Retete traditionale din Romania

Pui la cuptor
Mancaruri cu carne

Pui la cuptor

Se curata si se spala cartofii si se taie in rondele de ½ cm. Rosiile, ardeiul si ceapa se taie de asemenea in rondele....

Pui la cuptor
Mouffin cu ananas si ciocolata
Prajituri

Mouffin cu ananas si ciocolata

Faina se amesteca cu praf de copt si bicarbonat de sodiu. Ananasul se taie bucati marunte. Oul se bate cu zahar, ulei si...

Mouffin cu ananas si ciocolata
Tort de nuca
Torturi

Tort de nuca

1.Din hartia de copt se taie un cerc cu diametrul de 26cm cu care se tapeteaza fundul formei de tort. Cuptorul se incalzeste...

Tort de nuca
Plachie de stiuca
Mancaruri cu peste

Plachie de stiuca

Slanina taiat marunt se topeste in ceaun, ceapa tocata se caleste, se stinge cu vin (1oo ml) se adauga ardei dulce si...

Plachie de stiuca
Mouffin cu mere si frecatei
Prajituri

Mouffin cu mere si frecatei

Cuptorul se incalzeste la 180°C. Hartiile de mouffin se pun in formele speciale. Merele se spala si se curata de coaja, se...

Mouffin cu mere si frecatei
Tort Dobos
Torturi

Tort Dobos

1.Pentru blat, ouale se separa, untul se topeste si se lasa la racit. Se taie 6 cercuri cu diametrul de 26 cm din hartia de...

Tort Dobos
Pastrav spaniol
Mancaruri cu peste

Pastrav spaniol

Pastravii se curata de solzi si intestine, se spala, se scoate coloana vertebrala. O parte din sunca feliate se introduce in...

Pastrav spaniol
Carne de porc cu saramura
Mancaruri cu carne

Carne de porc cu saramura

Se feliaza carnea, se adauga sare si intre doua felii de carne se aseaza o felie de ficat de porc. Se ataseaza, se matlaseaza...

Carne de porc cu saramura
Turta dulce
Prajituri

Turta dulce

Cuisoarele se zdrobesc si impreuna cu restul ingrendientelor se framanta un aluat. Se lasa la odihnit 2 ore. Se intinde...

Turta dulce
Stiuca umpluta
Mancaruri cu peste

Stiuca umpluta

branhiile, se spala bine si se usuca cu ajutorul unui prosop de bucatarie. Apoi se desface pestele, dar nu in mod obisnuit....

Stiuca umpluta
Supa de struguri
Supe de legume

Supa de struguri

Se iau 100 gr boabe de struguri si se tai in 2 bucati ( in lungime) se scot samburii si pana la servire se pun in loc...

Supa de struguri
Friptura de gasca cu sos de capere si galuste de paine
Mancaruri cu carne

Friptura de gasca cu sos de capere si galuste de paine

Daca preparati pieptul de gasca primul pas este taierea in bucati transversale. Se condimenteaza apoi cu sare si piper si se...

Friptura de gasca cu sos de capere si galuste de paine
Delicatese din corn
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Delicatese din corn

Se tai rondele conrnurile si se toarna lapte fiert peste ele. Se bate spuma din unt, zahar si galbenusuri. Cornurile stoarse...

Delicatese din corn
Saratele gustoase, ieftine si usor de preparat
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Saratele gustoase, ieftine si usor de preparat

Aceasta reteta de saratele este foarte buna. Pentru prepararea saratelelor avem nevoie de faina, margarina, smantana si...

Saratele gustoase, ieftine si usor de preparat
Stiuca umpluta
Mancaruri cu peste

Stiuca umpluta

Stiuca se curata de solzi, i se scot ochii si branhiile, se spala cu atentie si se zvanta. Se despica dar nu ca de obicei pe...

Stiuca umpluta
Minciunele
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Minciunele

Untul/margarina se topeste. Faina se cerne intr-un castron adanc, se adauga zaharul si zaharul vanilat, un praf de sare. Se...

Minciunele
Fursecuri cu anason
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Fursecuri cu anason

Ouale intregi se amesteca cu zahar, se freaca trei sferturi de ora, se adauga faina. In tava unsa, se pune cate o lingurita...

Fursecuri cu anason
Clean prajit
Mancaruri cu peste

Clean prajit

Cleanul se curata de solzi, se despica, se curata de intestine, se taie capul sub prima vertebra, se spala. Pestii astfel...

Clean prajit
Cuburi marmorate de rosii si ricotta
Aperitive cu rosii

Cuburi marmorate de rosii si ricotta

Cuburile aperitiv cu rosii si ricotta sunt in primul rand aspectuoase, ca abia astepti sa iei o bucata sa vezi cum e. Apoi...

Cuburi marmorate de rosii si ricotta
Gratin de dovlecei
Aperitive cu legume

Gratin de dovlecei

Dovleceii se curata, se taie in felii de 5 mm grosime, pe lungime, se presara cu putina sare si se lasa sa "transpire"...

Gratin de dovlecei
Dovlecei patison- umpluti cu legume
Mancaruri cu legume

Dovlecei patison- umpluti cu legume

Spalam dovleceii, le taiem un capacel apoi le scoatem miezul ajutandu-ne de un cutit si o ingurita. Ii presaram cu sare si ii...

Dovlecei patison- umpluti cu legume
Briose cu jeleu de visine
Prajituri

Briose cu jeleu de visine

Pregatim mai intai jeleul. Punem intr-un vas compotul, zaharul si praful de budinca. Amestecam bine si fierbem amestecul,...

Briose cu jeleu de visine
Clatite
Clatite

Clatite

Se amesteca galbenusul de ou cu ulei si sare, se adauga faina si intre timp se toarna incontinuu laptele ca sa capete o...

Clatite
Pastrav de Craciun
Mancaruri cu peste

Pastrav de Craciun

Se curata pestii in interior si in exterior, se sareaza si se lasa 2 ore. Se aseaza bucatile de peste intr-o tigaie, se pun...

Pastrav de Craciun
Gomboti cu prune
Preparate dulci

Gomboti cu prune

Se curata cartofii , se spala, se tai cubulete si se pun la fiert. Intre timp se spala prunele si se scot samburii. Se...

Gomboti cu prune
Platou cu legume
Mancaruri cu legume

Platou cu legume

Cartofii se fierb in coaja, se curata si se taie rondele. Morcovii taiati si ei rondele, se pun la fiert in apa sarata, apoi...

Platou cu legume
Muschi de porc cu sos de marar si gogosi de cartofi
Mancaruri cu carne

Muschi de porc cu sos de marar si gogosi de cartofi

Muschiul de porc se bate sub o folie, se condimenteaza cu sare si piper si se prajeste in ulei. In uleiul ramas, se caleste...

Muschi de porc cu sos de marar si gogosi de cartofi
Pui cu piersici
Mancaruri cu carne

Pui cu piersici

Pieptul de pui se taie in felii de cca. 100 g bucata, se bate putin si se prasara cu condimente. Carnea se prajeste 10-15...

Pui cu piersici
Gratar din piept de curcan cu mere si paine prajita cu ou
Mancaruri cu carne

Gratar din piept de curcan cu mere si paine prajita cu ou

Gratarul nu trebuie sa fie plictisitor, si drept marturie ne sta aceasta reteta de gratar din piept de curcan cu mere.

Gratar din piept de curcan cu mere si paine prajita cu ou
Beigli
Prajituri

Beigli

Incalzeste smantana, adauga oul, amesteca, dupa care adauga drojdia sfaramata. Sfarama 250 g de unt sau margarina in 500 g de...

Beigli
Tocana de cocos
Mancaruri cu carne

Tocana de cocos

Slanina afumata si slanina proaspata se pune la prajit. In untura slaninei se caleste ceapa. Feliile de cocos se...

Tocana de cocos
Pui cu sos gustos
Mancaruri cu carne

Pui cu sos gustos

Intr-o caserola rezistenta la caldura se aseaza feliile de slanina, deasupra se adauga bucatile de carne de pui sarate. Pasta...

Pui cu sos gustos
Piept de pui cu cascaval
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu cascaval

Carnea se spala. Se amesteca condimentele in ulei si se freaca feliile de carne. Daca exista posibilitatea se lasa putin in...

Piept de pui cu cascaval
Ciuperci umplute
Mancaruri cu ciuperci

Ciuperci umplute

Ciupercile se curata si se spala. Se usca si se umplu cu urmatoarea umplutura: se amesteca crema de branza cu putin lapte,...

Ciuperci umplute
Fasole scazuta
Mancaruri cu carne

Fasole scazuta

Ceapa tocata marunt se caleste in ulei fierbinte. Se adauga continutul conservelor si se adauga pasta de tomate. Se...

Fasole scazuta
Soufle cu branza si piersici
Sufleuri

Soufle cu branza si piersici

Lamaia se spala bine, se razuieste coaja si se stoarce zeama. Branza se paseaza cu furculita. Ouale se separa si din albus se...

Soufle cu branza si piersici
Sunca umpluta cu piersici
Mancaruri cu carne

Sunca umpluta cu piersici

Piersicile se decojesc. Jumatate de piersica se aseaza pe o felie de sunca, se intinde branza, se presara cu boia si se pune...

Sunca umpluta cu piersici
Platou cu legume
Mancaruri cu legume

Platou cu legume

Cartofii se fierb in coaja, se curata si se taie rondele. Morcovii taiati si ei rondele, se pun la fiert in apa sarata, apoi...

Platou cu legume
Tocanita bunicii
Mancaruri cu carne

Tocanita bunicii

Ceafa de porc se dezoseaza, se adauga delikat si sare si se pune la fiert intr-o oala sub presiune. Se toaca ceapa. Carnea de...

Tocanita bunicii
Placinta cu dovleac
Clatite

Placinta cu dovleac

Se curata dovleacul, se razuieste si se adauga sare. Dupa o perioada se stoarce si se adauga branza. Din faina, sare si apa...

Placinta cu dovleac
Crema de vinete
Aperitive cu legume

Crema de vinete

Vinetele se coc in cuptor, cuptor cu microunde, gratar sau in soba de fier. In Romania, vinetele atata timp se prajesc in...

Crema de vinete
Piept de curcan umplut
Mancaruri cu carne

Piept de curcan umplut

Pieptul de curcan se taie felii, se bate, se adauga sare si se lasa deoparte. Pentru umplutura se folosesc ciupercile si...

Piept de curcan umplut
Pui cu marar
Mancaruri cu carne

Pui cu marar

Puiul feliat se prajeste si se pune deoparte. In untura se caleste 2 linguri de faina, se adauga ceapa intreaga, 0.2 l apa,...

Pui cu marar
Supa de varza cu rosii si smantana
Supe de carne

Supa de varza cu rosii si smantana

Sunca afumata taiata cubulete si varza taiata in felii subtiri, semintele de chimen, sarea, usturoiul si ceapa se pun la...

Supa de varza cu rosii si smantana
Ou umplute cu ceapa si vin rosu
Aperitive cu oua

Ou umplute cu ceapa si vin rosu

Feliile de ceapa se calesc in uleiul de masline fierbinte. Se amesteca tomate, ierburi si condimente dupa gust. Se adauga...

Ou umplute cu ceapa si vin rosu
Piept de fazan umplut in stil vanatoresc
Mancaruri cu vanat

Piept de fazan umplut in stil vanatoresc

Pieptul de fazan se injumatateste. Se condimenteaza cu sare, piper si maghiran. Ficateii de gasca se taie in 8 bucati de cate...

Piept de fazan umplut in stil vanatoresc
Chec de ciocolata
Checuri

Chec de ciocolata

Se topeste margarina la aburi se adauga celelalte ingrediente, se amesteca bine si se toarna intr-o tava chec. Se patreaza la...

Chec de ciocolata
Sunca umpluta
Mancaruri cu carne

Sunca umpluta

Sunca se fierbe pana se inmoaie, iar ouale pana devin tari. Cozonacul si ouale se taie bucati mici la care se adauga piper,...

Sunca umpluta
Dovleac umplut cu soia
Mancaruri cu carne

Dovleac umplut cu soia

Se lasa soia la inmuiat in apa aproximativ 30 de minute. Daca se foloseste soia cubulete se macina inainte la fel ca si...

Dovleac umplut cu soia
Taietei cu branza
Paste si pizza

Taietei cu branza

Slanina se taie cubulete mici si se prajeste. Bucatile de slanina prajite se scot si la untura se adauga 2 linguri de...

Taietei cu branza
Tarta cu cartofi si bacon
Mancaruri cu cartofi

Tarta cu cartofi si bacon

Se razuiesc cartofii si se oparesc cu apa fierbinte cu sare. Se fierb taieteii si se clatesc bine cu apa rece. Se zdrobeste...

Tarta cu cartofi si bacon
Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori