faina

Prajituri

Rulada cu alune si nuci

Se freaca galbenusurile cu zaharul, pana la dizolvare. Se adauga apoi 4 albusuri batute spuma si faina. Se toarna compozitia...

Rulada cu alune si nuci
Mancaruri cu peste

Peste in sos de lamaie

Se curata pestele, apoi se trece printr-un amestec de sare, piper si faina. Se pune apoi intr-o tava cu ulei, la cuptor....

Peste in sos de lamaie
Cozonac

Coltunasi cu branza de vaci

Aceasta reteta de coltunasi cu branza de vaci este foarte delicioasa. Pentru a prepara aceasta mancare avem nevoie de faina,...

Coltunasi cu branza de vaci
Clatite

Clatite cu nuca

Se prepara un aluat de clatite din faina, sare si 500 ml apa calduta. Se coc, pe foc mic foile de clatite. Separat se incinge...

Clatite cu nuca
Preparate cu miere

Turta dulce glazurata

Mierea se pune intr-un castron impreuna cu zaharul tos, 2 galbenusuri, 1 ou intreg, laptele, mirodeniile, iar la urma faina...

Turta dulce glazurata
Supe de legume

Supa de chimen cu ciuperci

Se prajesc semintele de chimen in ulei, apoi se adauga faina si se rumeneste putin. Se adauga ceapa si morcovii rasi, se...

Supa de chimen cu ciuperci
Salate de fructe

Ananas rumenit

Se curata ananasul, se taie in felii, apoi se trec prin faina si se frig in ulei incins pe toate partile. Se scot bucatile...

Ananas rumenit
Prajituri

Tarta cu gem

Se freaca untul impreuna cu zaharul, apois e adauga faina, amesteca cu bicarbonatul. Aluatul obtinut se tine la rece 3 ore,...

Tarta cu gem
Prajituri

Baba cu rom

Se amesteca cacaua, impreuna cu faina, drojdia, zaharul, sarea si ciocolata rasa marunt. Se amesteca laptele caldut, impreuna...

Baba cu rom
Prajituri

Arici cu ciocolata

Se amesteca untul cu zaharul, zaharul vanilat, mierea, laptele, intr-un vas, la bain marie. Se lasa apoi la racit, dupa care...

Arici cu ciocolata
Mancaruri cu carne

Papricas de carnati

Se curata ceapa si usturoiul, se taie marunt si se calesc in ulei. Se adauga faina si se rumeneste putin, apoi se toarna o...

Papricas de carnati
Jumari

Pogacele cu jumari

Faina se amesteca cu drojdia si zaharul si se toarna putin lapte caldut. Se adauga laptele ramas, 3 oua batute si se...

Pogacele cu jumari
Prajituri

Savarina

Se dizolva drojdia in lapte caldut, se adauga zaharul si putina faina. Dupa ce si-a dublat volumul, se adauga oul batut,...

Savarina
Prajituri

Prajitura Padurea Neagra

Se bat ouale cu zaharul, apoi se amesteca impreuna cu faina, cacaua si 150 gr unt topit. Se coc din aceasta compozitie 3...

Prajitura Padurea Neagra
Aluaturi

Aluat oparit cu apa

Se pune la fiert apa, cu uleiul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se adauga intreaga cantitate de faina si se amesteca ca...

Aluat oparit cu apa
Prajituri

Choux a la creme

Se fierbe apa, uleiul, sarea, iar cand clocoteste se adauga faina. Se ia de pe foc, se amesteca energic ingredientele ca sa...

Choux a la creme
Mancaruri cu carne

Mancare de carnati afumati

Din faina, oua, sare si 2 linguri ulei se framanta un aluat tare, care se lasa in repaus 2 ore. Se rade apoi aluatul pe...

Mancare de carnati afumati
Sosuri albe

Sos Madeira

Se rumeneste faina in 50 gr unt. Se stinge totul cu vinul alb si cu 2 pahare de zeama de carne. Se fierbe sosul o ora,...

Sos Madeira
Sosuri condimentate

Sos pentru vanat

Se caramelizeaza cele 2 linguri de zahar. Separat se prajeste ceapa tocata marunt in unt si se adauga 1-2 linguri de faina....

Sos pentru vanat
Sosuri albe

Sos Soubise

Se taie ceapa rondele, apoi se caleste in 100 gr unt. Se adauga faina si laptele, dupa care se amesteca bine. Se adauga sare,...

Sos Soubise
Sosuri albe

Sos Veloute

Se topeste untul, se adauga faina si se amesteca continuu. Se toarna zeama de oase, apoi mirodeniile, ciupercile taiate felii...

Sos Veloute
Sosuri albe

Sos bechamel

Se topeste untul, se adauga faina si se tine vasul pe foc foarte mic, amestecand din cand in cand. Se adauga sare, piper,...

Sos bechamel
Snitel vienez
Aperitive cu carne

Snitel vienez

Se taie carnea in felii subtiri, se sareaza si pipereaza, apoi se bate cu ciocanul se carne. Se dau apoi feliile prin faina,...

Snitel vienez
Mancaruri cu carne

Escalop de vitel

Se taie carnea felii subtiri, egale. Se incinge untul, apoi se prajesc bucatile de carne sarate, piperate si trecute prin...

Escalop de vitel
Glazuri, sosuri

Sos dulce de lapte

Se amesteca faina cu untul incalzit, apoi se dizolva cu laptele fiert cu zahar. Se amesteca bine pe foc pana da odata in...

Sos dulce de lapte
Glazuri, sosuri

Sos de cacao

Se fierbe laptele, se adauga apoi faina si cacaua dizolvate in putin lapte rece. Se fierbe compozitia pana se ingroasa.

Sos de cacao
Creme

Crema de vanilie cu unt

Se freaca galbenusurile cu 150 gr zahar, apoi se amesteca cu faina si laptele caldut. Se adauga zaharul vanilat, apoi se pune...

Crema de vanilie cu unt
Torturi

Tort cu fructe

Galbenusurile se freca spuma cu zaharul si coaja de lamaie. Se adauga treptat faina si albusurile spuma tare. Se coc pe rand...

Tort cu fructe
Torturi

Tort de albus cu miez de nuca

Se bat albusurile spuma tare, cu zaharul si sarea. Se adauga apoi zeama de lamaie, faina, miezul de nuca macinat, dupa care...

Tort de albus cu miez de nuca
Torturi

Blat de tort cu samburi de caise

Galbenusurile se amesteca cu jumatate din cantitatea de zahar, se adauga apoi apa, uleiul si se freaca bine. Dupa 10-15...

Blat de tort cu samburi de caise
Torturi

Foi crocante pentru tort

Se amesteca faina cu zaharul pudra, galbenusurile, smantana, sarea, coaja rasa de lamaie, bicarbonatul si untul moale. Se...

Foi crocante pentru tort
Torturi

Foi de rulada albe pentru tort

Albusurile batute spuma tare cu zaharul, zeama de lamaie si putina sare, se amesteca cu galbenusurile, faina si coaja de...

Foi de rulada albe pentru tort
Torturi

Foi pentru tort Dobos

Albusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar. Se amesteca apoi si se introduc in galbenusuri, iar apoi se adauga...

Foi pentru tort Dobos
Torturi

Foi pentru tort mereng

Se bat albusurile spuma tare cu zaharul tos caldut, adaugat putin cate putin. La urma se adauga zeama de lamaie si faina si...

Foi pentru tort mereng
Torturi

Tort cu crema de lamaie

Se prepara un blat alb. Pentru crema se freaca untul moale impreuna cu coaja de lamaie rasa si zeama de lamaie. Se dizolva...

Tort cu crema de lamaie
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Briose

Faina se amesteca cu drojdia inmuiata in putin lapte caldut, apoi se adauga zaharul, sarea si zaharul vanilat. Se amesteca,...

Briose
Prajituri

Savarina

Se amesteca faina impreuna cu drojdia dizolvata in putin lapte caldut. Se adauga apoi ouale, restul de lapte, zaharul, sare...

Savarina
Prajituri

Franzelute cu sos de vin

Se amesteca faina cu drojdia inmuiata in putin lapte caldut. Se adauga apoi jumatate din cantitatea de unt, zaharul, laptele,...

Franzelute cu sos de vin
Prajituri

Invartita

Se amesteca faina cu drojdia inmuiata in lapte caldut. Se adauga ouale batute cu putina sare, untul topit, zaharul, laptele...

Invartita
Cozonac

Colac traditional pentru nunta

Faina cernuta se amesteca impreuna cu drojdia dizolvata in lapte caldut. Se bat separat ouale intregi cu zaharul si sare, se...

Colac traditional pentru nunta
Cozonac

Cozonac moldovenesc

Se amesteca 300 gr faina cu laptele clocotit, amestecat cu drojdia si o lingura de zahar. Se amesteca bine, apoi se acopera...

Cozonac moldovenesc
Aperitive cu legume

Telina a la grec

Se curata telina si se taie felii rotunde, care se prajesc pe rand in ulei. In uleiul ramas se caleste si ceapa maruntita. Se...

Telina a la grec
Aperitive cu legume

Crochete de legume

Se fierbe zarzavatul intreg, apoi se taie in cuburi mici si se amesteca impreuna cu sosul preparat din faina, unt si lapte....

Crochete de legume
Gogosi

Gogosi pripite cu cartofi

Se pun la fiert 200 ml apa impreuna cu 100 ml ulei. Se toarna faina, cand da in clocot amestecul si se ia apoi de pe foc. Se...

Gogosi pripite cu cartofi
Aperitive cu legume

Gogosi de cartofi cu cascaval

Se fierb cartofii curatati si taiati in patru, in apa cu sare. Se lasa apoi la racit si se dau pe razatoare. Se adauga faina,...

Gogosi de cartofi cu cascaval
Crochete de cartofi
Aperitive cu legume

Crochete de cartofi

Se fierb cartofii, apoi se paseaza bine si se adauga galbenusurile, cascavalul ras, faina, sarea si piperul. Se amesteca...

Crochete de cartofi
Aluaturi

Aluat pentru pateuri

Faina se amesteca impreuna cu apa, sarea, otetul si a zecea parte din cantitatea de unt. Se framanta totul bine, apoi se...

Aluat pentru pateuri
Aluaturi

Aluat tip foietaj

Se trece branza prin sita si se amesteca apoi cu untul moale, se adauga faina si sarea. Se framanta bine aluatul si se lasa...

Aluat tip foietaj
Aperitive cu branza

Pasta de branza de vaci

Branza de vaci se framanta bine, apoi se trece prin sita. Se adauga faina, galbenusurile, sare dupa gust si se amesteca totul...

Pasta de branza de vaci
Aperitive cu branza

Pasta de branza de oi

Branza se framanta bine, apoi se adauga grisul fiert si racit, faina, ouale, zaharul si se amesteca totul bine.

Pasta de branza de oi
Preparate sarate

Saleuri

Se framanta faina cu sare, otetul si apa. Aluatului i se da forma unei mingi, se cresteaza deasupra, se inveleste intr-un...

Saleuri