambele parti in unt fierbinte, dupa care se asaza pe o farfurie intinsa. Separat, se sparg...

Ochiuri cu piine
Pui cu smintina si verdeata
Mancaruri cu carne

Pui cu smintina si verdeata

Se inabusa in unt bucatile de pui, se toarna putina zeama de carne sau apa, se sareaza si se lasa sa fiarba incet pina ce se...

Pui cu smintina si verdeata
Limba cu masline si lamiie
Mancaruri cu carne

Limba cu masline si lamiie

Se inabusa in ulei cepele taiate marunt. Se adauga faina si se stinge cu zeama in care a fiert limba. Se lasa sa dea citeva...

Limba cu masline si lamiie
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc