Ciupercile curatate si fierte bine se taie in felii, se amesteca cu sos de ulei, sare si otet, iar deasupra se presara...
Salata de ciuperciIntr-o forma rotunda de tabla cu peretii drepti, bine unsa cu unt, se pun piscoturile asezate in rinduri incrucisate iar...
Budinca de piscoturiSe prepara un sos alb stins cu zeama de carne de vitel sau de pasare. Se adauga zeama de lamiie si felii de lamiie fara coaja.
Sos anghemahtIn sosul scurs de la friptura, de la care s-a ridicat grasimea, se adauga doua linguri de smintina, amestecata cu un virf de...
Sos pentru fripturiSe taie in bucati puiul sau alta carne si se fierbe in doi litri apa cu o lingura sare. Cit timp fierbe carnea, se taie...
Supa de gulii cu carneSe fierb in doi litri de apa morcovul, patrunjeii si telina. Dupa ce au fiert circa ½ ora, se strecoara zeama in alta oala,...
Ciorba de cartofi cu smintina si legumeSe taie cu satirul oasele sirei spinarii, se sareaza si se pune bucata intreaga pe tava unsa cu putin ulei, cu 2-3 linguri de...
Cotlete de porc la cuptorSe curata cartofii si se taie felii de grosimea unui deget. Se presara cu putina sare, se lasa citeva minute sa stea cu sarea...
Musaca de cartofi cu carne si verdeataSe curata carnea de grasime, se taie bucati si se pune la foc cu apa rece si sare. Apa trebuie sa completeze jumatate din...
PiftieSe incalzeste uleiul de masline si se soteaza pieptul de pui. Se presara foarte putin piper si putina sare. Se asaza...
Pui libanez cu orezSe spala bine vinata si se taie felii subtiri (aproximativ o jumatate de centimetru). Feliile se pudreaza cu sare si se asaza...
Vinete paneSe taie marunt ceapa si morcovul si se inabusa in ulei. Se pune apoi apa in oala si se lasa sa fiarba. Cind legumele au fiert...
Ciorba de oua cu iaurtSe curata si se rad dovleceii (pe razatoarea mare). La sel se procedeaza si cu ceapa. Restul de ingrediente se amesteca. Se...
Placinta din dovleceiSe presara fileul cu un praf de nucsoara si unul de piper, se lasa la rece cel putin 2 ore. Timp de 10 minute, se rumeneste...
Filet de boeuf WellingtonSe spala bine cu peria atit cartofii, cit si ridichea. Cartofii se pun la fiert in apa sarata care a dat in clocot, iar...
Salata de cartofi cu ridiche neagraCeapa se curata sub un robinet intr-un curent de apa. In felul acesta se evita lacrimarea ochilor si se ia din usturimea...
Salata de ceapa de iarnaSe pun intr-o cratita zahar tos si galbenusuri crude si se freaca bine cu o lingura de lemn pina cind compozitia se...
Sos de vanilieSe amesteca lapte, smintina, galbenusuri, zahar pudra si sare, se adauga coniac sau rom si turnind treptat faina, se framinta...
MinciuneleLa un pahar nu prea plin de zahar pudra se adauga 2-3 linguri de apa fierbinte (sau zeama de fructe), praf de vanilie si se...
Glazura de zaharSe bat bine cu telul doua albusuri spuma si continuind sa se bata se adauga zahar pudra atit cit sa se obtina o compozitie...
Glazura albaZaharul pudra se freaca cu 4 linguri esenta de cafea tare pina se obtine o masa groasa. Vasul cu aceasta compozitie se pune...
Glazura de cafea (nefiarta)Se curata ficatii de pasare si se tin in lapte citeva ore. Intr-o cratita se pune apa cu sare la fiert. Cind apa clocoteste,...
Ficat de pasare in aspicSe taie pestele bucati, se pune sare, se trece prin faina si se prajeste. Se taie ceapa marunt si se inabusa cit mai mult....
Zacusca de peste cu arpagicCartofii taiati cubulete de circa 2 cm se pun intr-o craticioara, se acopera cu apa si se lasa pe foc sa dea in clocot, dupa...
Salata TaramaSosul se pregateste astfel: se toaca cu un cutit in forma de semiluna care se numeste "mezzaluna" 2 manunchiuri de patrunjel...
Lingua al bagnetto rossoSe sparge un ou intr-un castron se adauga 1 lingura de zahar tos, 1/2 lingurita de sare, 1 pahar de lapte rece si se...
Clatite cu brinza de vaci si lapteFructele proaspete sau congelate se aleg si se spala cu apa rece, se strivesc cu o lingura sau cu un pisalog de lemn, intr-un...
Jeleu de fructeSe spala merele in apa rece, se scobeste mijlocul fara sa se strapunga marul de la un capat la celalalt, se umplu merele cu...
Mere coapte cu dulceataFructele proaspete (capsuni sau zmeura) se aleg si se trec prin sita. In piureul de fructe se adauga zahar, apa si se pune la...
Sos din fructe proaspeteCaisele uscate se aleg, se spala, se asaza in cratita si se toarna deasupra apa rece. Dupa 2-3 ore, cind caisele s-au umflat,...
Sos de caise uscateSe freaca bine galbenusurile cu zahrul pina se albesc, apoi se adauga picatura cu picatura esenta de cafea si romul, frecind...
Prajitura cu biscuitiSe bat albusurile spuma, se adauga treptat zaharul pana se obtine spuma tare ca de bezea. Se incorporeaza pe rind faina,...
Prajiturea cu nessCu 2 1/2 ore inainte de servire, intr-un castron mare, se masoara jumatate din cantitatea de faina si se adauga celelalte...
Gogosi - reteta americanaSe fierb cartofii intregi si necuratati cam jumatate de ora la foc mediu. Dupa ce s-au terminat de fiert, se descojesc si se...
Cartofi la cuptor cu smintinaSe curata ciupercile, se spala, se taie marunt si se prajesc in 2 linguri de ulei, 5 minute, la foc iute, amestecind...
Chiftelute din carne de pui si ciuperciSe face un sos (dressing) din sarea, piperul, sucul de lamiie, uleiul de masline si sumakul si se lasa o jumatate de ora. Se...
FatushSe coc vinetele, se lasa sa se raceasca, se curata si se lasa sa se scurga de apa. Se amesteca vinetele cu mixerul impreuna...
Baba Ghanouj (Pasta de vinete cu piure de susan)Se pune griul spart inntr-un bol cu apa rece si se lasa la inmuiat 10 minute. Se scurge apoi intr-o sita pina iese toata apa....
Chebe (Kibbeh)Se curata pulpa de pielite si de grasime. Se impaneaza cu usturoi si slanina sau numai cu usturoi. Se da sare si piper si se...
Pulpa de berbec la tavaSe taie carnea in bucati mai mici, se prajeste in putina untura, se adauga ceapa taiata pestisori, se lasa sa se prajeasca...
Tocana din carne de porcGaina, curatata si spalata, se pune la fiert la foc mic intr-o oala cu 3 litri apa. Se spumeaza, apoi se adauga zarzavatul,...
Gaina rasolSe curata merele de coaja, se scot simburii si se taie in patru. Se lasa sa stea in apa rece. Se pune la fiert apa cu...
Compot de merePrunele si smochinele se lasa sa se moaie peste noapte in apa, apoi se dau prin masina de tocat impreuna cu stafidele si...
Crema din fructe de iarnaSe pune la foc intr-un vas mierea cu zaharul si coaja de lamiie lasind sa dea un clocot. Se ia de la foc si dupa ce s-a racit...
Tort de miere cu nuciSe freaca ouale cu zaharul, se adauga intii untul frecat spuma, se amesteca bine, apoi faina, romul si stafidele si se...
Pesmeciori cu stafide pentru ceaiSe amesteca galbenusurile cu zaharul, se adauga vinul fiert cu scortisoara, putin cite putin, se fierbe pe foc pina ce se...
Sos cu vinSe fierbe orezul in lapte vanilat; sarea se pune la inceput iar, iar zaharul cind orezul este fiert. In timp ce orezul se...
Budinca de orez cu lamiie si vanilieSe fierb cartofii taiati cuburi mici impreuna cu ceapa tocata marunt. Cind sint fierti, se strecoara prin sita. Se trec...
Supa de cartofi (crema)Se taie in bucatele puiul sau carnea de vitel (miel), se sareaza si se pune intr-o cratita cu o lingura untura sau unt,...
Ciorba de lamiieSe taie varza sferturi sau felii mari. Se opareste in apa fiarta si numai atit cit sa o cuprinda, se strecoara de apa. Se...
Varza dulce cu sos albSe inabusa in unt ceapa taiata marunt impreuna cu ciupercile felii sau intregi; cind ciupercile sint bine patrunse si apa...
Ciuperci inabusite cu smintinaDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseImi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...
Briose cu afineO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseCiorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...
Ciorbita simpla de dovleceiPeste cu gust subtil si oase cartilaginoase usor de indepartat, pisica de mare este delicioasa prezenta si in apele Marii Negre.
Pisica de mare prajitaIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minuteO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasa