Retete culinare

Salata de ciuperci
Aperitive cu ciuperci

Salata de ciuperci

Ciupercile curatate si fierte bine se taie in felii, se amesteca cu sos de ulei, sare si otet, iar deasupra se presara...

Salata de ciuperci
Budinca de piscoturi
Budinci

Budinca de piscoturi

Intr-o forma rotunda de tabla cu peretii drepti, bine unsa cu unt, se pun piscoturile asezate in rinduri incrucisate iar...

Budinca de piscoturi
Sos anghemaht
Sosuri albe

Sos anghemaht

Se prepara un sos alb stins cu zeama de carne de vitel sau de pasare. Se adauga zeama de lamiie si felii de lamiie fara coaja.

Sos anghemaht
Sos pentru fripturi
Sosuri albe

Sos pentru fripturi

In sosul scurs de la friptura, de la care s-a ridicat grasimea, se adauga doua linguri de smintina, amestecata cu un virf de...

Sos pentru fripturi
Supa de gulii cu carne
Supe de carne

Supa de gulii cu carne

Se taie in bucati puiul sau alta carne si se fierbe in doi litri apa cu o lingura sare. Cit timp fierbe carnea, se taie...

Supa de gulii cu carne
Ciorba de cartofi cu smintina si legume
Ciorbe

Ciorba de cartofi cu smintina si legume

Se fierb in doi litri de apa morcovul, patrunjeii si telina. Dupa ce au fiert circa ½ ora, se strecoara zeama in alta oala,...

Ciorba de cartofi cu smintina si legume
Cotlete de porc la cuptor
Mancaruri cu carne

Cotlete de porc la cuptor

Se taie cu satirul oasele sirei spinarii, se sareaza si se pune bucata intreaga pe tava unsa cu putin ulei, cu 2-3 linguri de...

Cotlete de porc la cuptor
Musaca de cartofi cu carne si verdeata
Mancaruri cu carne

Musaca de cartofi cu carne si verdeata

Se curata cartofii si se taie felii de grosimea unui deget. Se presara cu putina sare, se lasa citeva minute sa stea cu sarea...

Musaca de cartofi cu carne si verdeata
Piftie
Aperitive cu carne

Piftie

Se curata carnea de grasime, se taie bucati si se pune la foc cu apa rece si sare. Apa trebuie sa completeze jumatate din...

Piftie
Pui libanez cu orez
Mancaruri cu orez

Pui libanez cu orez

Se incalzeste uleiul de masline si se soteaza pieptul de pui. Se presara foarte putin piper si putina sare. Se asaza...

Pui libanez cu orez
Vinete pane
Aperitive cu legume

Vinete pane

Se spala bine vinata si se taie felii subtiri (aproximativ o jumatate de centimetru). Feliile se pudreaza cu sare si se asaza...

Vinete pane
Ciorba de oua cu iaurt
Ciorbe

Ciorba de oua cu iaurt

Se taie marunt ceapa si morcovul si se inabusa in ulei. Se pune apoi apa in oala si se lasa sa fiarba. Cind legumele au fiert...

Ciorba de oua cu iaurt
Placinta din dovlecei
Aperitive cu oua

Placinta din dovlecei

Se curata si se rad dovleceii (pe razatoarea mare). La sel se procedeaza si cu ceapa. Restul de ingrediente se amesteca. Se...

Placinta din dovlecei
Filet de boeuf Wellington
Mancaruri cu carne

Filet de boeuf Wellington

Se presara fileul cu un praf de nucsoara si unul de piper, se lasa la rece cel putin 2 ore. Timp de 10 minute, se rumeneste...

Filet de boeuf Wellington
Salata de cartofi cu ridiche neagra
Salate de legume

Salata de cartofi cu ridiche neagra

Se spala bine cu peria atit cartofii, cit si ridichea. Cartofii se pun la fiert in apa sarata care a dat in clocot, iar...

Salata de cartofi cu ridiche neagra
Salata de ceapa de iarna
Salate de legume

Salata de ceapa de iarna

Ceapa se curata sub un robinet intr-un curent de apa. In felul acesta se evita lacrimarea ochilor si se ia din usturimea...

Salata de ceapa de iarna
Sos  de  vanilie
Glazuri, sosuri

Sos de vanilie

Se pun intr-o cratita zahar tos si galbenusuri crude si se freaca bine cu o lingura de lemn pina cind compozitia se...

Sos de vanilie
Minciunele
Prajituri

Minciunele

Se amesteca lapte, smintina, galbenusuri, zahar pudra si sare, se adauga coniac sau rom si turnind treptat faina, se framinta...

Minciunele
Glazura  de  zahar
Glazuri, sosuri

Glazura de zahar

La un pahar nu prea plin de zahar pudra se adauga 2-3 linguri de apa fierbinte (sau zeama de fructe), praf de vanilie si se...

Glazura de zahar
Glazura  alba
Glazuri, sosuri

Glazura alba

Se bat bine cu telul doua albusuri spuma si continuind sa se bata se adauga zahar pudra atit cit sa se obtina o compozitie...

Glazura alba
Glazura  de  cafea (nefiarta)
Glazuri, sosuri

Glazura de cafea (nefiarta)

Zaharul pudra se freaca cu 4 linguri esenta de cafea tare pina se obtine o masa groasa. Vasul cu aceasta compozitie se pune...

Glazura de cafea (nefiarta)
Ficat  de  pasare  in  aspic
Aperitive cu carne

Ficat de pasare in aspic

Se curata ficatii de pasare si se tin in lapte citeva ore. Intr-o cratita se pune apa cu sare la fiert. Cind apa clocoteste,...

Ficat de pasare in aspic
Zacusca  de  peste cu arpagic
Mancaruri cu peste

Zacusca de peste cu arpagic

Se taie pestele bucati, se pune sare, se trece prin faina si se prajeste. Se taie ceapa marunt si se inabusa cit mai mult....

Zacusca de peste cu arpagic
Salata Tarama
Salate cu peste

Salata Tarama

Cartofii taiati cubulete de circa 2 cm se pun intr-o craticioara, se acopera cu apa si se lasa pe foc sa dea in clocot, dupa...

Salata Tarama
Lingua al bagnetto rosso
Aperitive cu carne

Lingua al bagnetto rosso

Sosul se pregateste astfel: se toaca cu un cutit in forma de semiluna care se numeste "mezzaluna" 2 manunchiuri de patrunjel...

Lingua al bagnetto rosso
Clatite  cu  brinza  de  vaci si lapte
Clatite

Clatite cu brinza de vaci si lapte

Se sparge un ou intr-un castron se adauga 1 lingura de zahar tos, 1/2 lingurita de sare, 1 pahar de lapte rece si se...

Clatite cu brinza de vaci si lapte
Jeleu  de  fructe
Creme

Jeleu de fructe

Fructele proaspete sau congelate se aleg si se spala cu apa rece, se strivesc cu o lingura sau cu un pisalog de lemn, intr-un...

Jeleu de fructe
Mere  coapte  cu  dulceata
Salate de fructe

Mere coapte cu dulceata

Se spala merele in apa rece, se scobeste mijlocul fara sa se strapunga marul de la un capat la celalalt, se umplu merele cu...

Mere coapte cu dulceata
Sos  din  fructe  proaspete
Glazuri, sosuri

Sos din fructe proaspete

Fructele proaspete (capsuni sau zmeura) se aleg si se trec prin sita. In piureul de fructe se adauga zahar, apa si se pune la...

Sos din fructe proaspete
Sos de caise uscate
Glazuri, sosuri

Sos de caise uscate

Caisele uscate se aleg, se spala, se asaza in cratita si se toarna deasupra apa rece. Dupa 2-3 ore, cind caisele s-au umflat,...

Sos de caise uscate
Prajitura cu biscuiti
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Prajitura cu biscuiti

Se freaca bine galbenusurile cu zahrul pina se albesc, apoi se adauga picatura cu picatura esenta de cafea si romul, frecind...

Prajitura cu biscuiti
Prajiturea cu ness
Prajituri

Prajiturea cu ness

Se bat albusurile spuma, se adauga treptat zaharul pana se obtine spuma tare ca de bezea. Se incorporeaza pe rind faina,...

Prajiturea cu ness
Gogosi - reteta americana
Gogosi

Gogosi - reteta americana

Cu 2 1/2 ore inainte de servire, intr-un castron mare, se masoara jumatate din cantitatea de faina si se adauga celelalte...

Gogosi - reteta americana
Cartofi la cuptor cu smintina
Mancaruri cu cartofi

Cartofi la cuptor cu smintina

Se fierb cartofii intregi si necuratati cam jumatate de ora la foc mediu. Dupa ce s-au terminat de fiert, se descojesc si se...

Cartofi la cuptor cu smintina
Chiftelute din carne de pui si ciuperci
Mancaruri cu ciuperci

Chiftelute din carne de pui si ciuperci

Se curata ciupercile, se spala, se taie marunt si se prajesc in 2 linguri de ulei, 5 minute, la foc iute, amestecind...

Chiftelute din carne de pui si ciuperci
Fatush
Salate de legume

Fatush

Se face un sos (dressing) din sarea, piperul, sucul de lamiie, uleiul de masline si sumakul si se lasa o jumatate de ora. Se...

Fatush
Baba Ghanouj (Pasta de vinete cu piure de susan)
Aperitive cu legume

Baba Ghanouj (Pasta de vinete cu piure de susan)

Se coc vinetele, se lasa sa se raceasca, se curata si se lasa sa se scurga de apa. Se amesteca vinetele cu mixerul impreuna...

Baba Ghanouj (Pasta de vinete cu piure de susan)
Chebe (Kibbeh)
Mancaruri cu carne

Chebe (Kibbeh)

Se pune griul spart inntr-un bol cu apa rece si se lasa la inmuiat 10 minute. Se scurge apoi intr-o sita pina iese toata apa....

Chebe (Kibbeh)
Pulpa de berbec la tava
Mancaruri cu cartofi

Pulpa de berbec la tava

Se curata pulpa de pielite si de grasime. Se impaneaza cu usturoi si slanina sau numai cu usturoi. Se da sare si piper si se...

Pulpa de berbec la tava
Tocana din carne de porc
Mancaruri cu carne

Tocana din carne de porc

Se taie carnea in bucati mai mici, se prajeste in putina untura, se adauga ceapa taiata pestisori, se lasa sa se prajeasca...

Tocana din carne de porc
Gaina rasol
Mancaruri cu carne

Gaina rasol

Gaina, curatata si spalata, se pune la fiert la foc mic intr-o oala cu 3 litri apa. Se spumeaza, apoi se adauga zarzavatul,...

Gaina rasol
Compot de mere
Compoturi

Compot de mere

Se curata merele de coaja, se scot simburii si se taie in patru. Se lasa sa stea in apa rece. Se pune la fiert apa cu...

Compot de mere
Crema din fructe de iarna
Creme

Crema din fructe de iarna

Prunele si smochinele se lasa sa se moaie peste noapte in apa, apoi se dau prin masina de tocat impreuna cu stafidele si...

Crema din fructe de iarna
Tort de miere cu nuci
Torturi

Tort de miere cu nuci

Se pune la foc intr-un vas mierea cu zaharul si coaja de lamiie lasind sa dea un clocot. Se ia de la foc si dupa ce s-a racit...

Tort de miere cu nuci
Pesmeciori cu stafide pentru ceai
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Pesmeciori cu stafide pentru ceai

Se freaca ouale cu zaharul, se adauga intii untul frecat spuma, se amesteca bine, apoi faina, romul si stafidele si se...

Pesmeciori cu stafide pentru ceai
Sos cu vin
Sosuri condimentate

Sos cu vin

Se amesteca galbenusurile cu zaharul, se adauga vinul fiert cu scortisoara, putin cite putin, se fierbe pe foc pina ce se...

Sos cu vin
Budinca de orez  cu lamiie si vanilie
Budinci

Budinca de orez cu lamiie si vanilie

Se fierbe orezul in lapte vanilat; sarea se pune la inceput iar, iar zaharul cind orezul este fiert. In timp ce orezul se...

Budinca de orez cu lamiie si vanilie
Supa de cartofi (crema)
Supe de carne

Supa de cartofi (crema)

Se fierb cartofii taiati cuburi mici impreuna cu ceapa tocata marunt. Cind sint fierti, se strecoara prin sita. Se trec...

Supa de cartofi (crema)
Ciorba de lamiie
Ciorbe

Ciorba de lamiie

Se taie in bucatele puiul sau carnea de vitel (miel), se sareaza si se pune intr-o cratita cu o lingura untura sau unt,...

Ciorba de lamiie
Varza dulce cu sos alb
Mancaruri cu varza

Varza dulce cu sos alb

Se taie varza sferturi sau felii mari. Se opareste in apa fiarta si numai atit cit sa o cuprinda, se strecoara de apa. Se...

Varza dulce cu sos alb
Ciuperci inabusite cu smintina
Mancaruri cu ciuperci

Ciuperci inabusite cu smintina

Se inabusa in unt ceapa taiata marunt impreuna cu ciupercile felii sau intregi; cind ciupercile sint bine patrunse si apa...

Ciuperci inabusite cu smintina
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Briose cu afine

Briose cu afine

Imi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...

Briose cu afine
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Cele mai apreciate rețete
Nectar de caise
1
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Ciorbita simpla de dovlecei
2
Ciorbe

Ciorbita simpla de dovlecei

Ciorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...

Ciorbita simpla de dovlecei
Pisica de mare prajita
3
Mancaruri cu peste

Pisica de mare prajita

Peste cu gust subtil si oase cartilaginoase usor de indepartat, pisica de mare este delicioasa prezenta si in apele Marii Negre.

Pisica de mare prajita
Parteneri
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Salata Caprese - simpla si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa