Retete traditionale din Romania

Cascaval prajit
Aperitive cu branza

Cascaval prajit

Se presara boia de ardei rosu peste feliile de cascaval care se dau prin faina, ou si pesmet si se prajesc in unt sau ulei.

Cascaval prajit
Crutoane de cascaval
Aperitive cu branza

Crutoane de cascaval

Se taie cascavalul in forma de dreptunghiuri lungi de 5-6 cm, late de 3 cm si cu grosimea de 1 cm. Se dau prin ou batut,...

Crutoane de cascaval
Crochete de svaiter
Aperitive cu branza

Crochete de svaiter

Se bat albusurile spuma tare si se amesteca usor cu svaiterul ras. Se modeleaza cu mana bule mici, care se dau prin pesmet si...

Crochete de svaiter
Varza calita
Mancaruri cu varza

Varza calita

Varza se taie marunt. Legumele (ceapa, morcovii, gogosarul, rosiile) se curata si se toaca marunt (eventual la robot, pentru...

Varza calita
Tort Hansel si Gretel
Torturi

Tort Hansel si Gretel

Se maruntesc biscuitii la robot, apoi se amesteca cacaoa,cu untul topit si esenta, pana obtinem un amestec omogen pe care il...

Tort Hansel si Gretel
Bulete de cartofi cu peste
Aperitive cu peste

Bulete de cartofi cu peste

Se fierb cartofii in coaja, se trec prin sita si se amesteca, pe foc, cu unt. Ceapa se toaca si se inmoaie bine in unt, pe...

Bulete de cartofi cu peste
Sandviciuri picante
Sandviciuri

Sandviciuri picante

Ouale fierte, rascoapte, se taie marunt. Se freaca untul spuma, se toaca ceapa si gogosarul foarte marunt. Se amesteca totul...

Sandviciuri picante
Cornuri calde la cuptor
Sandviciuri

Cornuri calde la cuptor

Cornurile se taie in doua pe lungime, se ung cu unt, se presara cu cascaval ras, se asaza in tava si se pun in cuptor fierbinte.

Cornuri calde la cuptor
Branza in aluat
Preparate sarate

Branza in aluat

Aluatul se intinde in foaie, se taie patrate mari, care se umplu cu felii de branza, se lipesc marginile, se trec prin ou...

Branza in aluat
Cornuri umplute
Preparate sarate

Cornuri umplute

Se desfac sardelele in jumatati, scotand sira spinarii si se toaca foarte bine pana devin o pasta care se amesteca cu putina...

Cornuri umplute
Rulada rece
Aperitive cu carne

Rulada rece

Se freaca separat ingredientele foarte bine. Mai intai punem carnea, o treime din unt, putin piper, galbenusurile, mustar,...

Rulada rece
Cornulete cu sunca
Preparate sarate

Cornulete cu sunca

Se face o coca din smantana, sare si faina cat cuprinde. Se framanta bine, se intinde sub forma de foaie, care se taie cu...

Cornulete cu sunca
Franzelute umplute
Sandviciuri

Franzelute umplute

Franzeluta se scobeste de miez. Se freaca bine untul, iar sunca si salamul se trec prin masina de tocat. Castraveciorul,...

Franzelute umplute
Pateuri de cartofi cu branza
Preparate sarate

Pateuri de cartofi cu branza

Se fierb cartofii in coaja, se curata, se dau prin masina de tocat si se amesteca cu faina, ouale batute, 50 gr unt si putina...

Pateuri de cartofi cu branza
Pasta de sardele in sos tomat
Aperitive cu peste

Pasta de sardele in sos tomat

Sardelele se curata de oasele din sira spinarii si de pielita de deasupra, apoi se preseaza bine cu furculita, pana ce se...

Pasta de sardele in sos tomat
Sardele in aluat
Aperitive cu peste

Sardele in aluat

Din faina, sare, 1 galbenus, ulei si putina apa se face un aluat. Se intinde o foaie ce se taie in dreptunghiuri pe care se...

Sardele in aluat
Oua cu ceapa, usturoi, verdeata si maioneza
Aperitive cu oua

Oua cu ceapa, usturoi, verdeata si maioneza

Se fierb 6 oua rascoapte si cand s-au racit se trec prin razatoarea mare de legume. Se toaca fin ceapa si usturoiul, mararul...

Oua cu ceapa, usturoi, verdeata si maioneza
Aperitiv cu clatite speciale
Aperitive cu carne

Aperitiv cu clatite speciale

Se toaca sunca si se amesteca cu oul batut, faina, sarea si putina apa minerala amestecand pana se obtine un aluat ca de...

Aperitiv cu clatite speciale
Oua cu ansoa
Aperitive cu oua

Oua cu ansoa

Se fierb ouale tari, se cojesc si se taie in doua pe lungime. Se scot galbenusurile si se zdrobesc cu lingura, impreuna cu...

Oua cu ansoa
Placinta cu carne
Preparate sarate

Placinta cu carne

Se curata carnea de pielite si grasimi, se taie bucatele care se trec prin masina de tocat impreuna cu painea. Ceapa se toaca...

Placinta cu carne
Placintele cu branza
Preparate sarate

Placintele cu branza

Se pune faina pe planseta, se amesteca bine cu untul, se adauga smantana si un praf de sare si se framanta bine, se izbeste...

Placintele cu branza
Placintele moldovenesti cu branza sau carne
Preparate sarate

Placintele moldovenesti cu branza sau carne

Se inmoaie drojdia cu 4 linguri lapte, se adauga 2 linguri faina si o lingurita de zahar si se pune la crescut. Se topeste...

Placintele moldovenesti cu branza sau carne
Chiftelute din carne
Aperitive cu carne

Chiftelute din carne

Carnea, cartoful si painea inmuiata in apa si stoarsa, se trec prin masina de tocat de doua ori. Ceapa se toaca, se caleste...

Chiftelute din carne
Bulete de creier
Aperitive cu carne

Bulete de creier

Se fierbe o bucata de creier curatat de pielite, apoi, cand este rece, se taie bucatele care se pudreaza cu sare si piper, se...

Bulete de creier
Ficatei de pasare in sos
Aperitive cu carne

Ficatei de pasare in sos

Se rumenesc ficateii in unt, se scot si se pun pe o farfurie, deasupra unei oale cu apa fierbinte, ca sa se mentina calzi. Se...

Ficatei de pasare in sos
Sparanghel cu sos tartar
Aperitive cu legume

Sparanghel cu sos tartar

Se fierbe sparanghelul cu varfurile in abur, iesite din apa. Dupa ce a fiert se taie varfurile si se pun pe un platou. Sosul...

Sparanghel cu sos tartar
Masline marinate
Conserve in otet

Masline marinate

Se cresteaza maslinele in lung, se pun in apa si se lasa jumatate de ora. Separat se fierbe apa cu otetul, foaia de dafin si...

Masline marinate
Pasta de masline
Aperitive

Pasta de masline

Maslinele mari, cornoase, se oparesc, se curata de samburi si se trec de doua ori prin masina de tocat impreuna cu painea...

Pasta de masline
Pasta de sardele cu unt
Aperitive cu peste

Pasta de sardele cu unt

Se freaca bine sardelele, fara osul din sira spinarii, pana devin pasta. Se freaca apoi bine untul si se amesteca cu pasta de...

Pasta de sardele cu unt
Rosii umplute cu ton in ulei
Aperitive cu rosii

Rosii umplute cu ton in ulei

Se scoate tonul din cutii, se amesteca cu unt si ulei de masline si se freaca bine cu sare si piper pana se obtine o pasta....

Rosii umplute cu ton in ulei
Rosii umplute cu sufleu de cascaval
Aperitive cu rosii

Rosii umplute cu sufleu de cascaval

Rosiile trebuie sa fie proaspete si tari. Se taie rosiilor un capacel, dar nu de tot, astfel incat sa ramana prins intr-o...

Rosii umplute cu sufleu de cascaval
Rulouri din sunca cu salata de boef
Aperitive cu legume

Rulouri din sunca cu salata de boef

Sunca se taie felii, nici prea subtiri, nici prea groase, in asa fel incat sa se poata rula fara sa se rupa. Pe aceste felii...

Rulouri din sunca cu salata de boef
Rulouri din sunca cu creier
Aperitive cu carne

Rulouri din sunca cu creier

Se taie sunca felii potrivit de subtiri. Creierul, dupa ce a fost tinut zece minute in apa rece, se curata de pielite si se...

Rulouri din sunca cu creier
Rulouri din sunca cu sfecla si hrean
Aperitive cu legume

Rulouri din sunca cu sfecla si hrean

Sunca se taie felii nu prea groase. Sfecla se spala foarte bine, apoi se curata si se da prin masina de tocat. Hreanul se...

Rulouri din sunca cu sfecla si hrean
Felii de sunca cu sos de vin si smantana
Aperitive cu carne

Felii de sunca cu sos de vin si smantana

Se curata arpagicul si se caleste in 50 gr unt, apoi se pune o lingurita cu faina, se amesteca, se toarna vinul cate putin,...

Felii de sunca cu sos de vin si smantana
Ficat de gasca, ingrasata in aspic
Aperitive cu carne

Ficat de gasca, ingrasata in aspic

Daca vrei sa mananci o adevarata delicatesa, pregateste ficat de gasca ingrasata in aspic. Aceasta reteta este foarte buna.

Ficat de gasca, ingrasata in aspic
Drob de ciuperci
Aperitive cu ciuperci

Drob de ciuperci

Ceapa tocata se caleste in unt impreuna cu ciupercile spalate si taiate feliute, pana ce scade apa lasata de ciuperci. Cand...

Drob de ciuperci
Rosii cu ciuperci
Aperitive cu rosii

Rosii cu ciuperci

Ciupercile spalate si tocate cat mai marunt se pun impreuna cu ceapa si usturoiul tocate intr-o oala cu ulei si se calesc....

Rosii cu ciuperci
Rosii umplute cu branza
Aperitive cu rosii

Rosii umplute cu branza

Rosiile proaspete, tari, spalate si scobite se asaza pe un fund sa se scurga. Branza telemea se freaca cu dosul lingurii pana...

Rosii umplute cu branza
Rosii umplute cu pasta de peste
Aperitive cu rosii

Rosii umplute cu pasta de peste

Se desface pestele de oase si se pune in jumatate de pahar ulei fierbinte de masline, apoi se sfarama bine cu lingura,...

Rosii umplute cu pasta de peste
Rosii umplute cu batog
Aperitive cu rosii

Rosii umplute cu batog

Se pun feliile de batog sa fiarba cu ceapa, morcov si patrunjel, apoi se scot din apa, se taie cuburi mici si se amesteca cu...

Rosii umplute cu batog
Rosii umplute cu salata de vinete
Aperitive cu rosii

Rosii umplute cu salata de vinete

Se coc vinetele pe flacara de la aragaz, se curata cat sunt fierbinti, se toaca si se lasa putin sa se scurga, apoi se pun...

Rosii umplute cu salata de vinete
Ciuperci cu maioneza
Aperitive cu ciuperci

Ciuperci cu maioneza

Se face maioneza dintr-un galbenus fiert si trei crude, ulei (2 pahare), o lingura zeama de lamaie si sare. Ciupercile se...

Ciuperci cu maioneza
Ciuperci delicioase
Aperitive cu ciuperci

Ciuperci delicioase

Se spala foarte bine ciupercile, se scot coditele si se curata de partea care a stat in pamant. Se asaza ciupercile si...

Ciuperci delicioase
Ciorba de burta
Ciorbe

Ciorba de burta

Se fierbe burta cu rasolul timp de 1-2 ore. Se scoate carnea din zeama si se strecoara ciorba. Se adauga morcovul,...

Ciorba de burta
Rulada cu ciuperci
Aperitive cu ciuperci

Rulada cu ciuperci

Se pune faina intr-un castron, se toarna cate putin lapte si se amesteca sa nu se faca cocoloase. Se amesteca in continuare,...

Rulada cu ciuperci
Ciuperci a la grec
Aperitive cu ciuperci

Ciuperci a la grec

Ciupercile se spala, se scurg si se calesc in ulei fierbinte. Se adauga zeama de la o lamaie, vinul, coriandrul, sosul de...

Ciuperci a la grec
Cornulete Traditionale!
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Cornulete Traditionale!

Amestecam faina cu zaharul, drojdia, oul, smantana si untul. Intindem aluatul obtinut cu o grosime de circa 5 mm, apoi taiem...

Cornulete Traditionale!
Creier in aspic
Aperitive cu carne

Creier in aspic

Daca nu stii cum se prepara creier in aspic, incearca aceasta reteta. Acest aperitiv este foarte delicios.

Creier in aspic
Creier in aluat
Aperitive cu carne

Creier in aluat

Se amesteca faina cu galbenusurile, untul, sarea si laptele adaugat treptat, apoi se adauga albusurile batute spuma,...

Creier in aluat
Pateu de porc
Aperitive cu carne

Pateu de porc

Se dau carnea si ficatul prin masina de tocat, de 3-4 ori, impreuna cu slanina si usturoiul, se adauga untul, sarea, piperul...

Pateu de porc
Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori