otet

Aperitive cu rosii

Rosii frantuzesti

Rosiile se golesc de miez, dupa care se stropesc cu sosul vinegreta, preparat din 2 linguri ulei si 2 linguri otet, sare si...

Rosii frantuzesti
Salata de sfecla
Salate de legume

Salata de sfecla

Se coace sfecla, in cuptor, se curata de coaja, dupa care se da pe razatoarea mare. Se adauga hreanul, dat pe razatoare mica,...

Salata de sfecla
Preparate sarate

Tarta cu legume

Prima data trebuie sa framantam margarina taiata cu bicarbonatul stins in otet, un praf de sare, apa calduta si faina...

Tarta cu legume
Preparate dulci

Pateuri cu crema de vanilie

Se prepara un foietaj din unt, otet, sare si faina. Se prepara apoi crema. Se pun laptele la fiert impreuna cu zaharul, faina...

Pateuri cu crema de vanilie
Salate de legume

Salata de ciuperci

Ciupercile se spala si se pun la fiert pentru 15 minute in apa clocotita, cu sare si o lingura de otet. Dupa ce s-au racit,...

Salata de ciuperci
Salate de legume

Salata de ciuperci marinate

Ciupercile se pun la fiert in apa cu sare si otet. Dupa 15 minute, se scot, se scurg si se lasa la racit. Se pun apoi intr-un...

Salata de ciuperci marinate
Salate cu peste

Salata de andive cu peste si maioneza

Andivele se desfac in frunze si se spala bine. Se subtiaza maioneza cu otet si apa minerala. Se inglobeaza in maioneza...

Salata de andive cu peste si maioneza
Salate cu carne de vita

Salata de andive cu carne si maioneza

Andivele se desfac in frunze si se spala. Maioneza se subtiaza cu otet si apa minerala, pana cand capata consistenta unei...

Salata de andive cu carne si maioneza
Salate de legume

Salata de arpagic

Arpagicul se curata si se sareaza. Se lasa sa stea aproximativ 15 minute, timp in care se pregateste sosul din otet, ulei si...

Salata de arpagic
Salate de legume

Salata de laptuci cu verdeata

Se curata laptucile si se taie in patru. Se toarna peste ele sosul format din ulei, otet, sare, piper si se presara cu...

Salata de laptuci cu verdeata
Salate reci

Salata Bacration

Telina si anghinarea se taie julien foarte fin, apoi se pun la marinat pentru 24 de ore in sosul preparat din otet, ulei si...

Salata Bacration
Salate de legume

Salata de telina cu andive si mere

Telina si andivele, curatate si taiate julien se pun la marinat in sosul de ulei, otet, mustar si sare pentru aproximativ 24...

Salata de telina cu andive si mere
Salate de legume

Salata de anghinare

Plantele de anghinare se spala in apa cu otet, apoi se pun la fiert in apa cu sare. Se toarna in vasul in care fierb plantele...

Salata de anghinare
Muraturi simple

Muraturi picante

La 1 l otet de vin se adauga 2 l de apa, 50 gr sare si 50 gr miere sau zahar, 10 boabe de piper, 15 boabe ienibahar, cimbru,...

Muraturi picante
Salate de legume

Ardei copti pentru salata

Ardeii se pun la copt, dupa care se curata de coaja. Se pun in borcane mici si se toarna peste ei otet fiert cu sare. Se...

Ardei copti pentru salata
Muraturi simple

Gogosari in otet

Gogosarii se spala, se usuca si apoi se inteapa cu un ac in cateva locuri, Se pun otetul impreuna cu apa la fiert (pentru...

Gogosari in otet
Muraturi simple

Ardei in otet

Ardeii se spala bine. Se adauga la 5 litri de apa cate un litru de otet, 1 litru de ulei si cate 30 gr de sare pentru fiecare...

Ardei in otet
Muraturi simple

Gogosari murati

Gogosarii se taie in jumatati si se pun in borcane. Peste ei se toarna otetul fiert cu zahar (1 l otet la 5-6 linguri de...

Gogosari murati
Prajituri

Cremsnit

Se framanta 50 gr de faina cu margarina, dupa care se pune compozitia la rece. Din restul de faina se face o coca cu putina...

Cremsnit
Mancaruri cu vanat

Pulpa de caprioara la tava

Pulpa de caprioara se pune la marinat in vin si otet, impreuna cu ceapa tocata marunt, arpagicul si morcovii feliati,...

Pulpa de caprioara la tava
Mancaruri cu vanat

Cotlete de mistret

Carnea de mistret se marineaza in vin alb amestecat cu otet, ulei, felii de morcov, ceapa tocata, cu cimbru, sare si piper....

Cotlete de mistret
Piept de rata cu ciuperci si otet balsamic
Mancaruri cu carne

Piept de rata cu ciuperci si otet balsamic

Pieptul se lasa la fezandat, cu sare si piper. Se pune apoi la fript intr-o tigaie, la foc mic, cu pielea in jos, pana capata...

Piept de rata cu ciuperci si otet balsamic
Ardei iuti oltenesti
Conserve in otet

Ardei iuti oltenesti

Ardeii iuti oltenesti in otet sunt perfecti pentru iarna. Merg de minune langa ciorbe si ne incalzesc sufletul :).

Ardei iuti oltenesti
Mancaruri cu vanat

Rata salbatica cu napi

Rata salbatica se pune pentru cateva ore intr-o marinata facuta din otet amestecat cu apa, 1 foaie de dafin si boabe de...

Rata salbatica cu napi
Mancaruri cu carne

Mancare de gaina cu bame

Bamele se spala si li se taie capacelele. Se pun apoi la oparit cu bors sau apa cu otet si se lasa sa stea asa 10-15 minute....

Mancare de gaina cu bame
Mancaruri cu carne

Broaste cu sos alb

Se taie cu o foarfeca degetele de la picioarele de broaste. Se macereaza apoi putin cu sare, piper si otet, dupa care se pun...

Broaste cu sos alb
Pui dulce acrisor
Mancaruri cu carne

Pui dulce acrisor

Este una dintre cele mai populare retete chinezesti. Se face un amestec din zahar, otet, pasta de tomate si sucul de ananas....

Pui dulce acrisor
Mancaruri cu peste

Rasol de calcan

Calcanul se pune la oparit in apa fierbinte dupa care i se scoate pielea si se taie bucati. Se fierb legumele curatate si...

Rasol de calcan
Salata cu hering marinat
Salate cu peste

Salata cu hering marinat

Mai intai se face o marinata din sucul de la lamaie, sare, piper, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri otet balsamic, marar,...

Salata cu hering marinat
Gogosari umpluti cu conopida
Conserve in otet

Gogosari umpluti cu conopida

Se pun la fiert 2 l de otet, 1 apa cu 2 cani de zahar, 2 linguri de sare, 4 -5 foi de dafin, 1 lingura de boabe de mustar, 1...

Gogosari umpluti cu conopida
Cornulete fragede cu gem
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Cornulete fragede cu gem

Se freaca cu o lingura untura cu praful de copt stins cu otet si apa pana compozitia e omogena, va arata ca o maioneza. Se...

Cornulete fragede cu gem
Piept de pui la gratar si cartofi gratinati
Mancaruri cu carne

Piept de pui la gratar si cartofi gratinati

Pentru a da un gust deosebit carnii facem un sos din 1 lingura otet balsamic, 2 linguri miere de albine, 1 lingura de sos de...

Piept de pui la gratar si cartofi gratinati
Sos de hrean
Sosuri condimentate

Sos de hrean

Se curata hreanul si se da pe razatoarea mica, in loc bine ventilat si aerisit. Se adauga putin otet, zaharul, smantana, sare...

Sos de hrean
Sarmale de post cu ciuperci
Mancaruri cu varza

Sarmale de post cu ciuperci

Intr-o oala mare se pune apa cu sare si cu otet la fiert, la foc potrivit. Se scoate din varza coceanul (cotorul) si se pune...

Sarmale de post cu ciuperci
Salate cu peste

Salata de scrumbie

Scrumbia curatata se pune in apa cu otet si se lasa 6-7 ore sa se desareze. Cartofii se fierb in coaja si dupa ce s-au racit...

Salata de scrumbie
Salate din oua

Salata de oua

Se fierb ouale tari, se dau pe razatoarea mare si se amesteca cu ceapa fin tocata, cu ulei, dupa gust si zeama de lamaie sau...

Salata de oua
Gogosari in otet
Muraturi simple

Gogosari in otet

Gogosarii se curata de seminte si cotoare si se taie felii. Se aseaza intr-un vas, iar peste ei se pune otetul, zaharul si...

Gogosari in otet
Salate de legume

Salata de morcov crud

Se curata si se spala morcovii, apoi se rad pe razatoare speciala pentru ras morcov, sau pe razatoarea mica. Se amesteca...

Salata de morcov crud
Ceapa rosie murata
Muraturi simple

Ceapa rosie murata

Ceapa se curata si se taie rondele. Rondelele se aseaza in borcan impreuna cu ardeiul iute taiat bucatele si boabele de...

Ceapa rosie murata
Salate de legume

Salata de varza alba

Se taie varza in felii subtiri, ca scobitorile si se amesteca cu putina sare, cu 2-3 linguri ulei si otet dupa gust.

Salata de varza alba
Salate de legume

Salata de varza rosie

Varza se taie in felii subtiri ca scobitorile, se pudreaza cu sare, se stropeste cu otet si se pune in cuptorul fierbinte,...

Salata de varza rosie
Salate reci

Salata italieneasca

Se amesteca maioneza cu mustarul si uleiul, apoi se adauga 1 lingura apa amestecata cu o lingura otet. Se adauga in maioneza...

Salata italieneasca
Salate de legume

Salata de fasole verde

Se fierbe fasolea in apa fierbinte, apoi se scurge si se asaza in salatiera. Se amesteca ulei cu otet, sare si putin mujdei,...

Salata de fasole verde
Sosuri pentru mancaruri cu peste

Sos de sardele cu mustar

Se curata sardelele de oase, se zdrobesc cu lingura de lemn si se amesteca cu putin mustar. Se amesteca separat 1 lingura...

Sos de sardele cu mustar
Sosuri condimentate

Sos olandez

Se fierb cateva boabe de piper cu 3 linguri otet pana se evapora aproape tot otetul. Dupa ce s-a racit se amesteca cu...

Sos olandez
Sosuri rosii

Sos de hrean cu sfecla rosi

Se spala sfecla, apoi se curata si se da prin masina de tocat. Se amesteca sfecla cu hreanul ras si cu otet dupa gust.

Sos de hrean cu sfecla rosi
Sosuri albe

Sos pentru fripturi

Se prepara sosul alb cu zeama de carne, unt si faina, se adauga mustarul, putin otet, ciupercile inabusite in unt si taiate...

Sos pentru fripturi
Sosuri reci

Sos moldovenesc

Se amesteca uleiul cu otet, sare, piper si se freaca bine. Se lasa la rece. Se toaca foarte marunt toate verdeturile si...

Sos moldovenesc
Tofu cu legume
Mancaruri fara carne

Tofu cu legume

Dovleceii, vinetele, ceapa, prazul, ciupercile, ardeii si telina sunt taiate si puse intr-un vas. Se adauga peste ele piper,...

Tofu cu legume
Aperitive cu oua

Ochiuri in rosii, cu maioneza

Se taie rosiile in jumatati, se scobesc, se lasa putin sa se scurga, apoi in fiecare se picura o picatura de otet. Se fac...

Ochiuri in rosii, cu maioneza
Mancaruri cu orez

Pilaf cu urzici

Urzicile se spala si se scurg. Se pun la oparit in apa cu sare si otet. Se lasa la fiert pana sunt aproape gata. Intr-o...

Pilaf cu urzici