Retete traditionale din Romania

Varza murata cu hrean
Muraturi simple

Varza murata cu hrean

Pentru reteta de varza murata cu hrean se aleg verze indesate care sa aiba frunza subtire, se curata, se spala si i se...

Varza murata cu hrean
Varza rosie murata
Muraturi simple

Varza rosie murata

Se aleg verze mici, se taie in patru, se spala cu apa rece si se pun intr-un borcan mic de sticla, cu boabe de piper printre...

Varza rosie murata
Vinete murate
Muraturi simple

Vinete murate

Se spala vinetele, li se taie cozile, apoi se taie felii groase. Se curata si se spala morcovii si telina, se taie rondele si...

Vinete murate
Vinete umplute cu zarzavat
Muraturi simple

Vinete umplute cu zarzavat

Se spala vinetele, se curata de codite si se taie in doua pe lung. Se tin in apa care clocoteste zece minute, se scot si se...

Vinete umplute cu zarzavat
Serbet de cirese amare
Creme

Serbet de cirese amare

Se foloseste zahar fara impuritati. Se pune zaharul cu 500 ml apa si un pahar de zeama rece de samburi, pe foc mare, sa...

Serbet de cirese amare
Serbet de caise
Creme

Serbet de caise

Se spala caisele, se curata de samburi si se pun intr-un vas curat. Se acopera cu putina apa si se fierb un sfert de ora. Se...

Serbet de caise
Ardei umpluti cu varza
Conserve de iarna

Ardei umpluti cu varza

Se aleg ardei sanatosi si carnosi, se spala si se decupeaza capacelele. Se lasa sa se scurga cu gura in jos. In acest timp se...

Ardei umpluti cu varza
Ardei gras pentru umplut
Conserve de iarna

Ardei gras pentru umplut

Se spala ardeii, se decupeaza capacelele si se scurg cu gura in jos. Se aseaza in straturi intr-un borcan de sticla spalat si...

Ardei gras pentru umplut
Castraveti in saramura
Muraturi simple

Castraveti in saramura

Se spala castravetii si se aseaza in straturi in borcanul de sticla spalat si uscat. Intre castraveti se pun rondele de...

Castraveti in saramura
Gogonele
Muraturi simple

Gogonele

Se aleg gogonele mari si sanatoase, se spala si se pun intr-un borcan de sticla curat si uscat. Se aseaza pe fundul...

Gogonele
Gogonele asortate
Muraturi simple

Gogonele asortate

Se spala legumele, se aseaza in straturi asortate, in borcan de sticla curat si uscat. Telinele, morcovii si conopida se...

Gogonele asortate
Esenta de zarzavat cu verdeata
Conserve de iarna

Esenta de zarzavat cu verdeata

Se spala si se curata zarzavatul de coaja tare de deasupra, apoi se taie fideluta si se amesteca cu sare. Se pune totul...

Esenta de zarzavat cu verdeata
Marmelada de mere
Dulceata

Marmelada de mere

Se aleg mere coapte, dar acrisoare la gust, se spala si se taie felii subtiri. Se acopera cu apa calda si se fierb cateva...

Marmelada de mere
Marmelada de mere si pere
Dulceata

Marmelada de mere si pere

Se spala merele si se pun la fiert acoperite cu apa calda. Se aleg fructe bine coapte si se folosesc in cantitati egale....

Marmelada de mere si pere
Marmelada de prune brumarii
Dulceata

Marmelada de prune brumarii

Se aleg fructe foarte coapte, se spala si se curata de samburi. Se trec prin masina de tocat carne, se pun intr-o oala cu...

Marmelada de prune brumarii
Marmelada de prune decojite
Dulceata

Marmelada de prune decojite

Se aleg prune foarte coapte, din soiurile dulci sau prune brumarii. Se spala si se decojesc, apoi se pun intr-o oala cu...

Marmelada de prune decojite
Marmelada de piersici
Dulceata

Marmelada de piersici

Se curata fructele de coaja, se desfac in doua, eventual se taie felii subtiri si se acopera cu o cana de apa. Se fierb la...

Marmelada de piersici
Visine conservate
Dulceata

Visine conservate

Se spala fructele, se curata de codite si de samburi, se pun intr-un vas curat, acoperite de zahar. Se lasa zece ore asa,...

Visine conservate
Supa de rosii cu galuste
Supe de legume

Supa de rosii cu galuste

Se oparesc rosiile pentru a putea fi decojite mai usor. Dupa ce s-au racit, se decojesc si se mixeaza pulpa impreuna cu cele...

Supa de rosii cu galuste
Gem de caise
Dulceata

Gem de caise

Se spala fructele si se curata de samburi. Se rup in doua si se pun intr-un vas mai mare, acoperite cu 1 kg de zahar si se...

Gem de caise
Gem de cirese
Dulceata

Gem de cirese

Gemul de cirese poate fi pregatit de tine chiar acasa, fara conservanti. Il vei putea folosi iarna la diferite retete de...

Gem de cirese
Gem de capsuni a la bunica
Dulceata

Gem de capsuni a la bunica

Gemul de capsuni imi aduce aminte de bunica, mereu ma intrebam oare ce tot mestereste la borcanele alea de iese un gem...

Gem de capsuni a la bunica
Gem de piersici
Dulceata

Gem de piersici

Se spala fructele si se decojesc, dupa care se curata de samburi. Se despart in doua parti: o parte se pune in vasul de...

Gem de piersici
Gem de prune brumarii
Dulceata

Gem de prune brumarii

Se spala prunele, se curata de samburi, se pun desfacute in jumatati in vasul de dulceata si se acopera cu zahar. Printre...

Gem de prune brumarii
Gem de prune dulci
Dulceata

Gem de prune dulci

Se spala fructele, se taie felii cu lama ascutita a unui cutit si se pun intr-un vas special. Se pune vasul pe foc mic...

Gem de prune dulci
Marmelada de caise
Dulceata

Marmelada de caise

Se spala caisele, se curata de samburi si se rup bucati mari. Se pun intr-un vas special si se acopera cu 1 l de apa...

Marmelada de caise
Marmelada de gutui
Dulceata

Marmelada de gutui

Se spala fructele si se taie felii subtiri, se acopera cu apa calda si se fierb la foc mic pana cand s-au inmuiat bine. Se...

Marmelada de gutui
Marmelada de cirese, visine si capsuni
Dulceata

Marmelada de cirese, visine si capsuni

Se amesteca fructele ramase dupa pregatirea siropurilor, care nu mai au suc, cu 1 kg de capsuni proaspete. Se acopera cu apa,...

Marmelada de cirese, visine si capsuni
Dulceata de caise coapte
Dulceata

Dulceata de caise coapte

Se spala fructele si se curata de coaja. Fructele se aleg sanatoase, nu prea coapte si de marime mijlocie. Se scot samburii...

Dulceata de caise coapte
Dulceata de cirese albe
Dulceata

Dulceata de cirese albe

Se spala fructele si se curata de samburi. Se pun intr-o vas special de dulceata, se acopera cu 1 kg de zahar si se lasa 10...

Dulceata de cirese albe
Dulceata de cirese amare
Dulceata

Dulceata de cirese amare

Se spala ciresele, se curata de samburi si se pun intr-o oala speciala de dulceata. Se acopera cu zahar, se lasa 10 ore, dupa...

Dulceata de cirese amare
Dulceaţă de căpsuni reţetă
Dulceata

Dulceaţă de căpsuni reţetă

Dulceaţă de căpsuni reţetă. Se curata capsunile de frunze, se spala in mai multe ape reci, apoi se aseaza in vasul de...

Dulceaţă de căpsuni reţetă
Dulceata de zmeura fara conservant
Dulceata

Dulceata de zmeura fara conservant

Se spala si se curata zmeura, se aseaza in vasul de dulceata si se acopera cu zeama de lamaie. Se pune peste fructe zaharul...

Dulceata de zmeura fara conservant
Dulceata de coarne
Dulceata

Dulceata de coarne

Se aleg fructe bine coapte, se curata de samburi si se pun sa fiarba in sirop de zahar si apa bine legat. Fructele se pun...

Dulceata de coarne
Dulceata de trandafiri
Dulceata

Dulceata de trandafiri

Se face siropul pe foc moale pana cand este bine legat. Petalele de trandafiri speciali de dulceata se spala si se freaca in...

Dulceata de trandafiri
Dulceata de prune decojite
Dulceata

Dulceata de prune decojite

Se pun prunele intr-o strecuratoare si se introduc in apa care clocoteste pentru doua minute. Se decojesc repede apoi se...

Dulceata de prune decojite
Dulceata de gutui cu nuci si scortisoara
Dulceata

Dulceata de gutui cu nuci si scortisoara

Se pune zaharul cu apa pe foc si se leaga un sirop dens. Se spala gutuile, se dau pe razatoare si se pun in sirop. Se lasa pe...

Dulceata de gutui cu nuci si scortisoara
Compot de cirese
Compoturi

Compot de cirese

Se aleg fructe mari, bine coapte si sanatoase, care se curata de codite, se spala in apa rece si se pun intr-un borcan de 800...

Compot de cirese
Compot de caise
Compoturi

Compot de caise

Se pune zaharul cu o cana de apa intr-un vas pe foc si se leaga un sirop de consistenta siropului de dulceata. Se adauga...

Compot de caise
Compot de caise intregi
Compoturi

Compot de caise intregi

Se pune zaharul cu apa intr-un vas pe foc si se leaga un sirop ca pentru dulceata. Se trage vasul de pe foc ca sa stea din...

Compot de caise intregi
Compot de visine
Compoturi

Compot de visine

Se curata visinele, se spala in apa rece si se pun in sticle cu gatul larg. Se acopera fructele cu patru linguri de zahar,...

Compot de visine
Compot de gutui
Compoturi

Compot de gutui

Se spala gutuile, se taie felii subtiri, care la randul lor se taie din nou, se pun in sticle cu gatul larg si se acopera cu...

Compot de gutui
Compot de prune
Compoturi

Compot de prune

Fructele se spala, se pun in borcane sau in sticle cu gatul larg si se acopera cu zahar. Se pune peste zahar un plic de zahar...

Compot de prune
Dulceata de caise verzi
Dulceata

Dulceata de caise verzi

Se culeg caisele verzi, inainte de a se forma si a se intari miezul. Se spala si se oparesc zece minute cu apa clocotita,...

Dulceata de caise verzi
Sodou de vin rosu
Bauturi cu vin

Sodou de vin rosu

Se fierbe vinul impreuna cu o jumatate de lingurita de scortisoara pisata si putina coaja de lamaie. Se spumuieste vinul si...

Sodou de vin rosu
Sodou pentru copii
Sucuri fructe si legume

Sodou pentru copii

Se freaca galbenusul cu mierea de albine, se toarna peste amestec lapte foarte cald, amestecand incet ca sa nu se taie oul,...

Sodou pentru copii
Supa din carne de pui
Supe de carne

Supa din carne de pui

Se tine puiul pe flacara dupa ce s-a golit de intestine si de maruntaie, se spala in multa apa rece si se pune la fiert cu...

Supa din carne de pui
Supa din carne de pasare cu mere
Supe de carne

Supa din carne de pasare cu mere

Se spala puiul, se pune pe un fund de lemn si se bate cu un batator pana cand se sfarama osul. Se spala din nou, se pune apoi...

Supa din carne de pasare cu mere
Supa de carne cu stafide
Supe de carne

Supa de carne cu stafide

Rasolul se spala si se pune la fiert intr-o oala mare, cu multa apa race. Se fierbe descoperit doua ore, dupa oare se adauga...

Supa de carne cu stafide
Bors calugaresc
Borsuri

Bors calugaresc

Se curata sfecla de coaja, se taie batoane mici de 2-3 cm si se pune la fiert cu apa calda. Se fierbe cu oala acoperita pana...

Bors calugaresc
Bors de cartofi
Borsuri

Bors de cartofi

Se curata cartofii de coaja, se spala in apa rece, apoi se taie cubulete mici. Se mai spala in cateva ape reci, dupa care se...

Bors de cartofi
Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori