Retete traditionale din Romania

Tort alb de frisca
Torturi

Tort alb de frisca

Se bate frisca dupa care se da la frigider. Se bat ouale, se adauga 125 ml apa (adica jumatate din cantitatea initiala) si...

Tort alb de frisca
Salata de iarna
Salate de legume

Salata de iarna

Foarte usor si cu eforturi minime obtineti o salata de legume apetisanta si plina de vitamine ce aduc sanatate organismului...

Salata de iarna
Salata de iarna
Salate de legume

Salata de iarna

Foarte usor si cu eforturi minime obtineti o salata de legume apetisanta si plina de vitamine ce aduc sanatate organismului...

Salata de iarna
Prajitura fructe
Budinci

Prajitura fructe

Se curata fructele de coaja, merele se taie in jumatati si se scobesc de samburi. Cu perele, se procedeaza la fel....

Prajitura fructe
Cartofi la cuptor
Mancaruri cu cartofi

Cartofi la cuptor

Se fierbe ouale si cartofii in coaja, dupa care se taie felii, atat ouale cat si cartofii. Se aseaza in straturi, intr-o tava...

Cartofi la cuptor
Cartofi frantuzesti
Mancaruri cu cartofi

Cartofi frantuzesti

Cartofii se spala, se curata de coaja si se taie in rondele de 1 cm grosime. Se fierb in apa cu sare.Se da prin razatoarea...

Cartofi frantuzesti
Salata andive
Salate de legume

Salata andive

Se spala bine andivele si se rupe fiecare foita in bucatele mici (a se evita maruntire prin taiere pentru riscul de a devenii...

Salata andive
Salata de vinete
Salate de legume

Salata de vinete

Se curata cu atentie coaja de la cele trei vinete coapte care au fost selectionate asa incat sa fie sanatoase si foarte...

Salata de vinete
Ciorba cu varza creata
Ciorbe

Ciorba cu varza creata

Punem oasele la fiert in cca 5 l apa cu 1 lingura de sare si se lasa sa fiarba la foc mic se ia spuma deasupra. In timpul in...

Ciorba cu varza creata
Bezele cu nuci
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Bezele cu nuci

Se bat albusurile de cateva ori cu telul. Se adauga treptat zaharul si praful de vanilie, batand continuu 5 minute la cald,...

Bezele cu nuci
Cornulete bicolore
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Cornulete bicolore

Se pune la dospit drojdia dizolvata, sa creasca un pic. Siropul se fierbe cam 3 minute si se lasa la racit. Se amesteca...

Cornulete bicolore
Reteta munteneasca de gogosari murati
Muraturi simple

Reteta munteneasca de gogosari murati

Se spala bine gogosarii si se curata se indeparteaza coceanul si toate semintele si se obtine la final felii potrivite, cu...

Reteta munteneasca de gogosari murati
Piept de pui cu alune
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu alune

1.Intr-o tigaie, se pun sa se incinga o lingura de ulei si prajiti in el alunele, pana devin aurii. Se amesteca mereu ca sa...

Piept de pui cu alune
Supa de afine rece
Supe de legume

Supa de afine rece

Afinele spalate se pun cu zahar (dupa gust) si condimentele la fiert timp de 5-10 minute. Se lasa la racit. Se scot...

Supa de afine rece
Ardei umpluti cu legume
Aperitive cu legume

Ardei umpluti cu legume

Se curata ardeii de cotoare, apoi se clocotesc in apa 5-7 minute si se lasa sa se raceasca. Celelalte legume se curata, se...

Ardei umpluti cu legume
Prajitura cu foi si gem acrisor
Prajituri

Prajitura cu foi si gem acrisor

Se bat ouale cu zaharul si sarea, apoi se adauga uleiul, laptele, bicarbonatul stins cu otet, esenta de vanilie si la urma...

Prajitura cu foi si gem acrisor
Prajitura cu caise
Budinci

Prajitura cu caise

Pregatirea blatului. Etapa I: Lamaia se opareste si se usuca. Se razuie coaja. Fructul se taie in doua si se stoarce. Etapa...

Prajitura cu caise
Cuburi cu miere si lamaie
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Cuburi cu miere si lamaie

Etapa I: Se topeste mierea intr-o craticioara. Se inglobeaza mirodeniile si se lasa sa se racoreasca putin amestecul. Etapa...

Cuburi cu miere si lamaie
Tortulete cu afine
Torturi

Tortulete cu afine

Etapa I: Se incinge cuptorul la 220º C. Se amesteca intr-un castron faina cu malaiul, zaharul, bicarbonatul, praful de...

Tortulete cu afine
Tort de mere cu stafide
Torturi

Tort de mere cu stafide

Etapa I: Se incinge cuptorul la 190º C. Se unge o forma speciala de tort (22 cm diametru). Se topeste untul intr-o...

Tort de mere cu stafide
Ciorba de berbec
Supe de carne

Ciorba de berbec

Carnea de berbec se curata de pielite, se spala in mai multe ape, se taie bucati, se pune la fiert in apa cu sare si se...

Ciorba de berbec
CIorba Aita
Ciorbe

CIorba Aita

Se pune la fiert pieptul de pasare, dupa ce se ia spuma de cateva ori se pune si radacinoasele la fiert taiate in patru....

CIorba Aita
Ciocanele de pui caramelizate cu cimbru
Mancaruri cu carne

Ciocanele de pui caramelizate cu cimbru

Se pune untul pe foc impreuna cu 250ml. de zeama concentrata de pui (Knorr+apa) si se lasa sa fiarba incet pana scade la...

Ciocanele de pui caramelizate cu cimbru
Vargabeles(Prajitura cu branza)
Prajituri

Vargabeles(Prajitura cu branza)

1. Se amesteca toate ingredientele de mai sus si aluatul rezultat se pune pe o farfurie. Intre timp, fie se face taietei lati...

Vargabeles(Prajitura cu branza)
Panzanella
Mancaruri de post

Panzanella

Panzanella este o reteta de salata cu paine, potrivita pentru perioada postului, aromata din cauza busuiocului. Salata poate...

Panzanella
Piept de curca umplut cu prune uscate
Mancaruri cu carne

Piept de curca umplut cu prune uscate

1.Se ia pieptul de curca, se condimenteaza cu condimentele specifice, din comert si i se face un orificiu, care se largeste...

Piept de curca umplut cu prune uscate
Somn in aluat
Mancaruri cu peste

Somn in aluat

1. Se amesteca sucul de lamaie, mararul, patrunjelul, piperul si un praf de sare. Se aseaza cate unfileu de peste intr-o...

Somn in aluat
Ciorba picanta
Supe de carne

Ciorba picanta

Carnea macra si carnea de vita cu os se pun cu apa la fiert .Ceapa se taie marunt, se inabusa in ulei si se stinge cu...

Ciorba picanta
Peste cu ciuperci
Mancaruri cu peste

Peste cu ciuperci

Fileul de peste se taie in felii potrivite, se sareaza, se pipereaza dupa gust. Ceapa se curata, se taie fideluta si se...

Peste cu ciuperci
Tort pentru ceai
Torturi

Tort pentru ceai

In 500 ml. apa se pun frunzele de ceai, se lasa 2 minute si apoi se strecoara. Se amesteca ceaiul cu fructele confiate,...

Tort pentru ceai
Sarlota cu gutui
Prajituri

Sarlota cu gutui

Se coace un piscot de 60 cm. lungime si 5 cm. grosime din 6 oua batute cu 6 linguri de zahar, 1 praf de copt stins cu suc de...

Sarlota cu gutui
Supa-crema de cartofi cu sunca
Supe de legume

Supa-crema de cartofi cu sunca

1.Sunca se spala si se pune la fiert. Dupa ce da un clocot, se arunca apa si se pune alta apa si se lasa la fiert. Cand este...

Supa-crema de cartofi cu sunca
Ciorba radauteana
Supe de carne

Ciorba radauteana

Se pun la fiert, in aproximativ 2,5 l apa, pulpele si legumele, cu o lingura de sare sau condimente de tip Knorr. Se lasa sa...

Ciorba radauteana
Pui umplut cu pastrama
Mancaruri cu carne

Pui umplut cu pastrama

Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie incapatoare, se adauga usturoiul si se caleste 1-2 minute, pana devine auriu. Se...

Pui umplut cu pastrama
Pizza cu foetaj
Aperitive cu oua

Pizza cu foetaj

Se aseaza foetajul pe tava unul peste altul dupa ce s-au dezghetat in prealabil. Se taie ardeii cuburi, la fel si cascavalul...

Pizza cu foetaj
Prajitura
Prajituri

Prajitura

Se amesteca ingredientele pentru blat, care se coace in tava unsa si captusita cu hartie de copt. Imediat ce s-a copt, se ia...

Prajitura
Peste in aluat de bere
Mancaruri cu peste

Peste in aluat de bere

Pestele curatat si spalat se taie in felii de 3-4 cm. si se sareaza. Se lasa sa stea 1/2 ora. Cartofii se curata, se taie...

Peste in aluat de bere
Tort delicios
Torturi

Tort delicios

Blat: albusurile se bat spuma, iar galbenusurile se freaca cu zaharul, apoi se adauga peste albusuri si se pune faina cu...

Tort delicios
Prajitura
Prajituri

Prajitura

Se amesteca toate ingredientele pentru foi, in asa fel incat sa se obtina un aluat elastic, pe care il impartim in cinci. Se...

Prajitura
Pulpe de pui in sos picant
Mancaruri cu carne

Pulpe de pui in sos picant

Intr-un vas de Jena se aseaza 8 pulpe de pui , sarate si piperate. Se frig la cuptor, la foc moderat, 20 minute. Se prepara...

Pulpe de pui in sos picant
Haios-prajitura cu gem
Prajituri

Haios-prajitura cu gem

Se amesteca toate ingredientele si se obtine un aluat destul de elastic, pe care se unge de 3 ori, ca si in cazul aluatului...

Haios-prajitura cu gem
Gasca umpluta cu stafide si castane
Mancaruri cu carne

Gasca umpluta cu stafide si castane

Se pregateste umplutura: carnea de vitel, ficateii si ceapa se toaca si se inabusa cu putin unt; se sareaza si se pipereaza....

Gasca umpluta cu stafide si castane
Oua in manta de carne tocata
Mancaruri cu carne

Oua in manta de carne tocata

Carnea tocata se pune intr-un vas, se sareaza, se pipereaza si se presara cu boia. Se adauga galbenusurile, putin pesmet,...

Oua in manta de carne tocata
Bienenstich - intepatura albinei
Prajituri

Bienenstich - intepatura albinei

Untul, zaharul, zaharul vanilat si ouale se bat spuma. Faina se amesteca cu praful de copt si se adauga amestecului pana se...

Bienenstich - intepatura albinei
Musaca de vinete cu carne de pui
Mancaruri cu carne

Musaca de vinete cu carne de pui

Vinetele se spala, se taie rondele de aproximativ 1 cm care se sareaza bine si se lasa 30 de minute cu sare. Carnea de pui se...

Musaca de vinete cu carne de pui
Rulouri cu vinete
Aperitive cu oua

Rulouri cu vinete

Se coc vinetele, se scurg, se toaca si se sareaza. Feliile de sunca se umplu cu vinete, se pune in mijloc cate un dreptunghi...

Rulouri cu vinete
Tort savarina
Torturi

Tort savarina

Se face un blat din 5 oua, 5 linguri zahar, 5 linguri pesmet astfel: 5 galbenusuri se mixeaza cu 5 linguri de zahar, pana se...

Tort savarina
Lolllipops
Mancaruri cu cartofi

Lolllipops

Se curata cartofii si se infasoara fiecare cartof cu o felie de bacon care se prinde de cartof cu un betigas de frigaruie. Se...

Lolllipops
Prajitura cu dovleac
Prajituri

Prajitura cu dovleac

1.Se rade dovleacul si impreuna cu zaharul se pun in tigaia cu ulei (4-5 linguri) si se calesc impreuna; 2.Se amesteca untul...

Prajitura cu dovleac
Cotlet de porc cu sos de piersici
Mancaruri cu carne

Cotlet de porc cu sos de piersici

1.Se scurg piersicile(folosim compot cu jumatati de piersici ), apoi le taiem lamele subtiri. 2.Ceapa se curata si se taie...

Cotlet de porc cu sos de piersici
Ciocolata de casa cu margarina
Prajituri

Ciocolata de casa cu margarina

Ciocolata de casa cu margarina este o alternativa mai ieftina pentru ciocolata de casa. In loc de unt se foloseste margarina....

Ciocolata de casa cu margarina
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc